FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Elektrownia wiatrowa - co radzicie kupić

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Electrical engineering -> Renewable Energy -> Elektrownia wiatrowa - co radzicie kupić
Author
Poziom 2
Poziom 2

Post#1 Post from the author of the topic 16 Feb 2010 18:07   

Elektrownia wiatrowa

Witam. Mam w planach zakupić elektrownie wiatrową od 2,5kW do 3kW. Jednak że mam problem i zastanawiam się czy lepsza byłaby 48V, 24V lub też 120V.
Strona z której planuje kupić (na Allegro) to:
Proszę mi poradzić. Z góry dziękuje.

Link usunąłem. Pkt 10.11 regulaminu. [retrofood]
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 16 Feb 2010 18:07   

Back to top

Rzuuf
Poziom 24
Poziom 24

Post#2 16 Feb 2010 19:25   

Re: Elektrownia wiatrowa - co radzicie kupić

Witam!
Najpierw popatrz na prognozę pogody dla Pszowa:
http://www.meteoprog.pl/pl/weather/Pszow/
i wynotuj dni, kiedy wieje wiatr ok. 10m/sek - wolniejsze wiatry są znacznie mniej użyteczne (moc wiatraka zależy od trzeciej potęgi prędkości wiatru). W te dni z wiatrem >10m/sek rzeczywiście twoja inwestycja będzie miała sens, ale w Polsce jest tylko kilkadziesiąt godzin takich wiatrów w ciągu roku.
Dla mocy 3kW przy 10m/sek potrzebujesz wiatraka o średnicy ok. 5m.
Wiatrak, który da Ci moc 3kW przy 10m/sek, przy wietrze 3m/sek może dać najwyżej 84W, ale chyba taka moc mało Cie interesuje.

Jeżeli masz zapewnioną dostawę wiatru o odpowiedniej szybkości, to inwestuj w taką elektrownię, to czysty biznes dla Ciebie. Jeśli wiatrów nie będzie, to czysty biznes jest dla sprzedawcy elektrowni (Ty też możesz nim zostać, Twoje ogłoszenie będzie brzmieć: "Sprzedam okazyjnie mało używaną elektrownię wiatrową ...").
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 16 Feb 2010 19:25   

Back to top

Leszek Augustyniak
Poziom 12
Poziom 12

Post#3 16 Feb 2010 20:30   

Re: Elektrownia wiatrowa

Witam. Sprzedawca z Allegro bardzo optymistycznie opisuje montaż swoich zestawów, to znaczy wiatraczek z generatorem +przetwornica. Do tej ceny trzeba dodać jeszcze zakup masztu na pewno nie tak tanio jak pisze, plus zakup akumulatorów (odradzam zbierania starych złomów), ponieważ łączone są szeregowo, jeżeli jedno ogniwo w tej baterii będzie miało obniżoną pojemność, cała bateria przyjmie pojemność tego ogniwa . Przy opcji 48 Voltowej, będziesz potrzebował 4 akumulatorów 100Ah min. A przy 120V będzie to 10 akumulatorów ,pojemność może być niższa, chociaż nie zaszkodzi i wyższa, chyba że chcesz korzystać z energii tylko kiedy wieje. Do tego dochodzi cała masa różnych pierdołów. Myślę że ogólny koszt będzie podwojony.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 16 Feb 2010 20:30   

Back to top

sochim
Poziom 3
Poziom 3

Post#4 22 Feb 2010 08:58   

Re: Elektrownia wiatrowa - co radzicie kupić

Witam.
A może szanowny kolega jest chętny kupić razem ze mną elektrownie 2kW, 120v śr 3,2m. Na allegro pewien sprzedawca (importer) oferuje "hurtowo" 2 sztuki takich elektrowni za 7860zł. Wychodzi 3930 sztuka. Czytałem już na elektrodzie opis podobnej elektrowni (straszne G..), ale tamta była na 48V, a zatem przy 120V będzie płynął mniejszy prąd i szczotki nie będą się tak niszczyły.... (chyba;]) Wiem na pewno, że ta cena za taką moc jest najatrakcyjniejsza na polskim rynku i jestem w gotów ponieść ryzyko inwestycji, żeby zaspokoić moje narastające od lat pragnienia. Maszt już stoi na moim domu i dłużej już czekać nie mogę. Zapraszam kolegę, lub innych do zakupu ze mną. Sprzedający jest z okolic gdańska. Ja ze Słupska. Kwestia dogadania się we dwójkę i pojechania po odbiór do Gdańska. Dodam jeszcze, że w cenie 3930 wlicza się tylko sama turbina z generatorem (bez kontrolera ładowania - jak ktoś chce można dokupić u sprzedającego). Jest jeszcze inny sprzedający z Wrocławia, który oferuje dodatkowo z kontrolerem ładowania za 4300zł. Jednak ten ma tylko jeden punkt na allegro i troche się boję. Czekam na odpowiedź.
Back to top

retrofood
Poziom 25
Poziom 25

Post#5 22 Feb 2010 09:02   

Re: Elektrownia wiatrowa

pow32 wrote:
Witam. Mam w planach zakupić elektrownie wiatrową od 2,5kW do 3kW. Jednak że mam problem i zastanawiam się czy lepsza byłaby 48V, 24V lub też 120V.
Strona z której planuje kupić (na Allegro) to:
Proszę mi poradzić. Z góry dziękuje.

Link usunąłem. Pkt 10.11 regulaminu. [retrofood]

Kolego, proponuję poczytać to, co już napisano na forum o elektrowniach wiatrowych. Aby dać Ci trochę czasu, temat czasowo zamykam. Otworzę, jeśli napiszesz do mnie, że już o elektrowniach wiatrowych poczytałeś. [retrofood]
Back to top

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Electrical engineering -> Renewable Energy -> Elektrownia wiatrowa - co radzicie kupić
Page 1 of 1
Similar topics
mini elektrownia wiatrowa (4)
Mini Elektrownia Wiatrowa (5)
Mini elektrownia wiatrowa (44)
Elektrownia wiatrowa - śmigła (31)
mini elektrownia wiatrowa (5)
Elektrownia wiatrowa - generator (20)
mała elektrownia wiatrowa (1)
Mała elektrownia wiatrowa. (80)
ELEKTROWNIA WIATROWA!!! (6)
Elektrownia wiatrowa 18MW (3)