Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Vectra+router+laptop+pc(połączenie wi-fi lan)


  Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> Network Beginners ->Vectra+router+laptop+pc(połączenie wi-fi lan) Post new topic  This topic is locked 
Author
Hide the left column
Show left column Message
Traweler
Level 8
Location: Warszawa
Joined: 16 Dec 2009
Posts: 30
Post rating: 1
Traweler
Level 8
Post#1 13 Feb 2010 16:51  Topic author   

Vectra+router+laptop+pc(połączenie wi-fi lan)


Wiem,że na ten temat było już masę postów ale nie mogłem znaleźć jakiegoś prostego opisu.
Mam internet z vectry z modemem Atlanta 2100 do tego kupiłem ruter bezprzewodowy TP-LINK TL-WR340G.
Chce podzielić łącze na PC-ta i laptopa(PC przewodowo,laptop wifi )
Z tego co wiem połączenie powinno wyglądać tak jak na zamieszczonym obrazku.
Vectra+router+laptop+pc(połączenie wi-fi lan)
Rozumiem,że najpierw podłączam router do komputera i go konfiguruje a następnie sieć wifi tak?
Ogólnie to o jakiś opis bym prosił :]

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
tomrom1985
Level 26
Location: Warszawa
Joined: 31 Oct 2007
Posts: 1320
Helped: 85
Post rating: 39
tomrom1985
Level 26
Post#2 13 Feb 2010 17:58    

Re: Vectra+router+laptop+pc(połączenie wi-fi lan)


Do routera powinna być instrukcja. Zasada jest taka, że jeśli router jest bez modemu wbudowanego to tak jak masz na rysunku czyli najpierw oryginalny modem, potem router, potem kabelkiem do PC. Z PC konfigurujesz router, włączasz wifi, zabezpieczasz sieć i podłączasz się lapkiem

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Traweler
Level 8
Location: Warszawa
Joined: 16 Dec 2009
Posts: 30
Post rating: 1
Traweler
Level 8
Post#3 13 Feb 2010 18:14  Topic author   

Re: Vectra+router+laptop+pc(połączenie wi-fi lan)


Czytałem gdzieś,że vectra ma jakieś zabezpieczenia i aby rozdzielić neta na kilka komputerów to trzeba klonować adres mac karty sieciowej.Czy to prawda?

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
tomrom1985
Level 26
Location: Warszawa
Joined: 31 Oct 2007
Posts: 1320
Helped: 85
Post rating: 39
tomrom1985
Level 26
Post#4 13 Feb 2010 18:21    

Re: Vectra+router+laptop+pc(połączenie wi-fi lan)


Jeśli się nie mylę to klonowanie macu karty robi się gdy podłączasz np. 2 PC a nie 1 PC i laptop. Spróbuj skonfigurować połączenia według instrukcji

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Traweler
Level 8
Location: Warszawa
Joined: 16 Dec 2009
Posts: 30
Post rating: 1
Traweler
Level 8
Post#5 14 Feb 2010 10:40  Topic author   

Re: Vectra+router+laptop+pc(połączenie wi-fi lan)


Jeszcze jedno pytanie.Gdy włączony jest tyko jeden komputer to cały transfer "idzie" na niego czy jest podzielony na stałe na 2?

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
tomrom1985
Level 26
Location: Warszawa
Joined: 31 Oct 2007
Posts: 1320
Helped: 85
Post rating: 39
tomrom1985
Level 26
Post#6 14 Feb 2010 11:16    

Re: Vectra+router+laptop+pc(połączenie wi-fi lan)


Jeśli masz jeden komp to sygnał idzie na niego w 100%, lecz są też routeru gdzie można przydzielić procent łącza na poszczególnego usera

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
piterus99
Level 43
Location: Bolesławiec/Wrocław
Joined: 24 Feb 2005
Posts: 9042
Helped: 1081
Post rating: 40
piterus99
Level 43
Post#7 14 Feb 2010 11:42    

Re: Vectra+router+laptop+pc(połączenie wi-fi lan)


tomekromanik wrote:
Jeśli się nie mylę to klonowanie macu karty robi się gdy podłączasz np. 2 PC a nie 1 PC i laptop.

A co to ma do rzeczy?:D laptop to nie PC? Nawet podłączając JEDEN komputer, amige, atari, telefon, iphone czy ciągnik rolniczy jeśli operator stosuje filtracje po MACu trzeba na interfejsie WAN zmienić ten adres.

Helpful post? + 0
Back to top
tomrom1985
Level 26
Location: Warszawa
Joined: 31 Oct 2007
Posts: 1320
Helped: 85
Post rating: 39
tomrom1985
Level 26
Post#8 14 Feb 2010 11:48Helpful post    

Re: Vectra+router+laptop+pc(połączenie wi-fi lan)


Operator może stosować po macu ale tylko swojego modemu a nie karty sieciowej klienta no chyba, że ten klient chce rozdzielać łącze na innych i włączy sobie filtrowanie po macu. Jeśli się mylę lub coś pomieszałem to przepraszam

Helpful post? + 0
Back to top
jadzka
Level 12
Location: Łomża
Joined: 18 Apr 2005
Posts: 45
Helped: 1
jadzka
Level 12
Post#9 16 Feb 2010 10:55    

Re: Vectra+router+laptop+pc(połączenie wi-fi lan)


Nie trzeba klonować adresu IP. Vectra nie przydziela IP do karty sieciowej. Przed zmianą każdego sprzętu na wyjściu (laptop, router, komputer itp) modemu należy tylko zresetować go (laptop, router, komputer itp).

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  This topic is locked     Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> Network Beginners -> Vectra+router+laptop+pc(połączenie wi-fi lan)
Page 1 of 1

Similar topics to vectra+router+laptop+pc(połączenie wi-fi lan)

Router D-link Dl-604 połączenie lan (7)
Połączenie w LAN stacjonarny-laptop (3)
Router TP - LINK połączenie WiFi do AP Planet --> Lan tun (21)
ORANGE ROUTER DGT - Połączenie bezprzewodowe urządzeń LAN RJ-45 (4)
Bardzo wolny transfer w sieci LAN (Vectra, nowy router) (5)
LAN, PC, laptop, router -> problem :/ (11)
Sieć LAN: laptop + PC + router (4)
RADIOWKA > PC > LAN > ROUTER > WIFI > LAPTOP ? (4)
Połączenie laptop router komputer (2)
LAN = PC/Router/Laptop. Drukarka, udostępnianie plików, gra. (2)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.103 seconds