Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Obciążenie procesora 100%


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Komputery Serwis -> Komputery Software -> Obciążenie procesora 100%
Autor
Wiadomość
Sebeq
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 24 Lip 2004
Posty: 6

Post#1 Post autora tematu 24 Lip 2004 16:13   

Obciążenie procesora 100%


Konfig: AsRock K7S8X, GF4 MX440, Duron 1600, 512 DDR
HDD 40G 7200, WIN XP HE.
Po włączeni nawet prostej gry już po kilku minutach wszystko się tnie a procak obciążony jest na 100%. Zamknięcie gry nic nie zmienia dalej jedzie 100% aż w końcu nawet mysz nie reaguje.(Restart też nic nie daje, jedynie całkowite wyłączenie kompa na 2-3 min.)Ostatnio zauważyłem że czasami przydaża się to nawet przy kożystaniu z IExolorere lub edytora tekstu (no może w trochę mniejszym zakresie bo tak na 80-90%). Temperatury są OK: 35-45, anty wirus (Norman) i ad-aware też nic.
Myślę że to może być trojan lub coś podobnego. Błagam może ktoś mądrzejszy ode mnie wie o co chodzi?
Powrót do góry
   
CKsrv
Moderator na urlopie...
Moderator na urlopie...


Dołączył: 22 Mar 2003
Posty: 2397
Miasto: -

Post#2 24 Lip 2004 16:25   

Obciążenie procesora 100%


"procak obciążony jest na 100%" - a na jakiej podstawie wiesz ze jest 100%?

W XP mozna podejrzec który proces spożywa tyle "zasobów".
Powrót do góry
   
Sebeq
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 24 Lip 2004
Posty: 6

Post#3 Post autora tematu 24 Lip 2004 16:55   

Re: Obciążenie procesora 100%


Tak pokazuje Menedżer zadań (np. teraz po ok 1 godz. IExplorera dochodzi do 80%, nic więcej nie było uruchamiane). Problem polega na tym że właściwie cały czas 95-99% pokazuje jako proces bezczynności.
Powrót do góry
   
CKsrv
Moderator na urlopie...
Moderator na urlopie...


Dołączył: 22 Mar 2003
Posty: 2397
Miasto: -

Post#4 25 Lip 2004 01:47   

Obciążenie procesora 100%


Qrde ale poprawiłes mi humor.
Uśmiałem się powiem ci szczerze.
"95-99% pokazuje jako proces bezczynności"
Czy wiesz co to jest bezczenność, tak w ogóle, to jest "nic nie robienie". W 95 na 100 "jednostek czasu" twoj proc ziewa, nudzi się.
Powrót do góry
   
Kodra
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 10 Wrz 2002
Posty: 185
Miasto: Humniska

Post#5 25 Lip 2004 02:35   

Obciążenie procesora 100%


Niestety tak się dzieje. Walczę z podobnym problemem na prawie identycznej konfiguracji (256MB DDR, dysk 80GB 7200obr. Po zainstalowaniu czystego win xp już po kilkunastu minutach bezczynności wskaźnik użycia procesora pokazuje 95-100%. Temperatura w normie. Dla pewności poskłądałem identyczny zestaw i dalej to samo. mam dziwne przeczucia że to wina płyty głównej. Nigdy wcześniej nie spotkałem się z tym , że proces bezczynnośći zabiera 100% ale w tym przypadku tak się dzieje.Postaram się zrobić zrzuty ekranu i zamieszczę w najbliższym czasie.To faktycznie niewiarygodne, ale liczę na jakieś rozwiązanie problemu. Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
Robert B
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 12 Cze 2003
Posty: 12489
Miasto: Warszawa

Post#6 25 Lip 2004 03:10   

Obciążenie procesora 100%


Ściągnij CodeStuff Starter i będziesz wiedział więcej na temat procesów i autostartu:
http://members.lycos.co.uk/codestuff/
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 25 Lip 2004 03:10   





Powrót do góry
   
djbolo
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 21 Cze 2004
Posty: 1998

Post#7 25 Lip 2004 10:15   

Re: Obciążenie procesora 100%


Sebeq napisał:
Problem polega na tym że właściwie cały czas 95-99% pokazuje jako proces bezczynności.

Kodra napisał:
Niestety tak się dzieje.
Walczę z podobnym problemem na prawie identycznej konfiguracji (256MB DDR, dysk 80GB 7200obr.
Po zainstalowaniu czystego win xp już po kilkunastu minutach bezczynności wskaźnik użycia procesora pokazuje 95-100%.
Temperatura w normie.
Dla pewności poskłądałem identyczny zestaw i dalej to samo. mam dziwne przeczucia że to wina płyty głównej.
Nigdy wcześniej nie spotkałem się z tym , że proces bezczynnośći zabiera 100% ale w tym przypadku tak się dzieje.
Postaram się zrobić zrzuty ekranu i zamieszczę w najbliższym czasie.
To faktycznie niewiarygodne, ale liczę na jakieś rozwiązanie problemu. Pozdrawiam.

:arrow: CKsrv - ja sie rowniez pokulalem ze smiechu :lol:
a wracajac do tematu to ja moze zamieszcze screeny po 5 minutach nic nierobienia.
Proces bezczynnosci = 99% (oznacza to ze tyle mocy procesora mozna w tym momencie uzyc).
Obok widac uzycie procesora gdy proc. bezcz. ma 99%.
Uzycie rowne 0%... A tak na marginesie to ja wole zeby ten wlasnie "zagadkowy" proces bezczynnosci mial jak najwiecej %... :wink:

pozdrawiam[/quote]

Obciążenie procesora 100%
Powrót do góry
   
Sebeq
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 24 Lip 2004
Posty: 6

Post#8 Post autora tematu 25 Lip 2004 12:14   

Re: Obciążenie procesora 100%


Mi natomiast wogóle nie jest do śmiechu, a co to jest proces bezczynności to akurat wiem chociaż nie jestem ekspertem.
Jak widać na załączniku bezczynność 99%, użycie procesora 60%.
Wiem że to diwne ale takie są fakty, a ja nie znajduje rozwiązania.
Obciążenie procesora 100%
Powrót do góry
   
Robert B
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 12 Cze 2003
Posty: 12489
Miasto: Warszawa

Post#9 25 Lip 2004 12:47   

Obciążenie procesora 100%


Daj zrzut ze Startera bo Menedżer zadań nie pokazuje wszystkiego nawet po zaznaczeniu opcji "pokaż procesy wszystkich użytkowników"a te 60% jest faktycznie nieciekawe.
:arrow: djbolo
Naucz się robić porządne zrzuty i składać obrazki żeby się mieściły na stronie a nie na download :)
Powrót do góry
   
Sebeq
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 24 Lip 2004
Posty: 6

Post#10 Post autora tematu 25 Lip 2004 14:01   

Re: Obciążenie procesora 100%


To jest zrzut ze startera, ale nie wiem czy o to Ci chodziło i przepraszam, ale nie wiem narazie jak zastosować się do twojej sugesti oddnośnie zrzutów.
Obciążenie procesora 100%
Powrót do góry
   
Robert B
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 12 Cze 2003
Posty: 12489
Miasto: Warszawa

Post#11 25 Lip 2004 21:42   

Obciążenie procesora 100%


O rany! Ale tego! Czy ten Norman to antywirus? Okropnie żre.
Co to jest:
alg.exe
htpatch.exe
No to jeszcze autostarty - dowiemy się może co wywołuje 2 razy rundll.exe i 4 razy svchost.exe.
Wyłącz trochę usług (typu "aktualizacje automatyczne" itp.
Obrazek, jak jest za szeroki to nie mieści się na stronie, ale to drobiazg.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 25 Lip 2004 21:42   





Powrót do góry
   
CKsrv
Moderator na urlopie...
Moderator na urlopie...


Dołączył: 22 Mar 2003
Posty: 2397
Miasto: -

Post#12 25 Lip 2004 22:05   

Obciążenie procesora 100%


4 razy svchost - to się zdarza.

2 razy rundll.exe - tego nie powinno byc, to nakładka na W98?

alg.exe - to Z.A.
Powrót do góry
   
Robert B
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 12 Cze 2003
Posty: 12489
Miasto: Warszawa

Post#13 25 Lip 2004 22:15   

Obciążenie procesora 100%


Z.A. - bardzo wyczerpujące wyjaśnienie (typu HGW :lol: )
Co do rundll to i ja mam jedno - wywołane przez TweakUI, które świadomie zainstalowałem w Win2000. Svchost mam tylko 2 razy. I gdzie widziałeś "nakładkę na Win98"?
Powrót do góry
   
djbolo
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 21 Cze 2004
Posty: 1998

Post#14 25 Lip 2004 22:23   

Re: Obciążenie procesora 100%


alg.exe jest odpowiedzialny za dzialanie uslugi "Usługa bramy warstwy aplikacji". Nie jest to nic groznego, bo od samego Billa G. :wink:
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 25 Lip 2004 22:23   





Powrót do góry
   
Sebeq
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 24 Lip 2004
Posty: 6

Post#15 Post autora tematu 25 Lip 2004 22:34   

Re: Obciążenie procesora 100%


Prawdę powiedziawszy to niewiem co to:
HTPATCH.EXE, a NORMAN to faktycznie antywirus.
Jak powyłanczać na stałe niepotrzebne RUNDLL32.EXE i SVCHOST.EXE ?
Co mogę spokojnie odchaczyć w autostartach?
Obciążenie procesora 100%
Powrót do góry
   
djbolo
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 21 Cze 2004
Posty: 1998

Post#16 25 Lip 2004 22:42   

Re: Obciążenie procesora 100%


svchosta mozesz poodhaczac poprzez wylaczanie uslug ktorymi on steruje, a jest ich sporo bo naliczylem ponad 40. calkowite wykluczenie svchost.exe nie jest mozliwe, chociazby ze wzgledu na "Zdalne wywolywanie procedur (RPC)" - najwazniejsza i niezbedna usluge Windowsa. :)
Powrót do góry
   
Robert B
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 12 Cze 2003
Posty: 12489
Miasto: Warszawa

Post#17 27 Lip 2004 23:23   

Obciążenie procesora 100%


Kliknij prawym na ten HTPATCH.EXE i zobacz właściwości. Swoją drogą ten Norman to straszny żarłok :)
Powrót do góry
   
Pieron
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 09 Gru 2003
Posty: 1571
Miasto: Z Nienacka.... "-"

Post#18 29 Lip 2004 01:41   

Re: Obciążenie procesora 100%


HTPATCH.EXE To ty zostaw w spokoju bo jest to SiS video driver-"htpatch.exe" jest SiS AGP patch [Silicon Integrated Systems Corp. (SiS)]
a moze Antyvir w ukryciu sobie na twardzielu mieli. sprawdz w ustawieniach.

jusched.exe Firma "SUN" - Javaupdates

TO Nalezy do Norman AV:cclaw.exe, nipsvc.exe, nip.exe, zlh.exe, nvcoas.exe, zanda.exe, nvcsched.exe, nymse.exe, njeeves.exe,

( ZLH.EXE ) Windows Startup Online ® Repository. ... Filename:
ZLH.EXE. Program Title: Norman ZANDA
nvsvc32.exe Process: NVIDIA Driver Helper
csrss.exe Process: Client/Server Runtime Server Subsystem

Zamknij na pasku lub zdeinstaluj tego AV

Menedzer zadan wyglada na czysty (Obciazenie Proca 60%)

zmien anty-wira + nowe update przeskanuj twardziela

Zainstaluj sobie trialwersje np. nortona 2004 sciagnij update
na stronie syman. (exe plik) i przez 15 dni masz pelne bezpieczenstwo
mozesz spr. tez bitdefender 72.11 jest free
Powrót do góry
   
franeczek
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 20 Cze 2004
Posty: 74

Post#19 29 Lip 2004 08:38   

Obciążenie procesora 100%


bitdefender?? A po co? on nic nie potrafi wykryc...
Powrót do góry
   
wiedzmaak
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 16 Lip 2004
Posty: 59
Miasto: Zabrze

Post#20 29 Lip 2004 09:59   

Re: Obciążenie procesora 100%


Bitdefender potrafi wywalić jakiegoś wiruska, kiedyś mi Norton i MKS nie potrafiły mi wykryć jakiegoś viruska. I sobie zainstalowałem to coś i o dziwo pomogło. Albo tylko pisało że usunął a viry były dalej. Ale jednak dalej mam większe przekonanie do MKS-a
Powrót do góry
   
Golota
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 16 Mar 2003
Posty: 414
Miasto: Częstochowa

Post#21 29 Lip 2004 20:00   

Re: Obciążenie procesora 100%


Zainstalujcie sobie ksperskiego w wersjii 5.0.121 zarombiasty programik a do tego bardzo malo pazerny na RAM. Jak chcecie to pokarze wam swojego menagera zadan :P . Jak ktos chetny to emaila dajcie to wysle :D.

Pozdrawiam
Powrót do góry
   
Usunięty






Post#22 09 Sie 2004 23:18   

Re: Obciążenie procesora 100%


niedawno przeżuciłem się na win 2000 pro, po połączeniu z netem proces svchost.exe zaczyna wykorzystywać ok 98% możliwości procesora
więc praca w takich warunkach staje sie dość uciążliwa
szukałem na forach odpowiedzi poradzili zainstalować sp3 ja zainstalowałem sp4 i dalej to samo. Po połączerniu po ok. 5 min zaczyna wszystko mulić. Jeśli to komuś pomoże mam zainstalowanego NAV'a 2004 skutecznie wyłapuje wszystkie ataki więc o wirusie raczej nie może być mowy, proszę o pomoc

GG:5444847
simon86(malpa)o2.pl
Powrót do góry
   
md
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 14 Cze 2004
Posty: 4508

Post#23 10 Sie 2004 08:22   

Re: Obciążenie procesora 100%


simon86 napisał:
Po połączerniu po ok. 5 min zaczyna wszystko mulić. Jeśli to komuś pomoże mam zainstalowanego NAV'a 2004 skutecznie wyłapuje wszystkie ataki więc o wirusie raczej nie może być mowy, proszę o pomoc

GG:5444847
simon86(malpa)o2.pl

Więc wyłącz na chwilę znanego z żarłoczności Nortona i z całą pewnością odczujesz poprawę.
Tradycyjnie polecam hijackthis do sprawdzenia, jakie procesy są w danej chwili uruchomione. Najlepiej włącz go w chwili "mulenia" Twojego sprzętu.
Powrót do góry
   
CKsrv
Moderator na urlopie...
Moderator na urlopie...


Dołączył: 22 Mar 2003
Posty: 2397
Miasto: -

Post#24 10 Sie 2004 09:27   

Obciążenie procesora 100%


A może wydajność "maszynerii" jest za niska ze sobie z tym nie radzi?
Powrót do góry
   
webster
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 02 Wrz 2003
Posty: 114
Miasto: Poznań

Post#25 13 Sie 2004 23:43   

Obciążenie procesora 100%


witam

mam podobny problem jak simon86
komputer z pewnoscia nie jest za wolny bo kiedys bez problemu chodzil jednak po formacie i wgraniu xp od nowa cos zaczelo sie sadzic
mam antywira i firewalla; moj komputer pracuje w 2 komputerowym LANie, gdzie moj komp udostepnia polaczenie - neo - na tego drugiego
svchost po polaczeniu z netem wyskakuje na 98-99% - macie jakis pomysl co moze byc przyczyna?
Powrót do góry
   
polk
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 03 Maj 2004
Posty: 5

Post#26 19 Sie 2004 03:23   

ROZIĄZANIE PROBLEMU SVCHOST.EXE >> 100% CPU


Witam wszystkich!

(Dla zainteresowanych i tych którym nie pomogła solucja końcowa)
______________________________________________________
Droga do znalezienia przyczyny:
Przy użyciu programu Process explorer widzimy jaki proces zużywa nasze zasoby najbardziej i oczywiście jest to svchost.exe. KLikamy w niego i w okienku poniżej wyświetlają się procesy którymi się on "opiekuje". Wśród nich co "sekundę" pojawia się pozycja (zacieniowana na czerwono/zielono czyli żre CPU)

\Device\NamedPipe\Winsock2\CatalogChangeListener-xxxxx

a jak powszechnie wiadomo :wink: CatalogChangeListener odpowiedzialny jest za IPX/SPX

No więc do dzieła Panel sterowania\połączenia sieciowe\połączenie lokalne (albo jak tam sobie nazwaliście) prawy click i właściwości. W pierwszej zakładce (ogólne) klikamy na NWLink IPX/SPX (czy jak tam u was się nazwya) i klikamy odinstaluj

Gdy klikniemy dwukrotnie w svchost.exe i wybierzemy zakładkę Threads zobaczymy biblioteki które są aktualnie pod svchost.exe i w pierwszej kolumnie widzimy użycie procka przez każdą (u mnie tylko jedna miała jakiekolwiek i było to 80% :D)\ "RPCRT4.dll+0x15dd" - można go zabić i problemy znikną ale do następnego restartu a możemy mieć problemy z netem (do następnego restartu") polecam jako test czy to właśnie to
______________________________
ROZWIĄZANIE:
Odinstaluj protokół IPX/SPX
Restart systemu i GOTOWE

Niestety zapominamy w tym momencie o niektórych grach przez LAN wykożystujących ten protokół.
Błąd usunie porawdopodobnie update windowsa ALE NIE LICZCIE zbytnio na "nich" gdyż ja mam full zaaktualizowanego XP i oj była bida przez godzinkę zanim rozgryzłem.

Ostrzegam, że podmiana rpcrt4.dll (np. na wcześniejszą)nie pomaga.
Powrót do góry
   
Usunięty






Post#27 19 Sie 2004 13:44   

Re: Obciążenie procesora 100%


Przez tydzień męczył mnie podobny problem. Najpierw za pomocą Process Explorera 8.41 (http://www.sysinternals.com) udało mi się wyłączyć svchost.exe (bez kórego nie mogłem wysłąć maila, kopiować plików na dysku itp.), a póżniej ściągnąłem Service packa 4 ze strony Microsoft-u :splat: i narazie jest wszystko dobrze (odpukać :shii: ).
POwodzenia :bye:
Powrót do góry
   
Usunięty






Post#28 30 Mar 2005 09:41   

Re: Obciążenie procesora 100%


Ja też miałem taki problem,nikt nie wiedział co wogóle dolega,ale po roku:) znajomy powiedział żebym wymienił płyte główną lub wgrał nowego biosa.Wgrałem i do tej pory maszynka śmiga aż miło.To nie stety wina biosu AsRocka.Postaraj się o wgranie najnowszej wersji ze strony AsRocka.Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
djbolo
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 21 Cze 2004
Posty: 1998

Post#29 30 Mar 2005 17:28   

Re: Obciążenie procesora 100%


Kiedys zdarzyla mi sie taka sytuacja (jeszcze na plycie z AMD761), ze sterownik od plyty glownej byl jakis kopniety i powodowal ciagle obciazenie 100%... Problem minal oczywiscie w momencie wgrania nowego sterownika.
Powrót do góry
   
Memfis
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 18 Lip 2006
Posty: 80

Post#30 18 Lip 2006 21:06   

Re: Obciążenie procesora 100%


Mam ten sam problem!
Tylko, że nie tak jak drogi Sebeq martwi mnie proces bezczynności(hahaha), tylko użycie procesora skacze mi od 0-100% nawet jak mam wszystko wyłączone.
Czasem też utrzymuje sie na 100%!

Procesem odpowiedzialnym za te "skoki" jest poprostu SYSTEM.
Dlaczego system tyle ciągnie skoro mam nimal wszystko wyłączone?

Poradżcie mi coś!
Błagam!
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 18 Lip 2006 21:06   





Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Komputery Serwis -> Komputery Software -> Obciążenie procesora 100%
Strona 1 z 3 Idź do strony 123  Następny
Podobne tematy
Użycie procesora 100% - Obciążenie procesora 100% (13)
Obciążenie procesora 100% (7)
100 % obciążenie procesora (3)
Obciążenie procesora 100% (1)
100% obciążenie procesora (4)
Firefox 3.0.6 i 100% obciążenie procesora (6)
Silverlight - obciążenie procesora 100% (4)
Obciążenie procesora wynosi 100% (22)
Operacje na dysku = 100% obciążenie procesora (7)
Turbo Pascal 7.0 - obciążenie procesora 100% (7)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.078 seconds

elektroda.pl temat RSS