Szukam nazwy polskiego zespołu,który śpiewał takie dosyć smętne,lekko dyskotekowe pisenki-połowa lat 90. Przeszukałem neta i nazwa nie przychodzi mi do głowy. Pomóżcie.
Jeszcze w latach 80, tak pod koniec, popularne były długie, półgodzinne miksy, przeładowane efektami stereo zresztą (taka moda ;) ). No i szukam takiego jednego... nie wiem, jak go opisać. Było trochę lat 60 ale większość to dance lub muzyka rozrywkowa lat 80. Było nawet takie coś, jak "the name of the game - football!" i podobne. Może ktoś kojarzy?....
Re: Szukam fajnych utworów gatunku Eurodance z lat 90
Proponuję otworzyć sobie jakiś kanał radia internetowego z Italo Disco i posiedzenie kilka dni. Gwarancja że coś ciekawego się znajdzie :) . Do tego jakiś edytor dźwięku do zgrywania muzyki i full na dysku :). No, ale to raczej latka '80; choc blisko '90 i euro dance też się trafia.
Fajne , nawet nie znałem tych wykonawców i racja że ten ostatni kawałek fajny. Jest takich parę utworków które chciałbym znaleźć ale na internecie ciężko ,nie znając tytułów. Dlatego powoli zbieram utworki aż kiedyś natrafię na ten poszukiwany.
Książe Radziwił wrote:
Fajne , nawet nie znałem tych wykonawców
Ich muzykę można nazwać pomieszanie z poplątaniem, ale patrząc tylko na teledyski, to większość dzisiejszych wykonawców mogła by się dużo od nich nauczyć.
Książe Radziwił wrote:
Dlatego powoli zbieram utworki aż kiedyś natrafię na ten poszukiwany.
A może byś przybliżył czego dokladnie szukasz (jakiś charakterystyczny element utworu) to łatwiej byłoby znalezć...
W tym czasie była cała masa wykonawców , jedni mieli w utworach sporo elementów wokalnych a inni więcej elektroniki , jeszcze inny rapu.
Wskocz na yt i tam poszukaj. Albo odpal radio z gadulca i ustaw kanał eurodance 90.
Pozdrawiam
KLF dają radę. Według mnie jest to coś a la klubowa muzyka wczesnych lat 90 - takie jak wtedy królowały na MTV. ;) Bo eurodance nie nazwałbym tego stylu - eurodance to raczej radosne przyśpiewki o dupie maryni. ;)
Jeżeli chodzi o ten utwór co szukam go 10 lat albo i dłużej to szukam takiego dynamicznego utworu kiedyś leciał na imprezie o nazwie disco 90 , hmm co można o nim powiedzieć , brzmiał trochę podobnie późniejszego do loftu - majorka ale słowa były inne , na dyskotece ciężko dosłyszeć dokładne słowa więc słyszałem tylko coś w stylu "sando sando" lub "sankodan" , być może to bardziej pasuje to "Sound of Sound of"
Trabi wrote:
Proponuję otworzyć sobie jakiś kanał radia internetowego z Italo Disco i posiedzenie kilka dni. Gwarancja że coś ciekawego się znajdzie :) . Do tego jakiś edytor dźwięku do zgrywania muzyki i full na dysku :). No, ale to raczej latka '80; choc blisko '90 i euro dance też się trafia.
Trabi. Z całym szacunkiem, ale Italo Disco, to chyba jednak co innego jak eurodance. Chociaż, może jakieś tam podobieństwo w tym jest. Ale napewno, tamta muzyka to jest zupełnie co innego, niż ta obecna.
Książe Radziwił. Polecam, radio internetowe POLSKASTACJA.PL, kanał Party.
Tam są różne kawałki z gatunku Eurodance.
Jeżeli masz słuch do muzyki, to powinieneś bez problemu rozpoznać muzykę eurodance. To jest bardzo charakterystyczna muzyka. Tu masz definicję Eurodance z Wikipedii. Ta definicja jest prawidłowa, bo jak posłuchasz sobie niektórych piosenek z tego gatunku, to zobaczysz w nich pewne podobieństwo. Tam jest rytmiczny bas. Akompaniament też jest rytmiczny. Dlatego przy tej muzyce naprawdę można tańczyć i można tworzyć niezwykłe układy taneczne.
Np. Mr. President - Coco Jambo, C&C Music Factory - Everybody get now (Everybody dance now) lub 2 Unlimited - No limit.
W reklamie neostrady, była zaprezentowana, piosenka 2 Unlimited - No limit .
A np. to co śpiewa Haddaway to już jest dance. Od gatunków są muzykolodzy. Niech oni się rozpisują w tej dziedzinie.
Modern Talking - You're my heart
Haddaway - What is love
Scatman John - I'm the scatman (jakiś remix)
Garcia - Bamboleo
Abba - Gimmie
Bonnie M - One way ticket
Sabrina - Boys
Aqua - Barbie girl
Cororna - Baby baby
? -?
Benny Benassi - California dreamin'
Love message - Love message
Loft - Mallorca
? - Life is life (oryginał by Opus )
?-?
Dr Alban - Sing Hallelluyah
A ten "bilet w jedną stronę" to na pewno Boney M? Zawsze znałem to jako kawałek Eruption...
Słuchając tej składanki pisałem ze słuchu. Kilku nie znałem , nawet nie wiem czy Sabrina nie jest jakimś remixem (coverem).
A ten "bilet" to wykonywał i Boney M i Eruption i Neil Sedaka. Nigdy nie wiedziałem kto był pierwszy...
Witam.Czy ktoś kojarzy może kasety BRAVO oMEGA mix vol.1,2 itp?To były kasety z połowy lat 90 i były tam różne hity z tamtych czasów połączone w jeden wielki mix.
Niestety na internecie nigdzie nie można tego znaleźć.Na szczęście ostatnio pojawiła się na allegro oferta z pięcioma takimi kasetami za 20 zł to zgarnąłem je.