Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

RADWAG WPT 150 kalibracja


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Inne Serwis -> RADWAG WPT 150 kalibracja
Autor
Wiadomość
lordodi6
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 10 Lut 2009
Posty: 31

Post#1 Post autora tematu 03 Lut 2010 13:56   

RADWAG WPT 150 kalibracja


Witam, mam problem z kalibracja wagi Radwag WPT 150 C4 do 150kg , do menu serwisowego wchodzę a tam:

UIN 1

Con 3

diS 3

AUE 1

FIL 2

bod 5

ACU 0

uni 1 ----tu ma być chyba 2 bo to chyba jednostka miary g/kg

Poi 4 ----to chyba przecinek

no i tu się zaczyna

Nr 1 1 podejrzewam ze chodzi o działki

Nr 2 1 jw

diu 1 0000,00 jak to przeliczyć? wpisałem 3000

diu 2 0000,00 jw

PATEN 0000,00 ---- chyba masa kalibracji wpisałem 150kg

ZONE 000,000 tu tez nie wiem co. tez 150 kg

kalibracja niby się udaje ale waga ma duże odchylenia na 5kg 500g



Z góry dzięki za pomoc, Zdrawim
Powrót do góry
   
mawi2
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 11 Sie 2006
Posty: 419
Miasto: warszawa

Post#2 03 Lut 2010 14:41   

Re: RADWAG WPT 150 kalibracja


Podaj wersję programu. Wyświetla się podczas włączania wagi np Ldl 12 czy coś podobnego. I dokładny typ wagi spisany z tabliczki znamionowej. Bo to chyba waga dwuzakresowa.
Powrót do góry
   
lordodi6
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 10 Lut 2009
Posty: 31

Post#3 Post autora tematu 03 Lut 2010 14:55   

Re: RADWAG WPT 150 kalibracja


WPT 150C4
LAŁ 444 PROGRAM
ROK PRODUKCJI 2004
MAX 150KG
D=E=50G

Na tabliczce kolo roku T6496
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 03 Lut 2010 14:55   





Powrót do góry
   
mawi2
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 11 Sie 2006
Posty: 419
Miasto: warszawa

Post#4 03 Lut 2010 21:12pomocny post - solucja   

Re: RADWAG WPT 150 kalibracja


Witam. W załączniku podobna wersja programu. Jak byś miał problemy daj znać. Pozdrawiam.

Załączniki:
lat433.doc
lat433.doc
Download (386.5 KB)
Punkty: 0.3 dla użytkownika
Powrót do góry
   
lordodi6
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 10 Lut 2009
Posty: 31

Post#5 Post autora tematu 04 Lut 2010 13:36   

Re: RADWAG WPT 150 kalibracja


Witam ponownie , instrukcja sie przydała i przyda się jeszcze nie raz, teraz chodzi o ustawienie parametru NR 1 NR 2 , to jest przeskok ostatniej cyfry , później waga pyta o podanie przedziału dla tych danych (chyba zakresu) w pierwszej pozycji wprowadzam 60kg w drugiej 150kg , później masa odważnika kalibracyjnego 150kg i później ZONE 000,050 . Kalibracji wszystko OK, po przejściu całego menu , waga dalej pokazuje zły wynik przy 5 kg jakieś 200g przy 10kg już 400g tak to jakoś stopniowo, ktoś może zna przyczynę może przetwornik do wymiany?


P.S. Waga przy kalibracji zera wyświetla 2400 działek.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 04 Lut 2010 13:36   





Powrót do góry
   
mawi2
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 11 Sie 2006
Posty: 419
Miasto: warszawa

Post#6 04 Lut 2010 13:48   

Re: RADWAG WPT 150 kalibracja


Pytanie 1:Wchodzisz w odczyt działek wewnętrznych, stawiasz np 50 kg i sprawdzasz czy waga "płynie" tzn czy zmienia się wartość odczytu np maleje. Dopuszczalne wahanie to kilka/ kilkanaście działek. Postaw obciążenie na ok 30 min. Jeśli działki są stałe to :
Pytanie 2:Czy błąd jest liniowy: na każde 5 kg przybywa 200 g czyli , 50 kg błąd 2 kg, 100 kg błąd 4 kg, 150 kg błąd 6 kg. W przybliżeniu?

Ad.1 Jeśli działki "płyną" to podłącz inny dowolny tensometr i sprawdź na nim /w ten sposób wyeliminujemy kwestię przetwornik/elektronika/ jeśli elektronika to: umyj dokładnie spirytusem płytkę. wymień elektrolity na zasilaczu, jeśli masz oscyloskop sprawdź poprawność zasilania mostka tensometrycznego - bezpośrednio na złączu.

Ad.2 Jeśli działki stabilne, wszystkie parametry wpisane a błąd kalibracji jest to: wpisz inną wartość odważnika kalibracyjnego - zmieniona o wartość błędu lub postaw obciążenie kalibracyjne uwzględniające wartość błędu. Kilka prób i powinno być ok.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 04 Lut 2010 13:48   





Powrót do góry
   
Samuraj
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 08 Paź 2002
Posty: 2247
Miasto: Szczecin

Post#7 04 Lut 2010 13:51pomocny post - solucja   

Re: RADWAG WPT 150 kalibracja


A tam nie jest przypadkiem tak że masę kalibracji podaje się w działkach ?
Wiem że rożnie tam w tych programach było.
Sprawdź czy przetwornik gdzieś nie trzyma, przy kalibracji 0 postaw odważnik i zapisz wynik, następnie zdejmij i zobacz czy wróciła na zero. Na koniec raz jeszcze połóż odważnik i porównaj odczyt z przetwornika AC z tym zapisanym na kartce.
I jeszcze jedno nie pomyliłeś paramentów:
pierwsze cyfry to max w działkach + odbój 9*e
a drugie wartość odważnika kalibracyjnego.
Powrót do góry
   
lordodi6
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 10 Lut 2009
Posty: 31

Post#8 Post autora tematu 05 Lut 2010 11:51   

Re: RADWAG WPT 150 kalibracja


Witam, waga ruszyła chodzi "igła" przy ustawieniach nr 1 5 1000 nr 5 3000 nie wiem i przy 50kg kalibracji , nie wiem czy tak ma być ważne że działa , dzięki wszystkim za pomoc . Pozdrawiam :D
Powrót do góry
   
mawi2
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 11 Sie 2006
Posty: 419
Miasto: warszawa

Post#9 05 Lut 2010 14:49   

Re: RADWAG WPT 150 kalibracja


I to są dobre wpisy: 3000 - oznacza zakres do 3000 działek odczytowych czyli standardowe ustawienie (150kg/0,05kg=3000). masa kalibracyjna 50 kg - 1000 działek. W tych wagach nie operujemy w ustawieniach masą zadaną i masą kalibracyjną tylko te wartości wpisujemy w działkach. Super że pomogło.
Powrót do góry
   
lordodi6
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 10 Lut 2009
Posty: 31

Post#10 Post autora tematu 05 Lut 2010 14:56   

Re: RADWAG WPT 150 kalibracja


No znowu ja, legalizacja nie przeszła , w funkcjach użytkownika jest kalibracja i urzędnik się do tego dopieprzył , da się gdzieś to wyłączyć? W instrukcji nic o tym nie pisze.
Powrót do góry
   
Samuraj
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 08 Paź 2002
Posty: 2247
Miasto: Szczecin

Post#11 05 Lut 2010 15:45   

Re: RADWAG WPT 150 kalibracja


CALU czy jakoś tak ustaw na 1, po kalibracji pyta o dostępne funkcje RANU, SARU itp. a pomiędzy nimi jest CALU. Ja ustawiam wszystko na 1. Trochę głupie te programy bo trzeba raz jeszcze kalibrować, nie da się zmienić jednego parametru bez ustawiania wszystkiego od początku.
Powrót do góry
   
lordodi6
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 10 Lut 2009
Posty: 31

Post#12 Post autora tematu 05 Lut 2010 16:43   

Re: RADWAG WPT 150 kalibracja


Ok, to było to, jeszcze raz Wielkie Dzięki. Zdrawim
Powrót do góry
   
krzynekp
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 11 Paź 2008
Posty: 8
Miasto: Sucha Beskidzka

Post#13 19 Paź 2010 14:17   

Re: RADWAG WPT 150 kalibracja


Witam

Porzebuje dokonać kalinracji wagi radwag wpt/l 06 mam odważniki tylko nie wiem jaksie do tego zabrać
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 19 Paź 2010 14:17   





Powrót do góry
   
_PREDATOR_
Moderator
Moderator


Dołączył: 17 Sie 2004
Posty: 27037
Miasto: Olesno Śląskie

Post#14 19 Paź 2010 14:27   

Re: RADWAG WPT 150 kalibracja


Wykopaliska zamykam zalecając zapoznanie się z regulaminem forum.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Inne Serwis -> RADWAG WPT 150 kalibracja
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Radwag/wpt/150.3 - kalibracja (13)
Kalibracja wagi Radwag WPT 150.oc (2)
Waga lekarska RADWAG WPT 150.0 kalibracja (3)
radwag WPT/L 06, kalibracja (3)
Radwag WPT/R 60C3 kalibracja (1)
Kalibracja wagi RADWAG WPT 6CF (1)
WPT 2C RADWAG - Potrzebna instrukcja serwisowa wagi WPT 2C RADWAG (2)
Waga Epelsa/Radwag GB/WPT 15S kalibracja, programowanie (5)
Radwag WPT 150 C3 serwisowka (2)
Radwag WPT 60/150 waga medyczna ze wzrostomierzem, kalibracj (3)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.116 seconds

elektroda.pl temat RSS