| Author |
zmiennik83 Poziom 5

|
14 Feb 2010 07:28 Problem po walce z wirusami... |
|
|
|
Witam. Mój komputer został poważnie zaatakowany z sieci ale mniejsza o to...problem jaki pozostał to wykrzykniki przy kartach sieciowych oraz dodatkowe jakieś dziwne wpisy. Chciałbym usunąć wszystko tam, ale się nie da...informuje, że urządzenie może być potrzebne do uruchomienia systemu. Wirusów już nie ma. Kaspersky się nimi zajął, ale kurde nie chce przez taką głupotę robić reinstalki windy...Bawie się już z tym całą noc i nic nie mogę poradzić. Nie mogę korzystać z netu na tym komputerze w ogóle, bo dotyczy to karty wifi i lan. Sterowniki mam, tylko nie wiem jak je zainstalować...bo najpierw trzeba jakoś usunąć stare...załączam screena z tego co sie dzieje, pomocy!!!!
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
14 Feb 2010 07:28 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
karola44-81 Poziom 20

Joined: 22 Feb 2006 Posts: 943 Location: Polaniec woj. swietokrzyskie
|
14 Feb 2010 09:27 Re: Problem po walce z wirusami... |
|
|
|
Na kazge z tych urzadzen klikasz i otwierasz jego wlasciwosci. Klikajac 2 azy odrazu otworzy. W zakladce sterownik masz opcje ci potrzebne. Aktualizuj sterownik. Lub odinstaluj urzadzenie. Aktualizujac najlepiej wybiez opcje, ze sam wskazesz sterownik do zainstalowania.
Jeszcze jedno. Sprawdz w antywirusie listy plikow dodanych do kwarantanny. Moze Antywirus je rozpoznal jako szkodniki i odcial od systemu.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
14 Feb 2010 09:27 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
zmiennik83 Poziom 5

|
14 Feb 2010 13:11 Re: Problem po walce z wirusami... |
|
|
|
| karola44-81 wrote: |
| Aktualizuj sterownik. Lub odinstaluj urzadzenie. |
Nie da rady! Próbując aktualizować którykolwiek z nich wyskakuje informacja, że windows nie znalazł lepszego sterownika niż ten który jest zainstalowany, a o odinstalowaniu nie ma mowy. Podkreślam, że siedziałem przy tym pół nocy a takim laikiem nie jestem....Potrzebuje jakiejś niestandardowej procedury, typu wywalanie sterowników ręcznie czy coś takiego. Dodam, że stało mi się to na 2 laptopach jednocześnie????!!!!! Tylko, jeden odratowałem szybko używając przywracania systemu, niestety w tym drugim ta opcja nie chce nic przywrócić....oba komputery miałem poważnie atakowane przez cały dzień!!!
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
14 Feb 2010 13:11 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
bl4ck.0wl Poziom 15

|
14 Feb 2010 14:15 Re: Problem po walce z wirusami... |
|
|
|
Jeśli dobrze pamiętam Kaspersky jako jedyna firma ma tak potężny engine że potrafi wyrwać malware łacznie z kawałkiem kernela. Jeśli na slocie siedział malware i dopisał się do kernela to bez reinstalki nie odzyskasz go. Ale prawda taka - zrób backup wszystkiego co masz (zdjęcia etc), ściagnij sobie i wypal jakiegoś antywira (chyba że masz tego kasperskiego) odetnij kompa od sieci, postaw świeży system, wgraj antywirusa, skonfiguruj go dobrze, podepnij sieciówkę, skonfiguruj i podepnij dopiero sieć i od razu ściagnij aktualizacje do wszystkiego co masz (tak nawet aktualizacje firmware napędu cd/dvd/blueray)
Ps Sterowników ręcznie nie wywalisz (chyba że je przedtem sam wgrałeś) ponieważ one są zapisane w kernelu
Pps A propos ataku, coś takiego jak firewall twoje laptopy znały?
|
|
| Back to top |
|
 |