FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

PSPA 1004 - Wzmacniacz z konieczności...wypełnienia obudowy.

[ + ] [ - ]
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> PSPA 1004 - Wzmacniacz z konieczności...wypełnienia obudowy.
Author
Poziom 26
Poziom 26

Post#1 Post from the author of the topic 14 Feb 2010 21:09   

Krótki wstęp:
Nie bez przyczyny tytuł tematu "Wzmacniacz z konieczności". Otóż tak się zdarzyło, że swego czasu zrobiłem (z nadzieją na domowe stereo) wzmacniacz w którym użyłem w torze przedwzmacniacza układów TDA 7318D i TDA 7317 sterowanych z procków szyną I2C. Całość z KiT'a N.E. Nr 313k i 135k. Przyznaję, że zrobiłem tak z czystego lenistwa i trochę z chęci sprawdzenia czy peany na cześć tych układów są prawdziwe...
Powstała nawet obudowa, złożone wszystko elegancko i... Pochlebne opinie na temat tych układów wydają się być mocno przesadzone.
Wzmacniacz (działający, ale nie brzmiący) poszedł na kilka lat "do lamusa", a ja zacząłem się po pewnym czasie zastanawiać co z nim zrobić...rozebrać na śrubki - żal, wyrzucić - tym bardziej, użytkować - no nie, aż taki desperat to ja nie jestem...W końcu trafił mi do głowy pomysł na wypróbowanie innych TDA. A mianowicie TDA 1074 i TDA 1029.
W zasadzie myślałem o nich już dużo wcześniej, ale jakoś tak się złożyło, że brak czasu, ochoty, czy kasy skutecznie oddalały realizację pomysłu w praktyce.

Kiedy więc po raz kolejny potknąłem się o zapomniany, leżący w kąciku wyrób chwili lenistwa, pomysł powrócił.
Dosłownie - powrócił do realizacji.
Konstrukcja:
Z całego wzmacniacza pozostał w zasadzie jedynie transformator (250 VA toroid 2x28V~) i płytka wzmacniacza mocy wraz z płytą tylną i spodem, oraz wierzchem z blachy Al oklejonej folią samoprzylepną z fakturą ... powiedzmy "farby strukturalnej".
PSPA 1004 - Wzmacniacz z konieczności...wypełnienia obudowy. PSPA 1004 - Wzmacniacz z konieczności...wypełnienia obudowy. PSPA 1004 - Wzmacniacz z konieczności...wypełnienia obudowy. PSPA 1004 - Wzmacniacz z konieczności...wypełnienia obudowy. PSPA 1004 - Wzmacniacz z konieczności...wypełnienia obudowy.
Co bardziej wnikliwi obserwatorzy moich poczynań konstruktorskich zapewne rozpoznali znaną skądinąd płytkę końcówki mocy - tym razem zaprzęgniętą do pracy w domowym wzmacniaczu -
Po wnikliwym przestudiowaniu planów (TDA 1074 miał swój odpowiednik i produkcji krajowej - UL 1074N) zabrałem się do projektowania płytki i koncepcyjnego myślenia nad tym jak całość "zaszczepić" w już istniejące wnętrze obudowy, tak, aby jak najmniej (znów lenistwo ;) )się narobić.
PSPA 1004 - Wzmacniacz z konieczności...wypełnienia obudowy. PSPA 1004 - Wzmacniacz z konieczności...wypełnienia obudowy. PSPA 1004 - Wzmacniacz z konieczności...wypełnienia obudowy. PSPA 1004 - Wzmacniacz z konieczności...wypełnienia obudowy. PSPA 1004 - Wzmacniacz z konieczności...wypełnienia obudowy.
Wyszło z tego coś mniej więcej takiego:
i płytka do tego...
PSPA 1004 - Wzmacniacz z konieczności...wypełnienia obudowy. PSPA 1004 - Wzmacniacz z konieczności...wypełnienia obudowy.
A tak wygląda w "realu" :
Można zapytać "czemu dwa TDA?" - ano temu, ponieważ jeden realizuje funkcję (opisaną w zamieszczonych wyżej materiałach) regulacji barwy, zaś drugi zawiaduje wzmocnieniem i regulacją fizjologiczną (kontur, a raczej loudnes) - można aplikację odszukać w sieci.
Czemu tak bardzo rozpisuje się na ten temat?
Otóż tak jak sparzyłem się na TDA 7317 i 18 , to w wypadku TDA 1074 jestem naprawdę bardzo zadowolony. Stosunkowo wysokie napięcie zasilania daje dużą dynamikę, a sama "kostka" jest nadzwyczaj mało szumiąca. Przy tym sterowanie wszystkimi funkcjami odbywa się napięciem stałym, tak więc odpada kłopot z przenikaniem zakłóceń na kable pomiędzy gniazdami, a potencjometrami (jak widać płytka jest praktycznie zaraz przy samych gniazdach). Dodatkowo łatwo można zrobić np. MUTE -20dB - jak w moim wypadku. Wystarczy przełącznikiem dołożyć do napięcia z potencjometru głośności dodatkowy dzielnik napięcia... Co prawda, przyznaję, że trzeba było nieco popracować nad zakresami regulacji barwy, ale w porównaniu z brakiem innych kłopotów to już była fraszka. Zresztą nie jest powiedziane, że komuś nie spodoba się taka barwa jaka jest (wg. aplikacji) - ja po prostu uznałem, że może być lepiej, a ponieważ wszystko czytelnie jest w aplikacji wyjaśnione... :)
Pozostaje jeszcze kilka spraw do omówienia:
Płytka przełącznika wejść to z kolei typowa, katalogowa aplikacja TDA 1029, również bardzo łatwa do wykorzystania - niestety rysunki tej płytki zaginęły bez wieści wraz z innymi danymi z dysku w trakcie "stawiania systemu" po jednej z awarii. Ponieważ jednak jest to bardzo prosty układ (zaledwie kilkanaście łatwo "ustawialnych" elementów, więc każdy sobie na pewno poradzi we własnym zakresie.
Płytka przełącznika (również sterowana napięciowo) schowana jest pod płytką regulatorów przedwzmacniacza.
Kłopot miałem jedynie z dopasowaniem pod już istniejące otwory na gniazda płytki z nowymi gniazdami, ale co to dla harcerza... ;)
Właśnie - wejścia...jak każdy wnikliwy obserwator zauważy gniazd w porównaniu do ilości wejść oferowanych przez pojedynczy TDA 1029 jest jakby za dużo...No właśnie : do ilości oferowanych przez POJEDYNCZY TDA...ponieważ miałem zamiar rozszerzyć możliwości tego wzmacniacza o funkcję "odsłuchu po taśmie" zmuszony byłem zastosować drugi TDA 1029 i tak (niewątpliwie sprytnie) połączyć, że ilość wejść została rozszerzona do 5-ciu.
Ponieważ zmuszony byłem wraz z częściową wymianą "bebechów" zmienić płytę czołową, postanowiłem zaszaleć - i właśnie do tej konstrukcji powstał kolejny projekcik (pewnie też już rozpoznawalny z innych tematów) - wskaźnika wysterowania na LED'ach , ale ułożonych "po okręgu" (a raczej jego wycinku):
PSPA 1004 - Wzmacniacz z konieczności...wypełnienia obudowy. PSPA 1004 - Wzmacniacz z konieczności...wypełnienia obudowy.
Zarówno schemat, jak i rysunek płytki (wraz z poprawkami) zainteresowani znajdą na Forum w temacie traktującym o wskaźniku wysterowania na LM 3914. Nie byłbym sobą, gdybym nie pokusił się żeby zmieścić się z samą płytką (jej wielkością i wielkością "okienka" na LED'y) w wielkości wskaźnika wysterowania z np. magnetofonu M8010, lub wszystkich pochodnych z "wycieraczkami". Tak więc istnieje taka możliwość, aby zainplantować LED'y zamiast tradycyjnego wskaźnika wysterowania.
Sama płyta czołowa (według mojej opinii) zyskała dzięki takiemu rozwiązaniu ( wskaźniki ) nieco "bajeru", a przy tym całość wygląda bardzo efektownie.
Pozostałe elementy regulacyjne zostały umieszczone bardzo ascetycznie, bez "rozwiązłości" , a jednocześnie starałem się aby było wszystko czytelne i intuicyjne w obsłudze. Mam nadzieję, że się udało...
Byłbym zapomniał - wszystkie (również sieciowy) wyłączniki i przełączniki to albo u-switche, albo u-przełączniki o krótkim skoku (nie pamiętam dokładnie jak się konkretnie nazywają...) z założonymi takimi samymi klawiszami (trochę trwało, zanim udało się znaleźć takie akurat, żeby pasowały do wszystkiego, a przy okazji nie były zbyt małe). Dzięki temu wszystkie elementy regulacyjne sprawiają wrażenie fabrycznej konstrukcji - a o to właśnie chodzi... ;)
Niestety - pociągnęło to za sobą konieczność sterowania włącznikiem sieciowym przekaźnikiem zasilanym z niskiego napięcia :
To ta płyteczka po prawej - z lewej przekaźnik opóźnionego załączania głośników - nie konieczna, ale przydatna do odłączania głośników w momencie wpinania słuchawek...
PSPA 1004 - Wzmacniacz z konieczności...wypełnienia obudowy. PSPA 1004 - Wzmacniacz z konieczności...wypełnienia obudowy. PSPA 1004 - Wzmacniacz z konieczności...wypełnienia obudowy. PSPA 1004 - Wzmacniacz z konieczności...wypełnienia obudowy.
Po kolei : gniazda wejściowe i zaciski głośnikowe, spód z pozostałościami po poprzednim "wcieleniu" (REZOTEX grubości 3mm), stabilizowany zasilacz przedwzmacniaczy (+ 21,5V), oraz cichobieżne wentylatory do chłodzenia stopnia mocy ( 2x60 W w sinusie/ 8 Ohm, więc czasem się przydają).
Jak to brzmi...
Powiem tak; Nieporównywalnie potężniej, niż wygląda...
Barwa jest co najmniej zadawalająca, klarowność szczegółów i czytelność materiału muzycznego - również. Przy tym, wbrew pozorom, te 2x60W robi swoje...W zasadzie nie sposób wytrzymać w pokoju (20m2) i kolumnach o efektywności ok.92 dB dłużej niż 10 minut... i zapewne dla tego nie jest to cacko używane na co dzień, a jedynie stoi sobie dalej w kąciku i się kurzy...Do słuchania na co dzień bowiem zbudowałem coś zupełnie innego, w dodatku na znienawidzonych (przez co niektórych) kościach Z serii TDA 7294... ale to już inna bajka...
Pozdrawiam.
Back to top

Motronic
Poziom 26
Poziom 26

Post#2 14 Feb 2010 22:01   

Re: PSPA 1004 - Wzmacniacz z konieczności...

Łał! Aż mnie zatkało! Czy te ciekawie rozwiązane VU metry są w układzie pełzającej linijki czy pojedynczego punktu świetlnego?
Back to top

dj-MatyAS
Poziom 26
Poziom 26

Post#3 Post from the author of the topic 14 Feb 2010 22:09   

Wybrałem opcję linijki. ale można bez trudu przełączyć na punkt (jedna zworka na każdym wskaźniku). Zapraszam do zapoznania się z aplikacją LM39**.
http://obrazki.elektroda.net/55_1266175385_thumb.jpg
Pozdrawiam.
Back to top

Motronic
Poziom 26
Poziom 26

Post#4 14 Feb 2010 22:12   

dj-MatyAS wrote:
Zapraszam do zapoznania się z aplikacją LM39**.
Pozdrawiam.

To stosunkowo młode układy, taki tetryk jak ja żyje jeszcze kościami UL1970 (punkt) i 1980 (linijka) :)
Doceniam tej konstrukcji prace ślusarskie, rozplanować i estetycznie wykonać otworki pod diody nie jest łatwą sprawą. :)
Back to top

dj-MatyAS
Poziom 26
Poziom 26

Post#5 Post from the author of the topic 14 Feb 2010 22:19   

Motronic wrote:

To stosunkowo młode układy, taki tetryk jak ja żyje jeszcze kościami UL1970 (punkt) i 1980 (linijka) :)

No, nie sądzę, aby Kolega był starszy ode mnie... :)
Też znam, pamiętam i nawet jeszcze gdzieś mam...

Motronic wrote:

Doceniam tej konstrukcji prace ślusarskie, rozplanować i estetycznie wykonać otworki pod diody nie jest łatwą sprawą. :)

Wszystko zależy od pomysłu...
Ponieważ płytka była rysowana w EAGLE, więc bez zbytniego kłopotu wydrukowałem sobie punkty środkowe diod... Dalej to już tylko punktak, "dykta" i wiercenie...
Nie mniej jednak dzięki za miłe słowo.
Pozdrawiam.
Back to top

skoti123
Poziom 19
Poziom 19

Post#6 14 Feb 2010 22:50   

Konstrukcja bardzo ładna - przedni panel super, jedynie gałka od głośności mogła by być ciut wyżej.
Wszystko przemyślane i ładnie poukładane wręcz REWELACYJNIE.
Trochę dziwne chłodzenie, ale nie będę się sprzeczał bo i tak przegram :P

Do czego służą ten potencjometry na płytce opóźnionego załączania kolumn?
Czy taką folie można jeszcze kupić?

Gratuluje umiejętności.
Back to top

dj-MatyAS
Poziom 26
Poziom 26

Post#7 Post from the author of the topic 14 Feb 2010 23:30   

skoti123 wrote:
... gałka od głośności mogła by być ciut wyżej.

Gałki zostały tak umieszczone celowo - dolna krawędź każdej z nich jest na takim samym poziomie, Ale teraz jak się przyglądam - faktycznie nie widać tego, może więc i ma Kolega rację, że można było inaczej...? Nie wiem, trzeba by sprawdzić, ale nie chce mi się robić trzeciego panela do tego wzmacniacza ;) .
skoti123 wrote:
...
Trochę dziwne chłodzenie, ale nie będę się sprzeczał bo i tak przegram :P

Chłodzenie takie a nie inne z konieczności. Nie chciałem paskudzić frontu wentylatorem (to nie estradowa konstrukcja), więc innego wyjścia nie było.
skoti123 wrote:
... Do czego służą ten potencjometry na płytce opóźnionego załączania kolumn?

Do regulacji czułości wskaźników poziomu - akurat tam było miejsce, a na samym wskaźniku nie chciałem kombinować (w wypadku jakiegoś zwarcia np. końcówka by się wyłączyła), na wskaźniki więc idzie już poziom ok. 0,775V - tak ustawiam typowo czułość we wszystkich wskaźnikach.
skoti123 wrote:
...Czy taką folie można jeszcze kupić?

Chyba raczej tak...ja co prawda tę jakiej użyłem kupowałem jakieś 8 lat temu (wtedy był robiony wzmacniacz w pierwotnej wersji) w sklepie specjalistycznym - tylko folie - ogromny wybór...ale myślę, że jeszcze ktoś coś takiego robi, a więc i sprzedaje...
Dzięki za miłe słowo.
Pozdrawiam.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 14 Feb 2010 23:30   

Back to top

misturek
Poziom 15
Poziom 15

Post#8 14 Feb 2010 23:36   

czy takie diody z płaskimi łebkami są ogólnodostępne czy po prostu mają one ścięte łebki?
Back to top

skoti123
Poziom 19
Poziom 19

Post#9 15 Feb 2010 00:22   

misturek wrote:
czy takie diody z płaskimi łebkami są ogólnodostępne czy po prostu mają one ścięte łebki?

http://www.tme.eu/html/PL/diody-led-z-plaskim-czolem/ramka_2648_PL_pelny.html
Back to top

serwisantscani1
Poziom 16
Poziom 16

Post#10 15 Feb 2010 02:41   

Witam nieraz oglądałem Twoje konstrukcje i muszę przyznać ze są wykonywane estetycznie i "z głową" co do konstrukcji pod względem elektroniki się nie wypowiem......jestem cieniutki w konstruowaniu wzmacniaczy i chylę czoło.Pozdrawiam.
Back to top

restig
Poziom 13
Poziom 13

Post#11 15 Feb 2010 09:37   

Hmm cała konstrukcja w porządku, jest jedno ale:
Gdyby wentylatory były odwrotnie tzn wciągały by chłodne powietrze z dołu i wdmuchiwały do wewnątrz, działy by zgodnie z konwekcją bo obecnie ciepłe powietrze trafia pod spód, następnie podgrzewa cała dolną płytę unosi się do góry i jest ponownie zassane do wewnątrz, być może takie chłodzenie jest wystarczające, aczkolwiek ja zamontował bym te wentylatory odwrotnie.
Back to top

dj-MatyAS
Poziom 26
Poziom 26

Post#12 Post from the author of the topic 15 Feb 2010 10:01   

restig wrote:
Gdyby wentylatory były odwrotnie tzn wciągały by chłodne powietrze z dołu i wdmuchiwały do wewnątrz, działy by zgodnie z konwekcją bo obecnie ciepłe powietrze trafia pod spód, następnie podgrzewa cała dolną płytę unosi się do góry i jest ponownie zassane do wewnątrz, być może takie chłodzenie jest wystarczające, aczkolwiek ja zamontował bym te wentylatory odwrotnie.

Ale własnie tak jest!
Nie wiem doprawdy skąd przypuszczenie, że mogło by być inaczej...?
Pozdrawiam.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 15 Feb 2010 10:01   

Back to top

ziras
Poziom 14
Poziom 14

Post#13 15 Feb 2010 10:15   

skoti123 wrote:

Czy taką folie można jeszcze kupić?

Taką folię (a właściwie podobne) można kopić w marketech budowlanych - np OBI itp. Ja znalazłem tam o fakturze drewna ale mają spory wybór.
Back to top

restig
Poziom 13
Poziom 13

Post#14 15 Feb 2010 14:15   

dj-MatyAS wrote:
restig wrote:

Ale własnie tak jest!
Nie wiem doprawdy skąd przypuszczenie, że mogło by być inaczej...?
Pozdrawiam.

Faktycznie zmyliło mnie zdjęcie z białymi maskownicami wyglądającymi jak stelaż samego wentylatora, na innym zdjęciu widać jednak iż prawdziwe mocowanie środka wentylatora jest u góry, zwracam honor :)
Back to top

dj-MatyAS
Poziom 26
Poziom 26

Post#15 Post from the author of the topic 15 Feb 2010 14:22   

Ahhh... No i się wyjaśniło. Faktycznie - wentylatory zakupiłem wraz z blaszanymi osłonami i postanowiłem je wykorzystać jako zabezpieczenie przed zablokowaniem wiatraczków...Wiem - bez sensu, bo zbyt dużo to nie zabezpieczy, ale bez tych blach byłoby jeszcze gorzej.Uznałem w końcu, że od spodu nic dostać się nie powinno, a blacha przynajmniej przy przenoszeniu się przyda...
Pozdrawiam.
Back to top

Andrev1991
Poziom 11
Poziom 11

Post#16 15 Feb 2010 17:35   

Re: PSPA 1004 - Wzmacniacz z konieczności...wypełnienia obud

Witam,
bardzo ładnie i estetycznie wykonany wzmacniacz. Osobiście nie dawałbym tylko tych diod od aktywnego kanału, ale to już tylko kwestia gustu:)

Czy masz może jakiś schemacik wskaźnika wysterowania?
Widzę lm3915, które akurat posiadam i chętnie wykonam do swojego wzmacniacza coś takiego.

pozdrawiam:)
Back to top

dj-MatyAS
Poziom 26
Poziom 26

Post#17 Post from the author of the topic 15 Feb 2010 18:12   

Andrev1991 wrote:
... bardzo ładnie i estetycznie wykonany wzmacniacz. Osobiście nie dawałbym tylko tych diod od aktywnego kanału, ale to już tylko kwestia gustu :)

Chodzi Koledze zapewne o diody wskazujące aktywne wejście sygnału? Niestety - przełączniki są na u-switch'ach, a więc bez diod zgadywanie które wejście jest aktywne, byłoby wyzwaniem...
Andrev1991 wrote:

Czy masz może jakiś schemacik wskaźnika wysterowania?
Widzę lm3915, które akurat posiadam i chętnie wykonam do swojego wzmacniacza coś takiego.

Zarówno link do schematu, jak i rysunek płytki znajdzie Kolega na Forum - zapraszam do poszukiwań.

Pozdrawiam.
Back to top

badworm
Poziom 15
Poziom 15

Post#18 15 Feb 2010 21:00   

Jak rozwiązałeś mocowanie transformatora toroidalnego? Od spodu nie widać łba śruby, którą jest przykręcony.
Back to top

dj-MatyAS
Poziom 26
Poziom 26

Post#19 Post from the author of the topic 15 Feb 2010 21:10   

Do rezotexu byłoby ciężko przykręcić trafo 250 VA...użyłem więc śruby przyspawanej do kwadratowego kawałka blachy. Blacha przykręcona na 4-ry śruby M4, a resztę już widać...
Pozdrawiam.
Back to top

badworm
Poziom 15
Poziom 15

Post#20 16 Feb 2010 19:01   

Dzięki za wyjaśnienie. Przypuszczałem, że coś takiego zastosowałeś :) Pod tę blachę można by dać na śruby jakieś podkładki wykonane np. z gumy, celem wyeliminowania drgań wprowadzanych przez trafo.
Back to top

dj-MatyAS
Poziom 26
Poziom 26

Post#21 Post from the author of the topic 16 Feb 2010 19:58   

Oczywiście, że są podkładki gumowe - jedna między blachą dolną a transformatorem, a druga miedzy transformatorem a blachą dociskającą go od góry. Chyba Kolega nie myśli, że tak beztrosko (bez podkładek gumowych) ściskałbym uzwojenia transformatora ryzykując że coś się zewrze (przetnie, zgniecie)...?
Pozdrawiam.
Back to top

badworm
Poziom 15
Poziom 15

Post#22 17 Feb 2010 19:00   

Nie chodziło mi o te standardowe podkładki gumowe, używane przy montażu transformatorów toroidalnych lecz podkładki na śrubach mocujących do obudowy blachę do której jest przykręcony transformator :)
Back to top

dj-MatyAS
Poziom 26
Poziom 26

Post#23 Post from the author of the topic 17 Feb 2010 19:08   

badworm wrote:
Nie chodziło mi o te standardowe podkładki gumowe, używane przy montażu transformatorów toroidalnych lecz podkładki na śrubach mocujących do obudowy blachę do której jest przykręcony transformator :)

Nie zrozumiałem, ale pewnie dlatego, że transformatory toroidalne z założenia drgań nie generują (w porównaniu do innych)...No, chyba, że ma zwarty zwój, ale to już nie transformator, a złom... ;)

Dotarło do mnie, że nie podałem wymiarów tej konstrukcji...no cóż, skleroza...
Szerokość - 35 cm.
Wysokość - 7,5 cm (z nóżkami 8)
Głębokość - 32 cm ( wraz z wystającą z tyłu maskownicą radiatora)
Back to top

pawelob
Poziom 14
Poziom 14

Post#24 18 Feb 2010 10:06   

Te diody rozłożone na wycinku okręgu to całkiem niezły pomysł. Przypominają wskaźniki analogowe. Jestem pod wrażeniem przedniego panelu - wszystko nieźle porozmieszczane i przyciski i diody. No może ten potencjometr głośności faktycznie mógłby być trochę wyżej, ale to tylko jeden szczegół w niezłej robocie. Wzmacniacz wygląda bardzo przyzwoicie, zwłaszcza, że to domowa robota.

Panel wykonałeś z blachy czy płyty z okleiną?

Co do scalaków nie mam zdania - są różne opinie i gusty co do brzmienia, tych które wybrał autor zresztą nie znam.

Pozdrawiam
Back to top

dj-MatyAS
Poziom 26
Poziom 26

Post#25 Post from the author of the topic 18 Feb 2010 12:40   

Panel czołowy jest z blachy Al grubości 2mm. Wsporniki nitowane nitami aluminiowymi z wpuszczanymi łbami. Po nitowaniu całość zeszlifowana papierem ściernym, zaszpachlowane konieczne do zaszpachlowania miejsca szpachlówką poliuretanową i ponownioe oszlifowane. Po umyciu i odtłuszczeniu malowane farbą ftalową (czarny mat - jak zwykle). Opisy kalgraf (kalkomania "sucha" - jak w innych moich konstrukcjach tego typu). Oczywiście po naniesieniu napisów całość zabezpieczona 4 warstwami bezbarwnego "Nitro" (spray).
Pozdrawiam.
Back to top

vcd_a
Poziom 17
Poziom 17

Post#26 18 Feb 2010 14:57   

Witaj!

Mógłbyś coś napisać o "kalgrafie"? Chętnie dowiedziałbym się więcej o tym jak robisz te opisy, bo wyglądają naprawdę bardzo fajnie.

Pozdrawiam serdecznie,
Krzysiek
Back to top

dj-MatyAS
Poziom 26
Poziom 26

Post#27 Post from the author of the topic 18 Feb 2010 15:12   

Proszę poszukać w moich wcześniejszych postach. Już gdzieś opisywałem co i jak...
Pozdrawiam.
Back to top

EAndrzej
Poziom 17
Poziom 17

Post#28 19 Feb 2010 17:04   

Witam,

Czy mógłby kolega podać bliższe informacje - tytuł, autora, rok wydania i czy jest dostępna - na temat przedstawionej na zdjęciach publikacji książkowej Przemysłowego Instytutu Elektroniki.
Back to top

dj-MatyAS
Poziom 26
Poziom 26

Post#29 Post from the author of the topic 19 Feb 2010 18:49   

Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 19 Feb 2010 18:49   

Back to top

Cersunited
Poziom 15
Poziom 15

Post#30 20 Feb 2010 19:24   

super wzmacniacz. Bardzo ładnie wykonany zarówno design jak i wnetrze. Jak brzmieniowo wypadaja te kostki 73xx? kit-czyli rozumiem ze procek był juz zaprogramowany. Jak robisz te napisy na froncie białe? Wiem gdzieś chyba opisywałes wiec jakbyś mógł tylko podać topic. Gratuluje konstrukcji
Back to top

Post new topic  Reply to topic   [ + ] [ - ]    Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> PSPA 1004 - Wzmacniacz z konieczności...wypełnienia obudowy.
Statement for Wykop Statement for Facebook Statement for Delicious Statement for Digg Statement for Google Statement for Twitter Statement for Blip
Page 1 of 2 Go to page 1, 2  Next
Similar topics
PSPA 608 - Czy naprawdę TDA 7294 nie nadaje się do niczego? (39)
Tor bez konieczności instalacji aplikacji dostępowej i wtyczki Torbutton (6)

Page generation time: 0.122 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed