| Author |
askr Poziom 22

|
24 Feb 2010 11:02 Re: Windows 7 zabójczy dla baterii laptopów |
|
|
|
Matko, skąd żeście tego newsa wykopali? Jakiś miesiąc czy dwa temu była o tym informacja i wyjaśnienie - kilka odizolowanych przypadków, gdzie poprostu Windows wykrywał, że bateria jest już zajechana i poprostu wyświetlał ostrzeżenie - czego inne systemy ze stajni MS nigdy nie robiły. A baterie tych użytkowników już wcześniej były na dobiciu.
|
|
| Back to top |
|
 |
skwarosz Poziom 4

|
01 Mar 2010 18:29 Re: Windows 7 zabójczy dla baterii laptopów |
|
|
|
najbardziej chce mi się śmiać z ludzi którzy mówią że to bzdura i nie prawda. Niestety jest to prawda sam mam problem u siebie. Posiadam Acer 5930 i wcześniej na viście dawało radę pograć 1,30h na wysokiej wydajności. Niestety od razu po zainstalowaniu 7 miałem komunikat o rozważeniu wymiany baterii. Kiedy odłączałem zasilanie i jechałem na baterii to na 7 po 5 min padła mi bateria. Od razu po zainstalowaniu nowe systemu!!!!! Na viście wszystko mi śmigało. A jak tylko na 7 przeszedłem od razu zgon po 5 min.I ładował mi się tylko dziwne bo 10 min czy nawet mniej. Lapka mam już od ponad roku i przez ponad 9 miesięcy wszystko było ok. I teraz niestety już muszę siedzieć na podpiętym do prądu bo bateria już nawet na viście nie wytrzymuje 5 min. Także to nie są odosobnione przypadki bo już na wielu forach czytałem o takich sytuacjach. Z tego co pisał Microsoft 7 nie uszkadza baterii tylko tym razem ma wsparcie na diagnostykę. Gówno prawda!!!! Bo gdyby tak było to bateria by z powrotem działała na viście a tak nie jest.
|
|
| Back to top |
|
 |
sadek89 Poziom 1

|
05 Apr 2010 15:47 Re: Windows 7 zabójczy dla baterii laptopów |
|
|
|
| buli439 wrote: |
Bzdura !!!!!
Mam zainstalowany Windows 7 Ultimate na laptopie HP ProBook 4510s i starcza mi bateria na jakieś 3-4 h gdzie na win Xp i vista home premium max 2h . Jestem zadowolony z 7 !!
Dodano po 3 [minuty]:
A oto dowód
 |
witam
ja tez myslalem ze to bzdura pierwszy laptop compaq 3 tygodnie pracy na windows 7 drugi laptop toshiba a300 2 miesiace na 7 a dzisiaj:
Drugi notebook te same objawy najpierw co raz krótsza praca na baterii a później boom! Przypadek? Nie mówię że wszystkie laptopy są zagrożone ale ja akurat miałem pecha.
|
|
| Back to top |
|
 |
fazifaryzeusz Poziom 1

|
12 Apr 2010 18:11 Re: Windows 7 zabójczy dla baterii laptopów |
|
|
|
Witam posiadam Laptopa HP PROBOOK 4510S ktory zostal zkupiony w lipcu 2009 a z linni produkcyjne zszedl maj 2009 instalowałem win 7 chodził wysmienicie ale
po błedach z drukarka(HP PHOTOSMART) ktorej uzywam do pracy wrociłem do XP profesional, ale do rzeczy po miesiącu bateria w lapie zaczeła się szybko ładować 30-60 min 100% !!!!!! ??? nastepne pare dni przyniosly to ze bateria ładowała się na 74-76 % a moc jej spadała dosłownie z dnia nadzien aż przy starcie wlaczeniu laptopa komunikat z biosu ze bateria jest bardzo slaba i wogule na niej nie dziala laptop ani sie nie ładuje czy to od WIN7 ? możliwe. Na Acer Extensa też miałem 7 ale choc ACER ma 1,5 roku bateria trzyma 100 min .
Teraz mam dylemat czy kupic baterie czy w jakis sposób ją regenerować.....
pozdrawiam
PS
może ktoś doradzić.........?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
12 Apr 2010 18:11 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
misiaty1985 Poziom 15

|
12 Apr 2010 18:15 Re: Windows 7 zabójczy dla baterii laptopów |
|
|
|
Może ktoś pomoże. Wątek trochę związany z tematem Link
Ps proszę moderatora o usunięcie odpowiedzi ale tak po jednym dniu.
|
|
| Back to top |
|
 |
Kamil1337 Poziom 5

|
04 Sep 2010 21:55 Re: Windows 7 zabójczy dla baterii laptopów |
|
|
|
Odświeżam, bo minęło sporo czasu a ja kupiłem laptopa z preinstalowanym win7 home premium i jak sie naczytałem o tych problemach to się wystraszyłem. Przeczytałem te problemy oczywiście dopiero jak kupiłem, bo inaczej bym 7ki nie brał. Szukałem info o formatowaniu baterii i się na to natknąłem.
Proszę o przeczytanie całości, bo może to pomóc w rozszyfrowaniu przyczyny i rozwiązania problemu, a może ja poopełniłem błąd jakiś..
Przechodząc do mojego problemu, przy pierwszy odpaleniu nowego lapka toshiba satellite c650d-108 podłączony był zasilacz, ustawiłem konto, popatrzyłem co tam jest ciekawego itd i w między czasie naładowała się bateria. Zostawiłem podłączony zasilacz na jakieś jeszcze kilka godzin na trochę na włączonym i potem wyłączonym lapku. Następnego dnia bez zasilacza odpaliłem na baterii i normalnie korzystając a nawet na oszczędzaniu energii chciałem go normlanie rozładować. Pokazywało najpierw 100% i w kilka sekund spadło na 98% i pozostało 2h36min. Potem 92% 4h13min. Ucieszyłem się, że jest dobrze, systematycznie opadając w ciągu 1h20min doszło do 67%. Wyłączyłem lapka i za jakiś czas odpaliłem, wszystko płynnie ładnie szło i się rozładowywało, było 62% i 2h06min pozostałych i doszło do około 40% nagle przechodząc w stan hibernacji! Podlaczylem zasilacz, wlaczylem lapka i pokazal sie stan baterii 10% i 12min pracy pozostalej i info o krytycznym stanie baterii (w sensie, że rozładował się). Odlaczylem zasilacz pomyslalem ze nagle tyle nie spadl o 30 procent tylko ten win7 wariuje ale on dalej po trochu przez 5 min spadl na 8% sobie i sie zahibernowal i dalej nie podłączałem nic, nie wiem co zrobić teraz, naładować? Ale czemu trzymało tylko 2h10min jak się zapowiadało ciągle na 3,5-4h. Obawiam się ładować, bo może ona ma jednak te 40% nadal a to 1.użycie i lepiej rozładować ją do realnych 5-10%. Nie wiem jaki jest poziom prawdziwy i nie wiem co zrobić i czy to normalna sytuacja? Czy to ten win7, czy ja coś nie tak zrobiłem...
|
|
| Back to top |
|
 |
atek000 Poziom 15

|
04 Sep 2010 23:15 Re: Windows 7 zabójczy dla baterii laptopów |
|
|
|
Proponuję w twoim przypadku jednak naładować jeszcze raz akumulator na wyłączonym sprzęcie, tak aby nie było dodatkowych obciążeń dla akumulatora. Niech się ładuje aż do zgaśnięcia diody ładowania bo dłużej trzymać na ładowarce nie ma sensu (brak sygnalizacji = odcięte połączenie ład-aku).
Następnie ponownie sprawdzić czas pracy i nadzorować poziomy stanu naładowania. Jak coś będzie nie tak to udać się do sprzedawcy i niech on sie o to martwi.
M$ wciąż wypiera się jakoby win7 uszkadzał akumulatory w laptopach a ja co jakiś czas spotykam się z osobami z takim samym problemem po instalacji 7-ki. Powrót na XP-ka lub linux-a nie załatwia sprawy.
|
|
| Back to top |
|
 |
askr Poziom 22

|
05 Sep 2010 11:47 Re: Windows 7 zabójczy dla baterii laptopów |
|
|
|
Win7, od nowości na tym laptopie, ASUS PRO5DIJ, kupiony niecały rok temu, używany na okrągło, na kablu, na baterii i jak nic trzyma 3 h +/
|
|
| Back to top |
|
 |
misiaty1985 Poziom 15

|
05 Sep 2010 12:50 Re: Windows 7 zabójczy dla baterii laptopów |
|
|
|
Może ktoś wie jak wyłączyć automatyczne przechodzenie w stan hibernacji w win7? Wiem że jest to ryzykowne posunięcie ale powinno pomóc. Miałem XP i tam dało się wyłączyć sprawdzanie poziomu baterii.
|
|
| Back to top |
|
 |
askr Poziom 22

|
05 Sep 2010 14:44 Re: Windows 7 zabójczy dla baterii laptopów |
|
|
|
Tak bardzo ukryta i niedostępna funkcja, M$ napewno to uniemożliwił.
Opcje zasilania -> Zmień ustawienia planu -> Zmień zaawansowane ustawienia zasilania -> Bateria -> Akcja dla krytycznego poziomu baterii ->Zasilanie bateryjne.
|
|
| Back to top |
|
 |
misiaty1985 Poziom 15

|
05 Sep 2010 14:47 Re: Windows 7 zabójczy dla baterii laptopów |
|
|
|
Niestety nie można zmienić poniżej 5%. Już tam sprawdzałem. Może ktoś zna jak to obejść w rejestrze?
|
|
| Back to top |
|
 |
Sanowiak20 Poziom 18

|
05 Sep 2010 15:42 Re: Windows 7 zabójczy dla baterii laptopów |
|
|
|
Witam.
Mam ten sam problem.
Laptop to HP Pavilion DV6500, na Viście bateria trzymała ok. 2 godziny.
Po instalacji Windowsa 7, pracowałem na baterii i gdy ikona pokazała stan naładowania na poziomie 8 %, komputer przeszedł nagle w stan hibernacji.
Po podłączeniu zasilania i uruchomieniu, pokazał się dobrze znany komunikat "rozważ wymianę baterii".
Żywotność baterii spadła nagle do 1 godziny a po kolejnych 3 miesiącach do 20 minut (laptop prawie nie odłączany od ładowarki).
|
|
| Back to top |
|
 |
Kamil1337 Poziom 5

|
05 Sep 2010 22:43 Re: Windows 7 zabójczy dla baterii laptopów |
|
|
|
Ja przekopałem już nie jedne forum i doszedłem do jednego słusznego wnisoku, że baterię trzeba skalibrować, czyli układ, który pokazuje ile % jest baterii i ile pozostało czasu pracy dopasować do rzeczywistości. A zrobić to poza systemem, bo ten pomimo tego, że np baterii zostało 20% pokazuje 5 i się wyłącza i dlatego krócej trzyma. Jak narazie jedynie naładowałem do pełna i rozładowałem w win7 do momentu wyłączenia. I tu też spotkałem anomalię. Przez pół godziny zatrzymało się wszystko na 6% i 13min pozostałych. Zresetowałem kompa, bo myślałem, że ten wskaźnik się zawiesił (system działał) i jeszcze pare minut było to samo 6% i rosło prze kilka minut z pozostałych 7 minut do 10 minut. To znaczy, że coś jest nie tak i najprawdopodobniej to elektronika źle podaje informacje o stanie baterii i za wcześnie ją wyłącza, albo za poźno.
Są jakieś programy i opcje w biosie do kalibracji, ja nie znalazłem. Znalazłem jednak, że wystarczy chyba rozładować baterię na ekranie biosu lub w trybie awaryjnym, będzie długo to raczej trwało i wtedy podłączyć zasilacz gdy sam się wyłączy laptop (niezwłocznie podłączyć, bo bateria nie może stać maksymalnie rozładowana), nie włączać komputera aż się naładuje i można to raz powtórzyć i powinno się wszystko wykalibrować. W sumie chodzi o to, żeby nie rozładowywać windowsem przy formowaniu (a raczej kalibrowaniu właśnie) tylko biosem, bo wtedy na pewno się do końca rozładuje i potem bez włączania kompa naładować do końca. Ja teraz ładuję zostawiam zasilacz na noc włączony (laptop wyłączony) i potem planuję rozładować samym biosem, może wtedy będzie prawidłowo pokazywać i trzymać te 3,5h, bo trzymało 2,5 przy max oszczędzaniu energii. Starszym bateriom też powinno to pomóc.
Co o tym myślicie?
|
|
| Back to top |
|
 |
sokoleokoo2 Poziom 19

|
06 Sep 2010 07:50 Re: Windows 7 zabójczy dla baterii laptopów |
|
|
|
Tak, przy co najmniej 2 krotnym rozładowaniu w biosie - 1 x na 6-mcy. Pomaga ale o jakieś 10-20 %, dlatego że rozładowanie następuje przy stałych wartościach prądu/napięcia - bez pomocy systemowych optymizatorów.
Generalnie jak ktoś ma uwaloną baterię to tylko zamrażalnik (podobno działa) lub ręczna wymiana ogniw.
|
|
| Back to top |
|
 |
atek000 Poziom 15

|
06 Sep 2010 14:40 Re: Windows 7 zabójczy dla baterii laptopów |
|
|
|
sokoleokoo2 - Zamrażalnik? hmmm.. śmieszy mnie takie rozwiązanie ale chyba coś w tym jest bo spotkałem się z osobami którym to pomogło, ale to bateriach do komórki a nie laptopa. Komórka sprawdza rzeczywisty stan ogniw a lapek nie. Jak on to robi i na jakiej podstawie pokazuje zużycie akumulatorów to już opisałem wcześniej. Tym bardziej nic nie zmieni wymiana samych ogniw, nawet jakbyś użył nowiutkich i z dwu a nawet dziesięciokrotnie większą pojemnością. Dlaczego? przeczytaj wcześniejsze wypowiedzi.
Jedynym rozwiązaniem jest zmiana wartości w kościach pamięci (licznika ładowań).
|
|
| Back to top |
|
 |
Kamil1337 Poziom 5

|
09 Sep 2010 17:14 Re: Windows 7 zabójczy dla baterii laptopów |
|
|
|
Mogę powiedzieć, że po kalibracji bateria trzyma mi już 3,5h przy normalnej ale nie wymagającej pracy. Co ciekawe przy rozładowywaniu biosem trzymała 2 razy tylko po 1h 50min, wiec na win7 prawie 2 razy dłużej. Postanowiłem oszczędzać ją i jak jestem w domu a ona ma 40-60% to wybierać a działać na zasilaczu.
W usłudze Toshiba Tempro pojawiła się aktualizacja biosu z 1.3 na 1.4 może też coś pomoże, bo gdzieś czytałem, że to bios a nie win7 baterie uszkadza, ale to dziwne trochę by było chyba...
|
|
| Back to top |
|
 |
marorl Poziom 2

|
22 Oct 2010 09:58 Re: Windows 7 zabójczy dla baterii laptopów |
|
|
|
Aktualizowałem system z visty do windows 7 home premium na laptopie.Przedtem nie miałem najmniejszych problemów z baterią-pracowała ok.1,5-2 godz.Zaraz po instalacji system prosi rozważ wymiane baterii a czas pracy na samej baterii wynosi 10 minut!!!Czytałem w necie jest to wielki problem wielu użytkowników laptopów z tym systemem.Powiadomiłem microsoft,odpisali ze znaja problem i nad nim pracują.Czekam na sp1 jak na zbawienie,może on rozwiąze ten problem.Narazie odradzam instalacje windows7 na laptopach !!!!
|
|
| Back to top |
|
 |
Iacoomeen Poziom 13

|
13 Nov 2010 14:23 Re: Windows 7 zabójczy dla baterii laptopów |
|
|
|
Mam Asus'a od początku 2010 r. z Win7, z początku na baterii komputer pracował jakieś 3 h, na profilu Battery Saving do 4,5 h. Jakieś 3 dni temu komputer nagle wyłączył się przy ~50% naładowania baterii. Nie wiedziałem co się stało więc ponownie go odpaliłem i pojawiło się tylko logo ASUS i znów wyłączony. Po podłączeniu zasilacza włączył się i stan baterii wynosił 2%, po naładowaniu do 79% bateria przestała się ładować. Po kilku godzinach pojawił się komunikat "Rozważ wymianę baterii". To wina Windowsa czy to ASUS produkuje teraz takie gów..ane baterie?
|
|
| Back to top |
|
 |
grabarz110 Poziom 11

|
25 Dec 2010 13:21 Re: Windows 7 zabójczy dla baterii laptopów |
|
|
|
U mnie w dellu studio 1555 na win xp bateria spokojnie trzyma 2.5h spokojnie idzie film obejrzeć.
|
|
| Back to top |
|
 |
ivett Poziom 1

|
10 Feb 2011 15:44 Re: Windows 7 zabójczy dla baterii laptopów |
|
|
|
Nie znam się tak dobrze aby technicznie się wypowiadać ale:
- na xp moja bateria trzymała na full ustawieniach ok. 45 min
- na 7 trzyma... 3 sekundy
NIE BYŁ TO PROCES STOPNIOWY LECZ Z DNIA NA DZIEŃ- W PON. MAM XP I TRZYMA 45 MIN, WE WTOREK INSTALUJĘ 7 I MAM 3 SEKUNDY. Myślę, że coś faktycznie jest nie tak z tym.
Mam HP Compaq
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
10 Feb 2011 15:44 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
neik Poziom 10

|
18 Mar 2011 20:43 Re: Windows 7 zabójczy dla baterii laptopów |
|
|
|
Cóż i mnie to dopadło, najpierw coraz krócej i krócej aż pewnego wczorajszego dnia bateria całkowicie padła a mi wyskoczył taki komunikat:
Battery Life Time in current state is not longer.
Because you may lose your data during using, please replace to new battery.
(honest goods)
Tip> Battery Pack is Cunsumerable device.
This pack is not working correctly or life time is not longer,
please use to replace to new battery(honest goods)
Ciekawi mnie też że na pasku bateria pokazuje mi cały czas 54% i że ładuje ale jak tylko odłączę kabel to od razu wyłącza się laptop.
Po wyciągnięciu baterii i naciśnięciu na niej PUSH to trzy razy mrugają mi diody 20% 60% 100%
Szukam obecnie na zagranicznych aukcjach baterii ale nie 4400mAh jak mam teraz ale już 6600 (te same pieniądze niż przy zakupie w Polsce 4400)
Ciekawi mnie też fakt że firma SAMSUNG daje tylko 6 miesięcy gwarancji na baterię a inne kupując nawet (chyba) oryginalne dają rok a nawet dwa lata gwarancji. Ale to jak pisałem na zagranicznych aukcjach.
Mój laptop to SAMSUNG R580
|
|
| Back to top |
|
 |
adamadi33 Poziom 24

|
06 Feb 2012 18:44 Re: Windows 7 zabójczy dla baterii laptopów |
|
|
|
Gdzieś był artykuł związany z baterią do laptopów.Microsoft przyznał że jakieś tam błędy zostały popełnione w systemie, ale na szczęście miały się skończyć wraz z nowymi aktualizacjami do tego że systemu.
|
|
| Back to top |
|
 |