X

Wi Fi - jak sprawdzić czy mam w komputerze?

13 Feb 2010 16:45 RArafik108
  • #1 13 Feb 2010 16:45
    rafik108
    Level 18  
    Posts: 410 | Help: 7
    • Location: olsztyn
    Helpful post? (0)
    Witam koledzy.
    Nie jestem fachowcem w komputerach (chyba już widać po pytaniu). Mam internet w domu podłączyłem ruter i i mam internet droga radiową, zabezpieczyłem ten ruter według wskazówek, i jest ok. Chciałem zobaczyć czy ktoś inny może się włamać do mnie, przyszedł kolega ze swoim laptopem (Toshiba Satellite L30-10W Model NO PSL33L- 03J035PL) i nie może wykryć żadnych dostępnych sieci (nie ma tego małego komputerka na dole), słyszałem że może u niego nie być urządzenia Wi Fi, nie wiem do końca jak to sprawdzić. I w związku z tym mam pytanie jak sprawdzić czy on ma Wi Fi, a jeśli nie ma czy może w jakiś sposób bez kabla uzyskać internet?

    Z góry dziękuję i pozdrawiam
  • #2 13 Feb 2010 16:55
    kostian
    Level 25  
    Posts: 850 | Help: 51
    • Location: Rzeszów
    Helpful post? (+2)
    Menadżer urządzeń - szukaj kart WiFi.
    Może - jak dokupi kartę bezprzewodową (jeżeli faktycznie nie ma jej w laptopie).
  • #3 13 Feb 2010 17:03
    phrozen
    Level 20  
    Posts: 479 | Help: 8
    • Location: Kędzierzyn-Koźle
    Helpful post? (0)
    Witam
    Żeby sprawdzić czy ma kartę wifi :
    Start -> Panel sterowania -> System -> Sprzęt -> Menadżer urządzeń->
    gałąż Karty sieciowe i szukaj tam czy jest pozycja jakaś co ma w nazwie "Wifi".
    Jeśli taka jest to znaczy że ma kartę sieciową ale może mieć ja wyłączoną.
    Żeby ją włączyć należy włączyć ją za pomocą przycisku na obudowie laptopa - szukajcie przycisku z narysowaną antenką.
    Po jej włączeniu spokojnie powinna karta zacząć szukać sieci bezprzewodowych.

    Jeśli nie ma fizycznie karty w laptopie to trzeba by było dokupić kartę wifi na USB (50 zł i wzwyż) lub na PCMCIA (koło 70zł).
    Pozdrawiam
  • #4 13 Feb 2010 17:12
    rafik108
    Level 18  
    Posts: 410 | Help: 7
    • Location: olsztyn
    Topic author Helpful post? (+1)
    Chyba nie ma, ale jak szukam w swoim laptopie to mam tak:
    "karty sieciowe
    - Atheros AR5007EG Wireless Network Adapter
    - Broadcom NetLink (TM) Gigabit Ethernet
    - Karta sieciowa1394"
    a u niego jest tak:
    "karty sieciowe
    -Realtek RTL8139/810x Family Fast Ethernet NIC"
    ani u mnie ani u niego nic nie jest napisane o Fi Wi a ja jednak mam internet bezprzewodowy, a może któraś z tych kart oznacza że to jest Wi Fi? A może coś musi doinstalować? Na obudowie ma przełącznik z antenką i jest włączony i nic.
  • #5 13 Feb 2010 17:26
    vrbreed
    Level 12  
    Posts: 73 | Help: 3
    • Location: poznan
    Helpful post? (+2)
    witaj znalazłem coś takiego
    http://toshiba.katalog-notebookow.pl/notebook/toshiba-satellite-l30-10w/
    tam widać że ten laptop ma kartę sieciową może jest wyłączona? a może faktycznie ten model jej nie posiada żeby sprawdzić otwórz
    PANEL STEROWANIA-MENEDŻER URZĄDZEŃ-KARTY SIECIOWE
    jeżeli masz karte sieciową powinna być widoczna pozdrawiam
    Wi Fi - jak sprawdzić czy mam w komputerze?
  • #6 13 Feb 2010 17:36
    kostian
    Level 25  
    Posts: 850 | Help: 51
    • Location: Rzeszów
    Helpful post? (-1)
    Ty masz bezprzewodówkę:
    to jest to : Atheros AR5007EG Wireless Network Adapter

    U niego nie widać w menadżerze - czy nie ma tam jakichś pytajników ?

    Na szybko sprawdzone w necie - powinien mieć kartę bezprzewodową, jeżeli jej brak to ma ją wyłączoną lub brak sterowników.
  • #7 13 Feb 2010 17:49
    rafik108
    Level 18  
    Posts: 410 | Help: 7
    • Location: olsztyn
    Topic author Helpful post? (+1)
    No właśnie widzę że są:

    inne urządzenia
    - ? Kontroler Ethernet
    - ? Modem Device on Hight Defintion Audio Bus

    Kontrolery SCSI i RAID
    - AAK52D8W IDE Controller
    - ? NERO IMAGEDRVE SCSI Controller

    Spróbuje doinstalować jakiś sterownik, nie wiem za bardzo jaki coś pokombinuje. A stanie się coś jak zainstaluję wszystkie sterowniki od nowa?
  • #8 13 Feb 2010 17:56
    kostian
    Level 25  
    Posts: 850 | Help: 51
    • Location: Rzeszów
    Helpful post? (+1)
    Kontroler Ethernet to właśnie brakująca karta WiFi.
    Nie instaluj wszystkich : wejdź na stronę Toshiby , driver , download - wybierz model laptopa i ściągnij stery do karty WiFi (Wirelles Network Adapter).

    Tu masz gotowe - wybierz tylko system ;
    http://eu.computers.toshiba-europe.com/innovation/download_drivers_bios.jsp?service=EU
  • #9 13 Feb 2010 18:07
    rafik108
    Level 18  
    Posts: 410 | Help: 7
    • Location: olsztyn
    Topic author Helpful post? (0)
    nie ma tego "Wirelles Network Adapter" są takie:
    - Wireless Lan Client Manager
    - Wireless Lan Driver
    to któryś z tych?
  • #10 13 Feb 2010 18:12
    kostian
    Level 25  
    Posts: 850 | Help: 51
    • Location: Rzeszów
    Helpful post? (+2)
    Wireless Lan Driver
  • #11 13 Feb 2010 18:22
    rafik108
    Level 18  
    Posts: 410 | Help: 7
    • Location: olsztyn
    Topic author Helpful post? (0)
    I znów jestem zielony, wszystkie pozostałe pobierają się normalnie a przy tym "Wireless Lan Driver" trzeba jeszcze coś wybrać i nie za bardzo wiem co? Pomożesz?
  • #12 13 Feb 2010 18:26
    kostian
    Level 25  
    Posts: 850 | Help: 51
    • Location: Rzeszów
    Helpful post? (0)
    Pomogę chętnie tylko nie wiem co trzeba wybrać jeszcze dodatkowo - jaki masz system ?
  • #13 13 Feb 2010 18:30
    rafik108
    Level 18  
    Posts: 410 | Help: 7
    • Location: olsztyn
    Topic author Helpful post? (0)
    Toshiba satellite L30-10W Model NO PSL 33E-03J035PL system operacyjny XP. Czekam na wskazówki.
  • Helpful post
    #14 13 Feb 2010 18:31
    kostian
    Level 25  
    Posts: 850 | Help: 51
    • Location: Rzeszów
    Helpful post? (0)
    Chyba rozumiem o co chodzi - w tych laptopach montowane widocznie były 3 rodzaje kart bezprzewodowych ; Intela , Realteka i Atheros nie wiem jaka jest u ciebie ale ściągnij po kolei każdy i potem daj aktualizuj sterownik w menadżerze urządzeń i wskazuj po kolei każdy ze ściągniętych sterowników ( oczywiście wypakuj wcześniej ściągnięte pliki na dysk) - system sam wybierze ten odpowiedni , nie zainstaluje Ci innej firmy bo nie będzie pasował.

    Stawiam na Atheros.
  • #15 13 Feb 2010 19:14
    rafik108
    Level 18  
    Posts: 410 | Help: 7
    • Location: olsztyn
    Topic author Helpful post? (-1)
    Dzięki, miałem małe problemy ale poradziłem.
    Jeszcze raz dzięki za poradę.
Mouser  Search 4 million + Products
Browse Products