| Author |
cranky Poziom 21

|
24 Feb 2010 13:21 Re: Napęd do platformy (domku) na wodzie |
|
|
|
| Quote: |
Co do agregatów na LPG to był bym ostrożny, chodzi o zbiornik gazu. Właściwie każdy agregat z silnikiem 4 suwowym można zasilić LPG, problem w tym gdzie przechowywać gaz (używanie do tego zwykłej butli od kuchenek gazowych jest bardzo niebezpieczne). Najlepszym wyjściem jest zastosowanie samochodowego zbiornika LPG tylko jak tą platformą dopłynąć do stacji LPG? |
Zasila się je z butli takich jak piecyki (rozmiar), ale z wężownicą w środku. podobnie jak wózki widłowe. Nie ma potrzeby dopływania do CPNu.
|
|
| Back to top |
|
 |
ania00 Poziom 4

|
09 Mar 2010 18:19 Re: Napęd do platformy (domku) na wodzie |
|
|
|
Chodzi o domek holenderski ustawiony na odpowiednich pływakach, do 7 metrów długości.
|
|
| Back to top |
|
 |
mecha Poziom 4

|
10 Mar 2010 20:03 Re: Napęd do platformy (domku) na wodzie |
|
|
|
Myślę, że należałoby zgłębić temat silnika STIRLINGA. Może byłoby to jakieś rozwiązanie, no i jaka klasyka.Sam bym taki chciał w swoim jachcie. http://pl.wikipedia.org/wiki/Silnik_Stirlinga
|
|
| Back to top |
|
 |
griszka007 Poziom 7

|
12 Mar 2010 16:24 Re: Napęd do platformy (domku) na wodzie |
|
|
|
ania00
System: agregat prądotwórczy->akumulatory->silnik elektryczny jest dozwolony w strefach ciszy. O takim rozwiązaniu słyszałem już dość dawno. Przykład takiego rozwiązania:
http://www.zagle.com.pl/artykul/czytaj/ekologiczny-houseboat,2812/
Agregaty prądotwórcze nie są takie drogie porównując z silnikami spalinowymi do łodzi. Gorzej będzie z akumulatorami i silnikiem elektrycznym (duża moc i bezpieczne napięcie). Z tą mocą też nie należy przesadzać, chyba, że chcesz ciągać za łodzią narciarzy wodnych :)
I jeszcze gwoli bezpieczeństwa. Silników, agregatów na benzynę nie można zabudowywać w bakistach i innych zamkniętych pomieszczeniach gdyż grozi to wybuchem.
I stopy wody pod kilem! Hej!
|
|
| Back to top |
|
 |
stachnion5 Poziom 1

|
15 Aug 2010 12:39 Re: Napęd do platformy (domku) na wodzie |
|
|
|
Witam
Ciekawy jestem jak się Pani udało rozwiązać problem?
Ja też buduję dom na wodzie i bardzo mnie ten temat interesuje.
Proszę o podzielenie się informacją.
Jak pływanie po jeziorze Drawskim wygląda od strony prawnej,
tzn pozwolenie, rejestracja czy zgoda na poruszanie się po akwenie.
Jeżeli są jakieś potrzebne dokumenty to proszę podpowiedzieć
jak je zdobyć.
Pozdrawiam Waldek
|
|
| Back to top |
|
 |