FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Mała przestroga dla posiadaczy wszelkich instalacji gazowych

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Auto Service -> Cars Gas Installations -> Mała przestroga dla posiadaczy wszelkich instalacji gazowych
Author
Poziom 11
Poziom 11

Post#1 Post from the author of the topic 10 Feb 2010 22:32   

Mała przestroga dla posiadaczy wszelkich instalacji gazowych

Nie wiem czy dobrze umieszczam ten post ,ale chciałem to napisać bo może ktoś weźmie sobie to pod uwagę i jakoś może uniknie takiej sytuacji w życiu jakiej byłem świadkiem. Otóż stałem dziś na parkingu kiedy w tirze wybuchała kabina ,którą próbowałem gasić z jakimś innym gościem ,który stał na parkingu. Widok tego był masakryczny bo szyby z tego tira leżały porozrzucane w obrębie 20 metrów i w ogóle całe szczęście ,że nikt nie dostał płonącym elementem ,który wyleciał z tej kabiny na chodnik kolo parku gdzie bawią się dzieciaki ani odłamkiem szkła. Kierowca został przewieziony do szpitala z oparzeniami ,a kabina w środku się spaliła. Miał dużo szczęścia ,że nie spalił się żywcem. I wogóle strasznie śmierdziało gazem. Jak pytałem się policjantów to stwierdzili ,że przyczyną był wybuch nieszczelnego ogrzewania gazowego na postoju w samochodzie. Dla tego chciałem zaapelować do posiadaczy instalacji gazowych w samochodach wszelkiej maści ,aby sprawdzali szczelność oraz sprawność swoich instalacji gazowych ,a także nie wstawanie jakiś samoróbek bo tak naprawdę kilka złotych oszczędności może nas kosztować życie.
Back to top

slodky
Poziom 15
Poziom 15

Post#2 10 Feb 2010 23:04   

Re: Mała przestroga dla posiadaczy wszelkich instalacji gazo

podobne efekty uzyskuje się kiedy wybucha samochód napędzany benzyną więc zaniedbywanie układu paliwowego tez jest niebezpieczne
Back to top

bartek_j
Poziom 22
Poziom 22

Post#3 10 Feb 2010 23:54   

A widzełeś kiedyś wybuch samochodu ? Serio pytam. Bo niestety ale samochody wybuchają tylko na amerykańskich filmach.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 10 Feb 2010 23:54   

Back to top

slodky
Poziom 15
Poziom 15

Post#4 11 Feb 2010 00:11   

uwierz mi nie tylko ... no i same tez nie wybuchają
Back to top

zbychu80
Poziom 15
Poziom 15

Post#5 11 Feb 2010 09:14   

Ogrzewanie gazowe w ciężarówce :D Gaz w ciężarówkach wozi się tylko do gotowania zupy itp, w postaci małej butli. Do ogrzewania służy nagrzewnica (tzw. webasto suche).

slodky wrote:

Szczególnie jak byś wrzucił papierosa w zbiornik... będzie taki wybuch że samochód poleci w górę na 10m. Czyste Hollywood.
Back to top

slodky
Poziom 15
Poziom 15

Post#6 11 Feb 2010 11:04   

widziałeś kiedyś wypadek samochodowy z rozszczelnieniem zbiornika i wyciekiem benzyny??? ja widziałem i w pewnym momencie było buuum... bo zapaliły się opary od gorącego wydechu.Nie potrzeba Hollywood
Back to top

bartek_j
Poziom 22
Poziom 22

Post#7 11 Feb 2010 11:53   

Takiego duzego buuum o jakiejś potężnej sile niszczącej to nie ma.
Od palącej siębenzyny / zbiornika z gazem jest co najwyżej więcej ognia.
Największe bum robia palące się opony.

A do tytułu wracając to prosta sprawa: pewnie mu się propan z kuchenki ulatniał, w kabinie się go trochę nagromadziło i p*dolnęło. Dokładnie tak samo jak wybuch gazu w mieszkaniu.
Back to top

skylark
Poziom 19
Poziom 19

Post#8 11 Feb 2010 13:02   

zbychu80 wrote:
Ogrzewanie gazowe w ciężarówce :D Gaz w ciężarówkach wozi się tylko do gotowania zupy itp, w postaci małej butli. Do ogrzewania służy nagrzewnica (tzw. webasto suche).

Gazowe ogrzewania w ciężarówkach też się zdarzają i to nie jest jakaś nowość.
Back to top

toudi29
Poziom 13
Poziom 13

Post#9 11 Feb 2010 14:39   

Ja byłem świadkiem wybuchu to nie jest tak że samochód leci w powietrze to nie film wszystko dzieje się w ułamku sekundy. co do instalacji gazowej to jak ktoś zakłada firmy krzak to powinien być solidnie ubezpieczony.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 11 Feb 2010 14:39   

Back to top

themateunio
Poziom 2
Poziom 2

Post#10 11 Feb 2010 17:26   

Ja byłem poszkodowanym w kolizji jak koleś w swoim renault, wyprzedza mnie i cos mu wybuchło pod maska, ogien poszedł, i co było mało wpakował we mnie, nie miłe przeżycie. sam mam autko na gazik, i wiem że co jakiś czas ku przestrogi odwiedzic serwis, aby sprawdzili szczelność układu
Back to top

romoo
Poziom 25
Poziom 25

Post#11 11 Feb 2010 17:27   

Mam złom pojazdów nigdy jeszcze nie wybuch bak nawet jak opalam karoserie bo mi się nie chce plastików zciągać.

Butle lpg wyciągam oczywiście bo i tak zawór nadciśnieniowy by zadziałał.

Może kiedyś otworze bak i zrobie ścieżkę benzyny+ zapałki.
Back to top

Guest
Poziom 26
Poziom 26

Post#12 11 Feb 2010 19:21   

No prawie jak w TVN, tylko że im za takie zbieranie newsów kupę kasy płacą...Wiesz co trzeba zrobić, żeby butla z gazem czy zbiornik paliwa wybuchł? Za dużo tych durnych amerykańskich filmów jednak u nas puszczają...
Back to top

romoo
Poziom 25
Poziom 25

Post#13 11 Feb 2010 19:31   

Ale jak kierowca napuścił sobie gazu do kabiny to inna bajka.
Back to top

wariato
Poziom 25
Poziom 25

Post#14 11 Feb 2010 20:30   

Oj może podpalał papierosa i zapalniczka sie w tym czasie rozszczelniła :D

P.S. Taka jednorazowa :D
Back to top

romoo
Poziom 25
Poziom 25

Post#15 11 Feb 2010 20:49   

To musiał by podpalać CYGARA.
Back to top

domex32
Poziom 22
Poziom 22

Post#16 11 Feb 2010 21:01   

zbychu80 wrote:

slodky wrote:

Szczególnie jak byś wrzucił papierosa w zbiornik... będzie taki wybuch że samochód poleci w górę na 10m. Czyste Hollywood.

Włóż papieros w zbiornik i się przekonasz... Ze nic się nie stanie, a niedopałek zgaśnie.

Co do wybuchu benzyny w baku sprawnego auta, jest nierealne, gdyż występują tam opary przesycone, i się nie zapalą, no chyba że bak jest nie szczelny i dostanie się powietrze.
Back to top

Guest
Poziom 26
Poziom 26

Post#17 11 Feb 2010 21:23   

Zdecydowana większość jakichkolwiek wybuchów gazu jest spowodowana tym, że użytkownik jest debilem/był naćpany/pijany w trupa. I tyle w tym temacie. Proszę nie robić z tego forum szmatławca w stylu pewnych brukowców lub znanych z tanich sensacji programów TV.
Back to top

balonika3
Poziom 23
Poziom 23

Post#18 11 Feb 2010 21:31   

owik wrote:
No prawie jak w TVN, tylko że im za takie zbieranie newsów kupę kasy płacą...Wiesz co trzeba zrobić, żeby butla z gazem czy zbiornik paliwa wybuchł? Za dużo tych durnych amerykańskich filmów jednak u nas puszczają...
Odnośnie TVN - 1m3 śniegu ma masę 1t. Taki mały off-top...
Back to top

kloss72
Poziom 12
Poziom 12

Post#19 11 Feb 2010 21:33   

Dokładnie owik! Przyznam, że z pewnym zdziwieniem obserwuję dyskusję....
Czy jak ktoś wlazł pijany do wody i utonął to oznacza, że pływanie jest złem? Mądry wie jakie są zagrożenia związane z gazem, głupiemu nawet jak wie -to ta wiedza na nic....
@balonika3 -a tam się czepiasz. Chodziło pewnie o śnieg mocno, trzykrotnie udeptany :D

Jeden z pomysłów na tą masę
Back to top

Janusz
Poziom 21
Poziom 21

Post#20 11 Feb 2010 22:39   

Dobrze jest mówić o takich zdarzeniach bo licho nie śpi... Często nie zdajemy sobie sprawy z istniejącego wokól nas niebezpieczeństwa.
Ja sam zakładając instalację gazową w swoim samochodzie nie mając żadnego doświadczenia w tym zakresie - po latach naprawiając ją sprawdzałem codziennie kilka razy czy wszystko jest OK. Było.
Niestety, grzebiąc przy kablach przez przypadek odpiąłem nieświadomie przewód doprowadzający benzynę do wtryskiwaczy - delikatnie się wysunął. Niczego nie zauważyłem.
Samochód podskakując na naszych wspaniałych drogach po kilku godzinach jazdy zaczął śmierdzieć benzyną. Jechałem tak z 10 minut... Podniosłem maskę a tam etylinka tryska jak z fontanny ...

Niestety po wizytach u mechaników samochodowych kilku moich znajomych widziałem o wiele poważniejsze zaniedbania.
Samo życie.
Czasem ratuje nas zdrowy rozsądek, czasem po prostu szczęście...
Back to top

Guest
Poziom 26
Poziom 26

Post#21 11 Feb 2010 22:51   

No ale był wybuch? Zapalił się?
Dachy od śniegu się zawalały odkąd istnieją, ludzie się truli czadem odkąd wynaleziono piece...Tak można w nieskończoność. Co z tego, że w TV trąbią? Co to daje? Im kasę a ludziom języki...Na drogach każdego dnia ginie więcej ludzi i co? To są tematy pod publikę, dziwię się kolego balonika3, że Ci się podobają.
I coś jeszcze, 1 metr sześcienny śniegu to może mieć masę 1 tony jak już nie jest śniegiem...
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 11 Feb 2010 22:51   

Back to top

Janusz
Poziom 21
Poziom 21

Post#22 11 Feb 2010 22:54   

Na szczęście nie, ale widok tryskającej benzyny po gorącym silniku w upalny dzień działa na wyobraźnię. Śmierdziało wewnątrz samochodu kilka dni :D
Back to top

krywoj
Poziom 12
Poziom 12

Post#23 07 Mar 2010 09:36   

zbychu80 wrote:

slodky wrote:

Hehehe kolega by się zdziwił ale na własne ślepia widziałem butle wstawioną w kabinie wraz z reflektorem termicznym do ogrzania budy w TIRze, a nagrzewnica to musi być sprawna, czyste filtry, smarowane cięgiełka, albo jeszcze lepiej klima nie? Pamiętajmy że jako naród mamy niesamowity dryg d pomysłów i takiego samego pecha w ich realizacji ;)

Dodano po 1 [minuty]:

romoo wrote:
Mam złom pojazdów nigdy jeszcze nie wybuch bak nawet jak opalam karoserie bo mi się nie chce plastików zciągać.

Butle lpg wyciągam oczywiście bo i tak zawór nadciśnieniowy by zadziałał.

Może kiedyś otworze bak i zrobie ścieżkę benzyny+ zapałki.

Czy możesz zdać relacje ze ścieżki zdrowia?? :)

Dodano po 2 [minuty]:

owik wrote:
No ale był wybuch? Zapalił się?
Dachy od śniegu się zawalały odkąd istnieją, ludzie się truli czadem odkąd wynaleziono piece...Tak można w nieskończoność. Co z tego, że w TV trąbią? Co to daje? Im kasę a ludziom języki...Na drogach każdego dnia ginie więcej ludzi i co? To są tematy pod publikę, dziwię się kolego balonika3, że Ci się podobają.
I coś jeszcze, 1 metr sześcienny śniegu to może mieć masę 1 tony jak już nie jest śniegiem...

Zdrowy rozsądek kolegi wygrywa i słusznie, a jak mi się zdaje i kolega pewnie przyzna większość zdecydowana wypadków, wpadek itd to brak zdrowego rozsądku
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Auto Service -> Cars Gas Installations -> Mała przestroga dla posiadaczy wszelkich instalacji gazowych
Page 1 of 1
Similar topics
szukam dobrego mechanika instalacji gazowych sekwencyjnych (5)
Programy diagnostyczne do instalacji gazowych NECAM, STARGAS (2)
uprawnienia na zakladanie instalacji gazowych (2)
Oprogramowanie do diagnostyki instalacji gazowych (1)
Padają elektroniki od instalacji gazowych (16)
Schematy instalacji gazowych. (4)
oprogramowanie instalacji gazowych (17)
tzw. mikser śmigło do gazowych instalacji skąd go wziąć (4)
VAG KKL jako interface do instalacji gazowych, np. STAG 300? (1)
Zastępstwo dla komputerów gazowych (2)

Page generation time: 0.1 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed 
opony