Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Konfiguracja Radio Mobile

Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda -> Radiotechnika Serwis -> Radiotechnika Początkujący -> Konfiguracja Radio Mobile
Angielska wersja
Autor Wiadomość
EBC41
Poziom 19
Poziom 19

Miasto: Rzeszów

Post 08 Lut 2010 22:22   

Konfiguracja Radio Mobile

Witam,
Od kilku dni walczę z ustawieniem tego programu. Niestety nie udało mi się do tej pory pobrać mapy z internetu. Robię wszystko wg tej instrukcji. Niestety nie działa, po kliknięciu we właściwościach mapy przycisku extract nic się nie dzieje.. Czy moglibyście pomóc? Może pokażecie jak u was wygląda konfiguracja?
Powrót do góry

Driver-
Poziom 22
Poziom 22

Miasto: Ustrzyki Dolne

Post 09 Lut 2010 16:59   

Re: Konfiguracja Radio Mobile

Sciągnij SRTM z tej strony SRTM Data Selection Options z interesującym Cię obszarem (zaznaczasz kwadrat kliknięciem na mapie). Zapisz na dysk. Rozpakuj zipa do ...\Radio mobile\Geodata\srtm3 (jeśli nie masz katalogu/ów w tej ścieżce to go/je utwórz uruchom program i w oknie "Internet options" wskaż katalog np. C:\Program files\Radio mobile\Geodata\srtm3 z mapami srtm i wybierz link do map, ja mam u siebie wybrany "USGS Eurasia - 3 arcsecond". Skonfiguruj sieć radiową w "Network properties" podając parametry. Następnie. wejdź w "Unit properties" i podaj współrzędne geograficzne dla każdej stacji sieci. Przejdź do "Map properties" podaj pozycje stacji "Enter LAT LON or QRA" (środek mapy współrzędne stacji głównej), podaj wielkość obrazu mapy np. 50/50 km = 600/600 pixels, wybierz katalog z mapami srtm i wskaż katalog C:\Program files\Radio mobile\Geodata\srtm3 i dopiero przyciśnij "Extract". Wtedy ściągnie co potrzeba z Internetu i zrobi obraz mapy fizycznej. No i najważniejsze aby firewall przepuszczał połączenie Radio mobile (rmweng.exe) do Internetu inaczej program zwróci błąd.
Moja wersja programu Radio mobile V10.4.2 Linux OS (Unicode) session codepage=1250, jak widzisz program chodzi na Linux'ie ale to bez znaczenia, na Windows'ie konfig map jest identyczny.
Uruchomienie programu krok po kroku masz na stronie Radio Mobile download in Various Languages.
Powrót do góry

EBC41
Poziom 19
Poziom 19

Post 09 Lut 2010 21:58   

Ok działa... Tylko czy da się nałożyć na to mapę powiedzmy z google Earth tak żebym widział nazwy miast i ulice??
Powrót do góry

Google
AdSense
Google Adsense

Post 09 Lut 2010 21:58   

Powrót do góry

sp5wcx
Poziom 22
Poziom 22

Miasto: Łuków, Mińsk Mazowiecki, Warszawa

Post 10 Lut 2010 07:46   

EBC41 napisał:
Ok działa... Tylko czy da się nałożyć na to mapę powiedzmy z google Earth tak żebym widział nazwy miast i ulice??

No nie przesadzaj z tymi nazwami ulic. Ten program zupełnie nie nadaje się do modelowania propagacji w warunkach miejskich. Głównie poprzez to że bazy wysokościowe (SRTM) "widzą" gęsto zabudowane miasta jako jednolite wzniesienia, podobnie jak zwarte kompleksy leśne. Nie oczekuj więc że obliczysz sobie natężenie pola od jakiejś stacji na przykłąd u Józka na ul. Miłej 8 i będziesz mógł to porównać z Kaśką z Miłej 10. Program raczej służy do "globalnego" spojrzenia na zasięgi, nie wymagajmy za dużo od darmowego programu.
Powrót do góry

EBC41
Poziom 19
Poziom 19

Post 10 Lut 2010 13:17   

Hm.. trochę przesadziłem z tymi nazwami ulic. Chodziło mi żeby były widoczne miejscowości i ulicę. Bo na samej mapie wysokościowej trudno jest mi się poruszać. W mieście wiem że ten program jest bezużyteczny, zresztą jak każdy inny. Chodzi mi tylko o symulację (a dokładnie sprawdzanie widoczności optycznej) linków na 2.4Ghz i 5Ghz
Powrót do góry

sp5wcx
Poziom 22
Poziom 22

Miasto: Łuków, Mińsk Mazowiecki, Warszawa

Post 10 Lut 2010 13:34   

Ja to robiłem w ten sposób, że punkty pomiędzy którymi miałem wyznaczyć trasę radiową nanosiłem poprzez wpisanie ich współrzędnych geograficznych. Współrzędne brałem z natury (pomiar dbiornikiem GPS) lub z ogólnie dostępnych map topograficznych 1:50 000 w wersji elektronicznej, wyskalowanych w układzie WGS84 i odpowiedniego programu, na przykład Ozi.
Powrót do góry

Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda -> Radiotechnika Serwis -> Radiotechnika Początkujący -> Konfiguracja Radio Mobile
Strona 1 z 1

[ Page generation time: 0.09 seconds ]

Regulamin || Administrator || Moderatorzy || Nasze bannery || Kontakt
elektroda.pl temat RSS