| Author |
Suchy Poziom 16

|
25 Jul 2004 12:01 Czy ktos juz wykryl podzielone NEO? |
|
|
|
Witam jak wiadomo ulugi firm telekomunikacyjnych dostarczajacych interet sa dosc drogie w dzisiajszych czasach :) dlatego stwierdzilismy z moim kolega , ze chcielibysmy podzielic neostrade na 2 lub 3 komputerki , problem nie tkwi w tym ze nie wiemy jak to zrobic tylko obawiamy sie o wykrycie ze strony Telekompromitacji polskiej tego iz dzielimy tą uslugę.
Czy ktos ma moze juz jakies doswidczenia na ten temat , szukalem postow w ktorych byloby to opisane ale nie znalazlem za wiele informacji. Wiec podsumowujac: Czy wykryja , i co ewentualnie mozna zrobic w razie podejzen z ich strony , czy moge miec w domu taki sprzet jak ruter , switch i polaczenie przewodami z innymi kompami. Komputery znajduja sie w innych mieszkaniach :).
Z gory dziekuje i Pozdrawiam All.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
25 Jul 2004 12:01 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
GD Poziom 19

|
25 Jul 2004 12:42 Re: Czy ktos juz wykryl podzielone NEO ?? |
|
|
|
z tego co pamiętam bez problemu wykrywa siędzielenie łącz - było coś kiedyś o tym na elektrodzie
Ale oni "skapną" się, że dzielisz..... ale nie wiedzą z kim :), kwestia by nikt nie głosił, że dzielisz łącze, oraz gdy przyjadą (o ile przyjadą), tak pokombinować, by dzielenie było tylko na kompy w twym domu :D
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Suchy Poziom 16

|
25 Jul 2004 12:46 Re: Czy ktos juz wykryl podzielone NEO ?? |
|
|
|
Aha a czy oni moga sie pokapowac na ile kompow dziele ?? bo bym dzielil na swojego i kumpla wiec jakby przyszli to kumpla bym po prosru odlaczyl.. jak ktos moze troche szerzej opisac temat to bylbym baaardzo wdzieczny. Dziekuje za zainteresowanie moim problemem :)
|
|
| Back to top |
|
 |
GD Poziom 19

|
25 Jul 2004 12:50 Re: Czy ktos juz wykryl podzielone NEO ?? |
|
|
|
mam lepszy pomysł :), jak już ktoś kiedyś pisał na elektrodzie, można wykryć routing :)
podłacz wszystkie kompy w soim domu (do tej sieci :) ), oraz możesz puścić kolegom, jeżeli wpadną, odłaczasz kumpli i chowasz kable prowadzące do nich (może pod łóżkiem, lub gdzieś indziej..... wiesz o co mi chodzi). Dalej robisz routing....
Jak przyjdą zobaczą, że dzielisz łącze w soim domu i mogą cie w d& pocałować ;)
Pozdraiwam
|
|
| Back to top |
|
 |
Suchy Poziom 16

|
25 Jul 2004 12:54 Re: Czy ktos juz wykryl podzielone NEO ?? |
|
|
|
Dziekuje :) Tylko jest tyci tyci problem bo w sumie mam przwod pociagniety po scianie pierto nizej za oknem , ale to chyba moge miec co ?? aha oni nie moga wejsc tak bez nakazu albo pozwolenia prawda ? :)
|
|
| Back to top |
|
 |
GD Poziom 19

|
25 Jul 2004 12:59 Re: Czy ktos juz wykryl podzielone NEO ?? |
|
|
|
podejrzewam, że jeżeli wpadną to z nakazem :)
z tym kablem - jeśli nie widać, że leci do kolegów - w sumie tak :)
trzeba będzie poszukać tamtego posta z tym jak to robić - wykrywać rozdzielenia :)
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Suchy Poziom 16

|
25 Jul 2004 13:01 Re: Czy ktos juz wykryl podzielone NEO ?? |
|
|
|
No wlasnie ze widac :)
Kurcze w zasadzie przwod idzie tylko do jednego kumpla no ale po scianie bloku co prawda od tylnej strony budynku tam nikt nie mieszka prawie , przewod juz wisi jakis rok i nikt sie jeszzce nie doczepil , hmmmm... Kurcze nie wiem jak to zrobic za bardzo , czy ryzykowac.... Jak myslisz?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
25 Jul 2004 13:01 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
GD Poziom 19

|
25 Jul 2004 13:05 Re: Czy ktos juz wykryl podzielone NEO ?? |
|
|
|
nie wiem..... znam przypadki, gdzie do tej pory gości nie złapali, a znam, że złapali (jakiś rok temu.... płacili 600 zł za jeden komp w sieci kary :) )
ciężko mi powiedzieć :)....
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Suchy Poziom 16

|
25 Jul 2004 13:07 Re: Czy ktos juz wykryl podzielone NEO ?? |
|
|
|
Hmm no Ok dziekuje bardzo za pomoc.
TO CHYBA KONIEC TEMATU :)
| Back to top |
|
 |
jiwaniuk Poziom 20

|
25 Jul 2004 21:36 Re: Czy ktos juz wykryl podzielone NEO ?? |
|
|
|
Przede wszystkim to postaraj się inaczej puścic kabel do kolegi, bo jak zaczną ciebie namierzać, to najpierw sobie obejrzą sciany ze wszystkich stron. Jeżeli możesz to puść kabel np. po klatce schodowej, korzystając z kanału w którym są kable elektryczne i telefoniczne. Tylko zrób to tak aby nikt nie widział, a dojście do kanału ukryj w listwach przypodłogowych tak, aby nie było widać. A jeżeli kolega mieszka pietro niżej, to przewierć dziurę w podłodze. A gdy będziesz miał "gości zapowiedzianych", to najlepiej postaw w domu drugi komp.
Pozdrawiam wszystkich
jjanek
|
|
| Back to top |
|
 |
Kakalia Poziom 17

|
25 Jul 2004 21:58 Re: Czy ktos juz wykryl podzielone NEO ?? |
|
|
|
Ludzie bez PANIKI!!!!
CO ZA PARANOJA!!!
| GD wrote: |
| podejrzewam, że jeżeli wpadną to z nakazem :) |
Po pierwsze nie ma takiej mozliwosci gdyz dzielnie lacza nie jest przestepstwem tylko zlamaniem ich regulaminu wiec to paly maga cie pocalowac w d00pe i nikt ci do domu nie wejdzie, chyba ze sam wyrazisz na to zgode.!!!!!
Po drugie wykrycie czy lacze jest dzielnoe jest sprawa banalnie prosta...chodzi o naglowki adresow TTL zwiazanych z adresami IP(siedze w tepsie wiec wiem co jest grane ,heheh). I co najlepsze nie moze to byc zadnym dowodem.hehe bo np. mozesz sobie podpinac kompa stacjonarnego i laptopa przez router sprzetowy (polecam ASMAX 800C dzeili na 4 kompy)
Po trzecie dobieraja sie d00py tym ktorzy robia kaske na takim laczu, miedzy innymi kafejom internetowym postawionym na neo z niezarejestrowana dzialanoscia gospodarcza itp.
Wiec stary nawet nie mosisz sie z kablekami chowac na klatce ani nic w tym stylu, jak by nawet przyszlo co do czego (co sie niewydarzy) to wystarczy powiedziec ze to zwykly lan i grasz np. w q3.Klopot z glowy.
Bo na lewo nie jestes podpiety, masz umowe i placisz rachunki to oni maja w d00pie czy sobie podlaczysz jednego kopma czy 50 to juz twoja sprawa.
Co do prowadenia okablowania to unikaj stycznosci z przewodami elektrycznycmi bo wprowadzaja charmoniczne wysokiego rzedu i bedzie ci sialo bledami na sieci, wposc sobie kabeli w rynienki telewizji kablowej, jak masz kase to mozesz polozyc swoje rynienki.Jak np. u mnie typy z kablowki przyszy i sie zucac zaczeli co to za kable do kkkoor... itd. i chcieli je wyjebac to im powiedzialem ze jak moje kable wyjebiom to ich kabli nie bedzie na calym osiedlu bo mi beda mogli naskoczyc i jest pokoj.
Zatem dziel spokojnie i niech transfer bedzie z toba ziomek.
APEL DO WSZYSTKICH
ZIOMKI DZIELCIE I SIE NIE BAC BO NAPRAWDE NIE MA CZEGO.....A WPROWADZANIE JAKIEJS PARANOI TO PRZESADA.
PS. jak juz dzielicie to tylko 640kb/s reszta ma ograniczenia na 5gb wiec szkoda czasu i pieniedzy.
pozdro for all members
sorki za literowki:)
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 10

|
25 Jul 2004 22:13 Re: Czy ktos juz wykryl podzielone NEO? |
|
|
|
nie slyszałem do obecnej chwili aby cos takiego zaszło w TPSA
|
|
| Back to top |
|
 |
kosmita Poziom 24

|
26 Jul 2004 11:55 Czy ktos juz wykryl podzielone NEO? |
|
|
|
po pierwsze: Gdyby zadzwonił jakiś ktoś z TPSY z zarzutami to od razu należy pogonić gościa na drzewo i postraszyć prokuratorem za stosowanie podsłuchu elektronicznego.
Po drugie: aby ukryć routing sugeruję router na linuksie i w iptables -t nat (..) --set-ttl 128 lub
coś podobnego. Działa bardzo dobrze. Można trochę pokombinować w stosie tcp/ip i wtedy nawet dla nmapa taka maszyna będzie widoczna jako np. Cisco lub BSD 4.x używane w niektórych sprzętowych firewallach
Można sobie utworzyc tunel (i nalozyc na to IPSEC) tylko trzeba mieć dokad. Wtedy provider moze tylko stwierdzić, gdzie sie tunel konczy, ale tam już jego władza nie musi sięgać.
a na miejscu TPSA to jak bym coś takiego wykrył to w nagłówku TCP ustawiał bym TTL na 1 i nie będzie działać im net inaczej niż jak podpięty bezpośrednio wtedy klienti wzywa obsługę, a serwisant wchodzi do domu i patrzy gdzie to idą kabelki i dlaczego poza mieszkanie.... ale tak by zrobił doświadczony admin.. nie tpsa, choć i na to są sposoby..
|
|
| Back to top |
|
 |
Suchy Poziom 16

|
26 Jul 2004 17:27 Re: Czy ktos juz wykryl podzielone NEO? |
|
|
|
Wow dziekowka za pomoc , macie chyba racje :)
|
|
| Back to top |
|
 |
GD Poziom 19

|
26 Jul 2004 21:48 Re: Czy ktos juz wykryl podzielone NEO? |
|
|
|
Widać, że kolega tak jak ja nie lubi tepsy :) tak jak ja :D
ale polskie prawo to prawo..... znam przypadki takie, że tepsa coś jednak robiła ludziom jak i takie, że nic..... ale podobają mi się twe argumenty :D
są COOL :)
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
26 Jul 2004 21:48 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
kosmita Poziom 24

|
27 Jul 2004 08:44 Czy ktos juz wykryl podzielone NEO? |
|
|
|
po pierwsze i ostatnie żeby wykryć rooting trzeba zacząć grzebać w paczce danych którą wysyła komputer a to według polskiego prawa jest zakazane (bo to podsłuch a podsłuchiwać to TPSA raczej nie może).. więc zgodnie z polskim prawem dowody zdobyte kosztem złamania prawa są nieważne i już... sprawa druga jak ktoś zadzwoni czy przyjdzie nawet to trzeba się przyznać ze tak że wspóldzieli się łącze w obrębie jednego mieszkania na więcej TPSA nie ma srodków prawnych żeby wykryć (o ile jak mówił Kakalia ktoś na tym kasy nie robi)
|
|
| Back to top |
|
 |