| Author |
Przepraszam Poziom 8

|
05 Feb 2010 20:28 Sterowanie statyczne czy multipleksowe dla NIXIE ? |
|
|
|
Jakie sterowanie - statyczne czy multipleksowe - jest lepsze dla lamp nixie? Chodzi o to co jest dla nich lepsze, co im bardziej służy?
| Moderated by Futrzaczek: |
| Post poprawiony. |
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
05 Feb 2010 20:28 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
JasiuB Poziom 13

|
05 Feb 2010 22:10 Re: Sterowanie statyczne czy multipleksowe dla NIXIE ? |
|
|
|
Czołem.
Są specjalne lampy Nixie przeznaczone do sterowania multipleksowego, ale są też takie, które można sterować tylko statycznie - nie znoszą dobrze zwiększania prądu nawet w impulsach. Trzeba sprawdzić w danych katalogowych konkretnych lamp.
Pozdrawiam,
Jasiu
|
|
| Back to top |
|
 |
Przepraszam Poziom 8

|
06 Feb 2010 11:53 Re: Sterowanie statyczne czy multipleksowe dla NIXIE ? |
|
|
|
To ja odpowiem sobie sam, ot co znalazłem, cytuję jednego z kolegów z forum:
„Zdecydowanie nie podoba mi się multiplexowe sterowanie lamp NIXIE. To co było dobre w przypadku wyświetlaczy LED nie jest dobre w przypadku lamp jarzeniowych. O ile starsze wykonania wyświetlaczy LED z GaAsP (np. krajowy czerwony CQYP95) miały tym większą wydajność (cd/mA) im większy był prąd i tym samym jaśniej świeciły przy zasilaniu impulsowym prądem 10mA o wypełnieniu 1/10 niż przy ciągłym prądzie 1mA, o tyle lampom jarzeniowym takie zasilanie zdecydowanie nie służy. Lampy NIXIE pracują w początkowym zakresie tzw. wyładowania jarzeniowego nienormalnego (przy "normalnym" wyładowaniu jarzeniowym świeciłaby nie cała powierzchnia cyfry-katody), zatem przy zasilaniu impulsowym wyładowanie stałoby się już zdecydowanie "nienormalne" gdybyśmy chcieli zachować niezmienioną jaskrawość. Większe byłoby napięcie na pracującej lampie (inaczej niż w przypadku LED-a gdzie napięcie na złączu zależy od prądu tylko minimalnie), tym samym większa byłaby energia jonów neonu i szybsze zużycie aktywowanej powierzchni katod, co skutkowałoby trudnościami w zapłonie zużytej lampy i zaczernieniem bańki. Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem będzie sterowanie każdej lampy z indywidualnego dekodera. Był on produkowany w technice TTL i nosił oznaczenie SN74141.”
Wniosek, z tekstu powyżej wynika, że sterowanie statyczne dla lamp NIXIE jest LEPSZE.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
06 Feb 2010 11:53 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
JasiuB Poziom 13

|
06 Feb 2010 13:01 Re: Sterowanie statyczne czy multipleksowe dla NIXIE ? |
|
|
|
| Przepraszam wrote: |
Wniosek, z tekstu powyżej wynika, że sterowanie statyczne dla lamp NIXIE jest LEPSZE.
|
Szkoda, że konstruktorzy z lat 60-70 tego nie wiedzieli i w kalkulatorach na Nixie stosowali praktycznie wyłącznie sterowanie multipleksowane... Kalkulatory jakoś mają się dobrze, działają do dziś: http://oldcalculatormuseum.com/
To co przytoczyłeś (jakoś pasuje mi do Tomka :-). Zgadłem?) dotyczy konkretnych Nixie, i konkretnych scalaków - które rzeczywiście do pracy multipleksowanej nadają się słabo. Natomiast Nixie B5755 służy specjalnie do tego celu. Jak przyzwoicie zrobić sterowanie napisano w nocie aplikacyjnej, która jest tutaj: http://wps.com/J/Burroughs/index.html
Jasiu
W technice słowo "lepsze" rzadko ma sens. Zwykle coś "lepsze" w jednej sytuacji bywa "gorsze" w innej. J.
|
|
| Back to top |
|
 |
Przepraszam Poziom 8

|
06 Feb 2010 17:28 Re: Sterowanie statyczne czy multipleksowe dla NIXIE ? |
|
|
|
| JasiuB wrote: |
Szkoda, że konstruktorzy z lat 60-70 tego nie wiedzieli i w kalkulatorach na Nixie stosowali praktycznie wyłącznie sterowanie multipleksowane...
|
Może powodem tego był fakt, że konstruktorzy chcieli jak najbardziej ograniczyć wymiary i masę tego typu urządzeń ?, jakby nie patrzeć to są one przenośne.
A dlaczego w dużej liczbie urządzeń pomiarowych opartych na lampach nixie, sterowanie odbywa się w sposób statyczny ?.
| JasiuB wrote: |
To co przytoczyłeś dotyczy konkretnych Nixie
|
Raczej nie dotyczy to konkretnych nixie, tylko autor powyższego tekstu odnosi się do całej gamy lamp nixie.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
06 Feb 2010 17:28 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
JasiuB Poziom 13

|
06 Feb 2010 18:51 Re: Sterowanie statyczne czy multipleksowe dla NIXIE ? |
|
|
|
| Przepraszam wrote: |
A dlaczego w dużej liczbie urządzeń pomiarowych opartych na lampach nixie, sterowanie odbywa się w sposób statyczny ?. |
Czy ta "duża liczba" to dwadzieścia na krzyż przyrządów polskich (zbudowaych w oparciu zaledwie o kilka typów najbardziej pierwotnych lamp Nixie)? Czy może masz bardziej kompleksowe dane :-? Dla przykładu masz w załączeniu kultowy i niezniszczalny multimetr Fluke 8100A. Jak najbardzej multipleksowany.
Granicą jest też trochę liczba cyfr - przy czterech może się nie opłacać sterować multipleksowo, dla sześciu czy ośmiu raczej już tak. Jeżeli jest to zrobione dobrze, a lampy Nixie dobrane właściwie, to nie ma problemu trwałości. Odnoszę wrażenie, że w "szerokim świecie" przyrządów pomiarowych stosowano wyświetlanie statyczne raczej w okresie początkowym. Też nie mam dużego przeglądu, ale paru późniejszych używałem (Solartron i HP), sterowanie było raczej multipleksowane.
Jasiu
Jasiu
|
|
| Back to top |
|
 |