FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Wyciszanie HDD, czy taki sposób dobry ?

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Tuning PC -> Computer Cooling -> Wyciszanie HDD, czy taki sposób dobry ?
Author
Poziom 12
Poziom 12

Post#1 Post from the author of the topic 02 Feb 2010 18:14   

Witam
Postanowiłem wyciszyć mój dysk WD, jego temperatura to niecałe 35*C. Denerwuje mnie przenoszenie drgań na obudowę i głośne szuranie podczas odczytu. Nie pytam czy te rozwiązanie, które poniżej pokazuję jest dobre, bo niektórym może się nie spodobać, ale pytam o to czy z dyskiem nic się nie stanie ?? Gąbka dotyka bezpośrednio elektroniki. Dysku nie podłączałem tak jak jest na fotkach, bo nie chciałem nic popsuć, dlatego jeśli można tak zrobić to później zrobię tak jak na fotkach.

Proszę wklejać zdjęcia wg tej instrukcji: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic595877.html
[DriverMSG]

Back to top

fuutro
Poziom 25
Poziom 25

Post#2 02 Feb 2010 18:31   

Re: Wyciszanie HDD, czy taki sposób dobry ?

Dołącz fotki poprzez użycie opcji "dodaj obrazek" bo czegoś takiego nikt nigdy nie lubił. Nikt ci nie da ponad 5 punktów za zdjęcia dysku na gąbce.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 02 Feb 2010 18:31   

Back to top

Sethite
Poziom 6
Poziom 6

Post#3 02 Feb 2010 18:46   

Zdecydowanie odradzam, taki sposób montażu utrudnia oddawanie ciepła.
Na allegro można znaleźć np. gumowe bloki to zamocowania dysku.
Np: scythe hdd stabilizer 2 koszt około 35zł + przesyłka
Konstrukcja jest na tyle prosta, że możesz spróbować sam zrobić coś takiego.

Inna opcja do samodzielnego wykonania to wykorzystanie kawałków metalu w celu zrobienia "haczyków" które przykręcamy do dysku i uwiązanie ich za pomocą pasków zaciskowych do obudowy.
Przykładowe foto:

Dodatkowo możesz wyłożyć jeszcze całą obudowę od wewnątrz matami tłumiącymi lub korkiem (wymaga trochę pracy).

P.S. zmień upload fotek!
Back to top

fuutro
Poziom 25
Poziom 25

Post#4 02 Feb 2010 18:48   

Co do dysku - zadziałać zadziała ale bez jaj :!:
Gumowe podkładki to już lepsze rozwiązanie.
Back to top

Martidev
Poziom 12
Poziom 12

Post#5 Post from the author of the topic 02 Feb 2010 18:50   

Twój dysk dotyka podłoża czy nie?
Back to top

Sethite
Poziom 6
Poziom 6

Post#6 02 Feb 2010 18:54   

Z takich robót na szybko (hardcorowych) widziałem jeszcze przykręcenie do dysku takiej grubej "gumki od gaci" i przywiązanie do obudowy, jednak zdecydowanie polecam bardziej profesjonalne rozwiązanie ze względów bezpieczeństwa.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 02 Feb 2010 18:54   

Back to top

michal_no
Poziom 12
Poziom 12

Post#7 19 Mar 2010 14:08   

Najlepsze wyciszenie hdd to Scythe Quiet Drive - ok 130zł.
Trzeba tylko sprawdzić, czy zewnętrzne otwory na śruby będą pasować do otworów w bayu 5 1/4".
Back to top

MR_OVERCLOCK
Poziom 16
Poziom 16

Post#8 20 Mar 2010 00:30   

Najlepsze i najtańsze wyciszenie Twardziela to zamocowanie go na... sznurówkach :D
Znana jest też wersja "gumki od gaci" (kolegi wyżej) ale jest ona niebezpieczna ze względu na same właściwości gumek...

Trzeba po prostu odpowiednio po przewlekać sznurówki w zatoce 5,25" i zamocować pomiędzy nimi dysk... powietrze "owiewa" go z każdej strony - jest dosyć chłodny, i nie dotyka blach obudowy...

Kumpel korzystał z takiego rozwiązania i była to rewelacja :D

Jeżeli zdecydujesz się na to, to kup "płaskie" / szerokie sznurówki, i wytrzymałe... po zamontowaniu, "zawiąż na maxa" może się przydać pomoc 2giej osoby :D

U kumpla z czarnymi sznurówkami wyglądało to nawet "kozacko"...
Back to top

__FlyMan__
Poziom 18
Poziom 18

Post#9 06 Apr 2010 18:51   

Ja polecam na gąbki. U mnie pięknie to działa tylko nie wiem jak będzie z dyskami ponad 1TB bo wiem że one się trochę bardziej grzeją.
Back to top

wgruza
Poziom 17
Poziom 17

Post#10 08 Apr 2010 21:11   

Poprzez podwieszenie dysku na gumkach lub sznurówkach eliminujesz wibracje. Jednak hałasu wytworzonego przez głowice czy obroty już nie.
Poszukaj w googlach hasła skrzynka bitumiczna, bitumen box czy jakoś tak. JEst to najtańszy odpowiednik Scythe Quiet Drive. Sam takie stosuje i sprawują się doskonale.
Back to top

Griz
Poziom 14
Poziom 14

Post#11 13 Apr 2010 10:11   

Ja również wykonałem sobie "Bitumen Boxa" czyli skrzynkę bitumiczną. Obudowa od starego CD, ok 4 samochodowych mat bitumicznych 25x50 cm (ok 20 PLN), trochę dowolnej taśmy klejącej. Okazuje się, że tworzywo wykorzystywane do produkcji mat, całkiem nieźle przenosi ciepło. Mój Seagate Barracuda 10, normalnie miał temperatury ok 38'C w spoczynku i 45'C podczas długiej defragmentacji. Teraz pomimo całkowitego zabudowania matami, w spoczynku ok 42'C a pod obciążeniem 47'C. Co więcej dysk nagrzewa się powoli i powoli stygnie, co teoretycznie powinno wydłużyć jego czas bezawaryjnej pracy (Dyski nie są wrażliwe na wysokie temperatury - oczywiście max ok 60'C - tylko na gradient temperatury, a więc jej gwałtowny wzrost czy spadek).

Jeśli chodzi o hałas, to "świst" talerzy słychać dopiero z ok 15 cm. Dźwięki głowicy z ok 1m, ale tylko podczas defragmentacji, a i tak są bardzo ciche i nie ma porównania, nawet do dysku na gumowych dystanserach.

Opis dobrej skrzynki bitumicznej znajdziesz na kilku polskich i zagranicznych forach, przez google.

Mam już pomysł jak poprawić moją konstrukcję (lepsze odprowadzanie ciepła), jak już wykonam, wrzucę opis na Elkę.
Back to top

BeteNoire
Poziom 8
Poziom 8

Post#12 15 Apr 2010 14:31   

Do eliminacji drgań olecam gumki - ze względu na ergonomię i ekonomię rozwiązania. W pasmanterii do kupienia za złocisze guma o okrągłym przekroju i fi ~3 mm wystarczy do przeplecenia w zatokach na dyski.
U mnie zrobiło się duuużo ciszej dzięki takiemu rozwiązaniu, a dyski mają należyty przewiew. Dyski mam ciche, że tak powiem, "z producenta" więc nie wiżdżą, teraz najgłośniejszy mam wentylator w obudowie.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 15 Apr 2010 14:31   

Back to top

Sir_Hans
Poziom 8
Poziom 8

Post#13 16 Apr 2010 18:10   

michal_no wrote:
Najlepsze wyciszenie hdd to Scythe Quiet Drive - ok 130zł.
Trzeba tylko sprawdzić, czy zewnętrzne otwory na śruby będą pasować do otworów w bayu 5 1/4".

hyhy, a nowy dysk 160GB kosztuje 125zł w sklepie :D
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Tuning PC -> Computer Cooling -> Wyciszanie HDD, czy taki sposób dobry ?
Page 1 of 1
Similar topics
Czy da się rozdzielić internet w taki sposób? (1)
Czy taki przedłużacz to dobry pomysł? (8)
Czy da się postawić serwer VPN w taki sposób ? (5)
Czy taki układ chłodzacy bedzie dobry ? (4)
Jak się zabezpieczyć, czy to dobry sposób. (9)
Czy taki zestaw jest dobry? Proszę o opinię. (11)
wyciszanie i tlumienie HDD (14)
ARCTIC COOLING FREEZER 4 HIT - czy napewno taki dobry? (6)
Wyciszanie HDD - jak to zrobić ? (35)
COPAQ PRESARIO 2100 czy taki zasilacz zamienny dobry 19V3A? (1)

Page generation time: 0.086 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed