FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Budowa wzmacniacza lampowego HI-Fi

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Retro Electronics -> Budowa wzmacniacza lampowego HI-Fi
Author
Poziom 17
Poziom 17

Post#1 Post from the author of the topic 03 Feb 2010 21:50   

Witam. Prosiłbym bardzo o strony na której podane są schematy wzmacniaczy lampowych HI-FI, szukałem już sporo ale jedyne co znajdowałem to wzmacniacze gitarowe. Zależy mi na mocy maksymalnie 50W. Jakie kolumny były by do tego wzmacniacza dobre, o jakiej impendancji? I moje pytanie może nieco laikowate czy da się podłączyć wzmacniacz gitarowy by grał jako HI-FI? :D Skąd polecacie wyciągnąć lampy a jeżeli lepiej kupić to jakie będą najlepsze? Bardzo dziękuje za pomoc i odpowiedzi :D

Moderated by Futrzaczek:
"maxymalnie" - nowomowa jakaś?
Post poprawiony.

Back to top

Futrzaczek
Poziom 24
Poziom 24

Post#2 03 Feb 2010 23:07helpful post - solution   

Re: Budowa wzmacniacza lampowego HI-Fi

Nie kłam, nie kłam, bo kłamstwo krótkie ma nogi.
Pierwszy z brzegu:
http://www.fonar.com.pl/audio/schematy/r_radio/1970_09_1.htm
Drugi z brzegu:
http://www.fonar.com.pl/audio/schematy/radioamator/1960_04_1.htm
Quote:
Jakie kolumny były by do tego wzmacniacza dobre, o jakiej impendancji?

Odpowiedniej do zastosowanego transformatora głośnikowego.
Quote:
I moje pytanie może nieco laikowate czy da się podłączyć wzmacniacz gitarowy by grał jako HI-FI?

Nie.
Quote:
Zależy mi na mocy maxymalnie 50W.

Bardzo wysokie progi jak na początkującego.
Na pewno wiesz, czego chcesz?
Back to top

sabringer
Poziom 19
Poziom 19

Post#3 04 Feb 2010 08:03helpful post - solution   

50W to bardzo dużo jak na hifi na lampach - zwykle poświęca się moc, żeby osiągnąć mniejsze zniekształcenia.

Jeśli chodzi zaś o sam wzmacniacz, to główną rolę odgrywają tu transformatory głośnikowe. Do hifi są większe (a zatem cięższe), im więcej sekcji uzwojeń tym zwykle lepiej. W push-pull pożądane byłyby odczepy Ultra-Linear (zwykle oznaczane jako UL)
Rozejrzyj się za transformatorami głośnikowymi, pod kątem dostępności/kosztów/wagi, a dobranie transf. sieciowego, dobudowanie zasilacza i samego wzmacniacza będzie już prostsze - stosuje się aplikacje katalogowe końcówki mocy, jakiś przedwzmacniacz/inwerter, USZ (można się wzorować na całej masie konstrukcji i literatury)

Pamiętaj, że wzmacniacz stereo - 2x tyle elementów co mono.
Dodam jeszcze może: Minimalny wzmacniacz stereo można zrobić na 2ch lampach ECL86/ECL82, np. na transformatorach z gramofonów Bambino/ magnetofonów ze wzmacniaczem itp. Jeśli zdobędziesz lepsze transformatory głośnikowe, można osiągnąć 'quasi-hifi'.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 04 Feb 2010 08:03helpful post - solution   

Back to top

syslawek
Poziom 11
Poziom 11

Post#4 04 Feb 2010 11:14helpful post - solution   

No to do kompletu jeszcze to:

http://mt.com.pl/archiwum/78-Nw-01-Wzmacniacz_duzej_mocy.pdf
Back to top

Mark Marshall
Poziom 17
Poziom 17

Post#5 Post from the author of the topic 04 Feb 2010 15:47   

O, bardzo ale to bardzo dziękuje za pomoc :D Jeżeli 50W to bardzo dużo to zweryfikuje jeszcze tą kwestie gdy wybiorę wzmacniacz który chcę zbudować :wink:
Back to top

sabringer
Poziom 19
Poziom 19

Post#6 04 Feb 2010 16:15helpful post - solution   

Wiesz, myśl w kategoriach kosztów/ilości lamp/masy.

Do wyboru masz stopień SE, na pojedyńczej lampie, ok: 2W dla ECL86 ...., 5W dla EL84/6V6 ..., 10W dla EL34/6L6 ...

lub też stopień PP, na parze lamp, ok: 10-15W dla EL84/6L6 ..., 20-30W dla EL34/6L6.

Gdybyś zrobił stopień mocy PP na parach EL34, z dobrym transformatorem z odczepami UL 43%, to myślę że spokojnie mógłbyś przyszpanować przed nie jednym audiofilem...

Można też pójść w stronę bardziej 'ekskluzywnych' lamp: KT66, KT77, KT88. Cena odstrasza, ale cóż... Szpan ;)

Dlatego poradziłem ci żebyś zaczął od poszukanie transformatorów głośnikowych (zwykle im większe/cięższe tym lepiej) pod wybrane lampy. Z zasilaniem już jest mniejszy kłopot, a sam układ wzmacniacza to już nie problem - zauważ, że większość wzmacniaczy audiofilskich jest bardzo prosta, to praktycznie sama końcówka mocy.

Możesz też poszukać jakie są najnowsze trendy, może SE wraca do łask jako 'lepsze' i nie warto się bawić w PP ;)
Back to top

Mark Marshall
Poziom 17
Poziom 17

Post#7 Post from the author of the topic 04 Feb 2010 17:10   

Dziękuje bardzo za pomoc :wink: Ostatnio widziałem na allegro płytki wzmacniacza stereo 2x10W, 6V6, 6SL7. Jest to z tego co widzę dość prosta konstrukcja więc na początek była by chyba w sam raz, co o tym myślicie :wink: :?:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1560768-0.html znalazłem także ostatnio coś takiego na forum elektrody retro, co o nim myślicie :?: Co do SE i PP to zdecydowanie wolę PP lecz nie wiem czy sobie poradzę i dlatego chcę zbudować jakiś prosty wzmacniacz a dopiero potem zrobić zaawansowany z większą ilością lamp :wink:
Back to top

Tomek921023
Poziom 14
Poziom 14

Post#8 04 Feb 2010 22:01helpful post - solution   

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1560768-0.html
To raczej nie jest HI-FI ale można na tym sprawdzić siebie, a potem coś
konkretnego.
Back to top

Mark Marshall
Poziom 17
Poziom 17

Post#9 Post from the author of the topic 04 Feb 2010 22:07   

Widziałem i podałem w poprzednim poście link do tego tematu ale dzięki za udzielenie odpowiedzi czy łatwo to zrobić i czy można przetestować na tym swoje umiejętności :wink:
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 04 Feb 2010 22:07   

Back to top

sabringer
Poziom 19
Poziom 19

Post#10 05 Feb 2010 13:40helpful post - solution   

Wzmacniacz na ECL82/ECL86 jest całkiem prosty i to można powiedzieć 'minimum' stereo na lampach.

6SL7 to dość archaiczna lampa (dlatego widziałem egzemplarze w absurdalnie wysokich cenach :)).
Ja się przy lampach trochę boję płytek, gdy nie wiem czy ktoś już na nich robił wzmacniacz i działał. Ale jeśli płytka jest sprawdzona to ok, przyśpiesza pracę.
Back to top

Mark Marshall
Poziom 17
Poziom 17

Post#11 Post from the author of the topic 05 Feb 2010 14:16   

Widziałem dość archaiczne konstrukcję w których nie wykorzystywano płytek ale całość wyglądała jakby wyjęta prosto ze śmietnika. Czy płytka z lampami i częściami (chyba) za 90zł do budowy wzmacniacz na lampach 6LS7 to drogo czy jeszcze w miarę przy cenach zwykłych wzmacniaczy lampowych? :wink:
Back to top

thereminator
Poziom 21
Poziom 21

Post#12 05 Feb 2010 14:56helpful post - solution   

Cały czas piszesz o tej płytce z Allegro? To są same PCB do wykonania stereo w PP (na 2x 6V6 w końcówce + driver na 6SL7) wraz zasilaczem. Normalna cena za same płytki.
Back to top

JasiuB
Poziom 13
Poziom 13

Post#13 05 Feb 2010 15:21helpful post - solution   

Czołem.

sabringer wrote:

6SL7 to dość archaiczna lampa (dlatego widziałem egzemplarze w absurdalnie wysokich cenach :)).

Za to ruski odpowiednik 6N9S czasami można trafić tanio.

Jasiu
Back to top

fugasi
Poziom 9
Poziom 9

Post#14 05 Feb 2010 15:38helpful post - solution   

Mark Marshall wrote:
Widziałem dość archaiczne konstrukcję w których nie wykorzystywano płytek ale całość wyglądała jakby wyjęta prosto ze śmietnika.

Współczesne wzmacniacze także są wykonywane w tej technice (montaż przestrzenny), zwłaszcza ezoteryczne, oparte na triodach mocy, o cenach z wieloma zerami. Nie chciałbyś ich wyrzucać do śmietnika.
Na zdjęciu egzemplarz kosztujący 26.000 zł.

Coś słabo szukałeś tych schematów w internecie. Oto przykład całkiem dobrego i mocnego wzmacniacza: http://www.echostar.pl/~slawicz/concertino/concertino1.htm
Ale żeby taki zbudować trzeba naprawdę mieć już jakieś (spore) doświadczenie i jakieś zaplecze pomiarowe. Poczytaj w wątkach jakie problemy mają forumowicze z banalnymi kilkuwatowymi zabawkami na pojedyńczej ECL86 a taki duży wzmacniacz w zakresie problemów otwiera doprawdy szerokie perspektywy.
Poza tym niepotrzebnie martwisz się kosztem płytki. Jeśli celujesz w hi-fi to same transformatory głośnikowe wyciągną ci z kieszeni dobre kilkaset złotych.

Dodano po 6 [minuty]:

sabringer wrote:

Gdybyś zrobił stopień mocy PP na parach EL34, z dobrym transformatorem z odczepami UL 43%, to myślę że spokojnie mógłbyś przyszpanować przed nie jednym audiofilem...

Można też pójść w stronę bardziej 'ekskluzywnych' lamp: KT66, KT77, KT88. Cena odstrasza, ale cóż... Szpan ;)

E tam, te wszystkie KT88, EL34 to takie "stjunikowane" Volkswageny audiofilskiego świata. Single Ended 300B z amorficznymi transformatorami to jest szpan! ;)
Back to top

Mark Marshall
Poziom 17
Poziom 17

Post#15 Post from the author of the topic 05 Feb 2010 17:04   

Tak wiem iż można zrobić taki wzmacniacz bez płytki i będzie wyglądał ładnie ale mi akurat chodziło o projekt wzmacniacza na 2 lampach który zobaczyłem na forum Elektroda Retro
Bardzo dziękuje za link do schematu wzmacniacza i za udzielone porady :D
Back to top

sabringer
Poziom 19
Poziom 19

Post#16 05 Feb 2010 17:36   

Ja jestem wielkim entuzjastą montażu przestrzennego, ale: wykonanego estetycznie, trwale, i z pewnym przemyśleniem całego układu. Niektórzy podchodzą do tego "a, zlutuje se jak wyjdzie".

A fakt, są takie lampy jak 300B, takie bańki na mleko :P O, i jak widać SE na triodzie ma się wciąż dobrze :)

Fakt, KT66 to bardziej szpan w gitarowym świecie (Eric Clapton i te sprawy), KT88 też. Ale KT77 jest specjalnie zaprojektowana do układów UL ;)

I co ty tu wrzucasz za zdjęcie, tam jest TRANZYSTOR jakiś, heretyków powinni spalić na stosie :P:P
Back to top

Mark Marshall
Poziom 17
Poziom 17

Post#17 Post from the author of the topic 05 Feb 2010 19:34   

Oczywiście że najładniej wygląda montaż przestrzenny ale ładnie rozstawione lampy, kable uporządkowane i materiał na którym to robimy musi być estetyczny. Jeżeli robimy coś na lampie to to ma być na wierzchu i ma się prezentować jak najlepiej więc nie rozumiem idei robienia czegoś aby tylko działało. Zresztą źle zrobiony wzmacniacz w montażu przestrzennym nie będzie zapewniał dobrego ekranowania lamp przez co jakość dźwięku drastycznie spadnie.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 05 Feb 2010 19:34   

Back to top

aftys6
Poziom 16
Poziom 16

Post#18 09 Feb 2010 21:04   

Mark Marshall wrote:
Oczywiście że najładniej wygląda montaż przestrzenny ale ładnie rozstawione lampy, kable uporządkowane i materiał na którym to robimy musi być estetyczny. Jeżeli robimy coś na lampie to to ma być na wierzchu i ma się prezentować jak najlepiej więc nie rozumiem idei robienia czegoś aby tylko działało. Zresztą źle zrobiony wzmacniacz w montażu przestrzennym nie będzie zapewniał dobrego ekranowania lamp przez co jakość dźwięku drastycznie spadnie.

Tu trochę źle piszesz, bo montaż nie ma nic do ekranowania lamp.
Zarówno w jednym jak i drugim systemie możesz założyć ekrany na lampy.
W montażu przestrzennym masz ten plus że niektóre łączenia możesz dać w oplocie, a ścieżkę ciężko dać w owijce ekranującej.

Co do początków to zacznij od prostego SE na EL84, złożyłem takie na starych trafach a i tak wrażenie odsłuchowe fajne.
Dodam tylko że podczas pracy kilka razy otwierałem okno żeby to cholerstwo wywalić.
Taki prosty wzmacniacz Ci może krwi napsuć a czymś mocno skomplikowanym możesz się zniechęcić.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Retro Electronics -> Budowa wzmacniacza lampowego HI-Fi
Page 1 of 1
Similar topics
budowa wzmacniacza lampowego (5)
Budowa prostego wzmacniacza lampowego. (7)
Budowa wzmacniacza lampowego do gitary (27)
Budowa wzmacniacza lampowego na ECL86 (15)
Budowa wzmacniacza lampowego do Thrash Metalu (51)
Budowa wzmacniacza lampowego - dodatkowe gadgety (2)
Budowa lampowego odbiornika FM (16)
Budowa oscyloskopu lampowego (34)
Budowa lampowego przedwzmacniacza mikrofonowego (14)
Budowa dopalacza lampowego pod wzmacniacz (21)

Page generation time: 0.228 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed