FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Wymiana pierścieni za 900 zł, czy nowy silnik?

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Bin -> Bin Archives -> Wymiana pierścieni za 900 zł, czy nowy silnik?
Author
Poziom 12
Poziom 12

Post#1 Post from the author of the topic 03 Feb 2010 21:01   

Wymiana pierścieni za 900 zł, czy nowy silnik?

Witam.

Mamy problem z samochodem Opel Kadet 1.3 '89 rok. Jest to samochód mojego dziadka, więc pisze niejako w jego imieniu.

Do rzeczy:
Silnik przez ostatni czas stracił kompresję. Manometry wskazują, że jeden cylinder ma 4 bar ciśnienia, drugi 8, pozostałe mają wartość dobrą. Mechanik wskazuje na uszkodzenie pierścieni w obu cylindrach, przez co konieczna jest rozbiórka silnika (która jest rzekomo utrudniona przez układ cylindrów V(?)), wymiana pierścieni na nowe. Tą operacje mechanik wycenił na ok. 900 zł z częściami włącznie.

Więc tu pojawia się moje pytanie, czy bardziej nie opłacało by się zaryzykować i zakupić silnik z innego kadetta za ok. 500 zł? Jest sens inwestowania w Kadeta 900 zł? A może czas najwyższy rozglądać się za jakimś innym samochodem?
Wartość 900 zł nie wydaje Wam się wyolbrzymiona? Mam wrażenie, że mechanik chce nabrać dziadka.

Wnioskuje także, że coś musiało spowodować uszkodzenie pierścieni. Stąd też może być potrzebny szlif i nowe tłoki (czy do przeciętnego szlifu 0.25mm potrzebne są nowe tłoki? Jaki jest seryjny luz montażowy?)

Niestety wiem tyle, co napisałem, nie było mnie przy rozmowie z mechanikiem.
Jak jest z tym ułożeniem cylindrów w tych modelach? Dla mnie na pierwszy rzut oka wydaje się to zwykła rzędówka, w której wystarczy ściągnąć miskę silnika, wyciągnąć tłoki z wałem, wymienić co trzeba i wsadzić z powrotem. Niestety tak mi się tylko wydaje...

Za wszystkie odpowiedzi dziękuję.
Pomocne będą nagradzane!
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 03 Feb 2010 21:01   

Back to top

kajaba autoserwis
Poziom 19
Poziom 19

Post#2 03 Feb 2010 21:11   

Re: Wymiana pierścieni za 900 zł, czy nowy silnik?

1.3 89r. na pewno nie jest silnikiem z układem cylindrów V.
Co do ceny każdy ceni inaczej swoją prace ale moim zdaniem można zrobić to taniej, zapytaj w innym warsztacie w twojej okolicy ile by wzięli za taką usługę, co do drugiego silnika też nie wiesz co kupisz może być w podobnym stanie może że sprzedający da ci gwarancję rozruchową na silnik . powodzenia
Back to top

misiozol
Poziom 21
Poziom 21

Post#3 03 Feb 2010 21:11   

Czy cisnienie bylo sprawdzane na zimnym i na goracym silniku , czy byly roznice ?, luzy zaworowe sa sprawdzone ? z zasady po szlifie wklada sie nowe tloki . nie slyszalem o silniku V w oplu 1.3 z 89r :) , jesli nie chcesz brnac za duzo w koszta i tuleje nie sa za bardzo wyrobione mozna pokusic sie o wymiane samych pierscieni , co do drugiego silnika to troche kot w worku nigdy nie wiesz co trafisz,
Back to top

Guest
Poziom 26
Poziom 26

Post#4 03 Feb 2010 21:11   

Zmień papraka na MECHANIKA.Ten Cię NAAAAAAACIĄGA I TO GRUBO.
Back to top

badyllek1993
Poziom 12
Poziom 12

Post#5 Post from the author of the topic 03 Feb 2010 21:20   

Dziekuję za wszystkie posty.

Jutro odwiedzimy innego mechanika, ciekawy jestem co powie.

@misiozol: nie wiem, podejrzewam, że na cieplym. Luzy zaworowe? Podejrzewasz, że tamtędy ucieka kompresja?

Może nie tylko cylindry w układzie V, co są pod kątem w stosunku do pionu, co utrudnia wyciągnięcie tłoków.
Back to top

misiozol
Poziom 21
Poziom 21

Post#6 03 Feb 2010 21:24helpful post - solution   

Moze grzybek zaworowy sie nadpalil w glowicy , moze gniazda siadly ,mozliwosci jest multum dobry fachura to stwierdzi bez problemu.
Back to top

badyllek1993
Poziom 12
Poziom 12

Post#7 Post from the author of the topic 03 Feb 2010 21:31   

Generalnie wydaje mi się, że nie ma potrzeby panikować.

Skoro 3 cylindry są prawie w pełni sprawne, dziadek nie potrzebuje dużo mocy, więc nie ma chyba potrzeby inwestowania.

Misiozol - pomógl za zainteresowanie, czekam jeszcze na posty!
Back to top

wal-ker
Poziom 17
Poziom 17

Post#8 03 Feb 2010 22:48helpful post - solution   

Witam,Zeby wymienic pierscienie w tym silniku potzrebujesz nie rylko odkrecic miske ale i zdjąc głowice. Od dołu odkrecasz stopy korbowodów a potem wypychasz tłok z kobowodem do góry.Wału i reszty tłokow i korbowodów nie ruszasz! Czy padły pierscienie czy nie MECHANIK to stwierdzi.Polecm sposób z wlaniem rzadkiego oleju przez otwór swiecy i sprawdzenie przecieku od spodu tłoków(miska olejowa zdjeta)Jak nie masz wprawy z oceną to porównujesz wlewając olej do dobrego cylindra.W Anglii sprawdzamy tak gdy nie mozna jednoznacznie stwierdzic co jest przyczyną spadku kompresji.(Zawory,uszczelka).
Back to top

badyllek1993
Poziom 12
Poziom 12

Post#9 Post from the author of the topic 03 Feb 2010 22:58   

Wal-ker, bardzo mi pomogło to co napisałeś. Aczkolwiek tak, czy tak silnik trzeba będzie wyjąć i rozkręcić przynajmniej miskę...

Tak jest tylko w silnikach Kadettowskich, że nie da się wyciągnąć od razu tłoków z cylindrów? Możecie konkretnie powiedzieć czym to jest spowodowane?
Back to top

misiozol
Poziom 21
Poziom 21

Post#10 03 Feb 2010 23:07   

wal-ker wrote:
Polecm sposób z wlaniem rzadkiego oleju przez otwór swiecy i sprawdzenie przecieku od spodu tłoków(miska olejowa zdjeta)Jak nie masz wprawy z oceną to porównujesz wlewając olej do dobrego cylindra.W Anglii sprawdzamy tak gdy nie mozna jednoznacznie stwierdzic co jest przyczyną spadku kompresji.(Zawory,uszczelka).

Co tu wymyslac , jak wleje olej do cylindra (troche ) i cisnienie wzrosnie to pierscienie jak nie wzrosnie to zawor i tyle , metoda stara jak samochody i znana nie tylko w Anglii ,tak czy inaczej do mechanika trzeba jechac

Dodano po 6 [minuty]:

badyllek1993 wrote:
Wal-ker, bardzo mi pomogło to co napisałeś. Aczkolwiek tak, czy tak silnik trzeba będzie wyjąć i rozkręcić przynajmniej miskę...

Tak jest tylko w silnikach Kadettowskich, że nie da się wyciągnąć od razu tłoków z cylindrów? Możecie konkretnie powiedzieć czym to jest spowodowane?

Spowodowane jest to konstrukcja silnikow , i nie trzeba calego silnika wyciagac (chyba ze do szlifu ) do wyciagniecia tlokow glowica w gore ,miska w dol i tyle
Back to top

szczepanstjepan
Poziom 17
Poziom 17

Post#11 04 Feb 2010 10:17   

Za taką robotę to u mnie biorą góóóóóra 200 zł.
Nie wiem czy wypada porównywać ale w maluchu mnie to kosztowało 50 zł a przecież ta sama filozofia. :D Za 900 to kadetta całego innego kupić można.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 04 Feb 2010 10:17   

Back to top

trans-serwis
Poziom 23
Poziom 23

Post#12 04 Feb 2010 10:57   

szczepanstjepan przestań wypisywać takie bzdury, bo z następnym silnikiem zgłoszę się do ciebie i trzymam cię za słowo co do tych 200 zł, z fakturą plus VAT.
Back to top

BRYS_
Poziom 17
Poziom 17

Post#13 04 Feb 2010 12:00   

Wyjmij silnik i sprawdź stan panewek,powierzchnię wału i wałka i na tej podstawie decyduj czy remont jest opłacalny.
Zmieniając pierścienie koniecznie zmieniamy rozrząd,docieramy i uszczelniami zawory.Oczywiście planowanie głowicy.Do tego nowy olej,simmeringi uszczelki.
Oglądamy sprzęgło,warto zobaczyć co z rozrusznikiem i alternatorem.
Szlify czy nowe tłoki są nie opłacalne.
Kupując inny silnik w praktyce oszczędzamy jedynie na kupnie pierścieni no i na włożonej pracy.Na dodatek można kupić"kota w worku".
Znowu pierścieniowanie wyjdzie drożej,ale przynajmniej wiemy "na czym stoimy".
Trudno jednoznacznie powiedzieć co jest lepszym rozwiązaniem.
Back to top

wal-ker
Poziom 17
Poziom 17

Post#14 04 Feb 2010 15:08   

Badyllek, nie da sie od razu wyjąc tłoków jak napisales....Zasada w tak starych silnikach jest taka by ruszac jak najmniej. Bo wszystko co ruszysz nadaje ie do remontu. Jesli bys wyjął wał to masz do roboty panewki i uszczelniacze. Zdejmując głowice ,do wymiany tylko uszczelka. Oczywiscie mozna zrobic remont glowicy(zaworow) ale to tylko koszty. Jesli auto chodzi i stwierdzisz ze to na pewno pierscienie robisz tylko to !Chyba ze tlok jest bardzo luzny to go tez zmieniasz.Nowe pierscienie czy tłok na stary cylinder to nie jest najlepiej(cylinder jest juz lekko wjechany) ale na pewno bedzie lepiej.Jezeli auto ma nie wiecej jak 150-180 tys km bedzie dobrze po wymianie pierscieni bez szlifowania.
Jezeli to zeczywiscie pierscienie to to odmą musi bardzo pompowac... Sprawdzałes to? Albo otworem miarki oleju.?
Back to top

szczepanstjepan
Poziom 17
Poziom 17

Post#15 04 Feb 2010 17:09   

trans-serwis napisał:

trans-serwis wrote:
szczepanstjepan przestań wypisywać takie bzdury, bo z następnym silnikiem zgłoszę się do ciebie i trzymam cię za słowo co do tych 200 zł, z fakturą plus VAT.

Ja pisałem o tej absurdalnej naprawie jednego cylindra o której była mowa :D
Back to top

bandi21
Poziom 19
Poziom 19

Post#16 04 Feb 2010 17:38   

za 200 zł zdejmiesz i założysz głowicę?A do tego miskę i wyjmiesz założysz tłok z korbowodem?
Back to top

MELON197
Poziom 13
Poziom 13

Post#17 04 Feb 2010 19:38   

Taka naprawa przy wartości tego samochodu jest zupełnie nie opłacalna, chyba że wykonasz ją sam. Każdy warsztat za podstawę naliczenia kosztu usługi ma stawkę za 1 roboczo-godzinę, a operacja jest czasochłonna. Dodatkowo robiąc sam, to Ty na własną odpowiedzialność podejmujesz decyzję jakie części wymienisz, warsztat ponosi odpowiedzialność za wykonaną usługę, więc nie podejmie ryzyka że część jest w 60% dobra, lub w 40% zła. Ale raczej nie posiadasz doświadczenia i nie zrobisz tego sam, więc jeśli już to poszukaj drugiego silnika z gwarancją rozruchową, a jeszcze lepiej warsztatu, który to zrobi i Ci go wymieni.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 04 Feb 2010 19:38   

Back to top

eltron
Poziom 20
Poziom 20

Post#18 04 Feb 2010 21:25   

Ja widzę że nic z diagnozy przez internet nie będzie. Jeden mądrzejszy od drugiego.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Bin -> Bin Archives -> Wymiana pierścieni za 900 zł, czy nowy silnik?
Page 1 of 1
Similar topics
MB190E wymiana pierścieni ślizgowych w alternatorze/cena/ (1)
mercedes 190E 1,8 kat 92r.prod.wymiana pierścieni ślizgowych (1)
Mercedes 190E 1,8 kat 92r.prod.wymiana pierścieni ślizgowych (2)
[MK3) Wymiana Pierścieni Fiesta MK3 1.3 94r (9)
Omega B 2.0 16v całkowita naprawa głowicy czy wymiana silnik (13)
Silnik od Tipo 1.4 do cinquecento 900 ? (6)
Mini Moris czy Cinquecento 900 jako baza na ruraka ? Czy 126 (2)
Zmiana pierścieni?Kawasaki (3)
Wymiana zasilacza na nowy / innego producenta (21)
Wymiana sprzętu na nowy - jak to jest z tą gwarancją ? (14)

Page generation time: 0.116 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed