| Autor |
Wiadomość |
Łuki Płonka Poziom 7

|
08 Lut 2010 17:10 Jak zmierzyć częstotliwość VCO w głowicy tv philips uv915? |
|
|
|
Chciałbym zmierzyć częstotliwość heterodyny za pomocą miernika częstotliwości.
Mam głowicę philips uv915E/IEC, lecz nie wiem jaką metodę zastosować. Czy może zbliżać przewód miernika do cewki, czy podłączyć się na wyjście oscylatora. Niestety nie potrafię zlokalizować oscylatora. Głowica pracuje w odbiorniku radiowym wykonanym ze schematu na częstotliwości pierwszej pośredniej około 37,3MHz.
Podczas gdy podłączam się do poszczególnych tranzystorów miernik pokazuje mi częstotliwości z zakresu 50-200MHz, lecz nie udaje mi się tego przeliczyć na częstotliwość odbieranej stacji bo nawet jak dostroję się do znanej częstotliwości i skoryguje wskazanie miernika(nigdy to nie jest ok37MHz-zwykle ok28) to po dostrojeniu się do innej znanej częstotliwości ta sama korekta daje już fałszywą częstotliwość- nie wiem czym może to być spowodowane.
Chciałbym jeszcze dopisać, że częstotliwościomierz mam podłączony ok20cm przewodem do miernika i głowica w momencie pomiaru jest bez ekranu- może to jest też powodem błędnego odczytu...? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
sp4olh Poziom 11

|
08 Lut 2010 17:30 Re: Jak zmierzyć częstotliwość VCO w głowicy tv philips uv91 |
|
|
|
Witam. Zastosuj sprzężenie magnetyczne z mierzonym obwodem. Na końcu przewodu pomiarowego przyłącz kilka zwojów cewki. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Łuki Płonka Poziom 7

|
08 Lut 2010 18:35 Re: Jak zmierzyć częstotliwość VCO w głowicy tv philips uv91 |
|
|
|
Ale nie mogę znaleźć heterodyny. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
sq6ade Poziom 25

|
08 Lut 2010 19:58 Re: Jak zmierzyć częstotliwość VCO w głowicy tv philips uv91 |
|
|
|
Ta głowica jest przeznaczona do strojenia "napięciowego" czy PLL ? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
serwis Poziom 23

|
08 Lut 2010 22:11 Re: Jak zmierzyć częstotliwość VCO w głowicy tv philips uv91 |
|
|
|
Ta głowica to "napięciowa", nie PLL. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
sq6ade Poziom 25

|
08 Lut 2010 23:30 Re: Jak zmierzyć częstotliwość VCO w głowicy tv philips uv91 |
|
|
|
Zatem trudniejszy temat.
Może autor tematu wrzuci jakieś ostre foto "bebeszków" ? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Łuki Płonka Poziom 7

|
09 Lut 2010 08:36 Re: Jak zmierzyć częstotliwość VCO w głowicy tv philips uv91 |
|
|
|
Dołączam zdjęcie bebeszków głowicy
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
green33 Poziom 21

Dołączył: 22 Wrz 2003 Posty: 1332 Miasto: Pabianice - to koło Łodzi :)
|
09 Lut 2010 16:46 Re: Jak zmierzyć częstotliwość VCO w głowicy tv philips uv91 |
|
|
|
Miernik z dobrą czułością da radę po samym tylko zbliżeniu do badanego układu ... czym mierzysz ?
Marcin |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Łuki Płonka Poziom 7

|
09 Lut 2010 18:49 Re: Jak zmierzyć częstotliwość VCO w głowicy tv philips uv91 |
|
|
|
Otóż, mierzę miernikiem MC66 firmy MJM. Faktycznie coś tam pokazuje po zbliżeniu do układu lecz nie zawsze ta częstotliwość jest stabilna(właściwie chyba pomiar) i miewam różne wskazania w różnych rejonach :/ Może ktoś się przyjrzy i określi mniej więcej gdzie mierzyć. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
serwis Poziom 23

|
09 Lut 2010 19:00 Re: Jak zmierzyć częstotliwość VCO w głowicy tv philips uv91 |
|
|
|
| Łuki Płonka napisał: |
| Otóż, mierzę miernikiem MC66 firmy MJM.(...) |
Oczywiście zakładam, ze ten "kit licznika" jest z prescalerem.
Żeby licznik ten mierzył poprawnie, musi dostać duży sygnał- 150-200mV.
Heterodyna w tej (i innych głowicach TV) jest przeważnie na poziomie 50-120mV ( zależnie od załączonego pasma).
(...)
Mam głowicę philips uv915E, (...) Czy może zbliżać przewód miernika do cewki, czy podłączyć się na wyjście oscylatora. Niestety nie potrafię zlokalizować oscylatora. Głowica pracuje w odbiorniku radiowym wykonanym ze schematu na częstotliwości pierwszej pośredniej około 37,2MHz.
(...) |
A skąd wzięła się częstotliwosc pośrednia 37.2MHz? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Łuki Płonka Poziom 7

|
09 Lut 2010 19:35 Re: Jak zmierzyć częstotliwość VCO w głowicy tv philips uv91 |
|
|
|
Tak, mam preskaler+wzmacniacz oczywiście :)
Czyli co byście proponowali? Zbudować wzmacniacz w.cz. ?
No i gdzie ta heterodyna?
Aha, ale muszę dodać, że dodatkowa płytka z preskalerem zawiera też wzmacniacz i wg ch-ki w ulotce jego czułość przy 100MHz wynosi ok 40 mVpp
Dodano po 30 [minuty]:
| Cytat: |
| A skąd wzięła się częstotliwosc pośrednia 37.2MHz? |
Sorry, błąd, miało być ok 37,3MHz. Ale to mały błąd bo zastosowany w odbiorniku filtr G1968 ma szerokość pasma ok 6MHz. Dlaczego taka?- Tak piszą w opisie odbiornika :D |
|
| Powrót do góry |
|
 |
serwis Poziom 23

|
10 Lut 2010 12:03 Re: Jak zmierzyć częstotliwość VCO w głowicy tv philips uv91 |
|
|
|
(...)
No i gdzie ta heterodyna?
(...) |
Z załącznika wynika że jest to głowica UV915E/IEC, informacja dosyć istotna.
Masz kilka fotek, teraz już chyba znajdziesz tą heterodynę :D
A tak wygląda głowica o oznaczeniu UV915E/A- żebyś miał świadomość na przyszłość, że należy podawać maksymalnie precyzyjnie informacje, jeżeli chce się otrzymać precyzyjną odpowiedź.
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Łuki Płonka Poziom 7

|
10 Lut 2010 12:21 Re: Jak zmierzyć częstotliwość VCO w głowicy tv philips uv91 |
|
|
|
Przepraszam wszystkich, że nie podałem precyzyjnie. Rzeczywiście jest to głowica UV915E/IEC. Teraz mam świadomość że to duża różnica:P
Czy mógłby ktoś zaznaczyć na fotce gdzie mierzyć, który to tranzystor? Bo zdjęcia mi nic nie dają, przecież widzę co mam. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
sq6ade Poziom 25

|
10 Lut 2010 14:07 Re: Jak zmierzyć częstotliwość VCO w głowicy tv philips uv91 |
|
|
|
Szukaj tam w tej "podlanej" woskiem części.
Podejrzewam że ten opcjonalny scalak na którego tam są pady - to była jakaś wersja głowicy z PLL i może jak dojdziesz jaki tam czip wsadzali - będzie łatwiej dojść na której z jego nóg masz gotowy sygnał heterodyny. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Google AdSense

|
10 Lut 2010 14:07 |
|
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Łuki Płonka Poziom 7

|
10 Lut 2010 14:34 Re: Jak zmierzyć częstotliwość VCO w głowicy tv philips uv91 |
|
|
|
W Internecie wyczytałem, że w UV916 stosowano TSA5522. Lecz nie mogę nic znaleźć na temat UV915E/IEC z PLL. Możliwe że te same druki były w UV916? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
sq6ade Poziom 25

|
|
| Powrót do góry |
|
 |
serwis Poziom 23

|
10 Lut 2010 15:21 Re: Jak zmierzyć częstotliwość VCO w głowicy tv philips uv91 |
|
|
|
| W Internecie wyczytałem, że w UV916 stosowano TSA5522. Lecz nie mogę nic znaleźć na temat UV915E/IEC z PLL. (...) |
To bardzo dobrze wyczytałeś, że w UV916 zastosowano TSA5522.
Tylko nie bardzo rozumiem, czemu się upierasz w odnalezieniu czegoś co nie istnieje?(Lecz nie mogę nic znaleźć na temat UV915E/IEC z PLL..)
Przecież wyraźnie napisałem kilka postów wyżej, że UV915 jest głowicą przestrajaną napięciowo, a nie po szynie. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Łuki Płonka Poziom 7

|
10 Lut 2010 15:28 Re: Jak zmierzyć częstotliwość VCO w głowicy tv philips uv91 |
|
|
|
Tak, tak, ja pamiętam, co pisałeś, tylko kolega sq6ade coś wspomniał o wersji z PLL, więc głośno myślę. Wniosek taki, że ten druk mógł być także wykorzystywany w UV916? Ale jeśli dobrze widzę, to owe pady są przystosowane do 14-pinowego scalaczka, natomiast TSA5522 nie występuje w takiej obudowie.
Więc, co sądzicie- co tam mogło by być? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Andrzej L. Poziom 16

|
15 Lut 2010 22:44 Re: Jak zmierzyć częstotliwość VCO w głowicy tv philips uv91 |
|
|
|
Heterodyny w głowicach TV to nie to samo co głowica do radiofonii UKF 87,5-108MHz :) rząd wielkości różnicy w generowanych częstotliwościach to i większe problemy rozstrajania przy takim zbliżanym pomiarze. Zalecam w rozważaniach pomyśleć o głowicy telewizyjnej, która ma oryginalnie wbudowany preskaler i wyprowadzony sygnał na jedną ze szpilek głowicy.
Przykładem niezłej głowicy strojonej analogowo, napięciowo bez żadnych magistral i2c jest głowica hyperband o symbolu "Tuner 2001.DHC" W środku siedzi preskaler Telefunken-a U813B. Przez jedną z nóżek ustawiasz tylko jego podział przez 64, 128 lub 256 i tak podzielony sygnał odbierasz z kolejnej nóżki (lub dwóch nóżek symetrycznie) i możesz już go sobie mierzyć bez grzebania i rozstrajania pomiarem głowicy. Dzięki temu bez problemu do takiej głowicy można sobie zapiąć swoją wybraną zewnętrzną syntezę częstotliwości. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Google AdSense

|
15 Lut 2010 22:44 |
|
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Łuki Płonka Poziom 7

|
16 Lut 2010 07:07 Re: Jak zmierzyć częstotliwość VCO w głowicy tv philips uv91 |
|
|
|
Skaner, który wykonałem miał być wyposażony w tuner UV616S/6456. Tak samo z preskalerem. Ale jest on trudno dostępny. Nie znam innych głowic z preskalerem.
Możecie wrzucić jakieś propozycje w miarę tanich i dostępnych tunerów z preskalerami. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Andrzej L. Poziom 16

|
16 Lut 2010 18:59 Re: Jak zmierzyć częstotliwość VCO w głowicy tv philips uv91 |
|
|
|
Najlepiej będzie po prostu spytać w sklepach sprzedających głowice o hyperbandy do syntez napięciowych - nawet nie wiem czy się jeszcze takie produkuje, bo większość dziś to wbudowane syntezy częstotliwości sterowane po i2c.
Wspomniana wyżej głowica o oznaczeniu "Tuner 2001.DHC" była kiedyś dostępna na "kilogramy" w złomie elektronicznym na giełdzie RTV w Krakowie - więc może najtrafniejszy trop to poszukać w złomie elektronicznym na którejś giełdzie. W głowicy siedzi kość TDA5330T (oraz dwa mosfety dwubramkowe na wejściu odpowiednio dla VHF i UHF ) posiada ona już gotowe symetryczne niskoomowe wyjście do podłączenia preskalera - więc nie ingeruje się i nie rozstraja w istniejące obwody heterodyn pasm VHF i UHF.
Było też w obiegu trochę głowic, które mimo braku wyprowadzonej częstotliwości heterodyny po podziale na zewnątrz puszki posiadały na obwodzie drukowanym miejsce na wlutowanie preskalera. Wystarczyło więc po wyszukaniu egzemplarzy głowic z taką lub podobną kostką mieszacza-heterodyny tylko dodać kostkę dzielnika i dostawało się głowicę z możliwością pomiaru i synchronizacji częstotliwości. |
|
| Powrót do góry |
|
 |