| Author |
piatka22222 Poziom 12

|
03 Feb 2010 21:52 Grzanie wody użytkowej z centralnego pieca. Opinie, uwagi. |
|
|
|
Witam wszystkich, mam zamiar zbudować piec do centralnego i moje pytanie dotyczy:
1. Czy warto jest i czy ktoś wogóle słyszał o czymś takim jak; Ogrzanie wody użytkowej poprzez zrobienie dodatkowej komory, poduszki na wyjściu do komina - czopucha.
a) bojler 200l
b) piec 30 kW z podajnikiem na owies
c) instalacja żelazo z grzejnikami panelowymi
d) dom 200 m
2. Czy to nie będzie za mała powierzchnia ogrzewana dymem i czy da radę ogrzać 200l.
3. Czy latem też by mogło by to rozwiązanie dać rade?
Proszę o opinie uwagi i rady .
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
03 Feb 2010 21:52 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
MALTIN Poziom 14

|
03 Feb 2010 23:45 Re: Grzanie wody użytkowej z centralnego pieca. Opinie, uwag |
|
|
|
Pytanie jak ten piec zbudujesz jeśli spaliny będą krążyć po piecu tak długo aż ich temperatura spadnie do ok 200*C to nie ma to sensu jeśli zaś będzie to piec konwencjonalny to spaliny z takiego pieca maja temp ok 1000*C to myślę ze jeśli wykonasz to w jakiś konkretny sposób to wtedy to ma sens.
Poczytaj o rozwiązaniach w fabrycznych piecach może znajdziesz inspiracje.
|
|
| Back to top |
|
 |
piatka22222 Poziom 12

|
04 Feb 2010 09:36 Re: Grzanie wody użytkowej z centralnego pieca. Opinie, uwag |
|
|
|
Jeżeli możesz daj jakiś namiar takiego fabrycznego pieca. Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
jekab Poziom 15

|
04 Feb 2010 17:57 Re: Grzanie wody użytkowej z centralnego pieca. Opinie, uwag |
|
|
|
Zawsze ktoś chce "przekompinować". Jak już będziesz miał dość ciepłej wody a w domu zimno i trzeba będzie dalej palić to będziesz tą "poduszkę"zdejmował z czopucha ? Jest wiele firm w europie z tradycją 200-300 lat które produkują kotły i piece na paliwo stałe. Masz internet znajdź i skopiuj a nie wymyślaj. Mam kilka przykładów z mojej okolicy genialnych wynalazków które skończyły na złomie.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
04 Feb 2010 17:57 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
SAWEK101 Poziom 21

|
04 Feb 2010 18:11 Re: Grzanie wody użytkowej z centralnego pieca. Opinie, uwag |
|
|
|
Jekab raczej będzie odwrotnie niż mówisz,a tak w ogóle to szkoda czasu i pisania na ten wynalazek ,kiedyś próbowałem robić dodatkowy wymiennik wodny ale to bez sensu ekonomicznego,co innego jak z kanału kominowego zrobisz wymiennik powietrze spaliny wtedy to już ma jakiś sens.
|
|
| Back to top |
|
 |
jekab Poziom 15

|
04 Feb 2010 18:45 Re: Grzanie wody użytkowej z centralnego pieca. Opinie, uwag |
|
|
|
Dlatego napisałem niech znajdzie taki w ofercie dobrej firmy. Sens nieraz jest np. w piecach piekarniczych opalanych metanem stosuje się wężownice na wylocie spalin
|
|
| Back to top |
|
 |
piatka22222 Poziom 12

|
04 Feb 2010 20:59 Re: Grzanie wody użytkowej z centralnego pieca. Opinie, uwag |
|
|
|
No dobra spokojnie ja tylko pytałem a tu od razu takie negatywy to już zapytać nie można ????
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
04 Feb 2010 20:59 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
SAWEK101 Poziom 21

|
04 Feb 2010 21:14 Re: Grzanie wody użytkowej z centralnego pieca. Opinie, uwag |
|
|
|
Bez przesady nikt tu się nie denerwuje,tak jak mówiłem testowałem to i jest tak że nie można obniżać zbyt mocno temperatury spalin bo obniżasz ciąg i skrapla się para wodna i dlatego spaliny z kotła na paliwo stałe muszą mieć temperaturę co najmniej 140st,teraz nowe kotły mają tak duże wymienniki że już niema sensu kombinować bo się przekombinuje.
|
|
| Back to top |
|
 |
piatka22222 Poziom 12

|
04 Feb 2010 21:27 Re: Grzanie wody użytkowej z centralnego pieca. Opinie, uwag |
|
|
|
No to i racja dlatego wolałem najpierw zapytać, czyli wszystko już wiem, a więc biorę się do roboty, dzięki za odpowiedzi pozdrawiam.
A tak będzie wyglądał piec bez podajnika jeszcze tutaj.
|
|
| Back to top |
|
 |
SAWEK101 Poziom 21

|
04 Feb 2010 21:41 Re: Grzanie wody użytkowej z centralnego pieca. Opinie, uwag |
|
|
|
Zerżnąłeś z pleszewa?
Nie wiem czy opłaci się samemu robić piec to nie takie proste jak się powierzchownie wydaje i zastanów się co do wymiennika poziomego bo szybciej się on brudzi od poziomego zwłaszcza przy owsie,jak dobrze zaprojektujesz wymiennik pionowy to masz prostszy kocioł, łatwe czyszczenie i łatwiejszy będzie do zrobienia (mniej elementów i wyczystek),wszystko ma swoje plusy i minusy,a to będzie piec z podajnikiem?
|
|
| Back to top |
|
 |
kho Poziom 9

|
04 Feb 2010 22:29 Re: Grzanie wody użytkowej z centralnego pieca. Opinie, uwag |
|
|
|
Widziałem na tym forum jeden artykuł, w którym zamieszczony był jeden ,,wynalazek''
polegający właśnie na ogrzewaniu C.W.U wykorzystując czopuch pieca.
Zbudowany był w ten sposób :
- czopuch ,,owinięty'' rurką miedzianą - jego zadanie to odbiór ciepła
- pompka ( tylko nie pamiętam jaka ) prawdopodobnie z akwarium, albo z oczka wodnego
- całość podłączona do wężownicy zasobnika wody
- tak zbudowany układ miał ogrzewać wodę.
A co jeśli autor wątku zastosowałby dwu-funkcyjny płytowy wymiennik ciepła z możliwością ogrzania C.W.U .?
Taki układ też miałby rację bytu, ale przy odpowiedniej temperaturze na C.O.
Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
SAWEK101 Poziom 21

|
04 Feb 2010 22:34 Re: Grzanie wody użytkowej z centralnego pieca. Opinie, uwag |
|
|
|
Hehe może z tej rurki to jeszcze procenty leciały :D
|
|
| Back to top |
|
 |
kho Poziom 9

|
04 Feb 2010 22:50 Re: Grzanie wody użytkowej z centralnego pieca. Opinie, uwag |
|
|
|
Może i były procenty :D:D
Ten wynalazek był zamieszczony w temacie ,, kolektory słoneczne za 1500zł'' - czy jakoś tak.
Jak znajdę to to wkleję to zdjęcie.
Pozdrawiam.:D
Dodano po 14 [minuty]:
| SAWEK101 wrote: |
| Hehe może z tej rurki to jeszcze procenty leciały :D |
Tak jak powiedziałem tak uczyniłem......:D
Na tym linku jeden z kolegów opisuje swój paten z zamieszczonym zdjęcie, o którym wspomniałem.
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic482463-750.html
Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
jekab Poziom 15

|
04 Feb 2010 22:52 Re: Grzanie wody użytkowej z centralnego pieca. Opinie, uwag |
|
|
|
| Quote: |
A co jeśli autor wątku zastosowałby dwu-funkcyjny płytowy wymiennik ciepła z możliwością ogrzania C.W.U .?
Taki układ też miałby rację bytu, ale przy odpowiedniej temperaturze na C.O. |
Znaczy się ,a właściwie co to znaczy dwu-funkcyjny płytowy??
|
|
| Back to top |
|
 |
kho Poziom 9

|
04 Feb 2010 23:08 Re: Grzanie wody użytkowej z centralnego pieca. Opinie, uwag |
|
|
|
| jekab wrote: |
Znaczy się ,a właściwie co to znaczy dwu-funkcyjny płytowy?? |
Zasada działania wymiennika dwu-funkcyjnego polega na ogrzaniu instalacji C.O a zarazem C.W.O
Tylko, żeby ogrzać C.O budynku zasilanie po powadzone jest z ciepłowni lub innego źródła.
Taki wymiennik posiada tak jakby 3 swoje obiegi :
- w jednym obiegu krąży woda lub inne medium z ciepłowni - oddając swoje ciepło przez wymiennik
- w drugim obiegu krąży domowa instalacja C.O, która odbiera ciepło płynące z ciepłowni
- w trzecim obiegu podłączona jest zimna woda użytkowa, która płynąc przez wymiennik ogrzewa się i daje nam ciepłą wodę użytkową.
Pozdrawiam.:D
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
04 Feb 2010 23:08 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
piatka22222 Poziom 12

|
05 Feb 2010 01:00 Re: Grzanie wody użytkowej z centralnego pieca. Opinie, uwag |
|
|
|
SAWEK101 Poczytaj troszku kolego o piecach z podajnikiem i zauważ że wszystkie są z poziomymi półkami po prostu jest lepszy efekt, coś o tym wiem bo ten temat wałkuje już z miesiąc. A podajnik to tak będzię wyglądał. Pozdrawiam.
Też własnej produkcji.
Chyba że masz jakiś wymiennik z pionowymi to może ja się mylę nie mówię że jestem geniusz jeżeli możesz pomóc to czekam Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |