| Author |
danielde Poziom 19

|
02 Feb 2010 19:58 Microsoft pokaże Windows Mobile 7 na MWC 2010 w Barcelonie |
|
|
|
Podczas niedawnej konferencji Microsoft potwierdził, że podczas najbliższego Mobile World Congress (MWC) pokaże długo oczekiwany system operacyjny Windows Mobile 7. Nie wchodząc w szczegóły, dyrektor finansowy korporacji z Redmond, Peter Klein powiedział, że kolejna wersja mobilnego systemu zostanie pokazana podczas wydarzenia w Barcelonie "w przeciągu kilku najbliższych tygodni".
Spodziewać się można, że Windows Mobile 7 będzie najbardziej wszechstronnym odświeżeniem od czasu ukazania się wersji piątej i być może dzięki tej aktualizacji wprowadzone zostaną media znane z odtwarzaczy Zune oraz obsługa multi-touch. Pewne plotki głoszą, że nowy system będzie zintegrowany z serwisami Xbox Live, Facebook, Twitter i Mediaroom IPTV. Większość z prawdopodobnych pogłosek sugeruje, że do uruchomienia WM 7 potrzeba będzie procesora o minimalnej częstotliwości równej 1 GHz, ekranu dotykowego o rozdzielczości 800 x 480 pikseli oraz funkcji takich jak 3G, GPS, czy Wi-Fi.
Wiele z tych zmian, jeśli nie wszystkie, powstały w wyniku reakcji na gwałtowny spadek udziałów Windowsa Mobile na rynku urządzeń przenośnych spowodowanych rozwojem ze strony Google i Apple. Zobaczymy jak Microsoft poradzi sobie z obsługą nowych technologii. Może wreszcie rysiki pójdą w zapomnienie?
źródło:
http://www.electronista.com/articles/10/01/28/microsoft.to.show.next.mobile.os.at.barcelona/
http://www.mobiletopsoft.com/
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
02 Feb 2010 19:58 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Urgon Poziom 23

|
02 Feb 2010 22:20 Re: Microsoft pokaże Windows Mobile 7 na MWC 2010 w Barcelon |
|
|
|
AVE...
WM 6.5 wyszedł ledwo kilka miesięcy temu i mimo możliwości działania na sprzęcie z CPU 400-500Mhz Microsoft nie raczył wypuścić aktualizacji dla obecnych użytkowników WM 6.1...
Ci użytkownicy nie kupią nowych komórek z WM7. To już Apple(marka, której osobiście nie lubię) jest na tyle miłe, że daje aktualizacje oprogramowania...
BTW, mam telefon posiadający więcej RAMu i szybszy procesor, niż mój pierwszy pecet. Dlaczego mój pierwszy pecet działał bez zacinania się pod kontrolą Windows 98SE PL, a mój telefon tnie się pod kontrolą WM6.1?
Ja chcę z powrotem mojego Symbiana...
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
02 Feb 2010 22:20 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
kitor Poziom 22

|
02 Feb 2010 22:38 Re: Microsoft pokaże Windows Mobile 7 na MWC 2010 w Barcelon |
|
|
|
1. Nie Microsoft wypuszcza aktualizację, tylko producent sprzętu, na którą musi kupić licencję, a następnie pod każde urządzenie osobno przygotować.
Co to za wielki i mocarny 'telefon' posiadasz? Może czas przy systemie posiedzieć? Kolega ostatnio mocno się zdziwił jak system u mnie (charmer, omap 201mhz, 64mb ram, wm6.1) chodził szybciej niż w jego i780 (który ma Xscale traktowany kilkakrotnie wyżej... xscale bije omapa na głowę już przy identycznych częstotliwościach)
Poza tym powtarzam to od zawsze. WM ma dłuuuuuugą brodę, czasy 1993 roku. Symbian ma jeszcze dłuższą (EPOC, EPOC32), ale dużo wcześniej został zamieniony w platformę dedykowaną dla telefonów, kiedy w WM telefon jest na siłę wciśniętym dodatkiem.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
02 Feb 2010 22:38 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Urgon Poziom 23

|
03 Feb 2010 00:57 Re: Microsoft pokaże Windows Mobile 7 na MWC 2010 w Barcelon |
|
|
|
AVE...
HTC S740...
On tak ma od nowości...
Problem w tym, że Microsoft uznał, że nie da się używać WM6.5 na telefonach bez ekranu dotykowego...
A system zamulony od nowości. Nie pomaga czyszczenie i zarządzanie z pomocą programów do tego detykowanych...
WM to system do palmtopów, nie telefonów...
Szkoda, że nie ma żadnej alternatywy. Google miało dać Androida dla ludu i póki co ten Android działa na nowych telefonach, a nie na starych...
|
|
| Back to top |
|
 |
kitor Poziom 22

|
04 Feb 2010 17:04 Re: Microsoft pokaże Windows Mobile 7 na MWC 2010 w Barcelon |
|
|
|
Tam gdzie odpalisz linuxa, powinno dać radę i androida. Ale chyba nie liczyłeś na to że Google zrobi cały developement pod nie swoje urządzenia?
|
|
| Back to top |
|
 |