Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

RADWAG WPT 150 kalibracja


Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Other -> RADWAG WPT 150 kalibracja
Author
Message
lordodi6
Poziom 8
Poziom 8


Joined: 10 Feb 2009
Posts: 31

Post#1 Post from the author of the topic 03 Feb 2010 12:56   

RADWAG WPT 150 kalibracja


Witam, mam problem z kalibracja wagi Radwag WPT 150 C4 do 150kg , do menu serwisowego wchodzę a tam:

UIN 1

Con 3

diS 3

AUE 1

FIL 2

bod 5

ACU 0

uni 1 ----tu ma być chyba 2 bo to chyba jednostka miary g/kg

Poi 4 ----to chyba przecinek

no i tu się zaczyna

Nr 1 1 podejrzewam ze chodzi o działki

Nr 2 1 jw

diu 1 0000,00 jak to przeliczyć? wpisałem 3000

diu 2 0000,00 jw

PATEN 0000,00 ---- chyba masa kalibracji wpisałem 150kg

ZONE 000,000 tu tez nie wiem co. tez 150 kg

kalibracja niby się udaje ale waga ma duże odchylenia na 5kg 500g



Z góry dzięki za pomoc, Zdrawim

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 03 Feb 2010 12:56   





Back to top
   
mawi2
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 11 Aug 2006
Posts: 446
Location: warszawa

Post#2 03 Feb 2010 13:41   

Re: RADWAG WPT 150 kalibracja


Podaj wersję programu. Wyświetla się podczas włączania wagi np Ldl 12 czy coś podobnego. I dokładny typ wagi spisany z tabliczki znamionowej. Bo to chyba waga dwuzakresowa.

Helpful message? + -

Back to top
   
lordodi6
Poziom 8
Poziom 8


Joined: 10 Feb 2009
Posts: 31

Post#3 Post from the author of the topic 03 Feb 2010 13:55   

Re: RADWAG WPT 150 kalibracja


WPT 150C4
LAŁ 444 PROGRAM
ROK PRODUKCJI 2004
MAX 150KG
D=E=50G

Na tabliczce kolo roku T6496

Helpful message? + -

Back to top
   
mawi2
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 11 Aug 2006
Posts: 446
Location: warszawa

Post#4 03 Feb 2010 20:12helpful post - solution   

Re: RADWAG WPT 150 kalibracja


Witam. W załączniku podobna wersja programu. Jak byś miał problemy daj znać. Pozdrawiam.

Attachments:

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 03 Feb 2010 20:12helpful post - solution   





Back to top
   
lordodi6
Poziom 8
Poziom 8


Joined: 10 Feb 2009
Posts: 31

Post#5 Post from the author of the topic 04 Feb 2010 12:36   

Re: RADWAG WPT 150 kalibracja


Witam ponownie , instrukcja sie przydała i przyda się jeszcze nie raz, teraz chodzi o ustawienie parametru NR 1 NR 2 , to jest przeskok ostatniej cyfry , później waga pyta o podanie przedziału dla tych danych (chyba zakresu) w pierwszej pozycji wprowadzam 60kg w drugiej 150kg , później masa odważnika kalibracyjnego 150kg i później ZONE 000,050 . Kalibracji wszystko OK, po przejściu całego menu , waga dalej pokazuje zły wynik przy 5 kg jakieś 200g przy 10kg już 400g tak to jakoś stopniowo, ktoś może zna przyczynę może przetwornik do wymiany?


P.S. Waga przy kalibracji zera wyświetla 2400 działek.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 04 Feb 2010 12:36   





Back to top
   
mawi2
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 11 Aug 2006
Posts: 446
Location: warszawa

Post#6 04 Feb 2010 12:48   

Re: RADWAG WPT 150 kalibracja


Pytanie 1:Wchodzisz w odczyt działek wewnętrznych, stawiasz np 50 kg i sprawdzasz czy waga "płynie" tzn czy zmienia się wartość odczytu np maleje. Dopuszczalne wahanie to kilka/ kilkanaście działek. Postaw obciążenie na ok 30 min. Jeśli działki są stałe to :
Pytanie 2:Czy błąd jest liniowy: na każde 5 kg przybywa 200 g czyli , 50 kg błąd 2 kg, 100 kg błąd 4 kg, 150 kg błąd 6 kg. W przybliżeniu?

Ad.1 Jeśli działki "płyną" to podłącz inny dowolny tensometr i sprawdź na nim /w ten sposób wyeliminujemy kwestię przetwornik/elektronika/ jeśli elektronika to: umyj dokładnie spirytusem płytkę. wymień elektrolity na zasilaczu, jeśli masz oscyloskop sprawdź poprawność zasilania mostka tensometrycznego - bezpośrednio na złączu.

Ad.2 Jeśli działki stabilne, wszystkie parametry wpisane a błąd kalibracji jest to: wpisz inną wartość odważnika kalibracyjnego - zmieniona o wartość błędu lub postaw obciążenie kalibracyjne uwzględniające wartość błędu. Kilka prób i powinno być ok.

Helpful message? + -

Back to top
   
Samuraj
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 08 Oct 2002
Posts: 2275
Location: Szczecin

Post#7 04 Feb 2010 12:51helpful post - solution   

Re: RADWAG WPT 150 kalibracja


A tam nie jest przypadkiem tak że masę kalibracji podaje się w działkach ?
Wiem że rożnie tam w tych programach było.
Sprawdź czy przetwornik gdzieś nie trzyma, przy kalibracji 0 postaw odważnik i zapisz wynik, następnie zdejmij i zobacz czy wróciła na zero. Na koniec raz jeszcze połóż odważnik i porównaj odczyt z przetwornika AC z tym zapisanym na kartce.
I jeszcze jedno nie pomyliłeś paramentów:
pierwsze cyfry to max w działkach + odbój 9*e
a drugie wartość odważnika kalibracyjnego.

Helpful message? + -

Back to top
   
lordodi6
Poziom 8
Poziom 8


Joined: 10 Feb 2009
Posts: 31

Post#8 Post from the author of the topic 05 Feb 2010 10:51   

Re: RADWAG WPT 150 kalibracja


Witam, waga ruszyła chodzi "igła" przy ustawieniach nr 1 5 1000 nr 5 3000 nie wiem i przy 50kg kalibracji , nie wiem czy tak ma być ważne że działa , dzięki wszystkim za pomoc . Pozdrawiam Very Happy

Helpful message? + -

Back to top
   
mawi2
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 11 Aug 2006
Posts: 446
Location: warszawa

Post#9 05 Feb 2010 13:49   

Re: RADWAG WPT 150 kalibracja


I to są dobre wpisy: 3000 - oznacza zakres do 3000 działek odczytowych czyli standardowe ustawienie (150kg/0,05kg=3000). masa kalibracyjna 50 kg - 1000 działek. W tych wagach nie operujemy w ustawieniach masą zadaną i masą kalibracyjną tylko te wartości wpisujemy w działkach. Super że pomogło.

Helpful message? + -

Back to top
   
lordodi6
Poziom 8
Poziom 8


Joined: 10 Feb 2009
Posts: 31

Post#10 Post from the author of the topic 05 Feb 2010 13:56   

Re: RADWAG WPT 150 kalibracja


No znowu ja, legalizacja nie przeszła , w funkcjach użytkownika jest kalibracja i urzędnik się do tego dopieprzył , da się gdzieś to wyłączyć? W instrukcji nic o tym nie pisze.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 05 Feb 2010 13:56   





Back to top
   
Samuraj
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 08 Oct 2002
Posts: 2275
Location: Szczecin

Post#11 05 Feb 2010 14:45   

Re: RADWAG WPT 150 kalibracja


CALU czy jakoś tak ustaw na 1, po kalibracji pyta o dostępne funkcje RANU, SARU itp. a pomiędzy nimi jest CALU. Ja ustawiam wszystko na 1. Trochę głupie te programy bo trzeba raz jeszcze kalibrować, nie da się zmienić jednego parametru bez ustawiania wszystkiego od początku.

Helpful message? + -

Back to top
   
lordodi6
Poziom 8
Poziom 8


Joined: 10 Feb 2009
Posts: 31

Post#12 Post from the author of the topic 05 Feb 2010 15:43   

Re: RADWAG WPT 150 kalibracja


Ok, to było to, jeszcze raz Wielkie Dzięki. Zdrawim

Helpful message? + -

Back to top
   
krzynekp
Poziom 4
Poziom 4


Joined: 11 Oct 2008
Posts: 8
Location: Sucha Beskidzka

Post#13 19 Oct 2010 14:17   

Re: RADWAG WPT 150 kalibracja


Witam

Porzebuje dokonać kalinracji wagi radwag wpt/l 06 mam odważniki tylko nie wiem jaksie do tego zabrać

Helpful message? + -

Back to top
   
_PREDATOR_
Moderator
Moderator


Joined: 17 Aug 2004
Posts: 27362
Location: Olesno Śląskie

Post#14 19 Oct 2010 14:27   

Re: RADWAG WPT 150 kalibracja


Wykopaliska zamykam zalecając zapoznanie się z regulaminem forum.

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Other -> RADWAG WPT 150 kalibracja
Page 1 of 1
Similar topics
Radwag/wpt/150.3 - kalibracja (13)
Kalibracja wagi Radwag WPT 150.oc (2)
Waga lekarska RADWAG WPT 150.0 kalibracja (3)
radwag WPT/L 06, kalibracja (3)
Radwag WPT/R 60C3 kalibracja (1)
Kalibracja wagi RADWAG WPT 6CF (1)
WPT 2C RADWAG - Potrzebna instrukcja serwisowa wagi WPT 2C RADWAG (2)
Waga Epelsa/Radwag GB/WPT 15S kalibracja, programowanie (5)
Radwag WPT 150 C3 serwisowka (2)
Radwag WPT 60/150 waga medyczna ze wzrostomierzem, kalibracj (3)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.062 seconds

elektroda.pl topic RSS feed