Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Microsoft likwiduje 17-letniego buga w Windows

Idź do strony 1, 2  Następny

Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda -> Download, Artykuły -> Newsy -> Microsoft likwiduje 17-letniego buga w Windows
Angielska wersja
Autor Wiadomość
zonker
Poziom 9
Poziom 9

Post 06 Lut 2010 19:32   

Najnowszy update bezpieczeństwa dla Windows zlikwiduje lukę, która istnieje w systemach operacyjnych Microsoftu od czasów MS DOS. Niebezpieczny bug, pozwalający na przejęcie kontroli nad zaatakowanym komputerem obecny jest także w Windowsach, począwszy od Windows NT 3.1.
Luka została odkryta przez eksperta ds. bezpieczeństwa Tavisa Ormandy, pracującego dla Google. W styczniu bieżącego roku Ormandy'emu udało się wykorzystać jej istnienie do przejęcia kontroli nad komputerami pracującymi pod systemami Windows XP, Windows Server 2003 i 2008 a także Windows Vista i Windows 7.

Likwidujący buga patch będzie elementem najbliższego, bardzo dużego uptade'u bezpieczeństwa, który łącznie obejmie 25 słabych punktów Windowsa, w tym 5 uważanych za krytyczne. Największy dotychczasowy update ukazał się w październiku 2009 i obejmował 34 defekty, w tym 8 krytycznych.
Nie są to jedyne problemy związane z bezpieczeństwem produktów Microsoftu – po „załataniu” w styczniu luki w Internet Eksplorerze, którą wykorzystano min. do ataku na Google w Chinach, w tym tygodniu odkryto kolejny błąd popularnej przeglądarki, umożliwiający dostęp do plików przechowywanych na wykorzystującym ją komputerze.

Link
Powrót do góry

Jarosx9
Poziom 20
Poziom 20

Miasto: Łódź

Post 06 Lut 2010 19:39   

Re: Microsoft likwiduje 17-letniego buga w Windows

Szybko.
Choć nie bardzo rozumiem stwierdzenie o przejęciu kontroli nad komputerem z MS DOS'em, skoro tam nie było żadnej infrastruktury sieciowej. Kto siadał przed kompem ten miał kontrole i koniec.
Powrót do góry

Urgon
Poziom 20
Poziom 20

Miasto: Lublin

Post 06 Lut 2010 21:51   

AVE...

MS-DOS posiadał opcje sieciowe i usługi terminalowe. Choćby telnet. Dla was sieć kojarzy się tylko z internetem. Nie pamiętacie czasów, gdy człowiek siedział przed nagim DOSem i się nie wstydził tego...

BTW, ZX Spectrum oraz Elwro Junior też posiadały interfejsy sieciowe. Były też modemy dla komputerów Commodore C64. Opcje sieciowe ograniczały się głównie do pracy terminalowej w systemach wielodostępowych i do współdzielenia peryferiów(Juniory i sieć Junet pod kontrolą CP/M). Używanie taniego mikrokomputera jako terminala dla komputerów mainframe było możliwe. Common Sense na C64 był prawie zgodny ze standardem Xmodem. Istniały też usługi sieciowe dla C64(w USA Quantum Link, a w UK Compunet)...

A o Microsofcie to można powiedzieć, że ma refleks szachisty...
Powrót do góry

qba_rozpruwacz
Poziom 18
Poziom 18

Miasto: Rzeszów

Post 07 Lut 2010 00:28   

Refleks szachisty? Chyba w śpiączce!

Ta informacja chyba odebrała M$ wielu zwolenników. Ten bug jest starszy niż jakieś 20% użytkowników ich systemu.

Swoją drogą ciekawe co to dokładnie był za bug.

A co do IE to już od dawna mówi się że "służy do przeglądania internetu z komputera i vice versa".
Powrót do góry

marszalek_duck
Poziom 14
Poziom 14

Miasto: Czarnobyl

Post 07 Lut 2010 08:50   

Jeżeli chodzi o MS-DOS to ten bug mógł być tylko i wyłącznie w TELNET, a uwierzcie mi za dużo w tym zrobić nie można, a "przejęcie kontroli" to trochę przesadnie użyte słowo...
Powrót do góry

suse1
Poziom 13
Poziom 13

Miasto: Stolcowo

Post 07 Lut 2010 09:22   

trututu obiecanki cacanki i tak nic się nie zmieni.
Szkielet systemu jest do bani więc updaty i łaty na nic.
Powrót do góry

Urgon
Poziom 20
Poziom 20

Post 07 Lut 2010 10:16   

AVE...

Za pomocą telnetu można na przykład wymieniać pliki z komputerem ofiary oraz uruchamiać skrypty i programy. Nawet "chakier", co za kurs zapłacił, może namieszać mając tylko podstawowy dostęp do maszyny ofiary. Zaś ataki na serwery często następują właśnie z poziomu telnetu, gdyż każdy serwer posiada możliwość administracji zdalnej przez konsolę. Niedocenianie narzędzi konsolowych to częsty błąd ludzi, którzy wychowali się na Windowsach...
Powrót do góry

riodoro1
Poziom 17
Poziom 17

Miasto: Dzierżoniów

Post 07 Lut 2010 10:43   

suse1 napisał:
trututu obiecanki cacanki i tak nic się nie zmieni.
Szkielet systemu jest do bani więc updaty i łaty na nic.

tutaj się nie zgodzę, jedną z zalet MS Win jest to że updaty pojawiają się szybko po wykryciu usterki i ją naprawiają, porównajmy do Apple i ich OSX, lub nawet iTunes, właśnie przeczytałem że jest błąd, i ani słychu ani widu żeby to naprawili ...
Powrót do góry

lukasker
Poziom 15
Poziom 15

Miasto: Kielce

Post 07 Lut 2010 11:23   

przecież nigdzie nie pisze ,że błąd był w MS-DOS, bo Vista i 7 nie maja nawet DOSa, a jedynie ,że był obecny od czasów MS-DOS, konkretnie od Win 3.1, i był obecny w każdej następnej wersji systemu.
Powrót do góry

Urgon
Poziom 20
Poziom 20

Post 07 Lut 2010 11:40   

AVE...

Pewnie coś w bibliotece związanej z kompatybilnością wsteczną. Może w 16-bitowej...
Powrót do góry

Vietech
Poziom 6
Poziom 6

Miasto: GLIWICE/Rotterdam

Post 07 Lut 2010 11:49   

Witam, a może ta cała historia z bugiem jest "trochę" naciągnięta, dziwne by było że przez tyle lat nikt jej nie wykrył. Moim zdaniem cała ta akcja ma na celu zainstalowanie na naszym PC lepszego oprogramowania śledzącego nasze poczynania - mam nadzieje ze sie mylę :)
Powrót do góry

domex32
Poziom 21
Poziom 21

Miasto: Wałcz

Post 07 Lut 2010 12:29   

Vietech napisał:
Witam, a może ta cała historia z bugiem jest "trochę" naciągnięta, dziwne by było że przez tyle lat nikt jej nie wykrył. Moim zdaniem cała ta akcja ma na celu zainstalowanie na naszym PC lepszego oprogramowania śledzącego nasze poczynania - mam nadzieje ze sie mylę :)

Podzielam to zdanie, pewnie do tej łatki dołożą jakieś zaimplementowane WGA i klopsik dla piratów ;]
Powrót do góry

kraz73
Poziom 20
Poziom 20

Miasto: Olsztyn

Post 07 Lut 2010 12:33   

A mi się to osobiście bardzo podoba, wyobraźcie sobie sytuację za 10 -15 lat, chałupy mamy kompletnie zdygitalizowane, każdy ma wszystko podłączone do sieci bo przecież musi sobie kolejne patchy podgrać /już w tej chwili tak pracuje większość tunerów sat, BR i innego badziewia/ i ktoś wam zalega 100PLN. W googlach szybko szukamy "dziury" w sofcie spłuczki do kibla i zostawiamy klienta bez możliwości spłukania kupki przez okres zanim nie załatają dziurki/ ukłony w stronę softu z Appla :D/ . Ciekawe kiedy go g... zaleją.
Powrót do góry

leonim
Poziom 3
Poziom 3

Miasto: Biała Podlaska

Post 07 Lut 2010 13:59   

Zgadzam się z kolegą Urgon.Sam mam dostęp do serwerów głównie przez Telnet (linux rulez), tak samo jak do tunerka TVSAT.Przez telnet można wiele.....
Powrót do góry

Jarosx9
Poziom 20
Poziom 20

Post 07 Lut 2010 14:21   

Urgon napisał:
AVE...

MS-DOS posiadał opcje sieciowe i usługi terminalowe. Choćby telnet. Dla was sieć kojarzy się tylko z internetem. Nie pamiętacie czasów, gdy człowiek siedział przed nagim DOSem i się nie wstydził tego...

Ja tam zaczynałem przygodę z PC gdzieś pomiędzy MS-DOS'em 4 a 5 i jakoś nie pamietam tam żadnych mechanizmów zabezpieczeń. Jak coś było do komunikacji to było z zewnętrznych firm. Ale sprawdzę jeszcze z ciekawości..... bo gdzieś mam takie antyki odłożone.
Powrót do góry

marmon
Poziom 15
Poziom 15

Miasto: Żywiec / Belfast

Post 07 Lut 2010 14:33   

dziura była w obsłudze 16 bitowych aplikacji a aktualizacja polega na wyłączeniu usługi uruchamiania 16 bitowych aplikacji
Powrót do góry

James695
Poziom 23
Poziom 23

Miasto: Wlkp.

Post 07 Lut 2010 14:36   

marmon napisał:
dziura była w obsłudze 16 bitowych aplikacji a aktualizacja polega na wyłączeniu usługi uruchamiania 16 bitowych aplikacji

Ale też aktualizacja...naprawa na miarę pomalowania rdzy w dziurawym samochodzie.
Powrót do góry

marszalek_duck
Poziom 14
Poziom 14

Miasto: Czarnobyl

Post 07 Lut 2010 15:57   

Przynajmniej jest co naprawiać a nie jak w Linuksach co pół roku nowy system, niekompatybilny z poprzednia wersja, dziwić się ze nie ma na niego żadnych wirusów, szkoda tylko ze przez to nie ma również softa i niestety z taką polityka nie zmieni się to nigdy...
Powrót do góry

Jarosx9
Poziom 20
Poziom 20

Post 07 Lut 2010 16:45   

marszalek_duck napisał:
Przynajmniej jest co naprawiać a nie jak w Linuksach co pół roku nowy system, niekompatybilny z poprzednia wersja, dziwić się ze nie ma na niego żadnych wirusów, szkoda tylko ze przez to nie ma również softa i niestety z taką polityka nie zmieni się to nigdy...

Widać że za bardzo się nie orientujesz w tym co piszesz. Jądro jest takie samo i tylko obrasta w nowe funkcje i ewentualnie są poprawiane już istniejące. I to jest non-stop. A cała reszta to zbiór programów, które to są zamieniane na coraz to nowsze wersje.

Niektórzy to zamrażają co jakiś czas (np. pół roku) i wypuszczają np. w obrazie płyt i dlatego masz nowe wersje dystrybucji.
Zawsze możesz sobie zainstalować dystrybucję stabliną (np. debian lenny) jak skała dla której nie wychodzą nowe niekompatybilne rzeczy.
Powrót do góry

suse1
Poziom 13
Poziom 13

Miasto: Stolcowo

Post 07 Lut 2010 17:46   

Jarosx9 popieram cię bo masz rację , większość szczekaczy nie orientuje się w temacie i pletą bzdury.
Powrót do góry

sokoleokoo2
Poziom 16
Poziom 16

Miasto: krakow

Post 08 Lut 2010 11:19   

Czepiacie się tego MS jak nie wiem. Ale tego że w Linuksie bez konsoli nawet sterownika nie zainstalujesz to już coś innego, albo że codziennie wychodzi 50 mb. poprawek a po 2 tygodniach poprawki są większe od systemu. Ale nie ważne że w MS jest dziurka której 3/4 cwaniaków nie umie nawet znaleźć.
Powrót do góry

timo66
Poziom 15
Poziom 15

Miasto: MaRs

Post 08 Lut 2010 12:03   

sokoleokoo2 napisał:
Czepiacie się tego MS jak nie wiem. Ale tego że w Linuksie bez konsoli nawet sterownika nie zainstalujesz to już coś innego, albo że codziennie wychodzi 50 mb. poprawek a po 2 tygodniach poprawki są większe od systemu. Ale nie ważne że w MS jest dziurka której 3/4 cwaniaków nie umie nawet znaleźć.

Śmieszny jesteś jak pudełko zapałek :P, mam wrażenie ze z windowsa znasz tylko z start→programy→IE

News ukazuje jaką politykę prowadzi M$, woli zostawić "backdoor" i napędzać przemysł antywirusowy, niż stworzyć bezpieczny stabilny system.
Powrót do góry

Google
AdSense
Google Adsense

Post 08 Lut 2010 12:03   

Powrót do góry

bzibzio
Poziom 17
Poziom 17

Miasto: Lubin

Post 08 Lut 2010 12:07   

sokoleokoo2 napisał:
Czepiacie się tego MS jak nie wiem. Ale tego że w Linuksie bez konsoli nawet sterownika nie zainstalujesz to już coś innego, albo że codziennie wychodzi 50 mb. poprawek a po 2 tygodniach poprawki są większe od systemu.

Bzdura ,bzdura i jeszcze raz bzdura!!!!...Jak można opowiadać takie rzeczy nie znając systemu lunix... Jakoś ja mam linuxa już od dłuższego czasu i mimo aktualizacji jakoś nie puchnie w oczach jak winda. Instalacja sterowników ???!!!...jaka instalacja sterowników !!!!...od jakiegoś czasu dystrybucje linixa mają sterowniki zaimplementowane pod kątem wszystkich urządzeń jakie pojawiają się na rynku....a nawet jeśli jakiegoś sterownika nie ma to nie jest problemem odnalezienie go i zainstalowanie..... no tak ale o czym ja tu mówie skoro problemem jest dla windosowców-okienkowców taki wynalazek jak konsola i polecenie "sudo".Szkoda słów.
Powrót do góry

sokoleokoo2
Poziom 16
Poziom 16

Miasto: krakow

Post 08 Lut 2010 12:36   

Ręce mi opadają, jak was czytam - ktoś powiedział że MS jest zły i wszyscy to powtarzają. Jakby nie on to dalej byście pisali w konsoli a myszka była by tylko w Jabłkach. "Liunuks ma wszystkie sterowniki" tak jak masz 5 letni komputer to się zgodzę, ale powiedz to ludziom z nowszymi konfiguracjami i poczytaj "how to instal ati/nvidia on linuks" - zobaczysz ile sposobów znajdziesz o Neostradzie czy popularnych "ralinkach i athreosach" nie wspomnę jak rok temu ludzie po nocach kompilowali (wraz ze mną). Ale niech wam będzie klikajcie w tych Linuksach i nie wiedźcie dalej co się wam instaluje.
Powrót do góry

timo66
Poziom 15
Poziom 15

Post 08 Lut 2010 12:47   

Mam 2 lata stary komp, i jakoś wszystko mi funkcjonuje poprawnie bez dodatkowych instalacji, Kolego to Ty masz złe wyobrażenie - na linuksie masz wszystko pod kontrolą, i widzisz co się instaluje, masz wgląd dosłownie do wszystkiego, ale co ja będę tłumaczył ekspertowi :) - wszak to nie o tym temat
Powrót do góry

bzibzio
Poziom 17
Poziom 17

Miasto: Lubin

Post 08 Lut 2010 13:29   

timo66 napisał:
ale co ja będę tłumaczył ekspertowi :) - wszak to nie o tym temat

:) dokładnie tak :) a temat powinien być zatytuowany "Microsoft likwiduje 17-letniego buga jakim jest Windows" :)
Powrót do góry

Urgon
Poziom 20
Poziom 20

Post 08 Lut 2010 15:41   

AVE...

Kto mi zainstaluje drivery ATI Radeon 9250 pod Ubuntu tak, by gry przez Wine działały i wyglądały jak w Windowsie, ten dostanie nerkę... Spędziłem dwa miesiące walcząc z tym i nabawiłem się Ubuntufobii(gdy masz koszmary senne o konsoli i komendzie "sudo", to znaczy, że czas wywalić Linuxa)...

Linux nie nadaje się do niczego innego, jak przeglądanie netu, programowanie i stawianie serwera. W każdym innym zastosowaniu zwyczajnie ssie. Głównie z powodu marnej jakości programów i driverów...
Będę to powtarzał zawsze: gdyby zamiast robić setki różnych dystrybucji i mutacji Linuxa użytkownicy zrobiliby jedną-dwie porządne z bogatą biblioteką oprogramowania(które nie jest oznaczane jako 0.05.1.2.beta), to może byłby to system atrakcyjny dla zwykłych ludzi...

Nikt nie lubi, gdy musi grzebać w systemie przez pół roku, by móc coś zrobić. Nigdy pod Linuxem nie udało mi się stworzyć piosenki, bo albo karta dźwiękowa nie chciała robić dźwięków, albo program odkrywał, że potrzebuje jeszcze stu dodatkowych bibliotek. A potem nie akceptował wtyczek VSTi i nie miał zaimplementowanej obsługi SoundFontów(był przycisk, ale wywalał komunikat, że to będzie w następnej wersji)...

Normalni ludzie są skazani na Windowsa, który mimo dziur i problemów i tak działa. Szybciej, prościej i lepiej. W Windowsie po konsolę(w starszych po tryb DOS) sięgałem tylko, jak coś się zepsuło. A nie, jak musiałem coś zainstalować czy skonfigurować...

Jedyny program OpenSource, który mi pasuje, to OpenOffice. Nawet Firefox zaczyna się psuć z powodu przeładowania duperelkami...
Powrót do góry

Google
AdSense
Google Adsense

Post 08 Lut 2010 15:41   

Powrót do góry

revolt
Poziom 23
Poziom 23

Miasto: POZNAŃ

Post 08 Lut 2010 16:55   

timo66 napisał:
sokoleokoo2 napisał:

Śmieszny jesteś jak pudełko zapałek :P, mam wrażenie ze z windowsa znasz tylko z start→programy→IE

News ukazuje jaką politykę prowadzi M$, woli zostawić "backdoor" i napędzać przemysł antywirusowy, niż stworzyć bezpieczny stabilny system.

A na ciemnej stronie księżyca Marsjanie mają bazy. Jakoś wątpię, żeby 17 lat temu myśleli o przemyśle antywirusowym. MS nie ma żadnego popularnego antywirusa. Pomyślcie o jakiś lepszych argumentach.
Powrót do góry

timo66
Poziom 15
Poziom 15

Post 08 Lut 2010 17:15   

A gdzie ja napisałem że M$ handluje atyvirami? W jaki celu mam jakieś argumenty wymyślać. Stwierdziłem fakty, dodałem 5gr i musiał bym być niepoważnie śmieszny by bawić się w "głoszenie słowa...."

Może nie myśleli 17lat temu o bezpieczeństwie, ale jeśli konkurencja wskazuje luki a właściciel leje na to sikiem płaski, to co ma o tym myśleć klient który płaci za niby bezpieczny system?
Powrót do góry

Urgon
Poziom 20
Poziom 20

Post 08 Lut 2010 17:24   

AVE...

Co i tak nie zmienia faktu, że Windows działa lepiej, niż te wasze super-bezpieczne Linuxy...

Dlaczego nie ma wirusów na Linuxa? Bo każdy by żądał kompilacji i tony bibliotek do swojego działania. I mógłby to robić tylko na jednej dystrybucji. Jak zresztą każdy program linuxowy...
A wirus z Windowsa 95 działa równie dobrze i pod Vistą... :D
Powrót do góry

Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda -> Download, Artykuły -> Newsy -> Microsoft likwiduje 17-letniego buga w Windows
Wypowiedź dla Wykop Wypowiedź dla Facebook Wypowiedź dla Delicious Wypowiedź dla Digg Wypowiedź dla Google Wypowiedź dla Twitter Wypowiedź dla Blip
Strona 1 z 2 Idź do strony 1, 2  Następny

[ Page generation time: 0.122 seconds ]

Regulamin || Administrator || Moderatorzy || Nasze bannery || Kontakt
elektroda.pl temat RSS