| Author |
lukasker Poziom 22

|
09 Feb 2010 00:25 Microsoft stwierdza, Windows 7 nie jest zabójczy dla baterii |
|
|
|
Microsoft po doniesieniach z zeszłego tygodnia,
Windows 7 zabójczy dla baterii laptopów, obiecał zbadać ta sprawę.
Stefan Sinofsky opublikował na blogu Windows 7, informacje o problemach z baterią.
Microsoft wraz ze swoimi partnerami badał sprawę przez ostatnich kilka dni i okazało się, że nowa funkcja sprawdzania baterii (jeśli oryginalna pojemność spadnie poniżej 40%, pojawia się monit sugerujący wymianę baterii) działa prawidłowo i ma dostęp do baterii tylko w trybie odczytu. Ponieważ poprzednie wersje Windows nie posiadały funkcji sprawdzania baterii, użytkownicy mogli być nieświadomi, że ich baterie się zużywają. Sinofsky twierdzi też, że ani Windows 7, ani jakikolwiek BIOS działający pod systemem Windows 7 nie mają nic wspólnego z przedwczesną degradacją baterii.
Dodatkowo Microsoft twierdzi, że większość baterii ulega degradacji już w ciągu pierwszego roku.
Microsoft radzi, aby użytkownicy którzy otrzymają nieuzasadnione raporty o wyeksploatowanej baterii skontaktowali się z Microsoftem lub producentem sprzętu.
Zródło
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
09 Feb 2010 00:25 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
revolt Poziom 23

|
09 Feb 2010 09:31 Re: Microsoft stwierdza, Windows 7 nie jest zabójczy dla bat |
|
|
|
??? Sinofsky twierdzi też, ze Windows 7 oraz jakikolwiek bios działający pod systemem bios nie maja nic wspólnego z przedwczesną degradacją baterii. ???
|
|
| Back to top |
|
 |
sokoleokoo2 Poziom 19

|
09 Feb 2010 10:00 Re: Microsoft stwierdza, Windows 7 nie jest zabójczy dla bat |
|
|
|
Bo to prawda Win7 bardzo fajnie działa z Laptopkami, w moim odczuciu zdecydowanie lepiej niż np. Mandriva. Wiadomo zdarzają się przypadki - ale myślę że to już tak jest. Lepiej producenci baterii by w końcu coś z tym zrobili.
|
|
| Back to top |
|
 |
Urgon Poziom 22

|
09 Feb 2010 17:14 Re: Microsoft stwierdza, Windows 7 nie jest zabójczy dla bat |
|
|
|
AVE...
Używanie laptopa zużywa baterie. OS nie ma z tym raczej zbyt wiele wspólnego. Życie baterii można wydłużyć praktykując cykle ładowania i rozładowywania do zera. Typowy akumulator laptopa jest zrobiony z wielu ogniw AA lub AAA produkowanych masowo przez chińskie firmy. Co ciekawe, takie ogniwa są często lepsze niż markowe GP czy inne Duracell'e...
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
09 Feb 2010 17:14 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
DawwidW Poziom 14

|
09 Feb 2010 17:33 Re: Microsoft stwierdza, Windows 7 nie jest zabójczy dla bat |
|
|
|
| Urgon wrote: |
| Życie baterii można wydłużyć praktykując cykle ładowania i rozładowywania do zera. |
Chwila, napisałeś, że życie baterii w laptopie można wydłużyć przez rozładowywanie jej do zera i potem ładowanie? Przecież od paru lat w laptopach używa się baterii Li-Ion, których rozładowywanie do zera jest bardzo nie wskazane, bo tylko zmniejsza ich żywotność... Do zera rozładowuje się chyba tylko akumulatory z efektem "pamięci".
A co do windowsa 7 się nie wypowiem, bo go nie używałem i raczej nie będę.
|
|
| Back to top |
|
 |
lukasker Poziom 22

|
09 Feb 2010 22:46 Re: Microsoft stwierdza, Windows 7 nie jest zabójczy dla bat |
|
|
|
| DawwidW wrote: |
| Urgon wrote: |
| Życie baterii można wydłużyć praktykując cykle ładowania i rozładowywania do zera. |
Chwila, napisałeś, że życie baterii w laptopie można wydłużyć przez rozładowywanie jej do zera i potem ładowanie? Przecież od paru lat w laptopach używa się baterii Li-Ion, których rozładowywanie do zera jest bardzo nie wskazane, bo tylko zmniejsza ich żywotność... Do zera rozładowuje się chyba tylko akumulatory z efektem "pamięci".
A co do windowsa 7 się nie wypowiem, bo go nie używałem i raczej nie będę. |
@Urgon
Niestety popełniłeś gafę, nowe baterie Li-Ion nie lubią być rozładowania ani nadmiernego naładowania (blisko 100%),
dlatego zaleca sie jeśli ktoś korzysta z łapka np w domu, wyciągnąć baterie i jechać na samym zasilaczu, ale też nie zostawiać jej do maksymalnego rozładowania tylko co jakiś czas podładować, jeśli dobrze pamiętam do około 50%-80% swojej pojemności
|
|
| Back to top |
|
 |
Urgon Poziom 22

|
09 Feb 2010 23:25 Re: Microsoft stwierdza, Windows 7 nie jest zabójczy dla bat |
|
|
|
AVE...
Baterie laptopów mają układy zabezpieczające przed całkowitym rozładowaniem. Niestety, te układy zużywają prąd z baterii, gdy te nie są podłączone do laptopów...
|
|
| Back to top |
|
 |
markovip Poziom 22

Joined: 27 Mar 2007 Posts: 1716 Location: Valencia, Hiszpania
|
10 Feb 2010 02:02 Re: Microsoft stwierdza, Windows 7 nie jest zabójczy dla bat |
|
|
|
Po co mają pobierać z nich prąd? Przecież układ ma zapobiec aby laptop za bardzo nie rozładował baterii, a nie sama bateria siebie. ;)
Z resztą, jest też coś takiego jak samo rozładowanie ogniw.
Co do samych akumulatorów, aktualnie stosuję się zaawansowane sterowniki, które organizują ładowanie ogniw, co wyklucza wyżej wymienione problemy.
Jednak w moim Asusie Eee Pc i tak wyjmę akumulator gdy go dłużej używam, podłączonego do zasilacz. Lepiej dmuchać na zimne...
|
|
| Back to top |
|
 |
madart Poziom 20

|
10 Feb 2010 07:40 Re: Microsoft stwierdza, Windows 7 nie jest zabójczy dla bat |
|
|
|
Ja dmucham na zimne i nie katuje swojej baterii. Używam jej od 2ch lat a pojemność jest dalej taka sama. Przy maxymalnym obciążeniu trzyma 5min krócej niż po zakupie.
Wystarczy być świadomym tego jak należy ją traktować.
|
|
| Back to top |
|
 |
atek000 Poziom 15

|
10 Feb 2010 12:02 Re: Microsoft stwierdza, Windows 7 nie jest zabójczy dla bat |
|
|
|
Urgon i lukasker - powiedzcie mi co wy wiecie na temat baterii do laptopów, bo z waszych wypowiedzi wydaje mi się że naprawdę niewiele.
Już wam wyjaśniam. W paczkach baterii do lapków są używane ogniwa nie 1,2 lub 1,5V a 3,6 i 3,7V i są to spójne ogniwa nie wynikające z połączenia np. 3x1,2=3,6. To jedno a drugie to chodzi o elektronikę. Tu nie ma możliwości wydłużenia czasu pracy aku jak to jest w tel. kom. gdyż czas działania i stan naładowania ogniw nie jest mierzony na samych ogniwach a jest obliczany z proporcji ilości cykli ładowań. Mianowicie, układy wbudowane mają zaprogramowane, że aku będą sprawne przez określoną z góry ilość ładowań. Każde ładowanie jest zliczane i czas pracy skracany .To tak najprościej, bo jeszcze brane jest pod uwagę obciążenie, chyba temp i jeszcze kilka innych czynników.
Można w ten sposób bardzo szybko doprowadzić, iż bateria będzie trzymała dajmy na to 10 min a same ogniwa będą w bardzo dobrej kondycji, wystarczy tylko wypinać i wpinać zasilanie zewnętrzne (niestety, nawet krótkie wpięcie i wypięcie jest traktowane jako cały cykl ładowania). Wiem, że tak można bo już spotkałem się z bateriami, które po rozebraniu i sprawdzeniu na testerze samych ogniw, one okazały się w bardzo świetnej kondycji. Jedynym rozwiązaniem które znam to pomiar ogniw i zmiana zawartości pamięci względem ich stanu a jest to zazwyczaj prosta pamięć 2400 i podobne. Niestety nie jest to proste i wiem, że jest firma w polsce zajmująca się tym, co nie jest tanie.
Jeżeli się mylę lub coś w ostatnich latach się zmieniło to proszę o sprostowanie, ale osoby która także zajmowała się bateriami do lapków, wciąż się mini zajmuje lub wie na temat w którym się wypowiada.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
10 Feb 2010 12:02 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
lukasker Poziom 22

|
10 Feb 2010 22:35 Re: Microsoft stwierdza, Windows 7 nie jest zabójczy dla bat |
|
|
|
atek000
To co mówisz jest prawdą, wypowiedzi ekspertów masz przecież tutaj
Regeneracja Baterii
Producenci często stosują takie sztuczki o których mówisz, np. w drukarkach, gdzie ilość tuszu jest obliczana na podstawie ilości wydrukowanych kartek, a nie stanu faktycznego, wiec nieraz zdarzyło się, że tusz się skończył a w środku jeszcze dużo chlupotało.
Polecam jeszcze to
Baterie w laptopach - użytkowanie i regeneracja
|
|
| Back to top |
|
 |
marorl Poziom 2

|
23 Oct 2010 07:42 Re: Microsoft stwierdza, Windows 7 nie jest zabójczy dla bat |
|
|
|
Aktualizowałem system z visty do windows 7 home premium na laptopie.Przedtem nie miałem najmniejszych problemów z baterią-pracowała ok.1,5-2 godz.Zaraz po instalacji system prosi rozważ wymiane baterii a czas pracy na samej baterii wynosi 10 minut!!!Czytałem w necie jest to wielki problem wielu użytkowników laptopów z tym systemem.Powiadomiłem microsoft,odpisali ze znaja problem i nad nim pracują.Czekam na sp1 jak na zbawienie,może on rozwiąze ten problem.Narazie odradzam instalacje windows7 na starszych laptopach !!!!
|
|
| Back to top |
|
 |