Forum elektroda.pl

Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Wi Fi - jak sprawdzić czy mam w komputerze?


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Sieci WiFi -> Wi Fi - jak sprawdzić czy mam w komputerze?
Autor
Wiadomość
rafik108
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 01 Paź 2009
Posty: 363
Miasto: olsztyn

Post#1 Post autora tematu 13 Lut 2010 17:45   

Wi Fi - jak sprawdzić czy mam w komputerze?


Witam koledzy.
Nie jestem fachowcem w komputerach (chyba już widać po pytaniu). Mam internet w domu podłączyłem ruter i i mam internet droga radiową, zabezpieczyłem ten ruter według wskazówek, i jest ok. Chciałem zobaczyć czy ktoś inny może się włamać do mnie, przyszedł kolega ze swoim laptopem (Toshiba Satellite L30-10W Model NO PSL33L- 03J035PL) i nie może wykryć żadnych dostępnych sieci (nie ma tego małego komputerka na dole), słyszałem że może u niego nie być urządzenia Wi Fi, nie wiem do końca jak to sprawdzić. I w związku z tym mam pytanie jak sprawdzić czy on ma Wi Fi, a jeśli nie ma czy może w jakiś sposób bez kabla uzyskać internet?

Z góry dziękuję i pozdrawiam
Powrót do góry
   
kostian
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 13 Cze 2004
Posty: 858
Miasto: Rzeszów

Post#2 13 Lut 2010 17:55   

Re: Wi Fi - jak sprawdzić czy mam w komputerze?


Menadżer urządzeń - szukaj kart WiFi.
Może - jak dokupi kartę bezprzewodową (jeżeli faktycznie nie ma jej w laptopie).
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 13 Lut 2010 17:55   





Powrót do góry
   
phrozen
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 23 Sie 2006
Posty: 473
Miasto: Kędzierzyn-Koźle

Post#3 13 Lut 2010 18:03   

Re: Wi Fi - jak sprawdzić czy mam w komputerze?


Witam
Żeby sprawdzić czy ma kartę wifi :
Start -> Panel sterowania -> System -> Sprzęt -> Menadżer urządzeń->
gałąż Karty sieciowe i szukaj tam czy jest pozycja jakaś co ma w nazwie "Wifi".
Jeśli taka jest to znaczy że ma kartę sieciową ale może mieć ja wyłączoną.
Żeby ją włączyć należy włączyć ją za pomocą przycisku na obudowie laptopa - szukajcie przycisku z narysowaną antenką.
Po jej włączeniu spokojnie powinna karta zacząć szukać sieci bezprzewodowych.

Jeśli nie ma fizycznie karty w laptopie to trzeba by było dokupić kartę wifi na USB (50 zł i wzwyż) lub na PCMCIA (koło 70zł).
Pozdrawiam
Powrót do góry
   
rafik108
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 01 Paź 2009
Posty: 363
Miasto: olsztyn

Post#4 Post autora tematu 13 Lut 2010 18:12   

Re: Wi Fi - jak sprawdzić czy mam w komputerze?


Chyba nie ma, ale jak szukam w swoim laptopie to mam tak:
"karty sieciowe
- Atheros AR5007EG Wireless Network Adapter
- Broadcom NetLink (TM) Gigabit Ethernet
- Karta sieciowa1394"
a u niego jest tak:
"karty sieciowe
-Realtek RTL8139/810x Family Fast Ethernet NIC"
ani u mnie ani u niego nic nie jest napisane o Fi Wi a ja jednak mam internet bezprzewodowy, a może któraś z tych kart oznacza że to jest Wi Fi? A może coś musi doinstalować? Na obudowie ma przełącznik z antenką i jest włączony i nic.
Powrót do góry
   
vrbreed
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 20 Gru 2009
Posty: 71
Miasto: poznan

Post#5 13 Lut 2010 18:26   

Re: Wi Fi - jak sprawdzić czy mam w komputerze?


witaj znalazłem coś takiego
http://toshiba.katalog-notebookow.pl/notebook/toshiba-satellite-l30-10w/
tam widać że ten laptop ma kartę sieciową może jest wyłączona? a może faktycznie ten model jej nie posiada żeby sprawdzić otwórz
PANEL STEROWANIA-MENEDŻER URZĄDZEŃ-KARTY SIECIOWE
jeżeli masz karte sieciową powinna być widoczna pozdrawiam
Wi Fi - jak sprawdzić czy mam w komputerze?
Powrót do góry
   
kostian
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 13 Cze 2004
Posty: 858
Miasto: Rzeszów

Post#6 13 Lut 2010 18:36   

Re: Wi Fi - jak sprawdzić czy mam w komputerze?


Ty masz bezprzewodówkę:
to jest to : Atheros AR5007EG Wireless Network Adapter

U niego nie widać w menadżerze - czy nie ma tam jakichś pytajników ?

Na szybko sprawdzone w necie - powinien mieć kartę bezprzewodową, jeżeli jej brak to ma ją wyłączoną lub brak sterowników.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 13 Lut 2010 18:36   





Powrót do góry
   
rafik108
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 01 Paź 2009
Posty: 363
Miasto: olsztyn

Post#7 Post autora tematu 13 Lut 2010 18:49   

Re: Wi Fi - jak sprawdzić czy mam w komputerze?


No właśnie widzę że są:

inne urządzenia
- ? Kontroler Ethernet
- ? Modem Device on Hight Defintion Audio Bus

Kontrolery SCSI i RAID
- AAK52D8W IDE Controller
- ? NERO IMAGEDRVE SCSI Controller

Spróbuje doinstalować jakiś sterownik, nie wiem za bardzo jaki coś pokombinuje. A stanie się coś jak zainstaluję wszystkie sterowniki od nowa?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 13 Lut 2010 18:49   





Powrót do góry
   
kostian
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 13 Cze 2004
Posty: 858
Miasto: Rzeszów

Post#8 13 Lut 2010 18:56   

Re: Wi Fi - jak sprawdzić czy mam w komputerze?


Kontroler Ethernet to właśnie brakująca karta WiFi.
Nie instaluj wszystkich : wejdź na stronę Toshiby , driver , download - wybierz model laptopa i ściągnij stery do karty WiFi (Wirelles Network Adapter).

Tu masz gotowe - wybierz tylko system ;
http://eu.computers.toshiba-europe.com/innovation/download_drivers_bios.jsp?service=EU
Powrót do góry
   
rafik108
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 01 Paź 2009
Posty: 363
Miasto: olsztyn

Post#9 Post autora tematu 13 Lut 2010 19:07   

Re: Wi Fi - jak sprawdzić czy mam w komputerze?


nie ma tego "Wirelles Network Adapter" są takie:
- Wireless Lan Client Manager
- Wireless Lan Driver
to któryś z tych?
Powrót do góry
   
kostian
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 13 Cze 2004
Posty: 858
Miasto: Rzeszów

Post#10 13 Lut 2010 19:12   

Re: Wi Fi - jak sprawdzić czy mam w komputerze?


Wireless Lan Driver
Powrót do góry
   
rafik108
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 01 Paź 2009
Posty: 363
Miasto: olsztyn

Post#11 Post autora tematu 13 Lut 2010 19:22   

Re: Wi Fi - jak sprawdzić czy mam w komputerze?


I znów jestem zielony, wszystkie pozostałe pobierają się normalnie a przy tym "Wireless Lan Driver" trzeba jeszcze coś wybrać i nie za bardzo wiem co? Pomożesz?
Powrót do góry
   
kostian
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 13 Cze 2004
Posty: 858
Miasto: Rzeszów

Post#12 13 Lut 2010 19:26   

Re: Wi Fi - jak sprawdzić czy mam w komputerze?


Pomogę chętnie tylko nie wiem co trzeba wybrać jeszcze dodatkowo - jaki masz system ?
Powrót do góry
   
rafik108
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 01 Paź 2009
Posty: 363
Miasto: olsztyn

Post#13 Post autora tematu 13 Lut 2010 19:30   

Re: Wi Fi - jak sprawdzić czy mam w komputerze?


Toshiba satellite L30-10W Model NO PSL 33E-03J035PL system operacyjny XP. Czekam na wskazówki.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 13 Lut 2010 19:30   





Powrót do góry
   
kostian
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 13 Cze 2004
Posty: 858
Miasto: Rzeszów

Post#14 13 Lut 2010 19:31pomocny post - solucja   

Re: Wi Fi - jak sprawdzić czy mam w komputerze?


Chyba rozumiem o co chodzi - w tych laptopach montowane widocznie były 3 rodzaje kart bezprzewodowych ; Intela , Realteka i Atheros nie wiem jaka jest u ciebie ale ściągnij po kolei każdy i potem daj aktualizuj sterownik w menadżerze urządzeń i wskazuj po kolei każdy ze ściągniętych sterowników ( oczywiście wypakuj wcześniej ściągnięte pliki na dysk) - system sam wybierze ten odpowiedni , nie zainstaluje Ci innej firmy bo nie będzie pasował.

Stawiam na Atheros.
Powrót do góry
   
rafik108
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 01 Paź 2009
Posty: 363
Miasto: olsztyn

Post#15 Post autora tematu 13 Lut 2010 20:14   

Re: Wi Fi - jak sprawdzić czy mam w komputerze?


Dzięki, miałem małe problemy ale poradziłem.
Jeszcze raz dzięki za poradę.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Sieci WiFi -> Wi Fi - jak sprawdzić czy mam w komputerze?
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Jak sprawdzić czy mam całkowicie legalne oprogramowanie? (9)
Jak sprawdzić czy mam internet z vectry? (1)
jak sprawdzić czy mam sp1 w viście (3)
Jak sprawdzić czy mam włam do wifi (4)
Jak sprawdzić czy mam PCMCIA 32bitowe? (7)
Jak sprawdzić czy mam zewnętrzne ip? (25)
KeyLogger - jak sprawdzić czy mam go na PC? (8)
jak sprawdzić czy mam USB 2.0 (10)
jak sprawdzić czy mam zew ip (17)
Jak sprawdzić jakie mam IP Zewn. czy Wewn. (5)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.052 seconds

elektroda.pl temat RSS