Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Technics SA-EH- segment(deck) martwy mimo iż zasila inny

Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda -> Audio Serwis -> Audio Początkujący -> Technics SA-EH- segment(deck) martwy mimo iż zasila inny
Angielska wersja
Autor Wiadomość
wojpet
Poziom 5
Poziom 5

Miasto: Ruda Slaska

Post 05 Lut 2010 10:21   

Technics SA-EH- segment(deck) martwy mimo iż zasila inny

Witam

Panowie walczę z ta wieża juz jakiś czas i mam nowy problem.Po podłączeniu wszystkich klocków i włączeniu przyciskiem power startują wszystkie oprócz magnetofonu,który na pewno jest sprawny bo sprawdzany na innej wieży tego typu.Co ciekawe z magnetofonu wychodzi tasma do polączenia cd i ten dziala.Wazne jest to,ze poprzedni wlasciciel lutował urwaną tasme z magnetofonu do wzmacniacza,tyle,że przylutowal ja odwrotnie.Sugeruję,że moglo dojsc do podania napięcia zasilajacego na przewody sygnalowe....Poza tym kable w tasmie na pewno byly zwarte co spowodowalo jak sądze to uszkodzenie.Jeszcze jedno,po wlączeniu wszystkich klocków (razem z magnetofonem) wieża da sie włączyć i wyłączyć tylko 1 raz,żeby wlączyc ją znowu trzeba wyjąć wtyczke z gniazdka na pare sekund,wtedy też slychac klik odpuszczanego przekażnikaNie wiem za bardzo gdzie szukac uszkodzenia,czy mogą to być rezystory bezpiecznikowe gdzieś na płycie wzmacniacza (jeżeli tak to gdzie ich szukać?),czy problem siedzi gdzieś głębiej?

Z góry dziekuję za wszelkie sugestie

Wojtek
Powrót do góry

tik_tak
Poziom 22
Poziom 22

Miasto: Szczecin

Post 08 Lut 2010 00:59   

Re: Technics SA-EH- segment(deck) martwy mimo iż zasila inny

Kolego wczesniej czytalem to cos tutaj pisal:) .
Teraz to tylko szukac usterki w Decku- jak byla odwrotnie podlaczona tasma to nic innego jak sciagamy schemat do RS-EH i patrzymy czy jest zasilanie itd.
Podswietlaja sie diody na klawiszach decka?
Mogl byc zabity nawet proc bo jak pamietam decki byly wrazliwe na awarie po przepieciach .
Dzialaj:)
Powrót do góry

wojpet
Poziom 5
Poziom 5

Post 08 Lut 2010 01:02   

Dzieki za reakcje :)

Deck sprawdzony i na innym wzmacniaczu+analizatorze smiga az milo,natomiast po podlaczeniu pod moj zestaw deck ciemny i gluchy,zadnej reakcji na klawisze,zadne ledy sie nie swieca,wiec decka wykluczam.
Powrót do góry

Google
AdSense
Google Adsense

Post 08 Lut 2010 01:02   

Powrót do góry

tik_tak
Poziom 22
Poziom 22

Post 08 Lut 2010 22:55   

Zaraz przeciez ja nie wiem jaki to model wiezy-z serii EH bylo ich kilkanascie . Czy to EH50 czy EH600?
Jesli ta seria to szukaj czy na 1 pinie jest 13V a na 5 pinie 10V - to są zasilania decka. Jesli ktoregos brak cofasz sie do zasilania we wzmacniaczu gdzie ginie.Po nitce do klebka
Bierzesz schemat i dzialasz - tutaj nikt nie bedzie jasnowidzem
Powrót do góry

wojpet
Poziom 5
Poziom 5

Post 08 Lut 2010 22:59   

Jest to model EH60,jutro biore sie za pomiar,kabel pierwszego pinu jak sadze jest oznaczony bialym paskiem? (Analogicznie jest przy tasmach typu IDE)
Powrót do góry

tik_tak
Poziom 22
Poziom 22

Post 08 Lut 2010 23:05   

Masz napisy w decku na PCB :
1 to jest TP611
5 to jest TP610
Z reszta wymysl cos
Powrót do góry

wojpet
Poziom 5
Poziom 5

Post 08 Lut 2010 23:06   

Dziekuje bardzo,jutro wezme sie za te graty i napisze jak mi poszlo ;)
Powrót do góry

Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda -> Audio Serwis -> Audio Początkujący -> Technics SA-EH- segment(deck) martwy mimo iż zasila inny
Strona 1 z 1

[ Page generation time: 0.075 seconds ]

Regulamin || Administrator || Moderatorzy || Nasze bannery || Kontakt
elektroda.pl temat RSS