| Author |
blazej2209 Poziom 11

|
10 Feb 2010 22:32 Mała przestroga dla posiadaczy wszelkich instalacji gazowych |
|
|
|
Nie wiem czy dobrze umieszczam ten post ,ale chciałem to napisać bo może ktoś weźmie sobie to pod uwagę i jakoś może uniknie takiej sytuacji w życiu jakiej byłem świadkiem. Otóż stałem dziś na parkingu kiedy w tirze wybuchała kabina ,którą próbowałem gasić z jakimś innym gościem ,który stał na parkingu. Widok tego był masakryczny bo szyby z tego tira leżały porozrzucane w obrębie 20 metrów i w ogóle całe szczęście ,że nikt nie dostał płonącym elementem ,który wyleciał z tej kabiny na chodnik kolo parku gdzie bawią się dzieciaki ani odłamkiem szkła. Kierowca został przewieziony do szpitala z oparzeniami ,a kabina w środku się spaliła. Miał dużo szczęścia ,że nie spalił się żywcem. I wogóle strasznie śmierdziało gazem. Jak pytałem się policjantów to stwierdzili ,że przyczyną był wybuch nieszczelnego ogrzewania gazowego na postoju w samochodzie. Dla tego chciałem zaapelować do posiadaczy instalacji gazowych w samochodach wszelkiej maści ,aby sprawdzali szczelność oraz sprawność swoich instalacji gazowych ,a także nie wstawanie jakiś samoróbek bo tak naprawdę kilka złotych oszczędności może nas kosztować życie.
|
|
| Back to top |
|
 |
slodky Poziom 15

|
10 Feb 2010 23:04 Re: Mała przestroga dla posiadaczy wszelkich instalacji gazo |
|
|
|
podobne efekty uzyskuje się kiedy wybucha samochód napędzany benzyną więc zaniedbywanie układu paliwowego tez jest niebezpieczne
|
|
| Back to top |
|
 |
bartek_j Poziom 22

Joined: 03 Jan 2007 Posts: 2249 Location: wioska pod Wrocławiem
|
10 Feb 2010 23:54 Re: Mała przestroga dla posiadaczy wszelkich instalacji gazo |
|
|
|
A widzełeś kiedyś wybuch samochodu ? Serio pytam. Bo niestety ale samochody wybuchają tylko na amerykańskich filmach.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
10 Feb 2010 23:54 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
slodky Poziom 15

|
11 Feb 2010 00:11 Re: Mała przestroga dla posiadaczy wszelkich instalacji gazo |
|
|
|
uwierz mi nie tylko ... no i same tez nie wybuchają
|
|
| Back to top |
|
 |
zbychu80 Poziom 15

|
11 Feb 2010 09:14 Re: Mała przestroga dla posiadaczy wszelkich instalacji gazo |
|
|
|
Ogrzewanie gazowe w ciężarówce :D Gaz w ciężarówkach wozi się tylko do gotowania zupy itp, w postaci małej butli. Do ogrzewania służy nagrzewnica (tzw. webasto suche).
| slodky wrote: |
| uwierz mi nie tylko ... no i same tez nie wybuchają |
Szczególnie jak byś wrzucił papierosa w zbiornik... będzie taki wybuch że samochód poleci w górę na 10m. Czyste Hollywood.
|
|
| Back to top |
|
 |
slodky Poziom 15

|
11 Feb 2010 11:04 Re: Mała przestroga dla posiadaczy wszelkich instalacji gazo |
|
|
|
widziałeś kiedyś wypadek samochodowy z rozszczelnieniem zbiornika i wyciekiem benzyny??? ja widziałem i w pewnym momencie było buuum... bo zapaliły się opary od gorącego wydechu.Nie potrzeba Hollywood
|
|
| Back to top |
|
 |
bartek_j Poziom 22

Joined: 03 Jan 2007 Posts: 2249 Location: wioska pod Wrocławiem
|
11 Feb 2010 11:53 Re: Mała przestroga dla posiadaczy wszelkich instalacji gazo |
|
|
|
Takiego duzego buuum o jakiejś potężnej sile niszczącej to nie ma.
Od palącej siębenzyny / zbiornika z gazem jest co najwyżej więcej ognia.
Największe bum robia palące się opony.
A do tytułu wracając to prosta sprawa: pewnie mu się propan z kuchenki ulatniał, w kabinie się go trochę nagromadziło i p*dolnęło. Dokładnie tak samo jak wybuch gazu w mieszkaniu.
|
|
| Back to top |
|
 |
skylark Poziom 19

|
11 Feb 2010 13:02 Re: Mała przestroga dla posiadaczy wszelkich instalacji gazo |
|
|
|
| zbychu80 wrote: |
| Ogrzewanie gazowe w ciężarówce :D Gaz w ciężarówkach wozi się tylko do gotowania zupy itp, w postaci małej butli. Do ogrzewania służy nagrzewnica (tzw. webasto suche). |
Gazowe ogrzewania w ciężarówkach też się zdarzają i to nie jest jakaś nowość.
|
|
| Back to top |
|
 |
toudi29 Poziom 13

|
11 Feb 2010 14:39 Re: Mała przestroga dla posiadaczy wszelkich instalacji gazo |
|
|
|
Ja byłem świadkiem wybuchu to nie jest tak że samochód leci w powietrze to nie film wszystko dzieje się w ułamku sekundy. co do instalacji gazowej to jak ktoś zakłada firmy krzak to powinien być solidnie ubezpieczony.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
11 Feb 2010 14:39 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
themateunio Poziom 2

|
11 Feb 2010 17:26 Re: Mała przestroga dla posiadaczy wszelkich instalacji gazo |
|
|
|
Ja byłem poszkodowanym w kolizji jak koleś w swoim renault, wyprzedza mnie i cos mu wybuchło pod maska, ogien poszedł, i co było mało wpakował we mnie, nie miłe przeżycie. sam mam autko na gazik, i wiem że co jakiś czas ku przestrogi odwiedzic serwis, aby sprawdzili szczelność układu
|
|
| Back to top |
|
 |
romoo Poziom 25

|
11 Feb 2010 17:27 Re: Mała przestroga dla posiadaczy wszelkich instalacji gazo |
|
|
|
Mam złom pojazdów nigdy jeszcze nie wybuch bak nawet jak opalam karoserie bo mi się nie chce plastików zciągać.
Butle lpg wyciągam oczywiście bo i tak zawór nadciśnieniowy by zadziałał.
Może kiedyś otworze bak i zrobie ścieżkę benzyny+ zapałki.
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 26

|
11 Feb 2010 19:21 Re: Mała przestroga dla posiadaczy wszelkich instalacji gazo |
|
|
|
No prawie jak w TVN, tylko że im za takie zbieranie newsów kupę kasy płacą...Wiesz co trzeba zrobić, żeby butla z gazem czy zbiornik paliwa wybuchł? Za dużo tych durnych amerykańskich filmów jednak u nas puszczają...
|
|
| Back to top |
|
 |
romoo Poziom 25

|
11 Feb 2010 19:31 Re: Mała przestroga dla posiadaczy wszelkich instalacji gazo |
|
|
|
Ale jak kierowca napuścił sobie gazu do kabiny to inna bajka.
|
|
| Back to top |
|
 |
wariato Poziom 25

|
11 Feb 2010 20:30 Re: Mała przestroga dla posiadaczy wszelkich instalacji gazo |
|
|
|
Oj może podpalał papierosa i zapalniczka sie w tym czasie rozszczelniła :D
P.S. Taka jednorazowa :D
|
|
| Back to top |
|
 |
romoo Poziom 25

|
11 Feb 2010 20:49 Re: Mała przestroga dla posiadaczy wszelkich instalacji gazo |
|
|
|
To musiał by podpalać CYGARA.
|
|
| Back to top |
|
 |
domex32 Poziom 22

|
11 Feb 2010 21:01 Re: Mała przestroga dla posiadaczy wszelkich instalacji gazo |
|
|
|
Ogrzewanie gazowe w ciężarówce :D Gaz w ciężarówkach wozi się tylko do gotowania zupy itp, w postaci małej butli. Do ogrzewania służy nagrzewnica (tzw. webasto suche).
Szczególnie jak byś wrzucił papierosa w zbiornik... będzie taki wybuch że samochód poleci w górę na 10m. Czyste Hollywood. |
Włóż papieros w zbiornik i się przekonasz... Ze nic się nie stanie, a niedopałek zgaśnie.
Co do wybuchu benzyny w baku sprawnego auta, jest nierealne, gdyż występują tam opary przesycone, i się nie zapalą, no chyba że bak jest nie szczelny i dostanie się powietrze.
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 26

|
11 Feb 2010 21:23 Re: Mała przestroga dla posiadaczy wszelkich instalacji gazo |
|
|
|
Zdecydowana większość jakichkolwiek wybuchów gazu jest spowodowana tym, że użytkownik jest debilem/był naćpany/pijany w trupa. I tyle w tym temacie. Proszę nie robić z tego forum szmatławca w stylu pewnych brukowców lub znanych z tanich sensacji programów TV.
|
|
| Back to top |
|
 |
balonika3 Poziom 23

|
11 Feb 2010 21:31 Re: Mała przestroga dla posiadaczy wszelkich instalacji gazo |
|
|
|
| owik wrote: |
| No prawie jak w TVN, tylko że im za takie zbieranie newsów kupę kasy płacą...Wiesz co trzeba zrobić, żeby butla z gazem czy zbiornik paliwa wybuchł? Za dużo tych durnych amerykańskich filmów jednak u nas puszczają... |
Odnośnie TVN - 1m3 śniegu ma masę 1t. Taki mały off-top...
|
|
| Back to top |
|
 |
kloss72 Poziom 12

|
11 Feb 2010 21:33 Re: Mała przestroga dla posiadaczy wszelkich instalacji gazo |
|
|
|
Dokładnie owik! Przyznam, że z pewnym zdziwieniem obserwuję dyskusję....
Czy jak ktoś wlazł pijany do wody i utonął to oznacza, że pływanie jest złem? Mądry wie jakie są zagrożenia związane z gazem, głupiemu nawet jak wie -to ta wiedza na nic....
@balonika3 -a tam się czepiasz. Chodziło pewnie o śnieg mocno, trzykrotnie udeptany :D
Jeden z pomysłów na tą masę
|
|
| Back to top |
|
 |
Janusz Poziom 21

|
11 Feb 2010 22:39 Re: Mała przestroga dla posiadaczy wszelkich instalacji gazo |
|
|
|
Dobrze jest mówić o takich zdarzeniach bo licho nie śpi... Często nie zdajemy sobie sprawy z istniejącego wokól nas niebezpieczeństwa.
Ja sam zakładając instalację gazową w swoim samochodzie nie mając żadnego doświadczenia w tym zakresie - po latach naprawiając ją sprawdzałem codziennie kilka razy czy wszystko jest OK. Było.
Niestety, grzebiąc przy kablach przez przypadek odpiąłem nieświadomie przewód doprowadzający benzynę do wtryskiwaczy - delikatnie się wysunął. Niczego nie zauważyłem.
Samochód podskakując na naszych wspaniałych drogach po kilku godzinach jazdy zaczął śmierdzieć benzyną. Jechałem tak z 10 minut... Podniosłem maskę a tam etylinka tryska jak z fontanny ...
Niestety po wizytach u mechaników samochodowych kilku moich znajomych widziałem o wiele poważniejsze zaniedbania.
Samo życie.
Czasem ratuje nas zdrowy rozsądek, czasem po prostu szczęście...
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 26

|
11 Feb 2010 22:51 Re: Mała przestroga dla posiadaczy wszelkich instalacji gazo |
|
|
|
No ale był wybuch? Zapalił się?
Dachy od śniegu się zawalały odkąd istnieją, ludzie się truli czadem odkąd wynaleziono piece...Tak można w nieskończoność. Co z tego, że w TV trąbią? Co to daje? Im kasę a ludziom języki...Na drogach każdego dnia ginie więcej ludzi i co? To są tematy pod publikę, dziwię się kolego balonika3, że Ci się podobają.
I coś jeszcze, 1 metr sześcienny śniegu to może mieć masę 1 tony jak już nie jest śniegiem...
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
11 Feb 2010 22:51 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Janusz Poziom 21

|
11 Feb 2010 22:54 Re: Mała przestroga dla posiadaczy wszelkich instalacji gazo |
|
|
|
Na szczęście nie, ale widok tryskającej benzyny po gorącym silniku w upalny dzień działa na wyobraźnię. Śmierdziało wewnątrz samochodu kilka dni :D
|
|
| Back to top |
|
 |
krywoj Poziom 12

|
07 Mar 2010 09:36 Re: Mała przestroga dla posiadaczy wszelkich instalacji gazo |
|
|
|
Szczególnie jak byś wrzucił papierosa w zbiornik... będzie taki wybuch że samochód poleci w górę na 10m. Czyste Hollywood. |
Hehehe kolega by się zdziwił ale na własne ślepia widziałem butle wstawioną w kabinie wraz z reflektorem termicznym do ogrzania budy w TIRze, a nagrzewnica to musi być sprawna, czyste filtry, smarowane cięgiełka, albo jeszcze lepiej klima nie? Pamiętajmy że jako naród mamy niesamowity dryg d pomysłów i takiego samego pecha w ich realizacji ;)
Dodano po 1 [minuty]:
| romoo wrote: |
Mam złom pojazdów nigdy jeszcze nie wybuch bak nawet jak opalam karoserie bo mi się nie chce plastików zciągać.
Butle lpg wyciągam oczywiście bo i tak zawór nadciśnieniowy by zadziałał.
Może kiedyś otworze bak i zrobie ścieżkę benzyny+ zapałki. |
Czy możesz zdać relacje ze ścieżki zdrowia?? :)
Dodano po 2 [minuty]:
| owik wrote: |
No ale był wybuch? Zapalił się?
Dachy od śniegu się zawalały odkąd istnieją, ludzie się truli czadem odkąd wynaleziono piece...Tak można w nieskończoność. Co z tego, że w TV trąbią? Co to daje? Im kasę a ludziom języki...Na drogach każdego dnia ginie więcej ludzi i co? To są tematy pod publikę, dziwię się kolego balonika3, że Ci się podobają.
I coś jeszcze, 1 metr sześcienny śniegu to może mieć masę 1 tony jak już nie jest śniegiem... |
Zdrowy rozsądek kolegi wygrywa i słusznie, a jak mi się zdaje i kolega pewnie przyzna większość zdecydowana wypadków, wpadek itd to brak zdrowego rozsądku
|
|
| Back to top |
|
 |