| Author |
Kleczkos Poziom 3

|
07 Feb 2010 15:41 Prośba o sprawdzenie schematu |
|
|
|
Witam!!
Próbuje zaprojektować płytkę do pierwszych zabaw z uC Atmega. Jest to pierwsza płytka, którą robię od podstaw, więc mam parą wątpliwości.
1. Płytkę chcę zasilić zasilaczem Lx G23 (kostka w stylu ładowarki do telefonu, sprzedawca zapewniał mnie, że jest stabilizowany). Czy wystarczy takie podłączenie jak jest na schemacie, czy zastosować kondensator, ew. diodę Zenera?
2. Jak dobrać wartość rezystorów? Myślałem tak: R=(Uoh-Ud)/I=(~5V-0,6V)/30mA=~147 ohm?
|
|
| Back to top |
|
 |
Paweł Es. Poziom 25

|
07 Feb 2010 17:06 Re: Prośba o sprawdzenie schematu |
|
|
|
Przyciski podłącz do masy, bo w Atmedze są rezystory podciągające wejścia do +zasilania
Jak chodzi o rezystory do diod LED to Ud przyjmij 2V a prąd diody 5-10mA nie więcej.
Dobrze jest dać zabezpieczenie przed odwrotnym podłączeniem zasilania np, przy pomocy diody Schottky'ego szeregowo z zasilaniem (procesorowi nie zaszkodzi niższe napięcie zasilania niż 5V
Jeżeli to ten zasilacz:
http://www.centrumelektroniki.pl/Zasilacz_regulowany_uniwersalny_1200mA_312V,p43819.html
to daj w układzie stabilizator na 7805 (taki na prąd 1A), bo Atmega nie wytrzyma przypadkowego przełączenia zasilacza na +12V.
|
|
| Back to top |
|
 |
Kleczkos Poziom 3

|
07 Feb 2010 20:07 Re: Prośba o sprawdzenie schematu |
|
|
|
Ok, już poprawione. Diody nie wstawiłem, bo jeszcze nie wybrałem odpowiedniej. Czy teraz projekt jest bez błędów?
Pytanie z innej beczki: Czy wie ktoś jak ustawić wymiary płytki w Altium Designer Summer 2009 oraz gdzie zmienić opcję, aby prowadził scieżki po jednej stronie płytki?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
07 Feb 2010 20:07 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Paweł Es. Poziom 25

|
07 Feb 2010 23:40 Re: Prośba o sprawdzenie schematu |
|
|
|
Rezystorów używaj z produkowanych wartości: 400Ω nie występuje w dostępnych szeregach
Do diod wystarczy szereg E24 (5%), wybierz najbliższą wartość z szeregu ...
http://pl.wikipedia.org/wiki/Szereg_warto%C5%9Bci
|
|
| Back to top |
|
 |
DeDua Poziom 16

|
08 Feb 2010 06:12 Re: Prośba o sprawdzenie schematu |
|
|
|
Dorzuciłbym kondensator blokujący jakieś 100nF pomiędzy Vcc a masę. Następnie układ resetu, najprostszy z kondensatora elektrolitycznego lub ciut bardziej skomplikowany z przyciskiem na reset - schematy znajdziesz jak poszukasz. W sumie te przyciski to ma być takie coś w rodzaju klawiatury? Jeśli tak, to lepsze jest ułożenie ich w "matryce" - co da ci przy wykorzystaniu 8 wejść uC 16 możliwych kombinacji klawiatury zamiast aktualnych 8. W zasadzie nikt nie broni korzystać z wewnętrznego zegara, ale jakby układ miałby pracować szybciej to wejścia XTAL powinny być wolne by móc zapodać kwarc i kondensatory do niego. Te diody to ma być coś w rodzaju linijki diodowej czy też wyświetlacz LED? W zasadzie pod diodę nie więcej jak 20mA bo diody mogą powiedzieć papa.
|
|
| Back to top |
|
 |
Kleczkos Poziom 3

|
08 Feb 2010 09:23 Re: Prośba o sprawdzenie schematu |
|
|
|
To ma być układ do sprawdzenia czy pierwsze programy pod ATmega działają. Zapalenie diody przypisanej do przycisku, różne kombinacje świecenia diod w zależności od wciśniętego przycisku itd.
|
|
| Back to top |
|
 |
DeDua Poziom 16

|
08 Feb 2010 15:00 Re: Prośba o sprawdzenie schematu |
|
|
|
No dobrze, kolega napisał że chce zrobić dobrze ;) Poza tym, jeśli to ma być fizycznie realizowalne to układ musi być jakoś programowany - zatem piny MISO MOSI SCK oraz Vcc masa reset powinny być zrobione np. na goldpinach pod złącze jakie masz pod programator.
|
|
| Back to top |
|
 |
boohoo Poziom 12

|
08 Feb 2010 16:02 Re: Prośba o sprawdzenie schematu |
|
|
|
Właśnie, jak planujesz programować układ? Jeśli masz zamiar wykorzystać jakąś uniwersalną podstawkę programującą, to odradzam. Krew Cię zaleje od ciągłego przekładania uC, choć pewnie wcześniej wyłamie się któraś z nóżek :) Zrób tak jak napisał DeDua - wyprowadź na goldpiny odpowiednie sygnały. Osobiście korzystam z programatora USB i programu avrdude, bardzo sobie chwalę i polecam :)
|
|
| Back to top |
|
 |
Kleczkos Poziom 3

|
08 Feb 2010 23:21 Re: Prośba o sprawdzenie schematu |
|
|
|
Kurcze juz kupiłem i zlutowałem programator AVT5172 i adapter AVT1452. Szkoda by było ten adapter zostawić na półce nawet z niego nie korzystając. Ale rady zapamiętam na przyszłość. Odrazu zapytam: jeżeli przewidziałem te piny MOSI, MISO itd. do innego celu należy zrobić rozgałęzienie do goldpinów i do urządzenia do którego miały być przyłączone?
Podczas programowania zasilanie z płytki ma być odłączone, zasila programator?
Tak samo z zegarem i reset?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
08 Feb 2010 23:21 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
boohoo Poziom 12

|
09 Feb 2010 01:47 Re: Prośba o sprawdzenie schematu |
|
|
|
| Quote: |
| Kurcze juz kupiłem i zlutowałem programator AVT5172 |
Sam mam identyczny, tyle że w wersji SMD, bardzo sobie chwalę :) Do tego program avrdude jest bardzo intuicyjny i przyjemny.
Ojej! :P Moim zdaniem te adaptery nie są najlepszym pomysłem w przypadku programowania uC pod płytki testowe. Co innego, gdy mamy jakiś gotowy program i potrzebujemy po prostu wgrać go do procesora, np. w serwisach czy przy seryjnej produkcji. Wiem po sobie, że zaczynając przygodę z uC nie wszystko działa od razu co koreluje z częstym wgrywaniem poprawionego kodu :) Wyciąganie uC z podstawki wcale nie jest takie proste, trzeba uważać, żeby nie powyginać nóżek, co mimo wszystko będzie się zdarzać. Urwą się i co zrobić? :) Kombinować trzeba. Dodanie tych kilku ścieżek nie powinno zbytnio skomplikować płytki - zwłaszcza dodając rezystory, a na pewno uprzyjemni samo programowanie.
| Quote: |
| jeżeli przewidziałem te piny MOSI, MISO itd. do innego celu należy zrobić rozgałęzienie do goldpinów i do urządzenia do którego miały być przyłączone? |
Tak, możesz dodać jeszcze rezystory 330 R. No i powinno się uważać projektując płytkę, żeby te linie MOSI, MISO itd. nie były podłączone do urządzeń wysokoimpedancyjnych (jak się mylę, niech ktoś poprawi :)). Jak podłączysz do nich diody, to na pewno będzie ok.
Ja w swojej pierwszej płytce testowej zrobiłem to tak:
W lewym dolnym rogu jest 6 goldpinów, które wykorzystuję do programowania podłączając taśmą z konektorami.
|
|
| Back to top |
|
 |
DeDua Poziom 16

|
09 Feb 2010 02:02 Re: Prośba o sprawdzenie schematu |
|
|
|
Dobrym pomysłem jest też używanie podstawki pod uC oraz użycie w projekcie baterii np. cr2032, ale to już takie dopieszczanie schematu ;)
Kolega też używa pinów INT0 i INT1 więc podczas pisania programu trzeba pamiętać by sobie przypadkiem nie odblokować przerwań bo będą się działy cuda wtedy xD
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
09 Feb 2010 02:02 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Kleczkos Poziom 3

|
09 Feb 2010 15:57 Re: Prośba o sprawdzenie schematu |
|
|
|
Mam podstawki precyzyjne (te z okrągłymi otworkami) w adapterze i do płytki, którą robię. Wkładanie i wyjmowanie nie było takie trudne więc może dam radę. Ale już w następnym projekcie zrobię tak jak mówicie.
|
|
| Back to top |
|
 |
boohoo Poziom 12

|
09 Feb 2010 17:17 Re: Prośba o sprawdzenie schematu |
|
|
|
Proponowałbym również modyfikację układu pod kątem alternatywnych funkcji pinów. Wspominałeś, że chciałbyś poćwiczyć na początku miganie diodami i sterowanie przyciskami. W porządku, jednak szybko to opanujesz i apetyt wzrośnie :)
Po opanowaniu zwykłego sterowania diodami, myślę że rozsądnie byłoby zaznajomić się z obsługą przerwań, która jest kluczowa, niezbędna w bardziej rozbudowanych programach.
Zauważ, że do pinów PD2 i PD3 masz podłączone diody, a piny te alternatywnie stosuje się do przerwań zewnętrznych (INT0 i INT1). Nie będziesz mógł więc ich wykorzystać. Dobrym pomysłem byłoby podłączenie do tych pinów przycisków, ewentualnie jednego przycisku i jakiegoś czujnika.
Podłączając przyciski do pinów PB1, PB2, PB3 blokujesz sobie możliwość zastosowania trybu PWM licznika, który również bardzo się przydaje, ułatwia życie. Sugeruję wykorzystanie jednego z tych pinów do podłączenia diody :)
Gdy już będziesz nieco bardziej zorientowany w programowaniu, pewnie będziesz chciał wykorzystać jakiś czujnik z wyjściem analogowym. Atmega8 jest na tyle rozbudowany, że nie musisz bawić się komparatorem analogowym, a możesz wykorzystać bezpośrednio przetwornik analogowo-cyfrowy.
Radziłbym również przemyśleć czy jest sens użycia aż 8 przycisków i 8 diod. Osobiście ograniczyłbym liczbę klawiszy do 2-3, diod: 4-5. Oszczędzone piny, dla których aktualnie nie miałbym zastosowania, wyprowadziłbym na goldpiny. Robiąc to w sposób ze schematu z mojego ostatniego postu (po lewej), możesz wykorzystać później bardzo wygodnie taśmę, którą dostałeś z programatorem, do podłączenia z jakąś płytką rozbudowującą. Możesz na niej zamontować np. wyświetlacz LED, LCD czy jakieś czujniki, buzzery i kontynuować naukę bez konieczności projektowania całego układu od nowa :)
|
|
| Back to top |
|
 |
Kleczkos Poziom 3

|
10 Feb 2010 14:18 Re: Prośba o sprawdzenie schematu |
|
|
|
Ta płytka ma służyć tylko do nauki programowania tzn jeden działający program, ale przedewszytkim samo zaprogramowanie procka. A do bardziej rozbudowanych programów mam już pewien pomysł na urządzenie ( właściwie to tata zapytał czy mógłbym mu to zrobić) : waga do warzenia ula, dokonująca pomiaru wagi ula, temperatury i wilgotności powietrza i wysyłająca pomiary smsem. A odnośnie układu klawiszy i diod to widziałem w necie kurs programowania ATMega8 i opisany był bardzo podobny układ ( 8diod i 8 przycisków), więc będzie mi łatwiej zaprogramować mojego procka.
P.S boohoo pisałeś, że masz taki programator jak ja. Jak u Ciebie przebiegała instalacja sterowników? Bo ja pobrałem sterowniki ze strony AVT i XP nie akceptuje ich, tzn. jeżeli wybieram lokalizację ręcznie wywala mi błąd " W podanej lokalizacji nie ma informacji o sprzęcie"
|
|
| Back to top |
|
 |
boohoo Poziom 12

|
11 Feb 2010 01:18 Re: Prośba o sprawdzenie schematu |
|
|
|
| Kleczkos wrote: |
| Jak u Ciebie przebiegała instalacja sterowników? |
U mnie przebiegło wszystko bez problemu, postępowałem wg instrukcji:
| Code: |
1. Po podłączeniu, programator zostanie wykryty przez system. Należy podać ścieżkę ze sterownikami. Znajdują się one w katalogu "Win-driver".
2. Po komunikacie, że urządzenie jest gotowe do użycia, można rozpocząć programowanie.
3. Programator jest obsługiwany przez AvrDude od wersji 5.2. Można go skonfigurować do pracy z wiersza poleceń lub użyć wygodnego AVRDude Gui. Jest dołączone na CD.
4. Uruchamiamy program "avrdude-gui.exe".
5. Jeśli pakiet GiveIO nie jest zainstalowany, należy to zrobić przyciskiem "Install" w prawym górnym rogu okienka.
5. Z listy rozwijanej "-c Programmer" wybieramy usbasp, port nieistotny.
6. Po lewej stronie wybieramy układ jaki chcemy programować lub odczytać.
7. Po wybraniu pliku do zaprogramowania i ustawieniu wszystkich parametrów, naciskamy czerwony przycisk "Execute" po czym następuje programowanie.
|
W razie czego załączam te sterowniki:
| Description: |
|
 Download |
| Filename: |
win-driver.rar |
| Contents: |
|
| Filesize: |
28.97 KB |
| Punkty: |