Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Vectra+router+laptop+pc(połączenie wi-fi lan)


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Sieci, Internet -> Sieci Początkujący ->Vectra+router+laptop+pc(połączenie wi-fi lan) Napisz nowy temat  Temat zablokowany. 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
Traweler
Poziom 8
Poziom 8
Miasto: Warszawa
Dołączył: 16 Gru 2009
Posty: 30
Ocena postów: 1
Traweler
Poziom 8
Post#1 13 Lut 2010 16:51  Autor tematu   

Vectra+router+laptop+pc(połączenie wi-fi lan)


Wiem,że na ten temat było już masę postów ale nie mogłem znaleźć jakiegoś prostego opisu.
Mam internet z vectry z modemem Atlanta 2100 do tego kupiłem ruter bezprzewodowy TP-LINK TL-WR340G.
Chce podzielić łącze na PC-ta i laptopa(PC przewodowo,laptop wifi )
Z tego co wiem połączenie powinno wyglądać tak jak na zamieszczonym obrazku.
Vectra+router+laptop+pc(połączenie wi-fi lan)
Rozumiem,że najpierw podłączam router do komputera i go konfiguruje a następnie sieć wifi tak?
Ogólnie to o jakiś opis bym prosił :]

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
tomrom1985
Poziom 21
Poziom 21
Miasto: Warszawa
Dołączył: 31 Paź 2007
Posty: 1103
Pomógł: 74
Ocena postów: 24
tomrom1985
Poziom 21
Post#2 13 Lut 2010 17:58    

Re: Vectra+router+laptop+pc(połączenie wi-fi lan)


Do routera powinna być instrukcja. Zasada jest taka, że jeśli router jest bez modemu wbudowanego to tak jak masz na rysunku czyli najpierw oryginalny modem, potem router, potem kabelkiem do PC. Z PC konfigurujesz router, włączasz wifi, zabezpieczasz sieć i podłączasz się lapkiem

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Traweler
Poziom 8
Poziom 8
Miasto: Warszawa
Dołączył: 16 Gru 2009
Posty: 30
Ocena postów: 1
Traweler
Poziom 8
Post#3 13 Lut 2010 18:14  Autor tematu   

Re: Vectra+router+laptop+pc(połączenie wi-fi lan)


Czytałem gdzieś,że vectra ma jakieś zabezpieczenia i aby rozdzielić neta na kilka komputerów to trzeba klonować adres mac karty sieciowej.Czy to prawda?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
tomrom1985
Poziom 21
Poziom 21
Miasto: Warszawa
Dołączył: 31 Paź 2007
Posty: 1103
Pomógł: 74
Ocena postów: 24
tomrom1985
Poziom 21
Post#4 13 Lut 2010 18:21    

Re: Vectra+router+laptop+pc(połączenie wi-fi lan)


Jeśli się nie mylę to klonowanie macu karty robi się gdy podłączasz np. 2 PC a nie 1 PC i laptop. Spróbuj skonfigurować połączenia według instrukcji

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Traweler
Poziom 8
Poziom 8
Miasto: Warszawa
Dołączył: 16 Gru 2009
Posty: 30
Ocena postów: 1
Traweler
Poziom 8
Post#5 14 Lut 2010 10:40  Autor tematu   

Re: Vectra+router+laptop+pc(połączenie wi-fi lan)


Jeszcze jedno pytanie.Gdy włączony jest tyko jeden komputer to cały transfer "idzie" na niego czy jest podzielony na stałe na 2?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
tomrom1985
Poziom 21
Poziom 21
Miasto: Warszawa
Dołączył: 31 Paź 2007
Posty: 1103
Pomógł: 74
Ocena postów: 24
tomrom1985
Poziom 21
Post#6 14 Lut 2010 11:16    

Re: Vectra+router+laptop+pc(połączenie wi-fi lan)


Jeśli masz jeden komp to sygnał idzie na niego w 100%, lecz są też routeru gdzie można przydzielić procent łącza na poszczególnego usera

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
piterus99
Poziom 26
Poziom 26
Miasto: Bolesławiec/Wrocław
Dołączył: 24 Lut 2005
Posty: 9052
Pomógł: 1076
Ocena postów: 33
piterus99
Poziom 26
Post#7 14 Lut 2010 11:42    

Re: Vectra+router+laptop+pc(połączenie wi-fi lan)


tomekromanik napisał:
Jeśli się nie mylę to klonowanie macu karty robi się gdy podłączasz np. 2 PC a nie 1 PC i laptop.

A co to ma do rzeczy?:D laptop to nie PC? Nawet podłączając JEDEN komputer, amige, atari, telefon, iphone czy ciągnik rolniczy jeśli operator stosuje filtracje po MACu trzeba na interfejsie WAN zmienić ten adres.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
tomrom1985
Poziom 21
Poziom 21
Miasto: Warszawa
Dołączył: 31 Paź 2007
Posty: 1103
Pomógł: 74
Ocena postów: 24
tomrom1985
Poziom 21
Post#8 14 Lut 2010 11:48Pomocny post    

Re: Vectra+router+laptop+pc(połączenie wi-fi lan)


Operator może stosować po macu ale tylko swojego modemu a nie karty sieciowej klienta no chyba, że ten klient chce rozdzielać łącze na innych i włączy sobie filtrowanie po macu. Jeśli się mylę lub coś pomieszałem to przepraszam

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
jadzka
Poziom 10
Poziom 10
Miasto: Łomża
Dołączył: 18 Kwi 2005
Posty: 45
Pomógł: 1
jadzka
Poziom 10
Post#9 16 Lut 2010 10:55    

Re: Vectra+router+laptop+pc(połączenie wi-fi lan)


Nie trzeba klonować adresu IP. Vectra nie przydziela IP do karty sieciowej. Przed zmianą każdego sprzętu na wyjściu (laptop, router, komputer itp) modemu należy tylko zresetować go (laptop, router, komputer itp).

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Temat zablokowany.     Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Sieci, Internet -> Sieci Początkujący -> Vectra+router+laptop+pc(połączenie wi-fi lan)
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Router D-link Dl-604 połączenie lan (7)
Połączenie w LAN stacjonarny-laptop (3)
Router TP - LINK połączenie WiFi do AP Planet --> Lan tun (21)
ORANGE ROUTER DGT - Połączenie bezprzewodowe urządzeń LAN RJ-45 (4)
Bardzo wolny transfer w sieci LAN (Vectra, nowy router) (5)
LAN, PC, laptop, router -> problem :/ (11)
Sieć LAN: laptop + PC + router (4)
RADIOWKA > PC > LAN > ROUTER > WIFI > LAPTOP ? (4)
Połączenie laptop router komputer (2)
LAN = PC/Router/Laptop. Drukarka, udostępnianie plików, gra. (2)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.059 seconds

elektroda.pl temat RSS