| Autor |
Wiadomo¶æ |
bossmajster Poziom 4

Do³±czy³: 09 Maj 2008 Posty: 9
|
04 Lut 2010 21:19 Subwoofer, na g³o¶niku Selenium 18 ws 600 |
|
|
|
Gor±co Witam wszystkich majsterkowiczów, elektroników oraz wszystkich zainteresowanych moim tematem.
Od d³u¿szego czasu grywam imprezy od ma³ych po wiêksze w klubach jak i w plenerze.
wpad³em na pomys³ ¿eby wzmocniæ swój zestaw sub basem...Nie robiê tego na co dzieñ ale od dawna siê zajmowa³em amatorsko tego typu rzeczami..
Wiêc zamówi³em g³o¶nik basowy Selenium 18 ws 600, nie widzia³em ¿adnych opinii o tym g³o¶niku poszed³em na ¿ywio³ ze tak powiem. projekt obudowy mam z waszej stronki bodaj¿e projekt pochodzi od firmy b & c. Bass-reflex regulowa³em u¿ywaj±c swojego w³asnego s³uchu, zastosowa³em siê do metody na s³uch. powiem ze dzi¶ po dostrojeniu efekt jest zadowalaj±cy. bas jest dosyæ niski spokojnie s³ychaæ i czuæ nawet 30 hz nie s³ychaæ pudowego ³upania raczej miêkkie nie pe³zn±ce zdefiniowane uderzenie i stopê. Przynajmniej to moje zdanie ka¿dy ma inny s³uch wiec wiadomo jak to jest. Bassreflexy da³em na tylnej ¶ciance 2 okr±g³e kana³y po 10 cm( w projekcie by³o 2 x 112)lecz nie s³ychaæ ¶wistów nawet przy wiêkszej mocy. rury bassreflexów obci±³em na d³ugo¶æ ok 25cm od tylnej ¶cianki. Aktualnie suba zasili³em wzmacniaczem ldm smx 400 który na wyj¶ciu sub przy 8 omach ma 400w ale wiadomo jak to jest z parametrami niektórych firm:)
Jak na razie obudowa zosta³a dok³adnie uszczelniona po szpachlowana, oblistwowana i obkuta , pomalowana. Jak do tej pory nie starczy³o mi funduszy na dalsze upiêkszanie, lecz mam zamiar albo pomalowaæ farba strukturaln± b±d¼ daæ jakie¶ obicie i srebrne aluminiowe listwy. Poza tym zamierzam daæ jaki¶ ma³y crossover aktywny przed wzmacniaczem lub po prostu zwrotnice dolnoprzepustowa,(lecz z tego, co czytam i s³yszê nie polecacie do subów tego typu rozwi±zañ). Czekam na wasze opinie i rady.
Pozdrawiam!
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Qbazz Poziom 15

Do³±czy³: 16 Sie 2007 Posty: 246 Miasto: Leszno
|
04 Lut 2010 21:35 Re: Subwoofer, na g³o¶niku Seledium 18 ws 600 |
|
|
|
Dlaczego Bassreflexy jest na tylnej ¶ciance, a nie z przodu? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
bossmajster Poziom 4

|
04 Lut 2010 21:57 Re: Subwoofer, na g³o¶niku Seledium 18 ws 600 |
|
|
|
Bo mog± byæ i z ty³u wiele konstrukcji ma bass reflex z ty³u taka kolumne wystarczy postawiæ kawa³ek od ¶ciany i te¿ ³adny bass jest
zapomnia³em dodaæ ze kolumna jest z p³yty wiórowej 19 mm. jak nara¿ie nie wyg³usza³em od wewn±trz ale mam zamiar napewno delikatnie wyg³uszyæ..
czekam na opinie rady i sugestje. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
gófer Poziom 22

Do³±czy³: 17 Lut 2007 Posty: 2284 Miasto: Miedzyrzecz
|
04 Lut 2010 23:09 Re: Subwoofer, na g³o¶niku Seledium 18 ws 600 |
|
|
|
| bossmajster napisa³: |
| o mog± byæ i z ty³u wiele konstrukcji ma bass reflex z ty³u taka kolumne wystarczy postawiæ kawa³ek od ¶ciany i te¿ ³adny bass jest |
Pisa³e¶ o planowanym u¿yciu subbasu do nag³a¶niania imprez plenerowych, w takim wypadku b-r z ty³u jest po prostu b³êdem konstrukcyjnym. Na salach zreszt± te¿ nie zawsze mo¿na ustawiæ bas pod ¶cian±.
Moja rada jest taka aby¶ przeniós³ tunele z ty³u na przód. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
bossmajster Poziom 4

|
04 Lut 2010 23:36 Re: Subwoofer, na g³o¶niku Seledium 18 ws 600 |
|
|
|
| gófer napisa³: |
| o mog± byæ i z ty³u wiele konstrukcji ma bass reflex z ty³u taka kolumne wystarczy postawiæ kawa³ek od ¶ciany i te¿ ³adny bass jest |
Pisa³e¶ o planowanym u¿yciu subbasu do nag³a¶niania imprez plenerowych, w takim wypadku b-r z ty³u jest po prostu b³êdem konstrukcyjnym. Na salach zreszt± te¿ nie zawsze mo¿na ustawiæ bas pod ¶cian±.
Moja rada jest taka aby¶ przeniós³ tunele z ty³u na przód. |
pisa³em ze gram plenerowe imprezy ale do tego mam inny zestaw.
A to jest zestaw typowy do pomieszczeñ.
wiem ze niektórzy maja wiekrze do¶wiadczenie odemnie niepodwa¿am tych opini, ale sprawdza³em suba na salach gdzie grywam i powiem ze brzmi bardzo ciekawie nisko i bas nie jest rozpe³z³y.
czekam na dalsze opinie i rady |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Mitur23 Poziom 18

Do³±czy³: 14 Lut 2008 Posty: 515
|
05 Lut 2010 00:06 Re: Subwoofer, na g³o¶niku Seledium 18 ws 600 |
|
|
|
Wg mnie to b³±d te tunele z ty³u obudowy zmieñ to byle szybko.. obawiam siêczy nie lepiej zrobic now± obudowê bardziej przemyslan±.. bo Br raczej nienadaj± siê na plener.. Plener tylko Horny albo Bphorny.. Ale jak mówisz ¿e masz do plenerów inny sprzet to sory.. na sali sam ciekaw jestem jak to gra.. ale Br z ty³u to czasem siêdaje w Home audio w kolumnach a nie w subach estradowych.. nigdy nie spotkalem takiego subbasu.. Pozdrawiam |
|
| Powrót do góry |
|
 |
gófer Poziom 22

Do³±czy³: 17 Lut 2007 Posty: 2284 Miasto: Miedzyrzecz
|
05 Lut 2010 00:13 Re: Subwoofer, na g³o¶niku Seledium 18 ws 600 |
|
|
|
Mitur23, Tylko horny? No to my jak i chyba wiêkszo¶æ firm nag³o¶nieniowych odwalamy fuszerkê robi±c plenery bass reflexami :D |
|
| Powrót do góry |
|
 |
dj-MatyAS Poziom 24

Do³±czy³: 10 Wrz 2006 Posty: 4909 Miasto: warszawa
|
05 Lut 2010 00:39 Re: Subwoofer, na g³o¶niku Seledium 18 ws 600 |
|
|
|
| ... na salach gdzie grywam i powiem ze brzmi bardzo ciekawie nisko i bas nie jest rozpe³z³y.... |
Bas s³yszany na sali, czy za konsolet±? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
danio531 Poziom 16

Do³±czy³: 02 Lut 2007 Posty: 278 Miasto: Lublin / Polanówka (pod Kazimierzem Dolnym)
|
05 Lut 2010 10:25 Re: Subwoofer, na g³o¶niku Seledium 18 ws 600 |
|
|
|
Z BR na tyle subwoofera spotka³em siê tylko w konstrukcjach domowych.
Na estradê to raczej pomy³ka.
I mo¿e kto¶ w koñcu poprawi to "Seledium" na Selenium... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Piernik14 Poziom 12

Do³±czy³: 04 Mar 2009 Posty: 84 Miasto: Pelplin
|
05 Lut 2010 11:45 Re: Subwoofer, na g³o¶niku Seledium 18 ws 600 |
|
|
|
| Cytat: |
| aktualnie suba zasili³em wzmakiem ldm smx 400 który na wyj¶ciu sub przy 8 omach ma 400w ale wiadomo jak to jest z parametrami niektórych firm:) |
Co mia³e¶ na my¶li pisz±c to ? Ldm oszukuje z moc± czy co? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
bossmajster Poziom 4

|
05 Lut 2010 14:11 Re: Subwoofer, na g³o¶niku Seledium 18 ws 600 |
|
|
|
| Piernik14 napisa³: |
aktualnie suba zasili³em wzmakiem ldm smx 400 który na wyj¶ciu sub przy 8 omach ma 400w ale wiadomo jak to jest z parametrami niektórych firm:)
Co mia³e¶ na my¶li pisz±c to ? Ldm oszukuje z moc± czy co? |
poprostu napisa³em to co my¶lê nie mam aparatury do pomiaru mocy z dok³adno¶æia do 1w, a wiadomo ¿e firmy naci±gaj± klijentów. ale jak jest w rzeczywisto¶ci to tylko wiedza pierwotni producenci i zaawansowani elektronicy.....
Zrobiê druga obudowê i ten bass reflex zamieniê na przód jak tak radzicie zobacze jaka bêdzie ró¿nica. a co mi radzicie na temet wystrojenia bass reflex daæ t± sama d³ugo¶æ rur czy tez zmieniæ? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Mitur23 Poziom 18

|
05 Lut 2010 15:45 Re: Subwoofer, na g³o¶niku Selenium 18 ws 600 |
|
|
|
Gófer Ja wcale nie mówie ¿e Ty odwalasz fuszerkê.. ale maj±c 2 szt odwrotek na dobrych g³o¶nikach mo¿na ju¿ zagrac jak±s wiejsk± impreze na plenerze festyn czy co¶.. ale wiêkszo¶c która gra w duzej ilo¶ci jest dobra.. Br s±takze dobre.. ale co chodzi³em na koncerty itp to przyznam ci szczerze ¿e niespotka³em poza jednym przypadkiem.. Br jedynie co spotkalem to w du¿ej ilo¶ci gdzie by³ sprzet alpharda..
Br to wmiarê uniwersalne zastosowanie g³o¶nika.. ale nie bêde tu d³u¿ej ci±gnac OFFT.. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
bossmajster Poziom 4

|
05 Lut 2010 16:18 Re: Subwoofer, na g³o¶niku Selenium 18 ws 600 |
|
|
|
a co mi powiedzie koledzy fachowcy na temat doboru g³o¶nika i obudowy ogólnie. czekam równie¿ na krytyczne opinie:)
w koñcu nikt nie jest doskona³y:)
wymiary obudowy 2x - 548 * 512 mm
662 * 510 mm
2x - 662 * 493 mm
548 * 662 mm.
ile to mo¿e mieæ litrów?? bo nie liczy³em dok³adnie
proszê o pomoc
z góry dziêki!!!!!
Dodano po 7 [minuty]:
aha i jeszcze jedna sprawa.... czy jak przeniosê te bass reflexy z przodu,przy tych wymiarach(zmieszcz± siê 2x10)..
czy nie os³abi mi to przedniej ¶ciany zbyt mocno, bo na pocz±tku chcia³em daæ z przodu bassreflex ale po pomierzeniu wszystkiego uzna³em ze za blisko siebie te dziury bêd±. nie Czy nie wplynie to na wytrzyma³o¶æ przedniej ¶cianki????? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Mitur23 Poziom 18

|
05 Lut 2010 18:26 Re: Subwoofer, na g³o¶niku Selenium 18 ws 600 |
|
|
|
Lepiej by³o dac Br szczelinowy.. to teraz nie mia³by¶ problemu.. polecam zrobic now± obudowê.. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
kamil bula Poziom 15

Do³±czy³: 23 Kwi 2008 Posty: 230 Miasto: Michów
|
05 Lut 2010 19:07 Re: Subwoofer, na g³o¶niku Selenium 18 ws 600 |
|
|
|
Przerobiæ, otwory daæ z przodu i miêdzy otworami Bass Reflex a otworem na g³o¶nik daæ belki wzmacniaj±ce, ³±cz±ce oczywi¶cie front ze ¶cian± tyln±. I nie trzeba robiæ nowej paki. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
bossmajster Poziom 4

|
06 Lut 2010 13:38 Re: Subwoofer, na g³o¶niku Selenium 18 ws 600 |
|
|
|
a jak mam zatkaæ te tylne bass relfexy? mogê od ¶rodka przykrêciæ przykleiæ i uszczelniæ jakimi¶ kwadratami z p³yty wiórowej?? a od zewn±trz poporostu zaszpachlowaæ.. czekam na pomocne odpowiedzi.w zwi±zku z tym ¿e mój budrzet siê skoñczy³ i muszê jako¶ to wykombinowaæ
pozdrawiam |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Mitur23 Poziom 18

|
06 Lut 2010 14:05 Re: Subwoofer, na g³o¶niku Selenium 18 ws 600 |
|
|
|
a nie mo¿esz wymienic ca³ej tylnej p³yty? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
bossmajster Poziom 4

|
06 Lut 2010 15:47 Re: Subwoofer, na g³o¶niku Selenium 18 ws 600 |
|
|
|
no i chyba to bêdzie najlepsze rozwi±zanie..
ale niewiem jak te wzmocnienia zrobiæ jak to ma wygl±daæ?(miêdzy otworami Bass Reflex a otworem na g³o¶nik daæ belki wzmacniaj±ce, ³±cz±ce oczywi¶cie front ze ¶cian± tyln±) proszê o pomoc ewentualnie jaki¶ projekt na którym to widaæ jak to jest zrobione.
z góry dziêki!!! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
kamil bula Poziom 15

|
06 Lut 2010 16:07 Re: Subwoofer, na g³o¶niku Selenium 18 ws 600 |
|
|
|
Przygotowaæ dwa kawa³ki p³yty w kszta³cie prostok±tów (kwadratów), o odpowiednich wymiarach. Na klej i wkrêty przymocowaæ do nich kó³ka pozosta³e po wyciêciu otworów, które bêd± wype³nia³y otwory. Przygotowane elementy przykrêciæ na wkrêty, a wcze¶niej posmarowaæ klejem. Pozosta³e szczeliny mo¿na w ca³o¶ci wype³niæ szpachl±, albo Wikolem i wiórami, ale wtedy wierzch szczelin porz±dnie zaszpachlowaæ. Mo¿e siê okazaæ, ¿e szpachlê trzeba bêdzie nak³±daæ kilka razy bo jak wyschnie porobi± siê ''do³eczki''. Jak do³ki nie bêd± siê ju¿ robiæ, wszystko elegancko wyszlifowaæ i pomalowaæ farb±. Trzeba by to zrobiæ porz±dnie (szpachlowanie) bo na farbie bêdzie widaæ i czuæ nierówno¶ci, do³eczki i górki. Niby to ty³ suba i nie bardzo bêdzie to widaæ, ale jak robiæ to porz±dnie.
Pozdrawiam i mi³ej roboty. I koniecznie zamontuj te¿ beleczki, o których pisa³em wcze¶niej.
Wymiana ca³ej tylnej p³yty z powodu dwóch g³upich otworów by³aby co najmniej nierozs±dna...
Dodano po 1 [minuty]:
no i chyba to bêdzie najlepsze rozwi±zanie..
ale niewiem jak te wzmocnienia zrobiæ jak to ma wygl±daæ?(miêdzy otworami Bass Reflex a otworem na g³o¶nik daæ belki wzmacniaj±ce, ³±cz±ce oczywi¶cie front ze ¶cian± tyln±) proszê o pomoc ewentualnie jaki¶ projekt na którym to widaæ jak to jest zrobione.
z góry dziêki!!! |
To nie jest najlepsze rozwi±zanie.
A co do wzmocnieñ to trochê wyobra¼ni kolego ;) |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Google AdSense

|
06 Lut 2010 16:07 |
|
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
bossmajster Poziom 4

|
06 Lut 2010 16:21 Re: Subwoofer, na g³o¶niku Selenium 18 ws 600 |
|
|
|
dziêki. jak zrobiê modernizacje poka¿e foty i efekt koñcowy.
wielkie pozdro ch³opaki!!!!!!!! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
kamil bula Poziom 15

|
06 Lut 2010 16:30 Re: Subwoofer, na g³o¶niku Selenium 18 ws 600 |
|
|
|
W³a¶nie przygotowa³em dla Ciebie rysunek pogl±dowy. Tak dla pewno¶ci, ¿e wiesz o co chodzi z tymi wzmocnieniami ;) Jak masz jeszcze jakie¶ w±tpliwo¶ci to pisz :) Trochê ¶ciêty ten obrazek, ale chyba wiadomo o co w nim chodzi?
Pozdrawiam.
| Opis: |
|
| Rozmiar: |
43.6 KB |

|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Mitur23 Poziom 18

|
07 Lut 2010 19:14 Re: Subwoofer, na g³o¶niku Selenium 18 ws 600 |
|
|
|
a Kosztorys Paczki nie napisa³e¶ jaki jest |
|
| Powrót do góry |
|
 |
bossmajster Poziom 4

|
07 Lut 2010 19:27 Re: Subwoofer, na g³o¶niku Selenium 18 ws 600 |
|
|
|
driver 18ws 600 - 659 z³
p³yty z dociêciem + klej + wkrêty - 90 z³
bassreflexy + przed³u¿ki - 50z³
port z zaciskami - 10 z³
silikon,szpachla i lakier ok - 35z³
okucia i listwy mia³em z innej konstrukcji.:)
lecz koszt siê powiêkszy poniewa¿ zamierzam ja pomalowaæ lakierem strukturalnym lub kocem obiæ..
pozdro |
|
| Powrót do góry |
|
 |