Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

Obciążenie procesora 100%


Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Software -> Obciążenie procesora 100%
Author
Message
Sebeq
Poziom 3
Poziom 3


Joined: 24 Jul 2004
Posts: 6

Post#1 Post from the author of the topic 24 Jul 2004 16:13   

Obciążenie procesora 100%


Konfig: AsRock K7S8X, GF4 MX440, Duron 1600, 512 DDR
HDD 40G 7200, WIN XP HE.
Po włączeni nawet prostej gry już po kilku minutach wszystko się tnie a procak obciążony jest na 100%. Zamknięcie gry nic nie zmienia dalej jedzie 100% aż w końcu nawet mysz nie reaguje.(Restart też nic nie daje, jedynie całkowite wyłączenie kompa na 2-3 min.)Ostatnio zauważyłem że czasami przydaża się to nawet przy kożystaniu z IExolorere lub edytora tekstu (no może w trochę mniejszym zakresie bo tak na 80-90%). Temperatury są OK: 35-45, anty wirus (Norman) i ad-aware też nic.
Myślę że to może być trojan lub coś podobnego. Błagam może ktoś mądrzejszy ode mnie wie o co chodzi?

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 24 Jul 2004 16:13   





Back to top
   
CKsrv
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 22 Mar 2003
Posts: 2391

Post#2 24 Jul 2004 16:25   

Obciążenie procesora 100%


"procak obciążony jest na 100%" - a na jakiej podstawie wiesz ze jest 100%?

W XP mozna podejrzec który proces spożywa tyle "zasobów".

Helpful message? + -

Back to top
   
Sebeq
Poziom 3
Poziom 3


Joined: 24 Jul 2004
Posts: 6

Post#3 Post from the author of the topic 24 Jul 2004 16:55   

Re: Obciążenie procesora 100%


Tak pokazuje Menedżer zadań (np. teraz po ok 1 godz. IExplorera dochodzi do 80%, nic więcej nie było uruchamiane). Problem polega na tym że właściwie cały czas 95-99% pokazuje jako proces bezczynności.

Helpful message? + -

Back to top
   
CKsrv
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 22 Mar 2003
Posts: 2391

Post#4 25 Jul 2004 01:47   

Obciążenie procesora 100%


Qrde ale poprawiłes mi humor.
Uśmiałem się powiem ci szczerze.
"95-99% pokazuje jako proces bezczynności"
Czy wiesz co to jest bezczenność, tak w ogóle, to jest "nic nie robienie". W 95 na 100 "jednostek czasu" twoj proc ziewa, nudzi się.

Helpful message? + -

Back to top
   
Kodra
Poziom 14
Poziom 14


Joined: 10 Sep 2002
Posts: 186
Location: Humniska

Post#5 25 Jul 2004 02:35   

Obciążenie procesora 100%


Niestety tak się dzieje. Walczę z podobnym problemem na prawie identycznej konfiguracji (256MB DDR, dysk 80GB 7200obr. Po zainstalowaniu czystego win xp już po kilkunastu minutach bezczynności wskaźnik użycia procesora pokazuje 95-100%. Temperatura w normie. Dla pewności poskłądałem identyczny zestaw i dalej to samo. mam dziwne przeczucia że to wina płyty głównej. Nigdy wcześniej nie spotkałem się z tym , że proces bezczynnośći zabiera 100% ale w tym przypadku tak się dzieje.Postaram się zrobić zrzuty ekranu i zamieszczę w najbliższym czasie.To faktycznie niewiarygodne, ale liczę na jakieś rozwiązanie problemu. Pozdrawiam.

Helpful message? + -

Back to top
   
Robert B
Poziom 26
Poziom 26


Joined: 12 Jun 2003
Posts: 13741
Location: Warszawa

Post#6 25 Jul 2004 03:10   

Obciążenie procesora 100%


Ściągnij CodeStuff Starter i będziesz wiedział więcej na temat procesów i autostartu:
http://members.lycos.co.uk/codestuff/

Helpful message? + -

Back to top
   
djbolo
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 21 Jun 2004
Posts: 1997

Post#7 25 Jul 2004 10:15   

Re: Obciążenie procesora 100%


Sebeq wrote:
Problem polega na tym że właściwie cały czas 95-99% pokazuje jako proces bezczynności.

Kodra wrote:
Niestety tak się dzieje.
Walczę z podobnym problemem na prawie identycznej konfiguracji (256MB DDR, dysk 80GB 7200obr.
Po zainstalowaniu czystego win xp już po kilkunastu minutach bezczynności wskaźnik użycia procesora pokazuje 95-100%.
Temperatura w normie.
Dla pewności poskłądałem identyczny zestaw i dalej to samo. mam dziwne przeczucia że to wina płyty głównej.
Nigdy wcześniej nie spotkałem się z tym , że proces bezczynnośći zabiera 100% ale w tym przypadku tak się dzieje.
Postaram się zrobić zrzuty ekranu i zamieszczę w najbliższym czasie.
To faktycznie niewiarygodne, ale liczę na jakieś rozwiązanie problemu. Pozdrawiam.

Arrow CKsrv - ja sie rowniez pokulalem ze smiechu Laughing
a wracajac do tematu to ja moze zamieszcze screeny po 5 minutach nic nierobienia.
Proces bezczynnosci = 99% (oznacza to ze tyle mocy procesora mozna w tym momencie uzyc).
Obok widac uzycie procesora gdy proc. bezcz. ma 99%.
Uzycie rowne 0%... A tak na marginesie to ja wole zeby ten wlasnie "zagadkowy" proces bezczynnosci mial jak najwiecej %... Wink

pozdrawiam[/quote]

Obciążenie procesora 100%

Helpful message? + -

Back to top
   
Sebeq
Poziom 3
Poziom 3


Joined: 24 Jul 2004
Posts: 6

Post#8 Post from the author of the topic 25 Jul 2004 12:14   

Re: Obciążenie procesora 100%


Mi natomiast wogóle nie jest do śmiechu, a co to jest proces bezczynności to akurat wiem chociaż nie jestem ekspertem.
Jak widać na załączniku bezczynność 99%, użycie procesora 60%.
Wiem że to diwne ale takie są fakty, a ja nie znajduje rozwiązania.
Obciążenie procesora 100%

Helpful message? + -

Back to top
   
Robert B
Poziom 26
Poziom 26


Joined: 12 Jun 2003
Posts: 13741
Location: Warszawa

Post#9 25 Jul 2004 12:47   

Obciążenie procesora 100%


Daj zrzut ze Startera bo Menedżer zadań nie pokazuje wszystkiego nawet po zaznaczeniu opcji "pokaż procesy wszystkich użytkowników"a te 60% jest faktycznie nieciekawe.
Arrow djbolo
Naucz się robić porządne zrzuty i składać obrazki żeby się mieściły na stronie a nie na download Smile

Helpful message? + -

Back to top
   
Sebeq
Poziom 3
Poziom 3


Joined: 24 Jul 2004
Posts: 6

Post#10 Post from the author of the topic 25 Jul 2004 14:01   

Re: Obciążenie procesora 100%


To jest zrzut ze startera, ale nie wiem czy o to Ci chodziło i przepraszam, ale nie wiem narazie jak zastosować się do twojej sugesti oddnośnie zrzutów.
Obciążenie procesora 100%

Helpful message? + -

Back to top
   
Robert B
Poziom 26
Poziom 26


Joined: 12 Jun 2003
Posts: 13741
Location: Warszawa

Post#11 25 Jul 2004 21:42   

Obciążenie procesora 100%


O rany! Ale tego! Czy ten Norman to antywirus? Okropnie żre.
Co to jest:
alg.exe
htpatch.exe
No to jeszcze autostarty - dowiemy się może co wywołuje 2 razy rundll.exe i 4 razy svchost.exe.
Wyłącz trochę usług (typu "aktualizacje automatyczne" itp.
Obrazek, jak jest za szeroki to nie mieści się na stronie, ale to drobiazg.

Helpful message? + -

Back to top
   
CKsrv
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 22 Mar 2003
Posts: 2391

Post#12 25 Jul 2004 22:05   

Obciążenie procesora 100%


4 razy svchost - to się zdarza.

2 razy rundll.exe - tego nie powinno byc, to nakładka na W98?

alg.exe - to Z.A.

Helpful message? + -

Back to top
   
Robert B
Poziom 26
Poziom 26


Joined: 12 Jun 2003
Posts: 13741
Location: Warszawa

Post#13 25 Jul 2004 22:15   

Obciążenie procesora 100%


Z.A. - bardzo wyczerpujące wyjaśnienie (typu HGW Laughing )
Co do rundll to i ja mam jedno - wywołane przez TweakUI, które świadomie zainstalowałem w Win2000. Svchost mam tylko 2 razy. I gdzie widziałeś "nakładkę na Win98"?

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 25 Jul 2004 22:15   





Back to top
   
djbolo
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 21 Jun 2004
Posts: 1997

Post#14 25 Jul 2004 22:23   

Re: Obciążenie procesora 100%


alg.exe jest odpowiedzialny za dzialanie uslugi "Usługa bramy warstwy aplikacji". Nie jest to nic groznego, bo od samego Billa G. Wink

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 25 Jul 2004 22:23   





Back to top
   
Sebeq
Poziom 3
Poziom 3


Joined: 24 Jul 2004
Posts: 6

Post#15 Post from the author of the topic 25 Jul 2004 22:34   

Re: Obciążenie procesora 100%


Prawdę powiedziawszy to niewiem co to:
HTPATCH.EXE, a NORMAN to faktycznie antywirus.
Jak powyłanczać na stałe niepotrzebne RUNDLL32.EXE i SVCHOST.EXE ?
Co mogę spokojnie odchaczyć w autostartach?
Obciążenie procesora 100%

Helpful message? + -

Back to top
   
djbolo
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 21 Jun 2004
Posts: 1997

Post#16 25 Jul 2004 22:42   

Re: Obciążenie procesora 100%


svchosta mozesz poodhaczac poprzez wylaczanie uslug ktorymi on steruje, a jest ich sporo bo naliczylem ponad 40. calkowite wykluczenie svchost.exe nie jest mozliwe, chociazby ze wzgledu na "Zdalne wywolywanie procedur (RPC)" - najwazniejsza i niezbedna usluge Windowsa. Smile

Helpful message? + -

Back to top
   
Robert B
Poziom 26
Poziom 26


Joined: 12 Jun 2003
Posts: 13741
Location: Warszawa

Post#17 27 Jul 2004 23:23   

Obciążenie procesora 100%


Kliknij prawym na ten HTPATCH.EXE i zobacz właściwości. Swoją drogą ten Norman to straszny żarłok Smile

Helpful message? + -

Back to top
   
Pieron
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 08 Dec 2003
Posts: 1571
Location: Z Nienacka.... "-"

Post#18 29 Jul 2004 01:41   

Re: Obciążenie procesora 100%


HTPATCH.EXE To ty zostaw w spokoju bo jest to SiS video driver-"htpatch.exe" jest SiS AGP patch [Silicon Integrated Systems Corp. (SiS)]
a moze Antyvir w ukryciu sobie na twardzielu mieli. sprawdz w ustawieniach.

jusched.exe Firma "SUN" - Javaupdates

TO Nalezy do Norman AV:cclaw.exe, nipsvc.exe, nip.exe, zlh.exe, nvcoas.exe, zanda.exe, nvcsched.exe, nymse.exe, njeeves.exe,

( ZLH.EXE ) Windows Startup Online ® Repository. ... Filename:
ZLH.EXE. Program Title: Norman ZANDA
nvsvc32.exe Process: NVIDIA Driver Helper
csrss.exe Process: Client/Server Runtime Server Subsystem

Zamknij na pasku lub zdeinstaluj tego AV

Menedzer zadan wyglada na czysty (Obciazenie Proca 60%)

zmien anty-wira + nowe update przeskanuj twardziela

Zainstaluj sobie trialwersje np. nortona 2004 sciagnij update
na stronie syman. (exe plik) i przez 15 dni masz pelne bezpieczenstwo
mozesz spr. tez bitdefender 72.11 jest free

Helpful message? + -

Back to top
   
franeczek
Poziom 11
Poziom 11


Joined: 20 Jun 2004
Posts: 74

Post#19 29 Jul 2004 08:38   

Obciążenie procesora 100%


bitdefender?? A po co? on nic nie potrafi wykryc...

Helpful message? + -

Back to top
   
wiedzmaak
Poziom 10
Poziom 10


Joined: 16 Jul 2004
Posts: 59
Location: Zabrze

Post#20 29 Jul 2004 09:59   

Re: Obciążenie procesora 100%


Bitdefender potrafi wywalić jakiegoś wiruska, kiedyś mi Norton i MKS nie potrafiły mi wykryć jakiegoś viruska. I sobie zainstalowałem to coś i o dziwo pomogło. Albo tylko pisało że usunął a viry były dalej. Ale jednak dalej mam większe przekonanie do MKS-a

Helpful message? + -

Back to top
   
Golota
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 16 Mar 2003
Posts: 414
Location: Częstochowa

Post#21 29 Jul 2004 20:00   

Re: Obciążenie procesora 100%


Zainstalujcie sobie ksperskiego w wersjii 5.0.121 zarombiasty programik a do tego bardzo malo pazerny na RAM. Jak chcecie to pokarze wam swojego menagera zadan Razz . Jak ktos chetny to emaila dajcie to wysle Very Happy.

Pozdrawiam

Helpful message? + -

Back to top
   
Removed






Post#22 09 Aug 2004 23:18   

Re: Obciążenie procesora 100%


niedawno przeżuciłem się na win 2000 pro, po połączeniu z netem proces svchost.exe zaczyna wykorzystywać ok 98% możliwości procesora
więc praca w takich warunkach staje sie dość uciążliwa
szukałem na forach odpowiedzi poradzili zainstalować sp3 ja zainstalowałem sp4 i dalej to samo. Po połączerniu po ok. 5 min zaczyna wszystko mulić. Jeśli to komuś pomoże mam zainstalowanego NAV'a 2004 skutecznie wyłapuje wszystkie ataki więc o wirusie raczej nie może być mowy, proszę o pomoc

GG:5444847
simon86(malpa)o2.pl

Helpful message? + -

Back to top
   
md
Poziom 24
Poziom 24


Joined: 14 Jun 2004
Posts: 4497

Post#23 10 Aug 2004 08:22   

Re: Obciążenie procesora 100%


simon86 wrote:
Po połączerniu po ok. 5 min zaczyna wszystko mulić. Jeśli to komuś pomoże mam zainstalowanego NAV'a 2004 skutecznie wyłapuje wszystkie ataki więc o wirusie raczej nie może być mowy, proszę o pomoc

GG:5444847
simon86(malpa)o2.pl

Więc wyłącz na chwilę znanego z żarłoczności Nortona i z całą pewnością odczujesz poprawę.
Tradycyjnie polecam hijackthis do sprawdzenia, jakie procesy są w danej chwili uruchomione. Najlepiej włącz go w chwili "mulenia" Twojego sprzętu.

Helpful message? + -

Back to top
   
CKsrv
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 22 Mar 2003
Posts: 2391

Post#24 10 Aug 2004 09:27   

Obciążenie procesora 100%


A może wydajność "maszynerii" jest za niska ze sobie z tym nie radzi?

Helpful message? + -

Back to top
   
webster
Poziom 13
Poziom 13


Joined: 02 Sep 2003
Posts: 114
Location: Poznań

Post#25 13 Aug 2004 23:43   

Obciążenie procesora 100%


witam

mam podobny problem jak simon86
komputer z pewnoscia nie jest za wolny bo kiedys bez problemu chodzil jednak po formacie i wgraniu xp od nowa cos zaczelo sie sadzic
mam antywira i firewalla; moj komputer pracuje w 2 komputerowym LANie, gdzie moj komp udostepnia polaczenie - neo - na tego drugiego
svchost po polaczeniu z netem wyskakuje na 98-99% - macie jakis pomysl co moze byc przyczyna?

Helpful message? + -

Back to top
   
polk
Poziom 3
Poziom 3


Joined: 03 May 2004
Posts: 5

Post#26 19 Aug 2004 03:23   

ROZIĄZANIE PROBLEMU SVCHOST.EXE >> 100% CPU


Witam wszystkich!

(Dla zainteresowanych i tych którym nie pomogła solucja końcowa)
______________________________________________________
Droga do znalezienia przyczyny:
Przy użyciu programu Process explorer widzimy jaki proces zużywa nasze zasoby najbardziej i oczywiście jest to svchost.exe. KLikamy w niego i w okienku poniżej wyświetlają się procesy którymi się on "opiekuje". Wśród nich co "sekundę" pojawia się pozycja (zacieniowana na czerwono/zielono czyli żre CPU)

\Device\NamedPipe\Winsock2\CatalogChangeListener-xxxxx

a jak powszechnie wiadomo Wink CatalogChangeListener odpowiedzialny jest za IPX/SPX

No więc do dzieła Panel sterowania\połączenia sieciowe\połączenie lokalne (albo jak tam sobie nazwaliście) prawy click i właściwości. W pierwszej zakładce (ogólne) klikamy na NWLink IPX/SPX (czy jak tam u was się nazwya) i klikamy odinstaluj

Gdy klikniemy dwukrotnie w svchost.exe i wybierzemy zakładkę Threads zobaczymy biblioteki które są aktualnie pod svchost.exe i w pierwszej kolumnie widzimy użycie procka przez każdą (u mnie tylko jedna miała jakiekolwiek i było to 80% Very Happy)\ "RPCRT4.dll+0x15dd" - można go zabić i problemy znikną ale do następnego restartu a możemy mieć problemy z netem (do następnego restartu") polecam jako test czy to właśnie to
______________________________
ROZWIĄZANIE:
Odinstaluj protokół IPX/SPX
Restart systemu i GOTOWE

Niestety zapominamy w tym momencie o niektórych grach przez LAN wykożystujących ten protokół.
Błąd usunie porawdopodobnie update windowsa ALE NIE LICZCIE zbytnio na "nich" gdyż ja mam full zaaktualizowanego XP i oj była bida przez godzinkę zanim rozgryzłem.

Ostrzegam, że podmiana rpcrt4.dll (np. na wcześniejszą)nie pomaga.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 19 Aug 2004 03:23   





Back to top
   
Removed






Post#27 19 Aug 2004 13:44   

Re: Obciążenie procesora 100%


Przez tydzień męczył mnie podobny problem. Najpierw za pomocą Process Explorera 8.41 (http://www.sysinternals.com) udało mi się wyłączyć svchost.exe (bez kórego nie mogłem wysłąć maila, kopiować plików na dysku itp.), a póżniej ściągnąłem Service packa 4 ze strony Microsoft-u :splat: i narazie jest wszystko dobrze (odpukać #cisza ).
POwodzenia #papa

Helpful message? + -

Back to top
   
Removed






Post#28 30 Mar 2005 09:41   

Re: Obciążenie procesora 100%


Ja też miałem taki problem,nikt nie wiedział co wogóle dolega,ale po roku:) znajomy powiedział żebym wymienił płyte główną lub wgrał nowego biosa.Wgrałem i do tej pory maszynka śmiga aż miło.To nie stety wina biosu AsRocka.Postaraj się o wgranie najnowszej wersji ze strony AsRocka.Pozdrawiam.

Helpful message? + -

Back to top
   
djbolo
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 21 Jun 2004
Posts: 1997

Post#29 30 Mar 2005 17:28   

Re: Obciążenie procesora 100%


Kiedys zdarzyla mi sie taka sytuacja (jeszcze na plycie z AMD761), ze sterownik od plyty glownej byl jakis kopniety i powodowal ciagle obciazenie 100%... Problem minal oczywiscie w momencie wgrania nowego sterownika.

Helpful message? + -

Back to top
   
Memfis
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 18 Jul 2006
Posts: 80

Post#30 18 Jul 2006 21:06   

Re: Obciążenie procesora 100%


Mam ten sam problem!
Tylko, że nie tak jak drogi Sebeq martwi mnie proces bezczynności(hahaha), tylko użycie procesora skacze mi od 0-100% nawet jak mam wszystko wyłączone.
Czasem też utrzymuje sie na 100%!

Procesem odpowiedzialnym za te "skoki" jest poprostu SYSTEM.
Dlaczego system tyle ciągnie skoro mam nimal wszystko wyłączone?

Poradżcie mi coś!
Błagam!

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Software -> Obciążenie procesora 100%
Page 1 of 3 Go to page 123  Next
Similar topics
Użycie procesora 100% - Obciążenie procesora 100% (13)
Obciążenie procesora 100% (7)
100 % obciążenie procesora (3)
Obciążenie procesora 100% (1)
100% obciążenie procesora (4)
Firefox 3.0.6 i 100% obciążenie procesora (6)
Silverlight - obciążenie procesora 100% (4)
Obciążenie procesora wynosi 100% (22)
Operacje na dysku = 100% obciążenie procesora (7)
Turbo Pascal 7.0 - obciążenie procesora 100% (7)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.066 seconds

elektroda.pl topic RSS feed