Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Vectra+router+laptop+pc(połączenie wi-fi lan)


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Sieci Początkujący -> Vectra+router+laptop+pc(połączenie wi-fi lan)
Autor
Wiadomość
Traweler
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 16 Gru 2009
Posty: 30
Miasto: Warszawa

Post#1 Post autora tematu 13 Lut 2010 17:51   

Vectra+router+laptop+pc(połączenie wi-fi lan)


Wiem,że na ten temat było już masę postów ale nie mogłem znaleźć jakiegoś prostego opisu.
Mam internet z vectry z modemem Atlanta 2100 do tego kupiłem ruter bezprzewodowy TP-LINK TL-WR340G.
Chce podzielić łącze na PC-ta i laptopa(PC przewodowo,laptop wifi )
Z tego co wiem połączenie powinno wyglądać tak jak na zamieszczonym obrazku.
Vectra+router+laptop+pc(połączenie wi-fi lan)
Rozumiem,że najpierw podłączam router do komputera i go konfiguruje a następnie sieć wifi tak?
Ogólnie to o jakiś opis bym prosił :]
Powrót do góry
   
tomrom1985
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 31 Paź 2007
Posty: 1035
Miasto: warszawa

Post#2 13 Lut 2010 18:58   

Re: Vectra+router+laptop+pc(połączenie wi-fi lan)


Do routera powinna być instrukcja. Zasada jest taka, że jeśli router jest bez modemu wbudowanego to tak jak masz na rysunku czyli najpierw oryginalny modem, potem router, potem kabelkiem do PC. Z PC konfigurujesz router, włączasz wifi, zabezpieczasz sieć i podłączasz się lapkiem
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 13 Lut 2010 18:58   





Powrót do góry
   
Traweler
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 16 Gru 2009
Posty: 30
Miasto: Warszawa

Post#3 Post autora tematu 13 Lut 2010 19:14   

Re: Vectra+router+laptop+pc(połączenie wi-fi lan)


Czytałem gdzieś,że vectra ma jakieś zabezpieczenia i aby rozdzielić neta na kilka komputerów to trzeba klonować adres mac karty sieciowej.Czy to prawda?
Powrót do góry
   
tomrom1985
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 31 Paź 2007
Posty: 1035
Miasto: warszawa

Post#4 13 Lut 2010 19:21   

Re: Vectra+router+laptop+pc(połączenie wi-fi lan)


Jeśli się nie mylę to klonowanie macu karty robi się gdy podłączasz np. 2 PC a nie 1 PC i laptop. Spróbuj skonfigurować połączenia według instrukcji
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 13 Lut 2010 19:21   





Powrót do góry
   
Traweler
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 16 Gru 2009
Posty: 30
Miasto: Warszawa

Post#5 Post autora tematu 14 Lut 2010 11:40   

Re: Vectra+router+laptop+pc(połączenie wi-fi lan)


Jeszcze jedno pytanie.Gdy włączony jest tyko jeden komputer to cały transfer "idzie" na niego czy jest podzielony na stałe na 2?
Powrót do góry
   
tomrom1985
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 31 Paź 2007
Posty: 1035
Miasto: warszawa

Post#6 14 Lut 2010 12:16   

Re: Vectra+router+laptop+pc(połączenie wi-fi lan)


Jeśli masz jeden komp to sygnał idzie na niego w 100%, lecz są też routeru gdzie można przydzielić procent łącza na poszczególnego usera
Powrót do góry
   
piterus99
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 24 Lut 2005
Posty: 9165
Miasto: Bolesławiec/Wrocław

Post#7 14 Lut 2010 12:42   

Re: Vectra+router+laptop+pc(połączenie wi-fi lan)


tomekromanik napisał:
Jeśli się nie mylę to klonowanie macu karty robi się gdy podłączasz np. 2 PC a nie 1 PC i laptop.

A co to ma do rzeczy?:D laptop to nie PC? Nawet podłączając JEDEN komputer, amige, atari, telefon, iphone czy ciągnik rolniczy jeśli operator stosuje filtracje po MACu trzeba na interfejsie WAN zmienić ten adres.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 14 Lut 2010 12:42   





Powrót do góry
   
tomrom1985
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 31 Paź 2007
Posty: 1035
Miasto: warszawa

Post#8 14 Lut 2010 12:48pomocny post - solucja   

Re: Vectra+router+laptop+pc(połączenie wi-fi lan)


Operator może stosować po macu ale tylko swojego modemu a nie karty sieciowej klienta no chyba, że ten klient chce rozdzielać łącze na innych i włączy sobie filtrowanie po macu. Jeśli się mylę lub coś pomieszałem to przepraszam
Powrót do góry
   
jadzka
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 18 Kwi 2005
Posty: 44
Miasto: Łomża

Post#9 16 Lut 2010 11:55   

Re: Vectra+router+laptop+pc(połączenie wi-fi lan)


Nie trzeba klonować adresu IP. Vectra nie przydziela IP do karty sieciowej. Przed zmianą każdego sprzętu na wyjściu (laptop, router, komputer itp) modemu należy tylko zresetować go (laptop, router, komputer itp).
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Sieci Początkujący -> Vectra+router+laptop+pc(połączenie wi-fi lan)
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Router D-link Dl-604 połączenie lan (7)
Połączenie w LAN stacjonarny-laptop (3)
Router TP - LINK połączenie WiFi do AP Planet --> Lan tun (21)
ORANGE ROUTER DGT - Połączenie bezprzewodowe urządzeń LAN RJ-45 (4)
Bardzo wolny transfer w sieci LAN (Vectra, nowy router) (5)
LAN, PC, laptop, router -> problem :/ (11)
Sieć LAN: laptop + PC + router (4)
RADIOWKA > PC > LAN > ROUTER > WIFI > LAPTOP ? (4)
Połączenie laptop router komputer (2)
LAN = PC/Router/Laptop. Drukarka, udostępnianie plików, gra. (2)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.071 seconds

elektroda.pl temat RSS