| Author |
piki1987 Poziom 8

|
08 Feb 2010 15:22 Czujnik podczerwieni, jak sprawić aby ciągle wykrywał ruch. |
|
|
|
Witam
Potrzebuję pomocy w zbudowaniu urządzenia, które będzie miało za zadanie włączać czujnik ruchu.
Problem: Mam kilka pomieszczeń, w których jest klimatyzacja sterowana przez czujniki ruchu. Działa tylko wtedy gdy ktoś jest w pomieszczeniu. Niestety w jednym z pokoi jest mały klaster i temperatura panująca w tym pokoju jest za wysoka, i komputery tego nie wytrzymują.
Jakiego typu urządzenie powinienem skonstruować aby co określoną ilość czasu uruchamiało czujnik a tym samym klimatyzację.
Czujniki są połączone z komputerem więc żadna ingerencja w sam czujnik jak i instalację nie wchodzi grę. Komputer ten steruje klimą, więc włączanie jej oddzielnie też nie przejdzie.
Czujnik z tego co udało mi się dowiedzieć działa na podczerwień, i włącza się dopiero gdy jest ruch połączony ze zmianą widma podczerwieni. Dokładny model nie jest mi znany:(
Proszę o jakieś rady, sugestie, pomysły:)
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
08 Feb 2010 15:22 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Dowódca baterii Poziom 15

Joined: 14 Jan 2008 Posts: 223 Location: A bo ja to Panie ze wsi jestem
|
08 Feb 2010 17:02 Re: Czujnik podczerwieni, jak sprawić aby ciągle wykrywał ru |
|
|
|
A po co masz konstruować urządzenie, które to ma uruchamiać czujnik ruchu? Nie lepiej sterować bezpośrednio klimatyzatorem i nie czasowo tylko za pomocą czujnika temperatury jaka panuje w tym pokoju skoro jest ona taka ważna.
|
|
| Back to top |
|
 |
piki1987 Poziom 8

|
08 Feb 2010 17:07 Re: Czujnik podczerwieni, jak sprawić aby ciągle wykrywał ru |
|
|
|
Tak jak napisałem. NIE mam możliwości sterowania bezpośrednio klimatyzacją, ponieważ nie mam dostępu do instalacji, również sama klimatyzacja zależna jest od centralnego komputera( oczywiście nie mam do niego dostępu).
Jedyna możliwość na uruchomienie klimy to właśnie przez ten czujnik.
|
|
| Back to top |
|
 |
Dowódca baterii Poziom 15

Joined: 14 Jan 2008 Posts: 223 Location: A bo ja to Panie ze wsi jestem
|
08 Feb 2010 17:15 Re: Czujnik podczerwieni, jak sprawić aby ciągle wykrywał ru |
|
|
|
To umieść przed czujnikiem coś co się rusza np silniczek ze śmigłem, lub jakąś zabawkę mechaniczną sterowane czasowo. Może to uruchomi czujnik.
|
|
| Back to top |
|
 |
piki1987 Poziom 8

|
08 Feb 2010 17:53 Re: Czujnik podczerwieni, jak sprawić aby ciągle wykrywał ru |
|
|
|
Niestety czujnik tego nie widzi:( dopiero na obiekt poruszający się i wydzielający ciepło reaguje. Dodatkowo na samo źródło ciepła też nie reaguje.
|
|
| Back to top |
|
 |
cross123 Poziom 11

|
08 Feb 2010 17:59 Re: Czujnik podczerwieni, jak sprawić aby ciągle wykrywał ru |
|
|
|
No w sumie silniczek też się grzeje i rusza nie :)
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
08 Feb 2010 17:59 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
piki1987 Poziom 8

|
08 Feb 2010 18:13 Re: Czujnik podczerwieni, jak sprawić aby ciągle wykrywał ru |
|
|
|
Hehe niby tak:) Niestety to coś musi być pokaźnych rozmiarów żeby zostało wykryte. I jak się orientowałem ma też jakiś zakres temperatur które łapie(domyślam się że okolice 30-40 st.C).
|
|
| Back to top |
|
 |
elek555 Poziom 23

Joined: 19 Jan 2006 Posts: 3398 Location: between bad good and good evil
|
08 Feb 2010 19:32 Re: Czujnik podczerwieni, jak sprawić aby ciągle wykrywał ru |
|
|
|
pokaż ten czujnik
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
08 Feb 2010 19:32 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
mcgyver26 Poziom 14

|
08 Feb 2010 19:33 Re: Czujnik podczerwieni, jak sprawić aby ciągle wykrywał ru |
|
|
|
| piki1987 wrote: |
Jakiego typu urządzenie powinienem skonstruować aby co określoną ilość czasu uruchamiało czujnik a tym samym klimatyzację.
Czujniki są połączone z komputerem więc żadna ingerencja w sam czujnik jak i instalację nie wchodzi grę. Komputer ten steruje klimą, więc włączanie jej oddzielnie też nie przejdzie.
|
Najprościej bez żadnej ingerencji w cały układ to:umieścić jakiś wiatraczek przed czujnikiem. Wiatraczek by był włączany/wyłączany co jakiś czas przez jakiś układ czasowy. Czujnik ruchu po wykryciu ruchu łopatek wiatraczka załączał by klimatyzację.
|
|
| Back to top |
|
 |
piki1987 Poziom 8

|
09 Feb 2010 12:40 Re: Czujnik podczerwieni, jak sprawić aby ciągle wykrywał ru |
|
|
|
Zdjęcie czujnika:
Będę próbował z tym wiatraczkiem jednak. Skoro mówicie że powinno działać.
|
|
| Back to top |
|
 |