FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

immergas zeus victrix 20 - błąd E12

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Heating Systems Service -> Heating Systems utility -> immergas zeus victrix 20 - błąd E12
Author
Poziom 6
Poziom 6

Post#1 Post from the author of the topic 16 Feb 2010 01:39   

immergas zeus victrix 20 - błąd E12

Mam problemik. Pojawia mi się na wyświtlaczu informacja o błędzie E12, a co za tym idzie należy wymienić sondę na zasobniku. Czy wymiana tej sondy może sprawić trudności wprawionej "złotej rączce"? Jakie czynności należy wykonać, aby dać sobie radę z tym zagadnieniem, pomijając fachowa pomoc serwisową (pełen szacunek dla serwisantów)?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 16 Feb 2010 01:39   

Back to top

serwisant73
Poziom 22
Poziom 22

Post#2 16 Feb 2010 07:43   

Re: immergas zeus victrix 20 - błąd E12

Po pierwsze , musisz dysponować taką sondą. A dostęp do części mają tylko serwisanci Immergas . Z samą wymianą pewnie sobie poradzisz.
Back to top

Baronik21
Poziom 12
Poziom 12

Post#3 16 Feb 2010 07:56   

Wymiana czujnika na zasobniku jest banalna, wystarczy odrobina chęci i umiejętność posługiwania się wkrętakami. Z tym że te czujniki "się" nie uszkadzają - albo zostają zalane wodą, albo wystąpiła przerwa w okablowaniu.
Dostęp do czujnika nie jest taki straszny jak Kolega pisze, jest to dość popularny czujnik który stosują/stosowali tacy producenci jak Beretta, Saunier Duval ...

Widzę że jesteś z Olsztyna - jeśli nie znajdziesz takiego czujnika to pisz na pw nr tel.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 16 Feb 2010 07:56   

Back to top

jarlew1
Poziom 6
Poziom 6

Post#4 Post from the author of the topic 16 Feb 2010 09:46   

Czujnik już jest w drodze, kupiłem na allegro:) jak prawie wszystko do domu. Chęci do wymiany mam, ale co należy zrobić po lokalizacji sondy? Czy przystępuję do wykręcenia i wkręcenia nowego, czy może mam wcześniej opróżnić zasobnik z wody? Części może kupićkażdy, nie ma problemu. Problem jest tylko taki, że mi serwisant zaproponował 120 zł plus koszta wymiany, ile tego nie powiedział, ale jak znam życie...:)
Back to top

Baronik21
Poziom 12
Poziom 12

Post#5 16 Feb 2010 19:10   

Niema żadnego problemu z wymianą bo nie jest on "pod wodą", wykręcasz i wkręcasz nowy, i po krzyku.

Ps. W poprzednim poście nie doczytałem że chodzi o zeusa - to NTC wkręcane niestety się uszkadza (aktualna wersja biała już zdecydowanie lepsza od poprzednich niebieskich i czerwonych)
Ps. Możesz mi podać który to serwis z Olsztyna sprzedaje po tyle te czujniki?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 16 Feb 2010 19:10   

Back to top

jarlew1
Poziom 6
Poziom 6

Post#6 Post from the author of the topic 16 Feb 2010 22:50   

Nie kupowałem niestety w Olsztynie, u nas wszystko kosztuje niemiłosiernie drogo choć jesteśmy biednym regionem. Ja kupiłem w Warszawie, ale mam tu link do sklepu internetowego http://www.systemgaz.com.pl/index.php?produkt=1282. Czy przegląd mogę w Olsztynie zrobic taniej niż 200 zł? Serdeczne dzięki za odpowiedź na mój problem.

Dodano po 19 [minuty]:

STEFMAR - juz tam nie zadzwonię. To, że mam taki kocioł w domu to nie znaczy, że jestem bogaty, ciężko spłacam kredyty, a i dzieciom do garnka nie mogę tylko kartofli wkładać. Kazdy grosz się liczy. 100 % więcej za część i do tego koszt wymiany, pewnikiem nie mały, pozbawi mnie kupna rowerka dla mego dziecka na lato. Może przesadzam, ale ludzi trzeba szanować, a wtedy i my będziemy bez obawy o wyciąganie na siłę kasy przez fachowców zapraszać serwisantów do swoich domów.
Back to top

Baronik21
Poziom 12
Poziom 12

Post#7 16 Feb 2010 23:00   

Powiem tyle - jak za niebieski czujnik to niezła cena (mam takich "wiaderko")
U producenta - katalogowo - mniej więcej tyle kosztuje wersja poprawiona.
A co się tyczy przeglądu - to tyle kosztuje, czy w samochodzie rozrząd sam wymieniasz albo go regulujesz? Jesteśmy biednym rejonem - to fakt - (inne rejony mają troszkę inne stawki) ale każdy musi z czegoś żyć, na pewno ktoś zrobi taniej przegląd, tylko co on będzie "wart" w rzeczywistym przeglądzie (no może jak stanieje co roczny serwis analizatorów spalin).

Dodano po 5 [minuty]:

Niestety trafiłeś na "dobry serwis"
U nas nazywamy go SOLAR tak od słońca - raz jest a raz ...
Stefan kupuje wszystko w katalogu i musi na tym zarobić - stąd ta cena za czujnik.
Jak podasz swój nr tel. to wyśle numer do normalnego serwisanta (z tym że przegląd tyle właśnie kosztuje).

Koledzy troszkę się zagalopowali . Nie toleruję na forum reklamy , nawet tej negatywnej . Przypominam - obowiązują pewne zasady.
mod.serwisant73

Back to top

jarlew1
Poziom 6
Poziom 6

Post#8 Post from the author of the topic 19 Feb 2010 10:18   

Ok, przepraszam. Faktycznie wymiana to wykręcenie i wkręcenie. Dziękuję za wsparcie. W tym zakresie juz mogę stac się konkurencją dla innych:) Żatry żartami, a temat w bardzo sympatycznym nastroju postanawiam zakończyć dziekując jednocześnie za wszelka pomoc (i pewnikiem na tym nie koniec) Panu posiadającym login: Baronik21.
Back to top

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Heating Systems Service -> Heating Systems utility -> immergas zeus victrix 20 - błąd E12
Page 1 of 1
Similar topics
Kocioł kondesac. Immergas Victrix 24kW Zeus z zasobnikiem (29)
Piec immergas zeus victrix superior 34 kw plus 2 strefy (3)
Immergas ZEUS VICTRIX SUPERIOR 26KW- prędkość pompy (20)
Immergas Zeus Victrix 20 - szukam naczynia wzbiorczego c.o. (4)
Sterownik do Immergas-a Zeus Victrix Superior 26kW (4)
Piec Immergas ZEUS VICTRIX - wybuchy (26)
kocioł IMMERGAS ZEUS 20 VICTRIX Z zasobnikiem (10)
Immergas Zeus Victrix 26kw-błąd err 02 (15)
Immergas victrix zeus superio 26 kWI-b. duże zużycie gazu!!! (4)
Domek 100 m2 , Termet ecocondens 25 i zasobnik czy IMMERGAS VICTRIX ZEUS 26 1 (15)

Page generation time: 0.095 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed