| Author |
plusssztomtom Poziom 12

|
06 Feb 2010 16:43 gemini cdj1100, laser, KSS-213C, sony |
|
|
|
Witam szanownych kolegów.
Posiadam ww cd player:
jako, że sprzęt mam z "dziesiątej" ręki i jest wiekowy to pada w nim laser; tzn po włożeniu oryginalnego CD odpala od razu (czasem tez ma problem) ale jeśli przeskoczymy np z tracku 1 np na 10 to już jest zamulony i szuka szuka i szuka czasem odpali po 40 sekundach. Laser w środku to KSS-213C:
Podkreślam ze przewertowałem chyba wszystkie posty o ww laserze. Doszedłem do wniosku że ten laser z gemini to na pewno nie japonczyk, jako że mieszkam w UK to zmówiłem sobie cały mechanizm przez www który jest identyczny:
-koszt 6 funtów
-brak logo sony na czarnym plastiku i tylko jeden schodek na nim...
-na pudełku brak jakiegokolwiek napisu made in....(pewno Chiny:))...
-wydaje mi się że rodzinę laserów kss-2xx X można spotkać w 2 wersjach:
1. od firmy sony oryginał z Japonii
2. podróbkę lub porostu tańsza wersje na licencji sony
czy mam racje?
Moja wersja to raczej na 99.9% podróbka i teraz moje zasadnicze pytanie:
czy laser kupiony z mechanizmem ma tą zworkę zabezpieczającą?? jeśli tak to gdzie? wydaje mi się że nie (prosiłbym o jakiś link do zdjęcia gdzie ona jest- jeśli jest)...
Może poszukać oryginalny laser z Japonii? opłaca się to??
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
06 Feb 2010 16:43 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
tik_tak Poziom 22

|
08 Feb 2010 00:53 Re: gemini cdj1100, laser, KSS-213C, sony |
|
|
|
Oryginał to oczywista nie jest ale moze pracować .
Oryginalu nie musisz szukac , wiele podrobek dziala znosnie.
Tam wymieniles sam laser czy komplet z mechaniką?
Zworka zabezpieczajaca(zlutowane dwa pola lutownicze - taka kropla cyny:) ) jest na PCB pick-up'a tuz przy gniezdzie tasmy flex.
Dodano po 3 [godziny] 40 [minuty]:
Fakt 213B były jakby trwalsze . A wczesniejsze produkcje pick-upów Sony to byly fabryki w Indonezji i Malezji - jak najbardziej dobre jakosciowo bo zamawialem ich dziesiatki i wszystkie jak brzytwa . No ale co oryginal to oryginal nie te obecne rzemieslnicze wyroby z etykietka ORYGINAL JAPAN by naiwniak dal sie nabrac.
A tutaj to sie dziwie ze Sony juz nie robi 213 - mial zobowiazania produkowac jeszcze przez kilka lat czesci zamienne. Musze podpytac kumpli czy sa jeszcze dostepne.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
08 Feb 2010 00:53 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
plusssztomtom Poziom 12

|
08 Feb 2010 22:28 Re: gemini cdj1100, laser, KSS-213C, sony |
|
|
|
Hej, dzięki za info.
Jestem już po wymianie, oto zdjęcie zworki:
tak dla potomności :).
Wymieniłem cały mechanizm - mam za małe doświadczenie może to coś z silnikami a nie laserem - nie chciałem marnować czasu i nie ryzykowałem.
(poza tym nowy mechanizm jest nasmarowany itd, stary był suchy - tylko Sahara jest bardziej sucha:)
Wrażenia po instalacji?
Jest 100x lepiej ale... czasem przy cofaniu traków może się zamulić...
kosztował tylko 6 funtów - wiec nie oczekuje tu nie wiadomo czego.
Mimo wszytko jestem zadowolony bo działa i można sobie normalnie użytkować sprzęt.
Nigdy nie przepadałem za naprawami mechanizmów, kaset, VHS,czy CD, a na horyzoncie juz pojawił się sony cdp-297:(
Co do oryginału to jeśli nadarzyłaby się okazja to chyba bym kupił ale nie mogę nic wyszukać, może w PL gdzieś można kupić??
Co do etykietek ORGINAL JAPAN to widać robi się już z tego przemysł - ostatnio kupowałem filtr powietrza z taka etykietka ale nigdzie nie było napisane made in ... co.
Ja preferuje sprzęt z kraju wiśni ale obecnie trzeba mieć oczy otwarte...
PZDR!
|
|
| Back to top |
|
 |