| Author |
Stradowski Piotr Poziom 11

|
06 Feb 2010 20:53 Automat dla zapominalskich |
|
|
|
... Po wielu przypadkach pozostawienia włączonego oświetlenia przez domowników w pomieszczeniach piwnicznych i garażu postanowiłem skonstruować automat, który po kilkunastu minutach (jeśli ktoś wcześniej nie wyłączy), sam wygasi całe oświetlenie. Przyszło mi na myśl zastosowanie zwykłego automatu schodowego ale takiego urządzenia nie można wyłączyć samodzielnie, musi upłynąć odpowiedni czas by oświetlenie samo się wygasiło. Czas automatów schodowych jest również zbyt krótki (ok. 5-7 min.), by spełniał moje wymagania. Czasami bowiem potrzeba zmusza by przebywać w garażu trochę dłużej. Mój automat wyłącza całe oświetlenie po upływie ok. 15 minut od włączenia (można go ustawić potencjometrem w zakresie od 30 sek. do 15 min.), o ile ktoś sam nie wyłączy go wcześniej. Przedstawiona instalacja działa bezawaryjnie już od kilkunastu lat i zaoszczędziła (jak przypuszczam) ładnych "parę" złotych! Schemat przedstawiam poniżej.
Oczywiście, zamiast licznika UCY 7490 można zastosować coś innego, ja po prostu miałem taki układ i użyłem go jako przełącznika. Jako wyłączniki trzeba zastosować wyłączniki - tzw. dzwonkowe. W moim przypadku jest ich kilka (po jednym przy każdym wyjściu). Łączy się je z sobą równolegle.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
06 Feb 2010 20:53 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
marco47 Poziom 23

|
06 Feb 2010 21:17 Re: Automat dla zapominalskich |
|
|
|
Trochę nieprzemyślane , bo jeżeli przebywamy w garażu dłużej niż ustawione np. 15 min , a w dodatku robimy coś ważnego a tu ryp i światło zgasło , co wtedy ?
Należy przerwać robotę ( ważną: zajęte dwoje rąk) i zapalić światło .
Lepiej już zastosować barierę na podczerwieni (itp.) , jeżeli z pomieszczeń jest jedno wyjście .
|
|
| Back to top |
|
 |

|
06 Feb 2010 21:21 Re: Automat dla zapominalskich |
|
|
|
... myślę, że jednak przemyślane! -Gdy robimy "dłuższą robotę" wyłączamy automat jednym ruchem ("wyłącznik czasowy" na schemacie, niebieski klawisz na zdjęciu). Bariera na podczerwień, gdy np. wejdziemy pod samochód by go naprawić, dopiero zacznie "przeszkadzać".
|
|
| Back to top |
|
 |
_alfred_ Poziom 13

|
06 Feb 2010 22:04 Re: Automat dla zapominalskich |
|
|
|
| Stradowski Piotr wrote: |
| ... myślę, że jednak przemyślane. -Gdy robimy "dłuższą robotę" wyłączamy automat jednym ruchem (przełączamy "wyłącznik czasowy" na schemacie, niebieski klawisz na zdjęciu). |
Myślę, że jednak nieprzemyślane.
Wyłączamy automat. Pracujemy. Wychodzimy po wykonanej pracy i zapominamy zgasić światło!
Co wtedy?
Automat nie zadziała, bo go musieliśmy wyłączyć (żeby nam światła nie zgasił w czasie pracy).
| -Bariera na podczerwieni (gdy np. wejdziemy pod samochód by go naprawić), dopiero zacznie "przeszkadzać". |
Niby w jaki sposób będzie przeszkadzać skoro będzie ona w drzwiach?
|
|
| Back to top |
|
 |

|
06 Feb 2010 22:10 Re: Automat dla zapominalskich |
|
|
|
- Hm, założyłem, że nie jestem takim sklerotykiem, w końcu robimy coś przy samochodzie raz na kilka miesięcy a zapalamy światło w garażu co najmniej dwa razy dziennie (przez kilkanaście lat nie zdarzyło mi się zapomnieć!) i do dziś się sprawdza.
- Czujka ruchu działa wtedy gdy "widzi" ruch cieplejszego od otoczenia przedmiotu. Gdy wejdę pod samochód (do kanału), to czujka ta nie zarejestruje ruchu!!! Poprzedzający kolega ma małe doświadczenie z czujkami ruchu -(SORY, pracuję w systemach alarmowych).
|
|
| Back to top |
|
 |
marco47 Poziom 23

|
06 Feb 2010 22:33 Re: Automat dla zapominalskich |
|
|
|
Nie chodzi o czujkę ruchu na podczerwień tylko zwykłą barierę w drzwiach którą gdy się przerywa to powoduje zadziałanie jakiegoś programu , który wykona coś co za nas ( włączy światło , zliczy ilość osób , wyłączy światło jeżeli wszyscy wyszli itp. )
|
|
| Back to top |
|
 |

|
06 Feb 2010 22:36 Re: Automat dla zapominalskich |
|
|
|
... Kolega już zbyt fantazjuje. -Jest instalacja w budynku i chodzi o to by ją w łatwy i tani sposób przerobić tak by była ekonomiczna i zaoszczędziła kilka złotych!!! Jeśli ktoś zechce to zrobić, to Mu Chwała. Jeśli będziemy szukać dziury w całym to nigdy nic nie zaoszczędzimy! U mnie to działa znakomicie już kilkanaście lat. Chcę się tym podzielić z innymi. O niczym nie zapominam (brak sklerozy), i OSZCZĘDZAM !!!
|
|
| Back to top |
|
 |
vcppp_p Poziom 12

|
06 Feb 2010 22:41 Re: Automat dla zapominalskich |
|
|
|
| marco47 wrote: |
| Nie chodzi o czujkę ruchu na podczerwień tylko zwykłą barierę w drzwiach którą gdy się przerywa to powoduje zadziałanie jakiegoś programu , który wykona coś co za nas ( włączy światło , zliczy ilość osób , wyłączy światło jeżeli wszyscy wyszli itp. ) |
jak chcesz zliczać ilość osób? Przejście przez bramkę ... ok, a kierunek? Dobra, można "podwójną" bramkę. A jak wejdą dwie osoby na raz? A wyjdzie jedna? ...
|
|
| Back to top |
|
 |
Pittt Poziom 19

|
06 Feb 2010 23:14 Re: Automat dla zapominalskich |
|
|
|
Ja proponuję przerobić tak układ aby działał dopiero po załączeniu oświetlenia (np. dodatkowy przekaźnik na samopodtrzymanie układu), bo to co się zaoszczędzi na godzinie świecenia żarówki, w dłuższej perspektywie zeżre zasilanie układu w stanie "czuwania".
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
06 Feb 2010 23:14 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |

|
06 Feb 2010 23:26 Re: Automat dla zapominalskich |
|
|
|
Układ zjada dużo mniej niż 2W stanie "czuwania", żarówki w garażu i pomieszczeniach piwnicznych ok. 240W! -To chyba różnica!
|
|
| Back to top |
|
 |
marco47 Poziom 23

|
06 Feb 2010 23:30 Re: Automat dla zapominalskich |
|
|
|
To co zaproponowałem to jest przykład koncepcyjny a nie gotowe rozwiązanie problemu . Chodzi o to że kolega Stradowski Piotr zastosował wyłącznik oświetlenia który jak chcemy być dłużej w np. w garażu musimy wyłączyć aby układ nam nie zgasił światła w naszej obecności . Przecież to jest powielenie normalnego wyłącznika światła tylko w odwrotnej kolejności .
Jeżeli to miało być panaceum na zapominalskich ( zapominają zgasić światło ) to teraz muszą pamiętać o dwóch przełącznikach . .
|
|
| Back to top |
|
 |
Pittt Poziom 19

|
06 Feb 2010 23:41 Re: Automat dla zapominalskich |
|
|
|
Ile by nie zjadał, jego czuwanie jest zbędne, i tak samo nieekonomiczne i nieekologiczne jak te żarówki 200W. Nie myślałeś o wymianie na świetlówki kompaktowe ? To dopiero byłaby znacząca oszczędność energii.
Dziś wszyscy odchodzą od karmienia standbayów i ich diodek. I to jest dla mnie jedyna nieprzemyślana rzecz w tym urządzeniu.
Ale ważne że autor jest zadowolony.
|
|
| Back to top |
|
 |

|
06 Feb 2010 23:41 Re: Automat dla zapominalskich |
|
|
|
... W moim przypadku okres przebywania w garażu, czy piwnicy, przez czas dłuższy niż 15 minut to znikomy okres (ok. 1% w skali roku). Jeśli nawet zapomnę raz czy dwa wyłączyć automat to i tak w sumie zaoszczędzę! (po kilku godzinach skutecznie sobie przypomnę). Żarówki energooszczędne wcale nie są takie oszczędne - jeśli pracują przez kilka-kilkanaście minut dziennie!
|
|
| Back to top |
|
 |
mirekk36 Poziom 25

|
06 Feb 2010 23:42 Re: Automat dla zapominalskich |
|
|
|
- Hm, założyłem, że nie jestem sklerotykiem (przez kilkanaście lat nie zdarzyło mi się zapomnieć!) i do dziś się sprawdza.
|
no to po co ten automat? skoro nie zdarza ci się zapominać?
Posłuchaj - teraz zadam pytanie ale nie żeby pomarudzić tylko po prostu może czegoś nie rozumiem, więc proszę o wytłumaczenie.
Skoro zakładam, że nie jestem sklerotykiem to po co z jednej strony automat, który sam wygasi światło? - przecież zawsze będę pamiętać żeby je wyłączyć.
Z drugiej strony - jeśli jednak jestem sklerotykiem to taki automat może być przydatny no ale chyba raczej tylko tam gdzie na prawdę na krótko się wchodzi - np klatka schodowa. Bo rzeczywiście w garażu jak ktoś już wyżej pisał - jeśli będę miał ręce zajęte i mi się wyłączy swiatło po 15min to kicha :(
tak więc nie można się w tym drugim wypadku powoływać na to że nie jestem sklerotykiem i gdy mam dłużej pracować to wyłączę automat - bo przecież na tej samej zasadzie mogę albo zapomninać wyłączać wtedy światło przy wyjściu gdy jestem sklerotykiem. A jeśli nie jestem sklerotykiem to po co mi ten automat w garażu.
Dlatego jak na razie sądzę, że urządzonko przydatne ale nie wszędzie a w zasadzie to jakoś nie widzę zastosowania poza klatką schodową
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
06 Feb 2010 23:42 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
ridzi Poziom 5

|
07 Feb 2010 00:29 Re: Automat dla zapominalskich |
|
|
|
takie zastosowanie to jedynie na klatce schodowej by się sprawdziło.
Wyłączanie na czas widziałem w "przedłużaczu" który widziałem w sklepie po 2:99 ;] rozmiarami mała różnica i łatwo przerobić.
Jak dla mnie kich mała
|
|
| Back to top |
|
 |
Belialek Poziom 19

|
07 Feb 2010 00:42 Re: Automat dla zapominalskich |
|
|
|
Żeby pogodzić wszystkich "za" i wszystkich "przeciw" - ciekawą opcją było by dodanie prostego buzzera, który po wyłączeniu automatycznego gaszenia światła wydawał krótki dźwięk - powiedzmy co minutę - aby przypomnieć o tym, iż automat pracuje w trybie manualnym i należy pamiętać o nim przy wyjściu z garażu.
|
|
| Back to top |
|
 |
mirekk36 Poziom 25

|
07 Feb 2010 00:53 Re: Automat dla zapominalskich |
|
|
|
Belialek --> o właśnie - taki mały wynalazek/udoskonalenie a już można byłoby pogodzić i sklerotyków i nie-sklerotyków ;) .....
|
|
| Back to top |
|
 |

|
07 Feb 2010 01:12 Re: Automat dla zapominalskich |
|
|
|
... Ja raczej sklerotykiem nie jestem i raczej pamiętam ale z tym buzerem to ciekawy pomysł - pomyślę nad tym (dziękuję za podpowiedź koledze Belialek)...
|
|
| Back to top |
|
 |
SatServ Poziom 13

|
07 Feb 2010 03:03 Re: Automat dla zapominalskich |
|
|
|
Jak bym już coś takiego miał robić, to tylko i wyłącznie ZERO(null)[W] styby (tzn.gdy światła są wyłączone) - zasilanie układu równolegle do żarówki oświetleniowej, styk przekaźnika szeregowo. 2[W] na styby to baardzo dużo i nie ekologicznie jak na taką błachostkę. Ileś lat temu słyszałem o normie poniżej 1[W] na styby dla urządzeń typu TV.
|
|
| Back to top |
|
 |
pektosol Poziom 12

|
07 Feb 2010 04:29 Re: Automat dla zapominalskich |
|
|
|
| Czujka ruchu działa wtedy gdy "widzi" ruch cieplejszego od otoczenia przedmiotu. Gdy wejdę pod samochód (do kanału), to czujka ta nie zarejestruje ruchu!!! |
Myślę jednak że zwykła najprostsza czujka ruchu załatwia sprawę całkowicie.
Z całej dyskusji wynika że pod samochód wchodzi się w granicach 1% w skali roku.
Pozatym jeśli się wchodzi pod samochód to pewnie na dłużej niż 15min więc w/w rozwiązanie też się nie sprawdzi...no chyba że tam trzymamy kompoty...
Gdyby tak było wystarczyło by dołączyć równolegle drugą czujkę która obserwowała by co dzieje się pod samochodem.
A na dłuższą robotę wystarczy równolegle wpiąć zwykły wyłącznik
|
|
| Back to top |
|
 |
wada Poziom 21

|
07 Feb 2010 06:38 Re: Automat dla zapominalskich |
|
|
|
A zamiast pakować się w koszty na przeróżne automaty, i dodatkowe czujki i bariery podczerwieni to zamienić zwykłe żarówki na żarówki ledowe, 3W pobór prądu, a świeci jak żarówka 75W
i jakby nawet świeciła przez cały rok to koszt za prąd nie przekroczy 14zł - a trwałość taka że świeci do czasu aż ktoś jej nie ukradnie lub nie pojawią się jeszcze lepsze źródła światła.
|
|
| Back to top |
|
 |
Morpheusss Poziom 15

|
07 Feb 2010 10:33 Re: Automat dla zapominalskich |
|
|
|
Pewnie... w ramach oszczędności proponuję zamontować oświetlenie ledowe wszędzie, w szczególności do czytania. Za 10 lat zauszczędzoną sumę wydamy na okulistów :/ Nie oszukujmy się, na dzień dzisiejszy technologia LED która jest tania nadaje się tylko do zdrowego oświetlenia tylko półki w kuchni. Pomijając punktowy charakter światła (co da się rozwiązać), to dziurawego widma już się obejść nie da. Szkoda że na wszystkich świetlówkach energooszczędnych (na gwint) i lampach ledowych nie podają współczynnika oddawania barw, co wg mnie jest krytyczne przy zakupie oświetlenia do pomieszczenia gdzie będę spędzać wiekszą ilość czasu.
Co do konstrukcji - typowo polskie opinie, byle się doczepić.
Skoro autor nie ma sklerozy i skonstruwał w.w. wyłącznik, to może kierował się tym, że on nie zapomni, ale żona, dzieci (idąc po słoik)już tak.
Konstrukcja wg mnie powinna być zasilana tak jak już ktoś napisał - wyłącznik dzwonkowy podaje napięcie 230V na przekażnik który się zatrzaskuje i trzyma przez x czasu. Wtedy mamy zerowy pobór mocy w stanie oczekiwania.
Pozdrawiam!
|
|
| Back to top |
|
 |
wodik Poziom 5

|
07 Feb 2010 12:23 Re: Automat dla zapominalskich |
|
|
|
Witam! Chwała autorowi że nie wpakował tam mikrokontrolera taktowanego kwarcem, jednak takie urządzenie można zbudować na jednym układzie np.CD4538. Nie krytykuję chcę pokazać inne podejście do tematu.
|
|
| Back to top |
|
 |
kazitor23 Poziom 15

|
07 Feb 2010 12:57 Re: Automat dla zapominalskich |
|
|
|
a ja dałbym bariere przy wejściu do pomieszczenia,załączaną przełącznikiem automat/praca ciągła,jak bedzie w trybie pracy ciągłej to przy przejściu przez bariere włącza się np piezo syrena 112dB...
|
|
| Back to top |
|
 |
pepson Poziom 11

|
07 Feb 2010 13:41 Re: Automat dla zapominalskich |
|
|
|
Nie dołączę się do grona krytyków
Autor zaplanował i zrealizoawał układ, który spełnia jego oczekiwania.
Widocznie spełna na tyle dobrze, że postanowił udostępnić projekt ogółowi.
Z zastosowanego rozwiązania wnioskuję, że autor jeszcze nie wszedł w świat mikrokontrolerów.
Mój pierwszy automat sterowania oświetleniem był zrealizowany podobnie.
Następne wersje już powstawały na mikrokontrolerach.
Opiszę tylko jak to sterowanie zrealizowałem u siebie.
Co prawda większość punktów świetlnych to oświetlenie zewnętrzne posesji, ale również załączane jest na określony czas (dla każdego kanału mogę ustawić inny).
Algorytm jest mniej więcej taki:
Światło załączone – krótkie naciśnięcie przycisku wyłącza daną lampę
Światło wyłączone – krótkie naciśnięcie przełącznika (lub klawisza na pilocie)
załącza na ok. 2 minuty. (np. żeby dojść do furtki)
Dłuższe przytrzymanie klawisza załącza na dłuższy czas (mam ok.40 min)
Niektóre miejsca są w polu widzenia czujników ruchu wtedy wykorzystuję przedłużanie czasu załączenia (lub automatyczne załączanie jeżeli wybiorę taki tryb )
Jeżeli jest widno (blokada od czujnika zmierzchowego) to światło włącza się tylko na 2 sekundy (Tak tylko do sprawdzania, czy lampy są sprawne)
I teraz najnowsza modyfikacja którą wprowadziłem.
Jeżeli do momentu automatycznego wyłączenia pozostała 1 minuta
Dana lampa wyłącza się na 1 sekundę i ponownie włącza.
Dzięki temu wiem, że za chwilę światło zgaśnie
I jeżeli mam taką potrzebę, to mogę załączyć na dłużej
Wem, że nic nie jest doskonałe, ale ja jestem zadowolony z tak działającego systemu i mogę polecić to innym pasjonatom do przemyśleń.
|
|
| Back to top |
|
 |
machacz102 Poziom 12

|
07 Feb 2010 15:04 Re: Automat dla zapominalskich |
|
|
|
Ze słów Autora wynika, że konstrukcja była prototypowa, oraz że spełnia swoje zadanie - i chwała jej za to. Dla Autora chwała za robienie czegoś, a nie tylko chodzenie do Castoramy i jej podobnych, żeby kupić gotową czujkę. Na takich projektach się uczymy, każdy, nawet niedokończony i spaprany projekt zrealizowany samodzielnie pozostawia nowe wnioski i nowe umiejętności.
Co do ledów: zgodzę się, nie nadają się one na dłuższą metę jako oświetlenie główne. Wiem, bo sam mam ledowego trójwatowca na korytarzu, włączonego całą noc, żebym w ciemnościach się nie zabił idąc do WC. I jak na razie tylko do takiej roli ledy się nadają.
Od strony usprawnień: przekaźnik z samopodtrzymaniem i bzyczek, jak najbardziej i jak najprościej ;) Ja osobiście myślałem nad stosowaniem bzyczka np na minutę przed wyłączeniem światła, żeby wyeliminować uciążliwy dźwięk, i jednocześnie zapobiec opisanej przez Autora sytuacji - ważna robota i ciemność.
Fakt, tak prosty układ, jeśli realizowany samodzielnie i do domu, powinien być pozbawiony mikrokontrolera - właśnie po to, aby przećwiczyć podstawy elektroniki. Wiem, że na ATtiny byłoby prościej, ale tylko jeśli robimy to komuś. Dla siebie wolę odrobinkę pokombinować z prądem i napięciem, a nie z bitami.
Osobiście zastanawiałem się nad czymś innym: centralny sterownik oświetlenia (w całym domu) komunikujący się z końcówkami wykonawczymi po kablach 220V... Może to być mały początek do tematu "inteligentny dom".
|
|
| Back to top |
|
 |
box39 Poziom 4

|
07 Feb 2010 16:34 Re: Automat dla zapominalskich |
|
|
|
Myślę, że w automacie schodowym wystarczy podmienić kondensatorki i mamy odpowiednio długi czas, nie wiem po co " konstruować" coś, co już istnieje
|
|
| Back to top |
|
 |
251mz Poziom 16

|
07 Feb 2010 17:12 Re: Automat dla zapominalskich |
|
|
|
| wodik wrote: |
| Witam! Chwała autorowi że nie wpakował tam mikrokontrolera taktowanego kwarcem, jednak takie urządzenie można zbudować na jednym układzie np.CD4538. Nie krytykuję chcę pokazać inne podejście do tematu. |
Autor pisał ,że to urządzenie montowane było 15 lat temu....
|
|
| Back to top |
|
 |
ozzy88 Poziom 9

|
07 Feb 2010 17:21 Re: Automat dla zapominalskich |
|
|
|
No popieram,że nie przemyślane do końca... musiał byś zrobić coś w tym stylu
po ustawionym czasie oświetlenie się przyciemnia i masz czas na ponowne załączenie timera, lub jakieś krótkie powiadomienie akustyczne (np. buzer)
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
07 Feb 2010 17:21 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |

|
07 Feb 2010 18:19 Re: Automat dla zapominalskich |
|
|
|
| box39 wrote: |
| Myślę, że w automacie schodowym wystarczy podmienić kondensatorki i mamy odpowiednio długi czas, nie wiem po co " konstruować" coś, co już istnieje |
Widzę, że w miarę jak koledzy wyrażają swoje opinie to gubią moje założenia. Automat ma zadziałać tylko w przypadku gdy ktoś zapomnie wyłączyć światło. Najczęściej ma działać jak zwykły wyłącznik. We wszelkich automatach schodowych nie można ręcznie wyłączyć oświetlenia - musi przy ich zastosowaniu upłynąć określony czas do samoczynnego wyłączenia.
|
|
| Back to top |
|
 |