Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Obciążenie procesora 100%


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Komputery Serwis -> Komputery Software -> Obciążenie procesora 100%
Autor
Wiadomość
Sebeq
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 24 Lip 2004
Posty: 6

Post#1 Post autora tematu 24 Lip 2004 16:13   

Obciążenie procesora 100%


Konfig: AsRock K7S8X, GF4 MX440, Duron 1600, 512 DDR
HDD 40G 7200, WIN XP HE.
Po włączeni nawet prostej gry już po kilku minutach wszystko się tnie a procak obciążony jest na 100%. Zamknięcie gry nic nie zmienia dalej jedzie 100% aż w końcu nawet mysz nie reaguje.(Restart też nic nie daje, jedynie całkowite wyłączenie kompa na 2-3 min.)Ostatnio zauważyłem że czasami przydaża się to nawet przy kożystaniu z IExolorere lub edytora tekstu (no może w trochę mniejszym zakresie bo tak na 80-90%). Temperatury są OK: 35-45, anty wirus (Norman) i ad-aware też nic.
Myślę że to może być trojan lub coś podobnego. Błagam może ktoś mądrzejszy ode mnie wie o co chodzi?
Powrót do góry
   
CKsrv
Moderator na urlopie...
Moderator na urlopie...


Dołączył: 22 Mar 2003
Posty: 2397
Miasto: -

Post#2 24 Lip 2004 16:25   

Obciążenie procesora 100%


"procak obciążony jest na 100%" - a na jakiej podstawie wiesz ze jest 100%?

W XP mozna podejrzec który proces spożywa tyle "zasobów".
Powrót do góry
   
Sebeq
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 24 Lip 2004
Posty: 6

Post#3 Post autora tematu 24 Lip 2004 16:55   

Re: Obciążenie procesora 100%


Tak pokazuje Menedżer zadań (np. teraz po ok 1 godz. IExplorera dochodzi do 80%, nic więcej nie było uruchamiane). Problem polega na tym że właściwie cały czas 95-99% pokazuje jako proces bezczynności.
Powrót do góry
   
CKsrv
Moderator na urlopie...
Moderator na urlopie...


Dołączył: 22 Mar 2003
Posty: 2397
Miasto: -

Post#4 25 Lip 2004 01:47   

Obciążenie procesora 100%


Qrde ale poprawiłes mi humor.
Uśmiałem się powiem ci szczerze.
"95-99% pokazuje jako proces bezczynności"
Czy wiesz co to jest bezczenność, tak w ogóle, to jest "nic nie robienie". W 95 na 100 "jednostek czasu" twoj proc ziewa, nudzi się.
Powrót do góry
   
Kodra
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 10 Wrz 2002
Posty: 184
Miasto: Humniska

Post#5 25 Lip 2004 02:35   

Obciążenie procesora 100%


Niestety tak się dzieje. Walczę z podobnym problemem na prawie identycznej konfiguracji (256MB DDR, dysk 80GB 7200obr. Po zainstalowaniu czystego win xp już po kilkunastu minutach bezczynności wskaźnik użycia procesora pokazuje 95-100%. Temperatura w normie. Dla pewności poskłądałem identyczny zestaw i dalej to samo. mam dziwne przeczucia że to wina płyty głównej. Nigdy wcześniej nie spotkałem się z tym , że proces bezczynnośći zabiera 100% ale w tym przypadku tak się dzieje.Postaram się zrobić zrzuty ekranu i zamieszczę w najbliższym czasie.To faktycznie niewiarygodne, ale liczę na jakieś rozwiązanie problemu. Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 25 Lip 2004 02:35   





Powrót do góry
   
Robert B
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 12 Cze 2003
Posty: 12442
Miasto: Warszawa

Post#6 25 Lip 2004 03:10   

Obciążenie procesora 100%


Ściągnij CodeStuff Starter i będziesz wiedział więcej na temat procesów i autostartu:
http://members.lycos.co.uk/codestuff/
Powrót do góry
   
djbolo
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 21 Cze 2004
Posty: 1998

Post#7 25 Lip 2004 10:15   

Re: Obciążenie procesora 100%


Sebeq napisał:
Problem polega na tym że właściwie cały czas 95-99% pokazuje jako proces bezczynności.

Kodra napisał:
Niestety tak się dzieje.
Walczę z podobnym problemem na prawie identycznej konfiguracji (256MB DDR, dysk 80GB 7200obr.
Po zainstalowaniu czystego win xp już po kilkunastu minutach bezczynności wskaźnik użycia procesora pokazuje 95-100%.
Temperatura w normie.
Dla pewności poskłądałem identyczny zestaw i dalej to samo. mam dziwne przeczucia że to wina płyty głównej.
Nigdy wcześniej nie spotkałem się z tym , że proces bezczynnośći zabiera 100% ale w tym przypadku tak się dzieje.
Postaram się zrobić zrzuty ekranu i zamieszczę w najbliższym czasie.
To faktycznie niewiarygodne, ale liczę na jakieś rozwiązanie problemu. Pozdrawiam.

:arrow: CKsrv - ja sie rowniez pokulalem ze smiechu :lol:
a wracajac do tematu to ja moze zamieszcze screeny po 5 minutach nic nierobienia.
Proces bezczynnosci = 99% (oznacza to ze tyle mocy procesora mozna w tym momencie uzyc).
Obok widac uzycie procesora gdy proc. bezcz. ma 99%.
Uzycie rowne 0%... A tak na marginesie to ja wole zeby ten wlasnie "zagadkowy" proces bezczynnosci mial jak najwiecej %... :wink:

pozdrawiam[/quote]

Obciążenie procesora 100%
Powrót do góry
   
Sebeq
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 24 Lip 2004
Posty: 6

Post#8 Post autora tematu 25 Lip 2004 12:14   

Re: Obciążenie procesora 100%


Mi natomiast wogóle nie jest do śmiechu, a co to jest proces bezczynności to akurat wiem chociaż nie jestem ekspertem.
Jak widać na załączniku bezczynność 99%, użycie procesora 60%.
Wiem że to diwne ale takie są fakty, a ja nie znajduje rozwiązania.
Obciążenie procesora 100%
Powrót do góry
   
Robert B
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 12 Cze 2003
Posty: 12442
Miasto: Warszawa

Post#9 25 Lip 2004 12:47   

Obciążenie procesora 100%


Daj zrzut ze Startera bo Menedżer zadań nie pokazuje wszystkiego nawet po zaznaczeniu opcji "pokaż procesy wszystkich użytkowników"a te 60% jest faktycznie nieciekawe.
:arrow: djbolo
Naucz się robić porządne zrzuty i składać obrazki żeby się mieściły na stronie a nie na download :)
Powrót do góry
   
Sebeq
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 24 Lip 2004
Posty: 6

Post#10 Post autora tematu 25 Lip 2004 14:01   

Re: Obciążenie procesora 100%


To jest zrzut ze startera, ale nie wiem czy o to Ci chodziło i przepraszam, ale nie wiem narazie jak zastosować się do twojej sugesti oddnośnie zrzutów.
Obciążenie procesora 100%
Powrót do góry
   
Robert B
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 12 Cze 2003
Posty: 12442
Miasto: Warszawa

Post#11 25 Lip 2004 21:42   

Obciążenie procesora 100%


O rany! Ale tego! Czy ten Norman to antywirus? Okropnie żre.
Co to jest:
alg.exe
htpatch.exe
No to jeszcze autostarty - dowiemy się może co wywołuje 2 razy rundll.exe i 4 razy svchost.exe.
Wyłącz trochę usług (typu "aktualizacje automatyczne" itp.
Obrazek, jak jest za szeroki to nie mieści się na stronie, ale to drobiazg.
Powrót do góry
   
CKsrv
Moderator na urlopie...
Moderator na urlopie...


Dołączył: 22 Mar 2003
Posty: 2397
Miasto: -

Post#12 25 Lip 2004 22:05   

Obciążenie procesora 100%


4 razy svchost - to się zdarza.

2 razy rundll.exe - tego nie powinno byc, to nakładka na W98?

alg.exe - to Z.A.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 25 Lip 2004 22:05   





Powrót do góry
   
Robert B
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 12 Cze 2003
Posty: 12442
Miasto: Warszawa

Post#13 25 Lip 2004 22:15   

Obciążenie procesora 100%


Z.A. - bardzo wyczerpujące wyjaśnienie (typu HGW :lol: )
Co do rundll to i ja mam jedno - wywołane przez TweakUI, które świadomie zainstalowałem w Win2000. Svchost mam tylko 2 razy. I gdzie widziałeś "nakładkę na Win98"?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 25 Lip 2004 22:15   





Powrót do góry
   
djbolo
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 21 Cze 2004
Posty: 1998

Post#14 25 Lip 2004 22:23   

Re: Obciążenie procesora 100%


alg.exe jest odpowiedzialny za dzialanie uslugi "Usługa bramy warstwy aplikacji". Nie jest to nic groznego, bo od samego Billa G. :wink:
Powrót do góry
   
Sebeq
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 24 Lip 2004
Posty: 6

Post#15 Post autora tematu 25 Lip 2004 22:34   

Re: Obciążenie procesora 100%


Prawdę powiedziawszy to niewiem co to:
HTPATCH.EXE, a NORMAN to faktycznie antywirus.
Jak powyłanczać na stałe niepotrzebne RUNDLL32.EXE i SVCHOST.EXE ?
Co mogę spokojnie odchaczyć w autostartach?
Obciążenie procesora 100%
Powrót do góry
   
djbolo
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 21 Cze 2004
Posty: 1998

Post#16 25 Lip 2004 22:42   

Re: Obciążenie procesora 100%


svchosta mozesz poodhaczac poprzez wylaczanie uslug ktorymi on steruje, a jest ich sporo bo naliczylem ponad 40. calkowite wykluczenie svchost.exe nie jest mozliwe, chociazby ze wzgledu na "Zdalne wywolywanie procedur (RPC)" - najwazniejsza i niezbedna usluge Windowsa. :)
Powrót do góry
   
Robert B
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 12 Cze 2003
Posty: 12442
Miasto: Warszawa

Post#17 27 Lip 2004 23:23   

Obciążenie procesora 100%


Kliknij prawym na ten HTPATCH.EXE i zobacz właściwości. Swoją drogą ten Norman to straszny żarłok :)
Powrót do góry
   
Pieron
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 09 Gru 2003
Posty: 1571
Miasto: Z Nienacka.... "-"

Post#18 29 Lip 2004 01:41   

Re: Obciążenie procesora 100%


HTPATCH.EXE To ty zostaw w spokoju bo jest to SiS video driver-"htpatch.exe" jest SiS AGP patch [Silicon Integrated Systems Corp. (SiS)]
a moze Antyvir w ukryciu sobie na twardzielu mieli. sprawdz w ustawieniach.

jusched.exe Firma "SUN" - Javaupdates

TO Nalezy do Norman AV:cclaw.exe, nipsvc.exe, nip.exe, zlh.exe, nvcoas.exe, zanda.exe, nvcsched.exe, nymse.exe, njeeves.exe,

( ZLH.EXE ) Windows Startup Online ® Repository. ... Filename:
ZLH.EXE. Program Title: Norman ZANDA
nvsvc32.exe Process: NVIDIA Driver Helper
csrss.exe Process: Client/Server Runtime Server Subsystem

Zamknij na pasku lub zdeinstaluj tego AV

Menedzer zadan wyglada na czysty (Obciazenie Proca 60%)

zmien anty-wira + nowe update przeskanuj twardziela

Zainstaluj sobie trialwersje np. nortona 2004 sciagnij update
na stronie syman. (exe plik) i przez 15 dni masz pelne bezpieczenstwo
mozesz spr. tez bitdefender 72.11 jest free
Powrót do góry
   
franeczek
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 20 Cze 2004
Posty: 74

Post#19 29 Lip 2004 08:38   

Obciążenie procesora 100%


bitdefender?? A po co? on nic nie potrafi wykryc...
Powrót do góry
   
wiedzmaak
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 16 Lip 2004
Posty: 59
Miasto: Zabrze

Post#20 29 Lip 2004 09:59   

Re: Obciążenie procesora 100%


Bitdefender potrafi wywalić jakiegoś wiruska, kiedyś mi Norton i MKS nie potrafiły mi wykryć jakiegoś viruska. I sobie zainstalowałem to coś i o dziwo pomogło. Albo tylko pisało że usunął a viry były dalej. Ale jednak dalej mam większe przekonanie do MKS-a
Powrót do góry
   
Golota
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 16 Mar 2003
Posty: 414
Miasto: Częstochowa

Post#21 29 Lip 2004 20:00   

Re: Obciążenie procesora 100%


Zainstalujcie sobie ksperskiego w wersjii 5.0.121 zarombiasty programik a do tego bardzo malo pazerny na RAM. Jak chcecie to pokarze wam swojego menagera zadan :P . Jak ktos chetny to emaila dajcie to wysle :D.

Pozdrawiam
Powrót do góry
   
Usunięty






Post#22 09 Sie 2004 23:18   

Re: Obciążenie procesora 100%


niedawno przeżuciłem się na win 2000 pro, po połączeniu z netem proces svchost.exe zaczyna wykorzystywać ok 98% możliwości procesora
więc praca w takich warunkach staje sie dość uciążliwa
szukałem na forach odpowiedzi poradzili zainstalować sp3 ja zainstalowałem sp4 i dalej to samo. Po połączerniu po ok. 5 min zaczyna wszystko mulić. Jeśli to komuś pomoże mam zainstalowanego NAV'a 2004 skutecznie wyłapuje wszystkie ataki więc o wirusie raczej nie może być mowy, proszę o pomoc

GG:5444847
simon86(malpa)o2.pl
Powrót do góry
   
md
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 14 Cze 2004
Posty: 4508

Post#23 10 Sie 2004 08:22   

Re: Obciążenie procesora 100%


simon86 napisał:
Po połączerniu po ok. 5 min zaczyna wszystko mulić. Jeśli to komuś pomoże mam zainstalowanego NAV'a 2004 skutecznie wyłapuje wszystkie ataki więc o wirusie raczej nie może być mowy, proszę o pomoc

GG:5444847
simon86(malpa)o2.pl

Więc wyłącz na chwilę znanego z żarłoczności Nortona i z całą pewnością odczujesz poprawę.
Tradycyjnie polecam hijackthis do sprawdzenia, jakie procesy są w danej chwili uruchomione. Najlepiej włącz go w chwili "mulenia" Twojego sprzętu.
Powrót do góry
   
CKsrv
Moderator na urlopie...
Moderator na urlopie...


Dołączył: 22 Mar 2003
Posty: 2397
Miasto: -

Post#24 10 Sie 2004 09:27   

Obciążenie procesora 100%


A może wydajność "maszynerii" jest za niska ze sobie z tym nie radzi?
Powrót do góry
   
webster
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 02 Wrz 2003
Posty: 114
Miasto: Poznań

Post#25 13 Sie 2004 23:43   

Obciążenie procesora 100%


witam

mam podobny problem jak simon86
komputer z pewnoscia nie jest za wolny bo kiedys bez problemu chodzil jednak po formacie i wgraniu xp od nowa cos zaczelo sie sadzic
mam antywira i firewalla; moj komputer pracuje w 2 komputerowym LANie, gdzie moj komp udostepnia polaczenie - neo - na tego drugiego
svchost po polaczeniu z netem wyskakuje na 98-99% - macie jakis pomysl co moze byc przyczyna?
Powrót do góry
   
polk
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 03 Maj 2004
Posty: 5

Post#26 19 Sie 2004 03:23   

ROZIĄZANIE PROBLEMU SVCHOST.EXE >> 100% CPU


Witam wszystkich!

(Dla zainteresowanych i tych którym nie pomogła solucja końcowa)
______________________________________________________
Droga do znalezienia przyczyny:
Przy użyciu programu Process explorer widzimy jaki proces zużywa nasze zasoby najbardziej i oczywiście jest to svchost.exe. KLikamy w niego i w okienku poniżej wyświetlają się procesy którymi się on "opiekuje". Wśród nich co "sekundę" pojawia się pozycja (zacieniowana na czerwono/zielono czyli żre CPU)

\Device\NamedPipe\Winsock2\CatalogChangeListener-xxxxx

a jak powszechnie wiadomo :wink: CatalogChangeListener odpowiedzialny jest za IPX/SPX

No więc do dzieła Panel sterowania\połączenia sieciowe\połączenie lokalne (albo jak tam sobie nazwaliście) prawy click i właściwości. W pierwszej zakładce (ogólne) klikamy na NWLink IPX/SPX (czy jak tam u was się nazwya) i klikamy odinstaluj

Gdy klikniemy dwukrotnie w svchost.exe i wybierzemy zakładkę Threads zobaczymy biblioteki które są aktualnie pod svchost.exe i w pierwszej kolumnie widzimy użycie procka przez każdą (u mnie tylko jedna miała jakiekolwiek i było to 80% :D)\ "RPCRT4.dll+0x15dd" - można go zabić i problemy znikną ale do następnego restartu a możemy mieć problemy z netem (do następnego restartu") polecam jako test czy to właśnie to
______________________________
ROZWIĄZANIE:
Odinstaluj protokół IPX/SPX
Restart systemu i GOTOWE

Niestety zapominamy w tym momencie o niektórych grach przez LAN wykożystujących ten protokół.
Błąd usunie porawdopodobnie update windowsa ALE NIE LICZCIE zbytnio na "nich" gdyż ja mam full zaaktualizowanego XP i oj była bida przez godzinkę zanim rozgryzłem.

Ostrzegam, że podmiana rpcrt4.dll (np. na wcześniejszą)nie pomaga.
Powrót do góry
   
Usunięty






Post#27 19 Sie 2004 13:44   

Re: Obciążenie procesora 100%


Przez tydzień męczył mnie podobny problem. Najpierw za pomocą Process Explorera 8.41 (http://www.sysinternals.com) udało mi się wyłączyć svchost.exe (bez kórego nie mogłem wysłąć maila, kopiować plików na dysku itp.), a póżniej ściągnąłem Service packa 4 ze strony Microsoft-u :splat: i narazie jest wszystko dobrze (odpukać :shii: ).
POwodzenia :bye:
Powrót do góry
   
Usunięty






Post#28 30 Mar 2005 09:41   

Re: Obciążenie procesora 100%


Ja też miałem taki problem,nikt nie wiedział co wogóle dolega,ale po roku:) znajomy powiedział żebym wymienił płyte główną lub wgrał nowego biosa.Wgrałem i do tej pory maszynka śmiga aż miło.To nie stety wina biosu AsRocka.Postaraj się o wgranie najnowszej wersji ze strony AsRocka.Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 30 Mar 2005 09:41   





Powrót do góry
   
djbolo
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 21 Cze 2004
Posty: 1998

Post#29 30 Mar 2005 17:28   

Re: Obciążenie procesora 100%


Kiedys zdarzyla mi sie taka sytuacja (jeszcze na plycie z AMD761), ze sterownik od plyty glownej byl jakis kopniety i powodowal ciagle obciazenie 100%... Problem minal oczywiscie w momencie wgrania nowego sterownika.
Powrót do góry
   
Memfis
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 18 Lip 2006
Posty: 80

Post#30 18 Lip 2006 21:06   

Re: Obciążenie procesora 100%


Mam ten sam problem!
Tylko, że nie tak jak drogi Sebeq martwi mnie proces bezczynności(hahaha), tylko użycie procesora skacze mi od 0-100% nawet jak mam wszystko wyłączone.
Czasem też utrzymuje sie na 100%!

Procesem odpowiedzialnym za te "skoki" jest poprostu SYSTEM.
Dlaczego system tyle ciągnie skoro mam nimal wszystko wyłączone?

Poradżcie mi coś!
Błagam!
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Komputery Serwis -> Komputery Software -> Obciążenie procesora 100%
Strona 1 z 3 Idź do strony 123  Następny
Podobne tematy
Użycie procesora 100% - Obciążenie procesora 100% (13)
Obciążenie procesora 100% (7)
100 % obciążenie procesora (3)
Obciążenie procesora 100% (1)
100% obciążenie procesora (4)
Firefox 3.0.6 i 100% obciążenie procesora (6)
Silverlight - obciążenie procesora 100% (4)
Obciążenie procesora wynosi 100% (22)
Operacje na dysku = 100% obciążenie procesora (7)
Turbo Pascal 7.0 - obciążenie procesora 100% (7)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.101 seconds

elektroda.pl temat RSS