FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Budowa anteny na dwie częstotliwości

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Radio communication equipment Service -> Budowa anteny na dwie częstotliwości
Author
Poziom 20
Poziom 20

Post#1 Post from the author of the topic 12 Feb 2010 21:19   

Budowa anteny na dwie częstotliwości

Witam serdecznie! Kolega mnie poprosił o zbudowanie anteny na dwie częstotliwości nadajnik w okolicy 74Mhz a odbiornik 84Mhz. Jest to częstotliwość TAXI. Posiadam MFJ więc mam zadanie ułatwione. Proszę o rady wzory ponieważ nie wiem jak rozwiązać ten problem. Pozdrawiam i czekam na propozycje. Daniel.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 12 Feb 2010 21:19   

Back to top

SP5IT
Poziom 25
Poziom 25

Post#2 12 Feb 2010 21:32   

Re: Budowa anteny na dwie częstotliwości

Zrób ćwiartkę na 74MHz i już.
Michał
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 12 Feb 2010 21:32   

Back to top

161MDS01
Poziom 20
Poziom 20

Post#3 Post from the author of the topic 12 Feb 2010 22:24   

Witam! Michale a co z 84Mhz? Bo nie mogę tego pojąć. Wyobrażałem sobie antenkę troszkę inaczej że promiennik składał by się z dwóch części jedna część to 1/2 fali na 74Mhz później cewka jako dławik dla 84Mhz i dalsza część promiennika to 5/8 na 84Mhz. Hmmm hyba troszkę namieszałem/ Pozdrawiam Daniel.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 12 Feb 2010 22:24   

Back to top

SP5IT
Poziom 25
Poziom 25

Post#4 12 Feb 2010 22:31   

RX na 84MHz bedzie na tym działał.
Michał
Back to top

Filip
Poziom 18
Poziom 18

Post#5 12 Feb 2010 23:03   

Zrób jak radzi SP5IT.
Potem sprawdź jakie masz SWR na 84MHz, zawołaj wujka google i poszukaj ile na tym 'straciłes', za oszczedzony czas i kase kup sobie ulubiony napój *).

Aha, rozumiem że masz wpólne we/wy w urządzeniu, i nie budujesz dipleksera...
PS i ty wpisałeś sobie 'urządzenia w.cz.' ?

*) cola light oczywiscie
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 12 Feb 2010 23:03   

Back to top

kondensator
Poziom 23
Poziom 23

Post#6 12 Feb 2010 23:38   

Nie napisałeś jaka ma to być antena, ale przypuszczam ze do samochodu. Czy czytałeś już na ten temat ? http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1336750.html i tam podałem linki. Gotowe anteny Kathrein na pasmo 4m (80MHz, VHF-M) do zastosowań duo-simplex z "niemieckim" shiftem 9.8MHz kosztują ok 90euro (bdb, strojenie obu częstotliwości trymerami w podstawie, do części wersji można bez problemu założyć lepszy przewód np. RG223, S544), tańsze są polskie Unicon i Radmor, ale mają promiennik z trapem blisko wierzchołka (zasada podobna jak w antenie W3DZZ ale tu jest to niefortunne mechanicznie i elektrycznie) i wymagają montowania w ściśle określonych miejscach na dachu. Odstęp jest na tyle duży ze antena prętowa nastrojona na częstotliwość nadawania przy odbiorze jest już znacznie gorsza - m.in. chęć zaoszczędzenia na antenach jest jedną z przyczyn narzekania na pasmo VHF-M.
Mając wyposażenie mechaniczne i "antenę na motylek" w której mozna wymieniać sam promiennik możesz próbować robić własny promiennik anteny z trapem blisko wierzchołka, problemem jest osłona, jej stratność, trwałość (UV, uderzenia), całkowite przestrojenie po zmoknięciu, oblodzeniu, ośnieżeniu... Potrzebny jest też wrak samochodu (powinien być może wystarczyć sam dach z oryginalnymi słupkami ale z tym co będzie zapewne na nim czyli "kogut" ew. bagażnik, inna antena) do wiercenia otworów w różnych miejscach (dla anteny dwurezonansowej jest to bardzo istotne).
Próby zastosowanie grubego promiennika nie powiodą się - musiała by to być gruba rura... Możesz ew. próbować zrobić "widelec" z dwoma promiennikami różnej długości (ale będą inne niż "luzem") - wiele jednak będzie zależeć nie tylko od jego geometrii ale i od utrzymywania jego dolnej części w suchości i czystości...
Nie bez powodu antena Kathrein na pasmo 4m duplex tyle kosztuje... Zagraniczni użytkownicy nie próbują jej zastąpić "tańszym zamiennikiem" i nie narzekają tak na to pasmo jak np. w Polsce gdzie "oszczędza" się nie tylko na wierceniu otworu pod antenę w samochodzie ale i na prawdziwych antenach bazowych na 74/83.8MHz (w antenie bazowej jest wykonalne uzyskanie tak szerokiej pracy ale są np. też rozwiązania z oddzielnymi antenami TX i RX oraz duplexerem.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Radio communication equipment Service -> Budowa anteny na dwie częstotliwości
Page 1 of 1
Similar topics
Jak połączyć dwie anteny? (9)
Dwie anteny, jeden kabel (6)
Dwie anteny i 3 odbiorniki - Jak? (10)
Dwie anteny bez zwrotnicy (4)
Dwie anteny (7)
Dwie anteny do jednego telewizora (1)
Dwie anteny, ustawienie i podlaczenie (2)
Jak połączyć dwie anteny tv . (2)
Dwie anteny (5)
Budowa anteny na 5/8 fali o częstotliwości 450 MHz (6)

Page generation time: 0.317 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed