| Author |
pseven Poziom 23

|
06 Feb 2010 19:09 Koniec Xbox Live dla posiadaczy pierwszej generacji konsoli |
|
|
|
Po siedmiu latach od uruchomienia, 15 marca tego roku przestanie funkcjonować usługa Xbox Live dla posiadaczy pierwszej generacji konsoli Xbox. Fakt ten dotyczy także funkcjonalności gier emulowanych na konsoli Xbox 360 jak i tytułów dostępnych drogą dystrybucji elektronicznej jako Xbox Originals. Xbox Live zrewolucjonizował rynek elektronicznej rozrywki i był jednym z najważniejszych aspektów, pod względem których pierwsza platforma sprzętowa Microsoft wyprzedzała konkurencję o całą generację. Przedstawiciele firmy podkreślają, że decyzja nie była łatwa i zapewniają, że spróbują każdemu użytkownikowi ten brak wynagrodzić. By sieć mogła ewoluować konieczne było podjęcie szeregu zmian, z którymi nie jest kompatybilne oprogramowanie pierwszej generacji konsoli Xbox. Przedstawiciele Microsoft wierzą, że wraz z osiągnięciem rekordowej ilości użytkowników w minionym roku i kolejnymi usługami rozszerzającymi możliwości Xbox Live rok 2010 będzie dla platformy przełomowym. Szczegółowe informacje dotyczące ograniczenia funkcjonalności Xbox Live zostaną opublikowane w ciągu najbliższych tygodni.
Źródło:
http://gamerscoreblog.com/press/archive/2010/02/05/gh789.aspx
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
06 Feb 2010 19:09 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Belialek Poziom 19

|
06 Feb 2010 22:45 Re: Koniec Xbox Live dla posiadaczy pierwszej generacji kons |
|
|
|
Można się tego było spodziewać... Podobno Xbox 360 ma mieć okres supportu wynoszący również 7 lat od momentu premiery - dla porównania dla PS3 jest to 10 lat. Z jednej strony dobre posunięcie - Microsoft robi świetne konsole w relatywnie niskiej cenie, ale w chwili obecnej trochę mija się z celem kupno konsoli która może umrzeć śmiercią naturalna - wyparta przez kolejną generację - już za 2 lata...
|
|
| Back to top |
|
 |
redlin Poziom 15

|
07 Feb 2010 12:57 Re: Koniec Xbox Live dla posiadaczy pierwszej generacji kons |
|
|
|
Dlatego zawsze, wszędzie i każdemu będę polecał konsole SONY...
|
|
| Back to top |
|
 |
MasterMatan Poziom 18

|
07 Feb 2010 16:28 Re: Koniec Xbox Live dla posiadaczy pierwszej generacji kons |
|
|
|
" Microsoft robi świetne konsole w relatywnie niskiej cenie, ale w chwili obecnej trochę mija się z celem kupno konsoli która może umrzeć śmiercią naturalna - wyparta przez kolejną generację - już za 2 lata..."
Tak M$ robi dobre konsole... hahaha się uśmiałem. Co do ceny może i tanie ale jakością to on ruskiemu Pegasusowi nie dorównuje. RoD są tak powszechnym uszkodzeniem że powinni się tym reklamować. Co do XBL, stare XBL dla starego X umarło, ale w polsce dalej posiadacze konsoli ze znaczkiem M$ (mówię tu o XBOX360) dalej nie uraczą polskiego XBL więc widać jak M$ ceni sobie polskich graczy.
Co do 9 już generacji konsol powinna się już rozpocząć w tym roku, może nie giganci (Nintendo, Sony i M$) ale małe firemki próbujące wkroczyć na rynek konsol stacjonarnych, handheldy odczują nową generację właśnie coś około 2 kat ponieważ są zdominowane przez konsolki Nintendo DSi i DSi XL (LL) więc BIG N raczej szybko nowych konsol nie wprowadzi. Sony również, PSP GO będzie długo wspierane a więc jeżeli nadejdzie 9 generacja konsol to na pewno będą to konsole domowe. Może i nawet w 9 generacji odżyją staży giganci np SEGA, miejmy nadzieję że 9 generacja bardziej zbliży graczom dostępność do wymarzonej rozrywki.
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
07 Feb 2010 16:28 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Belialek Poziom 19

|
07 Feb 2010 17:21 Re: Koniec Xbox Live dla posiadaczy pierwszej generacji kons |
|
|
|
| MasterMatan wrote: |
" Microsoft robi świetne konsole w relatywnie niskiej cenie, ale w chwili obecnej trochę mija się z celem kupno konsoli która może umrzeć śmiercią naturalna - wyparta przez kolejną generację - już za 2 lata..."
Tak M$ robi dobre konsole... hahaha się uśmiałem. |
Pisałem o jakości konsoli w relacji z ceną.
Xbox 360 Arcade ~700 PLN
PS3 ~1200 PLN
Jak dla mnie przelicznik jakość/cena jest jednoznaczny. O przewadze Xboxa nad PS3 pod względem łatwości programowania wypowiedziało się mnóstwo firm produkujących gry - PS3 ma większą moc obliczeniową, którą o wiele ciężej "zaprząc" do pracy niż w przypadku konkurencji od MS - stąd praktycznie niewidoczna różnica w grafice. ROD (swoją drogą w konkurencji ROD/YLOD występuje praktycznie tak samo często) nie jest problemem jeżeli konsoli używamy zgodnie z przeznaczeniem nie bawiąc się w przeróbki itd. - gwarancja oczywiście obejmuje naprawę.
Nie chcę się wykłócać o to, która konsola jest lepsza bo to nie jest temat dyskusji w tym wątku - po prostu sytuacja z polityką takiego a nie innego określenia czasu wsparcia dla danej generacji ma dwa aspekty:
Dobry czas produkcji konsoli ale za to beznadziejne wsparcie "wstecz" - z jednej strony w chwili obecnej, przy braku obniżek, mało opłacalne jest kupno Xbox360 który już niedługo zostanie wyparty przez następcę (biorąc pod uwagę taktykę MS która zapewne tak jak to było w przypadku pierwszego Xboxa, praktycznie natychmiast zaprzestanie wydawania licencji na nowe tytuły pod starą konsole)
Za długi czas produkcji konsoli (szybkie starzenie się w porównaniu do konkurencji) ale za to dobre wsparcie wstecz - z drugiej strony, nie warto płacić 2 razy więcej za PS3, skoro za 2 lata ma pojawić się konsola, która pewnie będzie w porównywalnej cenie, oraz z oczywistych względów o wiele bardziej zaawansowana niż PS3. Konsola Sony będzie musiała jeszcze pociągnąć swój żywot do planowanych 10 lat ze względu na kłopoty finansowe firmy związane z kosztami produkcji konsoli oraz jej sprzedaży po cenach na granicy opłacalności, która z kolei będzie miała ogromny wpływ na czas wprowadzenia następcy PS3. Niezbyt fajnie będzie wyglądała gra przez 3 lata na DualShocku, podczas gdy posiadacze nowej konsoli będą bawić się używając w tym celu systemu Natal...
|
|
| Back to top |
|
 |
MasterMatan Poziom 18

|
07 Feb 2010 20:30 Re: Koniec Xbox Live dla posiadaczy pierwszej generacji kons |
|
|
|
System "NATAL" to jak na razie jedna wielka bajka M$, wciskają nieobeznanym graczom i ludziom wczorajszą technologię jako technologie jutra. Granie "z padem w ręku będąc przyklejonym do fotela" zaczęło się kończyć wraz z wprowadzeniem EyeToy, SONY jednak nie wykorzystało potencjału do końca, wypuściła kilka pakietów minigierek i zaprzestała rozwoju systemu aż do wydania EyeToy edytowanej dla PS3 jednak i ten nie jest zbytnio rozwiniętym systemem względem poprzedniczki. Jedyna firma która zrozumiała na czym polega granie to Nintendo. Popularność konsol Wii za stymulowała rozwój innowacyjnego grania. Gdyby nie firma z spod znaku wąsatego hydraulika pewnie dalej siedzielibyśmy z padem w łapach i co nowszą generację widzieć tylko lepszą grafikę. Lecz nie o to tu chodzi. Trzeba postawić na interakcje z grą a nie na grafikę jednak jak kto lubi mi jak kto woli (sprzeczać się nie będę bo jak to się mówi o gustach się nie rozmawia) jedni będą woleć super grafikę inni innowacyjne sterowanie. Mam nadzieję że w końcu ktoś zacznie pokazywać ludziom że innowacyjny projekt NATAL to tak na prawdę odgrzewany kotlet z odgrzewanymi ziemniakami i odgrzewanym sosem próbując wcisnąć ludziom że to super cudo sztuki kulinarnej.
Co do przerabiania konsol. Ja kupuję konsolę i Ja mogę zrobić z nią co chcę. Niechaj M$ się nie wciska w tyłki graczy bo ludzie tego nie lubią. M$ prowadzi kampanię "nie przerabiam, nie kradnę" więc czemu oni sprzedają niepełny produkt bez pełnego wsparcia. Polityka M$ to szczyt chamstwa wobec graczy. Jeżeli się coś produkuje i sprzedaje to powinno się dawać pełne wsparcie, polacy nie dostali XBOX-Live do teraz a premiera konsoli i na świecie przepraszam kiedy była?! Chociaż nie mam konsoli od M$ to przyłączyłem się do akcji "Nie sprzedaję wybrakowanego produktu - nie kradnę". Gracz może zrobić z własną konsolą co chce, sam mam kilka przerobionych konsol ponieważ producent nie daje możliwości włączenie homebew`ów co ja traktuję na równi z pełnymi produkcjami (każdą sztukę trzeba doceniać). A cona X360 w porównaniu do innych konsol rzeczywiście jest niska lecz czy kiedykolwiek otrzymaliście coś dobrego w niskiej cenie w porównaniu do cen podobnych produktów? Jeżeli cena niska to i jakość niska, dla mnie to jest proste myślenie. Lecz niektórzy pewnie powiedzą "jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma" więc pozdrawiam osoby które dzisiaj będą miały RoD oraz inne problemy z konsola.
|
|
| Back to top |
|
 |
Belialek Poziom 19

|
07 Feb 2010 22:06 Re: Koniec Xbox Live dla posiadaczy pierwszej generacji kons |
|
|
|
| Co do przerabiania konsol. Ja kupuję konsolę i Ja mogę zrobić z nią co chcę. |
Oczywiście - tylko potem nie płacz, że po samodzielnej wymianie układu na płycie głównej nie chcą Ci uznać reklamacji. Co do przeróbek programowych czy podłączania innych akcesoriów - podłączając się do Xbox Live akceptujesz regulamin. Nikt Ci rąk nie wykręca - nie chcesz, nie korzystaj, chcesz korzystać - przestrzegaj regulaminu. Proste.
Jak już pisałem wyżej PS3 (YLOD) jest równie awaryjna jak X360 (ROD). W kwestii przerabiania konsoli chodziło mi głównie o to, że oczywistą rzeczą jest utrata gwarancji w przypadku samodzielnych przeróbek - jak sobie pan Kowalski zechce grzebać w środku to niech potem nie płacze, że Xbox jest "be", bo mu serwis odmówił uznania reklamacji ROD przerobionej konsoli. Przewaga PS3 jest taka, że tej konsoli nie można przerobić tak, aby uzyskać najczęstszy powód dla którego przeróbki się robi - a więc uruchamianie pirackich gier. Skoro konsola nie przerobiona, to i YLOD nie straszny, bo serwis usunie usterkę w okresie gwarancyjnym.
| System "NATAL" to jak na razie jedna wielka bajka M$, wciskają nieobeznanym graczom i ludziom wczorajszą technologię jako technologie jutra. |
Czyli lepiej zostać z padem w ręku? Czy wręcz uwsteczniać się - vide pierwsze edycje PS3 z brakiem obsługi wibracji w padach?
Wracając do tematu - osobiście nabyłem kilka lat temu Xboxa i z powodzeniem służy mi jako urządzenie all-in-one - obejrzeć film, posłuchać muzyki, minimalistyczny lecz w pełni funkcjonalny linux Gentoox zapewnia mi awaryjny dostęp do chociażby komunikatora czy Firefoxa... Czasami zdarza mi się pograć - czasami, gdyż support gier dla tej konsoli skończył się w tym samym roku w którym wyszedł X360. To jest dla mnie wielka bolączka - Xbox jest o wiele bardziej zaawansowany technologicznie od PS2, a tymczasem mam do czynienia z kuriozalna sytuacją, w której np ostatnią część serii FIFA dla Xboxa skończyła się na 2007, a na PS2 mamy 2010 i wszystko wskazuje na to, że kolejna edycja będzie również przystosowana do starej ale jarej konsoli Sony. Z kolei o wiele niższa cena Xboxa rekompensuje częstszą wymianę sprzętu...
|
|
| Back to top |
|
 |
MasterMatan Poziom 18

|
07 Feb 2010 23:44 Re: Koniec Xbox Live dla posiadaczy pierwszej generacji kons |
|
|
|
"Czyli lepiej zostać z padem w ręku? Czy wręcz uwsteczniać się - vide pierwsze edycje PS3 z brakiem obsługi wibracji w padach?"
Nie uwsteczniam, preferuję raczej rozwiązania Wii i EyeToy. Jednak jeżeli zainteresujesz się głębiej projektem NATAL to zauważysz że on przyszłością to był jakieś 4-5 lat temu. Warto się zainteresować projektami na PC (np wykorzystanie kamer podczerwieni/internetowych czy też Wiilota/Wii-remote), jeżeli poczytasz trochę o tym to zauważysz że NATAL nowością i szczytem technologii nie jest.
Możliwość odpalania innych programów bez konieczności przerabiania występuje w niektórych konsolach (patrz PS2/PS3 Linux). Stary XBOX jest w innej klasie konsol (gdy się przyjrzysz bebechom to zauważysz że jest to po prostu zwykły PC z lekko zmodyfikowaną płytą główną o rozmiarze micro-ATX.
"podłączając się do Xbox Live akceptujesz regulamin"
Jak mogę akceptować regulamin czegoś co producent mi nie dostarcza?
Posiadałem i posiadam wiele konsol stacjonarnych i przenośnych, począwszy od 3 generacji (czyli poczciwych 8-bitowców) aż do obecnej. Przerabianie konsol pojawiło się dopiero w 5 generacji (PlayStarion/PSX/PSone), oczywistym jest że naruszenie maszyny wiąże się z utratą gwarancji lecz są też możliwości modyfikacji nienaruszające urządzenia (np przenośne konsole GameBoy classic/color/advance/advance sp/micro i Nintendo DS/DS Lite/DSi lub innych). Poziom konsol tych których miałem/mam/spotkałem się jest znacznie wyższy niż XBOX360 którego posiadałem 6mc, przez ten czas zachorował 4 razy na RoD (przez co tak na prawdę byłem użytkownikiem 2 konsol a nie 1), czas spędzony w serwisie Micro$oft to 2mc więc grania miałem 4 mc, szczerze mówiąc, pierwsza wersja XBOX była lepsza od 360, cieszę się że sprzedałem 360 i nie muszę się z tym G męczyć.
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
07 Feb 2010 23:44 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
madoxi85 Poziom 1

|
13 Feb 2010 17:34 Re: Koniec Xbox Live dla posiadaczy pierwszej generacji kons |
|
|
|
a ja sie bardzo ciesze ze zniknely! i oby xbox padł jak najszybciej! po co wogole to jest? to jest zerowanie na ludziach. nie dosc ze bulisz za gre to musisz jeszcze kupowac jakies kretynskie punkty xbox live ! dobrze ze sony z ps3 nie popelnilo tego samego bledu!!!
|
|
| Back to top |
|
 |