Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



jak wykryc szpiega w komputerze


  Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Anti-Virus Emergency ->jak wykryc szpiega w komputerze Post new topic  This topic is locked 
Author
Hide the left column
Show left column Message
iza.iza
Level 7
Location: Grodzisk Maz
Joined: 03 Feb 2010
Posts: 12
iza.iza
Level 7
Post#1 03 Feb 2010 15:26  Topic author   

jak wykryc szpiega w komputerze


Witam. Bardzo prosze o pomoc. Na komputerach nie nam sie prawie wcale a mam podeirzenie ze moj maz ze swoim przyjacielem hakerem zainstalowali mi szpiega w komputerze. Bardzo prosze o podpowiedz sposobu prostego dla takiej niewiedzy jak ja, wykrycia czy moj komputer posiada taki program. Bardzo bede wdzieczna i z gory dziekuje za pomoc :)

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Kolobos
Spec od komputerów
Location: Warszawa
Joined: 13 Jun 2003
Posts: 48664
Helped: 9090
Post rating: 807
Kolobos
Spec od komputerów
Post#2 03 Feb 2010 15:32Helpful post    

Re: jak wykryc szpiega w komputerze


Daj w zalaczniku log z gmera oraz otl:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1044160.html

Helpful post? + 0
Back to top
iza.iza
Level 7
Location: Grodzisk Maz
Joined: 03 Feb 2010
Posts: 12
iza.iza
Level 7
Post#3 04 Feb 2010 07:58  Topic author   

Re: jak wykryc szpiega w komputerze


:cry: nie wiem jak to sie robi....

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
hojlo1
Level 34
Location: "-"
Joined: 29 Mar 2006
Posts: 2257
Helped: 250
Post rating: 16
hojlo1
Level 34
Post#4 04 Feb 2010 08:29    

Re: jak wykryc szpiega w komputerze


iza.iza - jak faktyczny brak wiedzy i np wchodzisz tylko do internetu (tego się obawiasz) zastosuj najprostszą metodę.

Poproś kogoś , lub sama ściągnij (legalnie i darmowo) Linuksa co działa z płyty (tylko z płyty) startując komputer z takiej płyty mogą Ci instalować 10000000000 szpiegów, bo działasz i tak z płyty (a na nią już nie można nic zainstalować, bo Twoja).

Znam parę kobiet co mając swoje komputery np. operacje bankowe (internet) tylko z takich płyt robią i to od lat.

Helpful post? + 0
Back to top
Jarosław Rudnicki
Level 11
Location: Zielona Góra
Joined: 02 Dec 2002
Posts: 78
Jarosław Rudnicki
Level 11
Post#5 04 Feb 2010 08:45    

Re: jak wykryc szpiega w komputerze


Jeśli to jest np. keyloger sprzętowy, to to i tak nic nie zmieni!

Jr

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Kolobos
Spec od komputerów
Location: Warszawa
Joined: 13 Jun 2003
Posts: 48664
Helped: 9090
Post rating: 807
Kolobos
Spec od komputerów
Post#6 04 Feb 2010 12:07    

Re: jak wykryc szpiega w komputerze


:arrow: iza.iza
Sciagasz OTL, klikaz na Run Scan i dajesz w zalaczniku OTL.txt, ktory sie utworzy. Nastepnie Gmer, klikasz Szukaj, jak skonczy Zapisz ..., zapisany plik rowniez dajesz w zalaczniku.

Helpful post? + 0
Back to top
iza.iza
Level 7
Location: Grodzisk Maz
Joined: 03 Feb 2010
Posts: 12
iza.iza
Level 7
Post#7 05 Feb 2010 10:08  Topic author   

Re: jak wykryc szpiega w komputerze


Wiesz czego sie boje?? ktos mi powiedzial ze on mogl zainstalowac mi cos takiego ze wysylane jest na inny komputer , chyba na maila, strony ktore otwieram i tresci ktore pisze. Chcialabym zeby nikt nie mial takiej mozliwosci :(

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Kolobos
Spec od komputerów
Location: Warszawa
Joined: 13 Jun 2003
Posts: 48664
Helped: 9090
Post rating: 807
Kolobos
Spec od komputerów
Post#8 05 Feb 2010 13:34    

Re: jak wykryc szpiega w komputerze


Zrob to co napisalem zamiast wymyslac bez sprawdzenia.

Helpful post? + 0
Back to top
iza.iza
Level 7
Location: Grodzisk Maz
Joined: 03 Feb 2010
Posts: 12
iza.iza
Level 7
Post#9 11 Feb 2010 10:46  Topic author   

Re: jak wykryc szpiega w komputerze


Sciagnelam OTL, kliknelam na Run Scan i dalej nie umiem, napisz prosze co konkretnie dajej mam robic gdzie kliknac itd, jesli bedzie Ci wygodniej to umowmy sie gg lub tel, dzieki z gory :)

Helpful post? + 0
Back to top
Kolobos
Spec od komputerów
Location: Warszawa
Joined: 13 Jun 2003
Posts: 48664
Helped: 9090
Post rating: 807
Kolobos
Spec od komputerów
Post#10 11 Feb 2010 11:53    

Re: jak wykryc szpiega w komputerze


Przeciez napisalem, po przeskanowaniu utworzy sie plik otl.txt, ktory masz dac w zalaczniku.

Helpful post? + 0
Back to top
iza.iza
Level 7
Location: Grodzisk Maz
Joined: 03 Feb 2010
Posts: 12
iza.iza
Level 7
Post#11 11 Feb 2010 14:22  Topic author   

Re: jak wykryc szpiega w komputerze


A nie mozesz bardziej szczegolowo, nie wiem jak to sie robi, jestem zielona w tym temacie , tak jak pisalam, Ty sie na tym znasz i te wszystkie pojecia sa dla Ciebie proste, nie chcialabym sprawiac klopotu ale jest to dla mnie trudniejsze niz myslalam :)

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Dez1
Level 22
Location: Łódź
Joined: 17 Aug 2009
Posts: 609
Helped: 34
Post rating: 24
Dez1
Level 22
Post#12 11 Feb 2010 14:28    

Re: jak wykryc szpiega w komputerze


Koledzy, jedna zasada jeśli chodzi o porady: powinny być dostosowane do poziomu kompetencji odbiorcy. Inaczej co komu po takich "poradach"? Jak dziewczyna pisze, że nie jest kumata w kwestii komputerów, to trzeba pisać po lamersku, krok za krokirm i konkretnie. A już proponowanie odpalania Linuxa z płyty... hojlo1 gratuluję poczucia humoru.


iza.iza - jak skończysz skanowanie OTL, to wyniki zapisz do pliku tekstowego, a potem dodaj ten plik na forum jako załącznik do posta.

Czyli: uruchom OTL --> kliknij "run scan" --> po zakończeniu skanowania wynik otworzy się w pliku tekstowym, wówczas wybierasz z menu notatnika "PLIK" --> "ZAPISZ JAKO" --> zapisujesz np. na pulpicie. Pisząc kolejny post załączasz plik na forum.
..........

Moderated by jankolo:
Zbędne zdanie usunąłem


Helpful post? + 0
Back to top
Kolobos
Spec od komputerów
Location: Warszawa
Joined: 13 Jun 2003
Posts: 48664
Helped: 9090
Post rating: 807
Kolobos
Spec od komputerów
Post#13 11 Feb 2010 17:21    

Re: jak wykryc szpiega w komputerze


Mozesz napisac co jest dla Ciebie takie trudne? Klikniecie dwa razy na otl.exe czy moze nacisniecie przycisku z napisem Run Scan po ktorym sam sie otworzy plik otl.txt, a moze dodanie pliku otl.txt w zalaczniku, ktore jest dokladnie opisane tutaj:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1044160.html "Dla tych co nie wiedzą jak zamieszczać logi zamieszczam krótki instruktaż"

Przykro mi ale skoro tak banalne rzeczy sprawiaja Ci az taki problem to waptpie zebys byla w stanie wykonac dalsze instrukcje.

Helpful post? + 0
Back to top
iza.iza
Level 7
Location: Grodzisk Maz
Joined: 03 Feb 2010
Posts: 12
iza.iza
Level 7
Post#14 12 Feb 2010 08:27  Topic author   

Re: jak wykryc szpiega w komputerze


Bardzo cenie sobie czyjes umiejetnosci, ja mam 3 zawody w kazdym fachowe pojecia mozna okreslic tak zeby zazdy kto sie na tym nie zna, w miare zrozumial, Bylam przekonana ze w tym temacie jest podobnie. Dziekuje bardzo za pomoc ale nie odpuszcze sobie tego tematu bo nikt inny pomoc mi nie moze. Pozdrawiam :)

Dodano po 4 [minuty]:

Dez 1 zrobilam tak jak napisales i nie bylo to trudne :), dziekuje
Chcialabym abys napisal mi dlaczego tem plik mam zalaczyc do pisanego postu ? :)

Helpful post? + 0
Back to top
Kolobos
Spec od komputerów
Location: Warszawa
Joined: 13 Jun 2003
Posts: 48664
Helped: 9090
Post rating: 807
Kolobos
Spec od komputerów
Post#15 12 Feb 2010 09:46    

Re: jak wykryc szpiega w komputerze


Jak inaczej mamy go sprawdzic?

Helpful post? + 0
Back to top
iza.iza
Level 7
Location: Grodzisk Maz
Joined: 03 Feb 2010
Posts: 12
iza.iza
Level 7
Post#16 12 Feb 2010 09:54  Topic author   

Re: jak wykryc szpiega w komputerze


to nie chodzi o inaczej tylko trzeba mi wytlumaczyc jak kozie na miedzu, bo wielu pojec nie rozumien , nigdy nie mialam z nimi ztycznosci. Obsluge komputera nauczylam sie na zasadzie prob i bledow wiec tak jak kolega pisal ze trzeba mi krok po kroczku, konkretnie co kliknac i gdzie zapisac.
Pojawily mi sie po tym zabiegu ikony na pulpicie w pol przeźroczyste jak je otworzylam to z pulpitu zniknely.
Jak dodac zalacznik w pw??

Helpful post? + 0
Back to top
zdan
Level 12
Location: dzierżoniów
Joined: 30 May 2005
Posts: 91
Helped: 3
zdan
Level 12
Post#17 12 Feb 2010 10:31    

Re: jak wykryc szpiega w komputerze


Dla tych co nie wiedzą jak zamieszczać logi krótki instruktaż:

Poniżej okienka wpisywanej wiadomości w sekcji Dodaj załącznik klikamy:
1. Przeglądaj - w nowo otwartym oknie wskazujemy interesujący nas log lub przygotowaną paczkę z logami i klikamy otwórz.
2. Rezygnuję z własnej prowizji - log umieszczamy w związku ze swoim problemem więc żądanie punktów za pobranie naszego loga byłoby co najmniej nietaktowne.
3. Dodaj załącznik - Strona się odświeży i po załadowaniu załącznika na serwer będzie wyglądać następująco:


W zaznaczonej ramce widać informację, że log został dodany.
Widnieje tam również opcja skasuj załącznik - jeśli się pomyliłeś to możesz usunąć załadowany wcześniej załącznik.

Helpful post? + 0
Back to top
iza.iza
Level 7
Location: Grodzisk Maz
Joined: 03 Feb 2010
Posts: 12
iza.iza
Level 7
Post#18 12 Feb 2010 10:44  Topic author   

Re: jak wykryc szpiega w komputerze


Dziekuje :)
oto zalacznik otl

Attachments:

Helpful post? + 0
Back to top
Kolobos
Spec od komputerów
Location: Warszawa
Joined: 13 Jun 2003
Posts: 48664
Helped: 9090
Post rating: 807
Kolobos
Spec od komputerów
Post#19 12 Feb 2010 10:56    

Re: jak wykryc szpiega w komputerze


Gdzie jest log z gmera? Gdzie wyniki skanowania przy pomocy mbam oraz cureit?

Opis jak dodac zalacznik byl w temacie do ktorego juz dwa razy podalem Ci link, ale jak widac nie chcialo Ci sie go przeczytac do tej pory. Calkowite lenistwo i brak samodzielnosci, ktory tlumaczysz brakiem wiedzy dotyczacej obslugi komputera i internetu. Ten dzial to "Pogotowie Antywirusowe", a nie "Nauka obslugi komputera dla opornych".

Helpful post? + 0
Back to top
iza.iza
Level 7
Location: Grodzisk Maz
Joined: 03 Feb 2010
Posts: 12
iza.iza
Level 7
Post#20 12 Feb 2010 13:03  Topic author   

Re: jak wykryc szpiega w komputerze


Przeczytalam! Nie obrażam Cie wiec postaraj sie nie obrażać mnie, ok?
W wyniku calkowitego lenistwa i braku samodzielności przesylam w zalaczniku to czego chciales .Z cureit mam problem ale jeszcze spróbuje.

Attachments:

Helpful post? + 0
Back to top
iza.iza
Level 7
Location: Grodzisk Maz
Joined: 03 Feb 2010
Posts: 12
iza.iza
Level 7
Post#21 12 Feb 2010 13:11  Topic author   

Re: jak wykryc szpiega w komputerze


gmer log

Attachments:

Helpful post? + 0
Back to top
iza.iza
Level 7
Location: Grodzisk Maz
Joined: 03 Feb 2010
Posts: 12
iza.iza
Level 7
Post#22 12 Feb 2010 14:21  Topic author   

Re: jak wykryc szpiega w komputerze


:)

Attachments:

Helpful post? + 0
Back to top
Kolobos
Spec od komputerów
Location: Warszawa
Joined: 13 Jun 2003
Posts: 48664
Helped: 9090
Post rating: 807
Kolobos
Spec od komputerów
Post#23 12 Feb 2010 14:45    

Re: jak wykryc szpiega w komputerze


Odinstaluj Ask Toolbar.

Wklej to do OTL i nacisnij Run Fix:

:OTL
SRV - [2008-12-09 18:40:16 | 000,464,264 | ---- | M] () [Auto | Running] -- C:\Program Files\AskBarDis\bar\bin\AskService.exe -- (ASKService)
SRV - [2008-12-09 18:40:16 | 000,234,888 | ---- | M] () [Auto | Running] -- C:\Program Files\AskBarDis\bar\bin\ASKUpgrade.exe -- (ASKUpgrade)
PRC - [2008-12-09 18:40:16 | 000,464,264 | ---- | M] () -- C:\Program Files\AskBarDis\bar\bin\AskService.exe
PRC - [2008-12-09 18:40:16 | 000,234,888 | ---- | M] () -- C:\Program Files\AskBarDis\bar\bin\ASKUpgrade.exe
IE - HKCU\..\URLSearchHook: {08C06D61-F1F3-4799-86F8-BE1A89362C85} - C:\Program Files\neostrada tp\SearchPageURL.dll ()
O2 - BHO: (AskBar BHO) - {201f27d4-3704-41d6-89c1-aa35e39143ed} - C:\Program Files\AskBarDis\bar\bin\askBar.dll (Ask.com)
O3 - HKLM\..\Toolbar: (Ask Toolbar) - {3041d03e-fd4b-44e0-b742-2d9b88305f98} - C:\Program Files\AskBarDis\bar\bin\askBar.dll (Ask.com)
O3 - HKCU\..\Toolbar\ShellBrowser: (no name) - {2318C2B1-4965-11D4-9B18-009027A5CD4F} - No CLSID value found.
O3 - HKCU\..\Toolbar\WebBrowser: (Ask Toolbar) - {3041D03E-FD4B-44E0-B742-2D9B88305F98} - C:\Program Files\AskBarDis\bar\bin\askBar.dll (Ask.com)
O4 - HKLM..\Run: [tguard] C:\Program Files\WebLock\tguard.exe File not found
O4 - HKCU..\Run: [EA Core] C:\Program Files\Electronic Arts\EADM\Core.exe File not found
O4 - HKCU..\RunOnce: [Shockwave Updater] C:\WINDOWS\System32\Adobe\SHOCKW~1\SWHELP~1.EXE -Update -1103472 -Mozilla\4.0 ( File not found
O4 - HKLM..\RunOnceEx: [Flag] Reg Error: Invalid data type. File not found

:Files
C:\Documents and Settings\Asiulek\Ustawienia lokalne\Temp\1000000500029ca890022
C:\Documents and Settings\Asiulek\Ustawienia lokalne\Temp\400000d700029ca890022\

Po wykonaniu wszystkiego nacisnij w OTL CleanUp oraz uzyj TFC.exe (znajdziesz na google).

Keyloggerow nie widac.


Ps. Usun to co znalazl mbam o ile jeszcze tego nie zrobilas.

Helpful post? + 0
Back to top
Dez1
Level 22
Location: Łódź
Joined: 17 Aug 2009
Posts: 609
Helped: 34
Post rating: 24
Dez1
Level 22
Post#24 12 Feb 2010 14:48    

Re: jak wykryc szpiega w komputerze


kolobos zidentyfikowałeś tam jakiegoś szpiega, który może pochodzić od mężą??

Helpful post? + 0
Back to top
Kolobos
Spec od komputerów
Location: Warszawa
Joined: 13 Jun 2003
Posts: 48664
Helped: 9090
Post rating: 807
Kolobos
Spec od komputerów
Post#25 12 Feb 2010 14:57    

Re: jak wykryc szpiega w komputerze


Nie, jedyna infekcja bylo:
C:\Documents and Settings\Asiulek\Ustawienia lokalne\Temp\1000000500029ca890022\regsvr32.exe
C:\Documents and Settings\Asiulek\Ustawienia lokalne\Temp\400000d700029ca890022\Autorun.exe

Helpful post? + 0
Back to top
hojlo1
Level 34
Location: "-"
Joined: 29 Mar 2006
Posts: 2257
Helped: 250
Post rating: 16
hojlo1
Level 34
Post#26 12 Feb 2010 15:20    

Re: jak wykryc szpiega w komputerze


Dez1 wrote:
....A już proponowanie odpalania Linuxa z płyty... hojlo1 gratuluję poczucia humoru.....
Widzę że "wywołałeś mnie do tablicy".

Za gratulację dziękuję (zawsze mile słowo potrzebne). :D

Masz jakąś ciekawą propozycję na rozwiązanie problemu iza.iza?
(oprócz np. mojej)

Znaleziono u Niej - "Trojan.Banker", który zacytuję(fragment):
Quote:
Szkodliwy program ma swoje haki w systemie, cały czas pozostaje uśpiony, lecz aktywuje się gdy użytkownik odwiedzi strony bankowe online.Trojan wyświetla wtedy nieprawdziwą wersję strony, zbiera hasla i po cichu wysyła informacje na zdalny serwer. Eksperci ds. bezpieczeństwa zauważyli także, że oprogramowanie kradnie z systemu Windows przechowywane hasła.
i teraz zacytuję siebie ponownie.
Quote:
Znam parę kobiet co mając swoje komputery np. operacje bankowe (internet) tylko z takich płyt robią i to od lat.

Dodam tylko że te kobiety (co znam) mają małe pojęcie o komputerach i właśnie z tego powodu używają tych płyt (i dalej tak polecam - jak widać nie bez powodu).

Pozdrawiam. ;)

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
iza.iza
Level 7
Location: Grodzisk Maz
Joined: 03 Feb 2010
Posts: 12
iza.iza
Level 7
Post#27 13 Feb 2010 21:26  Topic author   

Re: jak wykryc szpiega w komputerze


Bardzo Wam dziekuje za pomoc i cierpliwosc do mnie ;)
pozdrawiam :)

Helpful post? + 0
Back to top
Dez1
Level 22
Location: Łódź
Joined: 17 Aug 2009
Posts: 609
Helped: 34
Post rating: 24
Dez1
Level 22
Post#28 15 Feb 2010 09:17    

Re: jak wykryc szpiega w komputerze


hojlo1 wrote:
Dez1 wrote:
....A już proponowanie odpalania Linuxa z płyty... hojlo1 gratuluję poczucia humoru.....
Widzę że "wywołałeś mnie do tablicy".

Za gratulację dziękuję (zawsze mile słowo potrzebne). :D

Masz jakąś ciekawą propozycję na rozwiązanie problemu iza.iza?
(oprócz np. mojej)

Znaleziono u Niej - "Trojan.Banker", który zacytuję(fragment):
Quote:
Szkodliwy program ma swoje haki w systemie, cały czas pozostaje uśpiony, lecz aktywuje się gdy użytkownik odwiedzi strony bankowe online.Trojan wyświetla wtedy nieprawdziwą wersję strony, zbiera hasla i po cichu wysyła informacje na zdalny serwer. Eksperci ds. bezpieczeństwa zauważyli także, że oprogramowanie kradnie z systemu Windows przechowywane hasła.
i teraz zacytuję siebie ponownie.
Quote:
Znam parę kobiet co mając swoje komputery np. operacje bankowe (internet) tylko z takich płyt robią i to od lat.

Dodam tylko że te kobiety (co znam) mają małe pojęcie o komputerach i właśnie z tego powodu używają tych płyt (i dalej tak polecam - jak widać nie bez powodu).

Pozdrawiam. ;)

:D hojlo1 nie chodziło mi bynajmniej o to, że Twoja rada jest zła.. bo jak dla mnie jest dobra - sama w sobie. Tylko obawiam się, że wytłumaczenie koleżance "iza.iza" tego, w jaki sposób ma korzystać z "Linuxa z płyty" to zadanie raczej niewykonalne poprzez forum :) już nie mówiąc o samym przełamaniu mentalnej bariery osoby, która słabo sięczuje w tematach związanych z komputerami.. "Mam nie korzystać z Windowska, tylko jakieś Linuxy z płyty odpalać?? HM :|"
Pozdrawiam :D

Helpful post? + 0
Back to top
hojlo1
Level 34
Location: "-"
Joined: 29 Mar 2006
Posts: 2257
Helped: 250
Post rating: 16
hojlo1
Level 34
Post#29 15 Feb 2010 12:46Helpful post    

Re: jak wykryc szpiega w komputerze


(może innym się przyda)
Tylko włożyć płytę i z niej wystartować (naciskać ok...potem przeglądarkę). = TO TYLE. ;)
(oczywiście nie każdy zadziała ...)

1. Linux "OLA' (oczywiście wszystko po polsku).
Tata dzieciom zrobił, by mu nie grzebały w komputerze.
Jest i przeglądarką (Firefox) i nawet GG.

2. "LinOS - bezpieczny system internetowy" (także po polsku).

3. inne....

Oczywiście wiadomo że wszystkiego się na nich nie zrobi, ale jak opisałem wyżej... .

Ps - znam kobiety, które na kartce krótki przewodnik mają i działają na takich LiveCD nawet przy Wifi.

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  This topic is locked     Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Anti-Virus Emergency -> jak wykryc szpiega w komputerze
Page 1 of 1

Similar topics to jak wykryc szpiega w komputerze

sprawdzenie szpiega w komputerze (2)
Jak zlokalizować szpiega czy inne badziewie? (8)
jak sprawdzic czy mam zainstalowanego szpiega? (11)
jak wykryc router w sieci (4)
Linux -jak wykryc partycje? (5)
włamanie na gg jak wykryc hakera?? (2)
programy szpigujace-jak usunac, wykryc (5)
Jak wykryc dyski pod MHDD ? (6)
router wifi jak wykryc inne sieci? (5)
Jak wykryć szpiega typu :"Oko szefa" (11)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.122 seconds