FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Wciąż rośnie zapotrzebowanie rynku na telewizory CRT

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Download, Articles -> News -> Wciąż rośnie zapotrzebowanie rynku na telewizory CRT
Author
Poziom 23
Poziom 23

Post#1 Post from the author of the topic 03 Feb 2010 19:25   

Wielu z nas zakładało zapewne, iż do tej pory konwencjonalne telewizory i monitory komputerowe oparte o kineskopy CRT zniknęły całkowicie z rynku. Najnowsze badania rynku przeprowadzone przez MIT wskazują na to, że zapotrzebowanie na telewizory CRT wciąż rośnie. Dotyczy to głównie krajów rozwijających się, gdzie stanowią one pierwszej kolejności towary luksusowe. Szczytowe wyniki sprzedaży telewizorów kineskopowych przemysł zanotował w 2005 roku, kiedy to ilość sprzedanych odbiorników wyniosła na całym świecie 130 milionów. W minionym roku liczba ta wynosiła już tylko 90, aczkolwiek w niektórych regionach, takich jak Ameryka Południowa prognozy rynkowe wskazują stabilne zapotrzebowanie o niewielkiej tendencji wzrostowej na kilka najbliższych lat. W przypadku monitorów komputerowych rekordową sprzedaż zanotowano w roku 2000, a dziś wynosi ona niemal zero. Głównym celem badania nie była jednakże analiza ilości sprzedawanych odbiorników telewizyjnych. Badaczy z Massachusetts Institute of Technology interesował obieg materiałów przeznaczonych na recykling. Stare telewizory stanowią największą kategorię odpadów elektronicznych. Największe ich ilości są zbierane w Europie i Stanach Zjednoczonych. Odzyskane z nich materiały, w tym głównie szkło trafia najczęściej do zakładów produkcyjnych w Azji, gdzie powstaje zdecydowana większość obecnie produkowanych telewizorów CRT.

Źródło:
http://www.physorg.com/news184345845.html
Back to top

Guest
Poziom 10
Poziom 10

Post#2 03 Feb 2010 19:36   

Re: Wciąż rośnie zapotrzebowanie rynku na telewizory CRT

Ludzie nie są ślepi, widzą że przy sygnale analogowym telewizory CRT są znacznie lepsze od innych. :) Ot, cały fenomen. ;)

Do dziś mam w domu wyłącznie telewizory CRT, i mimo ich wieku (najmłodszy 9 lat, najstarszy 19 lat), nadal cieszą oko dobrym obrazem, i ucho fenomenalnym dźwiękiem. (którego nie uświadczymy w LCD)

Natomiast jeśli ktoś ceni jakość HD i dużą przekątną...to droga wolna. :)
Back to top

Krzysiek16
Poziom 19
Poziom 19

Post#3 03 Feb 2010 21:41   

To naturalne, że prawie wcale nie sprzedają się monitory kineskopowe. Obraz na monitorze musi być ostry jak żyletka i stabilny jak obrazek, bo w przeciwnym razie męczy wzrok. Dodatkowo monitory ciekłokrystaliczne zajmują bardzo mało miejsca.
Ja mam w domu 3 telewizory CRT i nie zamieniłbym ich na LCD. Chyba, że nas w końcu zmuszą do DVB-T, ale mam nadzieję, że przed końcem świata nie zdążą.
Back to top

Piotr Sz.
Poziom 10
Poziom 10

Post#4 03 Feb 2010 22:02   

Taaa... a ja kupiłem LCD i plazmę (bo nie moglem się zdecydować). Po tygodniu kineskopy poleciały do śmietnika. Nigdy więcej szklanych bań!
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 03 Feb 2010 22:02   

Back to top

MANIAK-AMATOR
Poziom 13
Poziom 13

Post#5 03 Feb 2010 22:11   

Ja mam LCD samsung podpięty do TV "N" i jak puszczę np. discovery HD lub animal planet albo inny kanał HD to oko bieleje po prostu :) CRT do kosza chyba ze w HD zrobią :) Fakt głos brzydkiej jakości w porównaniu z moim poprzednikiem CRT panasonik quintrix no ale coś za coś :) od czego są kolumny :)
Back to top

DJ MHz
Poziom 20
Poziom 20

Post#6 03 Feb 2010 22:15   

Są modele CRT w HD dające obraz.
Back to top

mobor
Poziom 18
Poziom 18

Post#7 03 Feb 2010 22:24   

Ci co bronia tak zaciekle CRT na oczy nie widzieli HD albo ich na to nie stać- ot i cała tajemnica !

Obejrzenie filmu na bluray to ogladanie filmu od nowa ! Na CRT drugi plan to mydło. Oczywiscie- jesli ktos kupi se 46" i podepnie do kiespkiej kablówki no to jest maniana. Trzeba zadbać o konkretne zrodla sygnału...no i content Wtedy zaden CRT nie ma najmniejszych szans !
Back to top

pinkin
Poziom 16
Poziom 16

Post#8 03 Feb 2010 22:25   

Ta, a ja mam piwnicę zabitą telewizorami CRT. I gdzie ten rynek zbytu?
Back to top

rubik123
Poziom 7
Poziom 7

Post#9 03 Feb 2010 22:50   

Nigdy nie kupię prześwitującej folii typu LCD. Plasma Full HD owszem , bo to przecież CRT!!!
Back to top

marik_te
Poziom 19
Poziom 19

Post#10 03 Feb 2010 22:51   

A kto powiedział że monitory CRT nie mają obrazu jak żyletka? Mam LCD Samsunga i CRT optimusa, della i iiyame. I obraz jest porównywalny. Jedynie LCD jest cieńszy i pobiera mniej mocy.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 03 Feb 2010 22:51   

Back to top

Macosmail
Poziom 21
Poziom 21

Post#11 03 Feb 2010 22:59   

Porównywanie CRT do LCD czy plazmy to nieporozumienie. Oczywiście, każda z tych technologi ma swoje wady i zalety, ale CRT na dzień dzisiejszy ma prawie same wady, a ta dotycząca jakości obrazu jest jedną z największych. Sprawdzają się dobrze tylko przy telewizji SD (także cyfrowej) lub DVD, ale te nie są już wyznacznikami jakości obrazu. Ja osobiście czekam na DVB-T bo taka technologia także ma same zalety w porównaniu z historycznym już systemem PAL. Pozdrawiam.
Back to top

mgsk8er
Poziom 13
Poziom 13

Post#12 03 Feb 2010 23:09   

Quote:
Ludzie nie są ślepi, widzą że przy sygnale analogowym telewizory CRT są znacznie lepsze od innych. :) Ot, cały fenomen. ;)

Właśnie o to chodzi tym którzy zaciekle bronią CRT (w tym mnie). Co z tego, że ktoś ma superwypasiony zestaw blu-ray + ogromna plazma z hiper-giga-HD-żyleta, skoro są ludzie którzy na telewizorze chcieliby pooglądać jeszcze normalną telewizję. A normalna telewizja, z normalnej anteny albo normalnego kabla, najlepiej wygląda właśnie na normalnym CRT :)
Sprawdzone doświadczalnie!
Back to top

parafka
Poziom 18
Poziom 18

Post#13 03 Feb 2010 23:16   

Kup n-kę i masz tam TVP_HD; Skoki Małysza, Golf i przyzwoite filmy masz w nieskazitelnej jakości na pół ściany. A Noworoczny koncert z Wiednia zwalał z nóg.
Wiadomości masz na TVN w HD, rozrywkę na Discowery NG itp. to wszystko w HD (lepsze lub gorsze), no i MTV też jest w HD
Czy to nie jest normalna TV?
Back to top

Guest
Poziom 10
Poziom 10

Post#14 03 Feb 2010 23:17   

Panowie, widziałem HD i widziałem różne Blu-ray'e i inne wynalazki. :)

Fakt faktem, obraz jest świetnej jakości. Ale powiedzmy sobie szczerze...

Większość kanałów nadaje w zwykłej jakości, a większość filmów jest dostępna na DVD. Nie kwestionuję jakości telewizorów plazmowych czy LCD - mogą być świetne do telewizji wysokiej rozdzielczości - nie wątpię.

Tyle że ja nie potrzebuję HD. :) Wystarcza mi zwykła kablówka, i przy takim źródle CRT sprawdza się najlepiej.

Po prostu, każdy ma inne wymagania. I zwolennicy telewizorów plazma/LCD - zrozumcie to. ;)

Zapewne na świecie jest wiele ludzi którzy myślą podobnie jak ja - dlatego też nadal jest popyt na CRT.
Back to top

parafka
Poziom 18
Poziom 18

Post#15 03 Feb 2010 23:21   

Ja tam wolę gonić Amerykę niż popierać Afrykę.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 03 Feb 2010 23:21   

Back to top

DVDM14
Poziom 22
Poziom 22

Post#16 03 Feb 2010 23:29   

parafka wrote:
Ja tam wolę gonić Amerykę niż popierać Afrykę.

Kolega rasista? (jestem wyczulony na to)

Ale na temat: ja zawsze wolałem i woleć będę CRT od tych LCD, plazm, HD i innych dziwnych wynalazków. Widziałem, porównałem, CRT wybrałem :P
Back to top

Janusz
Poziom 21
Poziom 21

Post#17 03 Feb 2010 23:32   

A prawda jak zawsze... pośrodku. :D
Nic koledzy nie mówią o trwałości współczesnych cudów telewizyjnej techniki.
Niestety, tu niejeden bardzo się rozczarował mimo wywalonej nieraz przeogromnej kasy.
Back to top

Draks_Maxim
Poziom 17
Poziom 17

Post#18 03 Feb 2010 23:45   

Quote:
Panowie, widziałem HD i widziałem różne Blu-ray'e i inne wynalazki. :)

Fakt faktem, obraz jest świetnej jakości. Ale powiedzmy sobie szczerze...

Większość kanałów nadaje w zwykłej jakości, a większość filmów jest dostępna na DVD. Nie kwestionuję jakości telewizorów plazmowych czy LCD - mogą być świetne do telewizji wysokiej rozdzielczości - nie wątpię.

Tyle że ja nie potrzebuję HD. :) Wystarcza mi zwykła kablówka, i przy takim źródle CRT sprawdza się najlepiej.

Po prostu, każdy ma inne wymagania. I zwolennicy telewizorów plazma/LCD - zrozumcie to. ;)

Zapewne na świecie jest wiele ludzi którzy myślą podobnie jak ja - dlatego też nadal jest popyt na CRT.

Nie oszukujmy sie ze nie dlugo przejdziemy z systemu analgowego na cyfrowy ( antenowy, kwestia paru lat ) i wtedy zrozumisz dlaczego LCD, Plazma i inne " bajery " lepiej wypadaja niz CRT, mieszkam w USA i tutaj jest tylko sygnal cyfrowy, aby odbiera programy na CRT trzeba miec konwenter cyfrowo-analogowy i porownujac telewizje europejska z amerykanska jest to niebo a ziemia zwykle kanaly wygladaja nie zkazitelnie mimo ze nie sa w HD.
Back to top

parafka
Poziom 18
Poziom 18

Post#19 03 Feb 2010 23:50   

DVDM14 wrote:
...Kolega rasista? (jestem wyczulony na to)

Mam na myśli rozwój gospodarczy i tylko to.
Back to top

Guest
Poziom 10
Poziom 10

Post#20 03 Feb 2010 23:50   

Kolego, ale to jest Polska! :) Tutaj w telewizji mamy taki chlew, że szkoda mówić. ;)
Począwszy od zawartości programów telewizyjnych, przez jakość obrazu, a na spóźnianiu się w nadawaniu audycji - kończąc. :)

Po prostu, przy takich wymaganiach jak moje, i kablówce - zakup czegoś innego niż CRT nie ma sensu. Może gdybym posiadał "N-kę" - zmieniłbym zdanie.;)

Swoją drogą - odbiegnę troszkę od tematu. Zauważcie koledzy, jaką jakość mają niemieckie programy satelitarne nadawane FTA. Nawet na przekazie analogowym, jakość obrazu jest świetna. I co tu porównywać naszą telewizję... ;)
Back to top

Draks_Maxim
Poziom 17
Poziom 17

Post#21 03 Feb 2010 23:55   

A propo wogole tego calego tematu na ten temat, to ze w Ameryce poludniowej na CRT zapotrzebowanie jest to bierze sie to tylko z tego powodu ze poprostu bieda tam az piszczy i malo kogo stac wogole na jaki kolwiek telewizor a patrzac na ceny LCD nadal sa dosc wysokie i nie przystepne.

Polska nie polska ale to kwestia paru lat kiedy to sie ujednolici i sygnal bedzie cyfrowy jak z dekoderow np N.
Back to top

parafka
Poziom 18
Poziom 18

Post#22 04 Feb 2010 00:00   

Ja zaryzykowalem rezygnując z kablówki i nie żałuję.
Najpierw był tani LCD Philipsa po roku zmieniony na plazmę fullHD 42''
Nadal jestem w szoku przy transmisjach HD live, szczególnie na TVP_HD.
TVP ma chyba najmniejszą kompresję na transponderze.
Back to top

Macosmail
Poziom 21
Poziom 21

Post#23 04 Feb 2010 00:20   

Quote:

Swoją drogą - odbiegnę troszkę od tematu. Zauważcie koledzy, jaką jakość mają niemieckie programy satelitarne nadawane FTA. Nawet na przekazie analogowym, jakość obrazu jest świetna. I co tu porównywać naszą telewizję... ;)

Dokładnie tak jest. Zachodnie programy mają zauważalnie wyższą jakość bo nadawcy nie oszczędzają na bitrate, a u nas jest to okrojone do granic możliwości. Nawet rozdzielczość niektórych programów jest znacznie niższa niż system PAL przewiduje. Dopiero w dekoderze obraz jest rozciągany wg. odpowiedniego współczynnika proporcjonalności. Widać to dokładnie zapisując strumień TS do pliku za pomocą np. komputerowej karty DVB-S. Różnice w parametrach są spore i o ile nie rzucają się za bardzo w oczy na CRT o tyle na LCD taka jakość jest trudna do zaakceptowania. I nie ma co się oszukiwać gorsza niż z porządnej anteny analogowej. No, ale jeżeli zamiast 1 programu w idealnej jakości (cały czas piszę o SD) można puścić 3 w "trochę" gorszej to w Polsce wybór jest chyba oczywisty... Pozdrawiam.
Back to top

reaven22
Poziom 18
Poziom 18

Post#24 04 Feb 2010 00:27   

Plazma to przecież nic innego jak nieco zmodyfikowany CRT. Obraz powstaje na tych samych luminoforach z w CRTku tyle że cewki odchylania zostały zamienione na matrycowe sterowanie działami elektronowymi. Troszkę nowoczesności w starej technologi :)
Back to top

Marco_zg
Poziom 14
Poziom 14

Post#25 04 Feb 2010 01:01   

W porównaniu TV LCD & plazma kontra CRT w grę wchodzi rozdzielczość wyświetlanego obrazu. Odnośnie gamy wyświetlanych kolorów, z punktu widzenia, jeśli nie ma dla porównania jakiegoś wzorca obok, to nie robi to aż takiej różnicy, czy ten czerwony ma być bardziej czerwieńszy itp. Natura ludzka jest taka, że przyzwyczaja się do tego, co widzi, chyba, że ktoś jest - TVfilem. Osobiście nie ścierpię obrazu nadawanego 4:3 rozciągniętego na 16:9 jak to jest w niektórych odbiornikach, bo niestety rzucają się w oczy nie naturalne proporcje. Osobiście mam odbiornik TV firmy LG i chwalę sobie tryb specjalny, gdzie kosztem górnych i dolnych (w 4: 3) krawędzi obrazu, jest on powiększony proporcjonalnie. Niestety technologia pędzi do przodu a My i Nasze pokolenia razem z nią. Krasnoludki (inżynierki) robią wszystko by odwzorować to, co spostrzegamy, na co dzień ludzkimi zmysłami jak najlepiej w świecie medialnym.
Back to top

Macosmail
Poziom 21
Poziom 21

Post#26 04 Feb 2010 01:06   

Nie porównywałbym plazmy do kineskopu. Po prostu jest to matryca sztywno umiejscowionych święcących pikseli. Jedyne co może kojarzyć się z CRT to wtórnie pobudzany luminofor, ale jest to jedyne podobieństwo i w gruncie rzeczy nie istotne. Ważne jest, że piksel świeci. Najważniejsze zalety w stosunku do CRT to brak zniekształceń geometrycznych, brak problemów związanych ze zbieżnością i czystością kolorów, brak efektu pompowania. Możliwość uzyskania większych przekątnych ekranu i rozdzielczości bo pamiętajmy, że w CRT ma istotne ograniczenia związane z powierzchnią ekranu, rozdzielczością i częstotliwością odświeżania. Zresztą w przypadku CRT trudno jest mówić o rozdzielczości. Wszystkie te zalety ma także technologia LCD i wbrew temu co piszą jej przeciwnicy jest to tak naprawdę duży skok na przód. To że prześwituje w nocy czy kąty obserwacji i kolory są trochę nie takie to jest naprawdę szczegół na który powinniśmy przymknąć oko bo nie ma jak na razie wyświetlaczy idealnych. OLED to niestety odległa jeszcze przyszłość. A kineskop stety lub niestety przeszłość.
Back to top

sundayman
Poziom 18
Poziom 18

Post#27 04 Feb 2010 02:49   

A tak a propos popytu na CRT, żeby sobie zobaczyć ten popyt wystarczy się przejść do dowolnego marketu RTV i zobaczyć ile tam tego sprzętu stoi (o ile ktoś w ogóle coś znajdzie...). Jakoś widać popytu nie ma, skoro trudno w sklepie znaleźć TV CRT.
I nic dziwnego. To pieśń przeszłości. Może w jakichś specyficznych zastosowaniach, chociaż trudno mi wymyślić coś takiego... I LCD i plazma poszła na tyle daleko, że chyba głównym powodem pozostania przy CRT może być nadzieja na szybkie pojawienie się OLED :)
Back to top

mitusm
Poziom 18
Poziom 18

Post#28 04 Feb 2010 07:04   

Puki pogrywam na PS2 to jeden CRT zostaje w domu, HD TV rządzi :)
Back to top

Artee18
Poziom 19
Poziom 19

Post#29 04 Feb 2010 09:33   

Ja wciąż sprzedaję telewizory CRT nowe i nie narzekają ludzie na takie sprzęty:)CRT ma swoją historię i może dlatego jest też chętnie kupowany. Druga sprawa to awaryjność. Telewizory LCD czy plazmowe po 3-4 latach intensywnego używania padają a ich naprawa często jest nieopłacalna ( wymiana całych Xsus czy Ysus). Zwykły CRT ma ten plus że części są tańsze a i lokalizacja uszkodzeń znacznie prostsza. Cóż jakość to już inna sprawa. Każdy lubi coś innego:)
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 04 Feb 2010 09:33   

Back to top

skaktus
Poziom 24
Poziom 24

Post#30 04 Feb 2010 10:23   

Zalety CRT:
-dobry obraz przy sygnale SD
-duże kąty widzenia

Wady:
-pobór mocy
-wielkość
-waga

Zalety LCD:
-jasność i ostrość obrazu
-żywe kolory
-niewielka waga
-znikomy pobór w porównaniu do CRT tej samej wielkości

Wady:
-małe kąty widzenia

Aktualnie posiadam TV Funai LCD 32 cale. TV sprawuje się idealnie, ale sygnał jaki nadaje np. TVP INFO to już totalna porażka. Jakość sygnału jest tak niska że nawet na CRT 28 cali jaki mam widzę kaszę i mgłę a dopiero potem to co miałem zobaczyć. Najlepszy obraz jaki mam to TVN, a potem EuroSport, DFS ale to z Niemiec. Tam nawet kanały nadawane z garażu są wielokrotnie lepsze niż nasze TVP.

Z kolei znajoma ma FullHD, plazma, Panasonic. Ten mimo kilku najróżniejszych systemów skalowania, odszumiania itp nie radzi sobie z polskimi kanałami.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Download, Articles -> News -> Wciąż rośnie zapotrzebowanie rynku na telewizory CRT
Statement for Wykop Statement for Facebook Statement for Delicious Statement for Digg Statement for Google Statement for Twitter Statement for Blip
Page 1 of 3 Go to page 1, 2, 3  Next
Similar topics
Zapotrzebowanie na pamięci DRAM dla smartfonów wzrośnie o 700% do 2015 (2)
LG przestaje produkować i sprzedawać telewizory CRT (10)
Przyrost tempa przyjęcia Blu-Ray na rynku wciąż minimalny (28)

Page generation time: 0.109 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed