FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Montaż nowych rur (jakiej średnicy?) do grzejników c.o

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Heating Systems Service -> Heating Systems utility -> Montaż nowych rur (jakiej średnicy?) do grzejników c.o
Author
Poziom 17
Poziom 17

Post#1 Post from the author of the topic 05 Feb 2010 23:47   

Montaż nowych rur do c.o

Witam szanowne grono, mam pytanie do fachowców, mam piec 1m ze starą instalacją c.o i będę przerabiał ją, do pieca zamontuje dmuchawę i sterownik, kaloryfery zostaną te same, mam blaszaki po 20 w każdym pomieszczeniu tylko dołożę w łazience 5 żeberek. Na dzień dzisiejszy mam wyprowadzony pion rurą 1¼ cala, jest pompa i zawór różnicowy 1 ¼, dalej idzie taka sama grubość około 8m na ścianę gdzie rozchodzi się na dwie rury 1cal które idą do kaloryferów, mówię teraz o rurach górnych, od nich schodzą rury do dołu do wlotu do kaloryferów¾, i taki sam jest powrót od ¾ po 1cal aż do głównej powrotnej 1¼. Rury idą po ścianie nośnej i mają dalej do kaloryferów, a teraz chcę puścić po ścianie działowej, czyli skrócę o jakieś 4,5m instalację, moje pytanie brzmi jakimi średnicami puścić od pionu do kaloryferów, bo pion to raczej zostaje na tej średnicy, i musi zostać 3m rury powrotnej 1¼ bo jest zalana w posadzkę i niema innej możliwości ją puścić, po prostu podepnę się pod nią w betonie, czy można dać od pionu do kaloryfera w kuchni rurkami ½ tam i z powrotem, a do pokoju puścić od pionu rurą 1cal na długości 3m i wyjść za ściankę działową , potem dać trójnik i puścić rurkami 4,5m do kaloryferów pokojowych tam i z powrotem, dodam jeszcze że na tych 3m muszę podłączyć 5 żeberek w łazience, rury będę stosował stalowe bo mam ich sporo w dobrym stanie, do moich pytań dołączam schemacik jakie długościMontaż nowych rur (jakiej średnicy?) do grzejników c.o będą stosowane,pozdrawiam i z góry dziękuję.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 05 Feb 2010 23:47   

Back to top

wodyn
Poziom 15
Poziom 15

Post#2 08 Feb 2010 09:29   

Re: Montaż nowych rur (jakiej średnicy?) do grzejników c.o

"Zbiornik' czyli naczynie wzbiorcze powinien być w najwyższym punkcie instalacji ,czyli na zasilaniu-rurze "pokojowej".Coś nie tak jest ze schematem podłączenia grzejnika w prawym dolnym rogu.Jeżeli tak jest w realu ,to dziwne że działa.

Dodano po 17 [minuty]:

Chodzi mi o coś takiego jak na obrazku w zał.Wtedy jest to typowa instalacja z "górnego rozdziału".Jeżeli dołożymy coś do instalacji też zgórnego rozdziału to moim zdaniem bedzie ok.W kolegi przypadku średnice nie są krytyczne .

Sorry, but you do not have access to see this attachement.

Back to top

Google

Google Adsense

Post# 08 Feb 2010 09:29   

Back to top

12gucio
Poziom 16
Poziom 16

Post#3 08 Feb 2010 09:32   

Witam!
Poczytaj ten wątek "http://forum.muratordom.pl/ekonomiczne-spalanie-wegla-kamiennego,t118247-2340.htm" a przejdzie Ci ochota na dmuchawę,jeśli masz dobrze działające ogrzewanie to poco zmieniać?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 08 Feb 2010 09:32   

Back to top

ferguson6600
Poziom 17
Poziom 17

Post#4 Post from the author of the topic 08 Feb 2010 23:29   

Witam Panów, chyba źle zrobiłem schemat więc wkleję fotki, najpierw zaznaczę że od pieca wychodzi pion 1¼

metr dalej jest wyprowadzony zbiornik wyrównawczy (najwyższy punkt instalacji), ta rura zasilająca 1¼ idzie do pokoju tu fotka

i idzie na ścianę dalszą gdzie jest trujnik1¼ i redukcje na 1 cal i rury calowe idą po ścianach do pokoi tu fotka

potem dochodzą do końca ścian gdzie jest kolano 1cal i redukcja na ¾ i do dołu do kaloryferów schodzi rura ¾ tu fotka

moje pytanie jest takie,najpierw zaznaczę że skrócę instalację i dam trójnik na ścianie działowej jak na fotce nr 2 nie jak jest teraz na nośnej 4,5 m dalej cel? żeby zmniejszyć ilośc wody do ogrzania, bo 2x4,5m rury 1 ¼ to sporo, czy można zmienić średnicę rury zasilającej na mniejszą zaczynając od pionu, jeśli tak to na jaką i jaką dać od trójnika do kaloryfera 20 żeberek blaszaków, lub inny wariant, zostawiam rurę zasilającą 1¼ do miejsca gdzie będę skracał instalację, (czyli ściana działowa fotka nr 2 tu daję trójnik 1¼ i? jakimi rurkami puścić od trójnika prosto do kaloryferów, czy można dać rurki ½, czy lepiej i bezpieczniej ¾, oczywiście dam spad dla grawitacji, dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Heating Systems Service -> Heating Systems utility -> Montaż nowych rur (jakiej średnicy?) do grzejników c.o
Page 1 of 1
Similar topics
Nierówne grzanie grzejników (3)
zapowietrzanie się grzejników (8)
CO - bulgotanie po wymianie grzejników (31)
Wybór firmy grzejników (11)
Na jakiej wysokości montaż jednostki zewnętrznej? (4)
Jakiej średnicy rury zastosować instalacja CO (4)
Instalacja C.O. W jaki sposób dobrać moc grzejników? Przekroje rur, podłogówka. (11)
Wymiana grzejników w bloku (7)
Zapowietrzanie grzejników na piętrze (2)
Problem z odpowietrzeniem grzejników. (18)

Page generation time: 0.12 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed