Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Pomysł...świetlówka z "żarówki" oszczędnościowej.

Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda -> Download, Artykuły -> Pomysł...świetlówka z "żarówki" oszczędnościowej.
Angielska wersja
Autor Wiadomość
juras48
Poziom 2
Poziom 2

Miasto: Bełchatów

Post 06 Lut 2010 21:39   

Pomysł...świetlówka z "żarówki" oszczędnościowej.

Pomysł...świetlówka z "żarówki" oszczędnościowej. Pomysł...świetlówka z "żarówki" oszczędnościowej.
Uszkodziła mi się "żarówka" oszczędnościowa 31W, przepaliły się żarniki od rury fluorescencyjnej , postanowiłem wykorzystać elektronikę , od tej "żarówki" i podłączyłem pod nią normalną rurę świetlówkę o mocy 36 W, z dobrym skutkiem ,widocznym na zdjęciach, próbowałem elektroniki 21W też do rury 36W świecenie bez różnicy, polecam.
Powrót do góry

marik_te
Poziom 18
Poziom 18

Miasto: Strzelno

Post 07 Lut 2010 00:13   

Re: Pomysł...świetlówka z "żarówki" oszczędnościow

No wszystko ładnie, pięknie lecz to chyba nie ten dział tak na moje oko. Przydałaby się jakaś obudowa jeszcze do tego.
Powrót do góry

DJ Gilbertus
Poziom 11
Poziom 11

Post 07 Lut 2010 08:34   

"Żarówka energooszczędna" (nie taka oszczędna jak ją nazywają) to nic innego jak świetlówka, tylko zwie się kompaktowa... I przełożenie układu to nie jest pomysł... różnica między dławikiem i starterem, a tym układem jest taka, że dławik zajmuje dużo miejsca, natomiast ten układ o połowę mniej.

Jeżeli ktoś nie wie jak przełożyć to zapraszam do przeczytania szczegółowego opisu:
Kod:
http://www.klimatop.kylos.pl/akwa54/dlawik.htm

Powrót do góry

juras48
Poziom 2
Poziom 2

Miasto: Bełchatów

Post 07 Lut 2010 11:46   

Dzięki za rozszerzenie tematu..pozdrawiam
Powrót do góry

sobieraj_100
Poziom 9
Poziom 9

Miasto: Kongo :-)

Post 07 Lut 2010 15:38   

Moim zdaniem ktoś zapomniał o ważnym elemencie całej konstrukcji. Z tego co pamiętam z obwodzie doprowadzającym 230 jest bezpiecznik. Chroni on przed destruktywnymi właściwościami i tak przeciążonej elektroniki . Gdzie on się podział ?
Powrót do góry

rafixs
Poziom 16
Poziom 16

Miasto: INOWROCŁAW

Post 07 Lut 2010 16:03   

Ja zbudowałem coś podobnego i działa bez usterki.
oto link do mojej lampy:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=1148334&highlight=
Powrót do góry

radek310
Poziom 14
Poziom 14

Miasto: Suwałki

Post 07 Lut 2010 20:17   

Moim zdaniem nie ma się czym chwalić przecież to oczywista oczywistość. Podłączyć jarzeniówkę do gotowej elektroniki to nie powód do wystawiania na forum.
Powrót do góry

george2002
Poziom 10
Poziom 10

Miasto: Kraków

Post 07 Lut 2010 22:06   

radek310 -> no nie przesadzajmy bo sam mam w domku z 3 sztuki tych popsutych ,,żarówek energooszczędnych" i jak by nie ten artykuł to w zasadzie pojutrze wylądowało by to w koszu/specjalnym śmietniku a tak to zaraz sobie je podłączę zamiast starej elektroniki do piwnicy :)
Powrót do góry

sznupa
Poziom 1
Poziom 1

Post 08 Lut 2010 11:45   

Mogę potwierdzić ze dany układ już od kilku lat działa bez jakichkolwiek problemów, co do obudowy można użyć okrągłej puszki elektroinstalacyjnej, która montuje się na suficie w celu przeniesienia lampy. Jeśli chodzi o bezpiecznik to według mnie jest zbyteczny bo dopływ prądu do tego miejsca jest tak czy tak zabezpieczony.

Pozdrowienia dla autora pomysłu oraz dla wszystkich z tego forum.
Powrót do góry

atomero
Poziom 10
Poziom 10

Miasto: Łódź

Post 08 Lut 2010 12:04   

Mam nadzieję ze posty nie sa tu tylko po to by sobie nabić kilka punktów.
Pomysł jest znany ,stary i bardzo często stosowany w akwarystyce - dołożenie światła w tzw pokrywach standardowych .Na każdym większym forum akwarystycznym znajdziecie takie "pomysły"
np:http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/wykorzystanie-elektroniki-z-zarowki-kompaktowej/
Powrót do góry

Bogdan K
Poziom 19
Poziom 19

Miasto: Slochau - Człuchów

Post 09 Lut 2010 12:43   

Witam Kolegów

Czytałem wszystkie posty i osobiście uważam że takie i inne projekty bardziej lub mniej zaawansowane powinno się umieszczać na Elektrodzie przecież większość nowych Elektrodowiczów nie posiada aż takiej dużej wiedzy jak co nie którzy ze starych wyjadaczy i to co czasem się okazuje że jest oczywiste dla mnie lub innego Kolegi z Elektrody nie zawsze jest oczywiste dla początkujących wszak nie wszyscy od razu potrafiliśmy czytać i pisać nie wspominając o innych czynnościach które teraz okazują się dla nas oczywiste.
Proszę niech niektórzy koledzy przypomną sobie swoje początki w elektronice na pewno nie było tak różowo i fachowo co nie które komentarze do projektów odstraszają innych do umieszczania swoich pomysłów dajmy szansę zaistnieć innym.
Moja propozycja aby w dziale DIVY punkty przydzielali moderatorzy a nie jak to jest obecnie przydziela automat.
Wyraziłem tylko swoją opinię.

Pozdrawiam
Bogdan
Powrót do góry

parafka
Poziom 17
Poziom 17

Miasto: Olsztyn

Post 09 Lut 2010 22:27   

Na forach akwarystycznych ktoś robił pomiary luxomierzem i jest gorzej niż świetlówka+typowy ukł.elektroniczny.
Problem stanowi impedancja rury, która jest inna niż wąskiej rurki św.kompaktowej. Na oko może jest i dobrze, ale tylko na oko.
Powrót do góry

k.techniczny
Poziom 3
Poziom 3

Miasto: Warszawa

Post 09 Lut 2010 22:45   

Najważniejsze że się bawiłeś i że przyniosło efekt. Miłej zabawy :) Też się tak bawiłem :)
Powrót do góry

Morpheusss
Poziom 14
Poziom 14

Miasto: Mikołów

Post 17 Lut 2010 01:00   

Należy dodać, że świetlówka długo nie pożyje, jeśli elektronika nie startuje rury na gorąco.
Powrót do góry

Google
AdSense
Google Adsense

Post 17 Lut 2010 01:00   

Powrót do góry

zelazny_gst
Poziom 9
Poziom 9

Miasto: Starogard Gdański

Post 01 Mar 2010 15:42   

Co do żywotności to 3 lata temu zrobiłem 2 lampy z wykorzystaniem elektroniki od świetlówki i działają dotej pory.W jednej zastosowałem elektronike z świetlówki firmy philips,w drugiej była to świetlówka z promocji i ta nie wytrzymała padła elektronika po około 3 miesiącach po zastosowaniu również elektroniki z philipsa działa dotej pory.
Powrót do góry

Morpheusss
Poziom 14
Poziom 14

Miasto: Mikołów

Post 01 Mar 2010 15:53   

Wszystko zależy od tego, czy świetlówka pracuje w trybie ciągłym czy przerywanym. Im częściej załączana, tym krócej pożyje
Powrót do góry

Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda -> Download, Artykuły -> Pomysł...świetlówka z "żarówki" oszczędnościowej.
Wypowiedź dla Wykop Wypowiedź dla Facebook Wypowiedź dla Delicious Wypowiedź dla Digg Wypowiedź dla Google Wypowiedź dla Twitter Wypowiedź dla Blip
Strona 1 z 1

[ Page generation time: 0.095 seconds ]

Regulamin || Administrator || Moderatorzy || Nasze bannery || Kontakt
elektroda.pl temat RSS