| Author |
leniwiec7 Poziom 2

|
16 Feb 2010 20:08 Doważanie kół na samochodzie |
|
|
|
Witam. Potrzebuję namiary na jakiś zakład w Łodzi który doważa koła na samochodzie? Czy w ogóle w Łodzi taki jest?
|
|
| Back to top |
|
 |
krzysiek Poziom 21

|
16 Feb 2010 20:11 Re: Doważanie kół na samochodzie |
|
|
|
Tak z czystej ciekawości bo chciałbym się dowiedzieć,na czym taka czynność polega?Wyważanie to wiadomo ale to?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
16 Feb 2010 20:11 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
milejow Poziom 24

|
16 Feb 2010 20:22 Re: Doważanie kół na samochodzie |
|
|
|
Wyważanie dynamiczne kół na aucie, dokładne wyważenie kół łącznie z obracającymi się elementami nieresorowanymi(piasta,tarcza hamulcowa itp).Zdaje egzamin w sportowych/mocnych autach ganianych z dużymi prędkościami
|
|
| Back to top |
|
 |
janrad99 Poziom 13

|
16 Feb 2010 20:31 Re: Doważanie kół na samochodzie |
|
|
|
To działa i to całkiem nieźle.
Koła pozostają przykręcone, samochód podniesiony na podnośniku. Rolka z zewnętrznego napędu rozpędza koło, drgania zespołu analizuje czujnik umocowany gdzieś na osi w pobliżu koła. Obsługa przykleja ciężarek jak w klasycznej wyważarce.
Bywają felgi, których w innych sposób, bez specjalnej przystawki, nie da się wyważyć.
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 26

|
16 Feb 2010 20:33 Re: Doważanie kół na samochodzie |
|
|
|
| milejow wrote: |
| Wyważanie dynamiczne kół na aucie, dokładne wyważenie kół łącznie z obracającymi się elementami nieresorowanymi(piasta,tarcza hamulcowa itp).Zdaje egzamin w sportowych/mocnych autach ganianych z dużymi prędkościami |
Kiedyś jak robiłem o oponach pewnego cudownego zimowego dnia szef zakupił taki wynalazek,nie wiem ile za to dał ale nie mało bo po zakupie przez kilka dni miał kiepski humor.I nie wiem po jaka cholerę to kupił bo klientów na to prawie wcale nie było ,w zwykłym, samochodzie takie wyważanie jest bez sensu ,jak ktoś sie na to decyduje to chyba nie normalny jest.
|
|
| Back to top |
|
 |
janrad99 Poziom 13

|
16 Feb 2010 21:02 Re: Doważanie kół na samochodzie |
|
|
|
No to ja jestem nienormalny, ostatnio tak wyważałem.
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 26

|
16 Feb 2010 21:25 Re: Doważanie kół na samochodzie |
|
|
|
| janrad99 wrote: |
| No to ja jestem nienormalny, ostatnio tak wyważałem. |
Przecież o tobie nie pisze ,tylko powiedz jak to się stało że np 98% ludzi którym sie robiło przekładki w sezonie jakoś nie narzekało na bicie kierownicą itp ,choć co niektórzy mieli fatalnie pokrzywione felgi i takie tam stare opony i niekiedy stare auta,a robiło się zwykłą wyważarką.Powiem ci że robiłem tym i wiem jak to działa ale nigdy czegoś takiego nie kupię bo to bez sensu strata kasy.W niektórych przypadkach bicia układu napędowego tą wyważarką nie rozwiążesz ,prosty przykład :wywalone krzyżaki na wale chociaż w poldku ,ja tego nie uznaje nie potrzebuje i nigdy nie kupię ,ale to tylko moja opinia róbcie sobie co chcecie pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
janrad99 Poziom 13

|
16 Feb 2010 21:39 Re: Doważanie kół na samochodzie |
|
|
|
Miałem kiedyś samochód, w którym w żaden sposób nie udawało się wyważyć kół zwykłą wyważarką. Nie wiem dlaczego, ale dopiero wyważenie na samochodzie działało. No a w tym roku kupiłem używane ładne aluski, które jak się okazało nie nadaja się na zwykłą wyważarkę bo nie mają otworu centrującego na wylot. I znowu wyważanie na samochodzie. Więc jednak taka wyważarka przydaje się :)
|
|
| Back to top |
|
 |
wopor Poziom 22

|
17 Feb 2010 15:14 Re: Doważanie kół na samochodzie |
|
|
|
witam, dodam jeszcze ze juz na poczatku lat 70 były takie wywazarki stosowane w Polsce, chyba to był nawet polski wyrób, kol.jorge pewnie ludzie nie wiedza ze istnieje taka mozliwość co uwidacznia sie nawet w tym poscie, która metoda lepsza ? ta skuteczna :D, powodzenia
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
17 Feb 2010 15:14 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Arutim Poziom 16

|
18 May 2010 08:50 Re: Doważanie kół na samochodzie |
|
|
|
| janrad99 wrote: |
| Miałem kiedyś samochód, w którym w żaden sposób nie udawało się wyważyć kół zwykłą wyważarką. Nie wiem dlaczego, ale dopiero wyważenie na samochodzie działało. No a w tym roku kupiłem używane ładne aluski, które jak się okazało nie nadaja się na zwykłą wyważarkę bo nie mają otworu centrującego na wylot. I znowu wyważanie na samochodzie. Więc jednak taka wyważarka przydaje się :) |
Felgi nie przelotowe też da się wyważać na zwykłej wyważarce - niezbędny jest jedynie 'adapter' do felg nieprzelotowych.
|
|
| Back to top |
|
 |
kierbedz4 Poziom 21

|
18 May 2010 09:09 Re: Doważanie kół na samochodzie |
|
|
|
Do serwisu pojechałem na wymianę opony na nową.Pracownik przyniósł nową oponę z magazynu i po założeniu na felgę przez około pół godziny próbował koło wyważyć z miernym skutkiem. Stwierdził że ta fabrycznie nowa opona została zrobiona z wielu kawałków surowca do produkcji opon.Po założeniu nowej przyniesionej z magazynu opony jej wyważenie nastąpiło w kilka minut. Nauczony smutnym doświadczeniem nie kupuję opon w sklepach wielkopowierzchniowych tylko w serwisie które nie są droższe a i serwis przy niemożności wyważenia koła zakłada kolejną oponę a bubel wraca do producenta.
|
|
| Back to top |
|
 |
barubar Poziom 20

|
18 May 2010 09:35 Re: Doważanie kół na samochodzie |
|
|
|
Tak Panowie, wszystko ok. Tylko na samochodzie nie "doważamy" kół, teoretycznie wyważamy wszystkie masy wirujące na piaście. Jak słusznie zauważył kolega Wopor to żadna nowość. Poza skrajnymi przypadkami to bardziej gadżet do wyciągania kasy niż sprzęt warsztatowy. To taka sama dyskusja, jak ta: czy próbować wyważać samą felgę przed założeniem opony czy dopiero po montażu, traktować to jako całość.
|
|
| Back to top |
|
 |
Arutim Poziom 16

|
19 May 2010 00:34 Re: Doważanie kół na samochodzie |
|
|
|
| kierbedz4 wrote: |
| Do serwisu pojechałem na wymianę opony na nową.Pracownik przyniósł nową oponę z magazynu i po założeniu na felgę przez około pół godziny próbował koło wyważyć z miernym skutkiem. Stwierdził że ta fabrycznie nowa opona została zrobiona z wielu kawałków surowca do produkcji opon.Po założeniu nowej przyniesionej z magazynu opony jej wyważenie nastąpiło w kilka minut. Nauczony smutnym doświadczeniem nie kupuję opon w sklepach wielkopowierzchniowych tylko w serwisie które nie są droższe a i serwis przy niemożności wyważenia koła zakłada kolejną oponę a bubel wraca do producenta. |
Jak dla mnie bynajmniej dziwne, nigdy nam się nic takiego nie zdarzyło, a firma w której pracuję istnieje już dobrych 13 lat na rynku i nikt nie przypomina sobie podobnego przypadku w jej historii. Wszystkie opony robione są z 'wielu kawałków' bo do produkcji nowych opon używa się także 'kawałków
starych opon. Jeżeli kupiłeś jedną oponę- więc zapewne tego samego producenta więc tym bardziej dziwne, że ta be a tamta inna nagle cacy. Może po prostu dostawca nawalił /przechowalnia albo po prostu 'taki serwis' nie wiem nie będę oceniał bo nie znam sytuacji - zresztą zawsze masz gwarancję na gumy, więc nie wiem gdzie leży istota tego problemu.
Z ciekawostek wyważania tylko Ci powiem, że:
jeżeli wyważasz koło - nie ważne jakie, i je wyważyłeś poprawnie (pomijam tu kwestie że nie dobija się nowych ciężarków do już istniejących [żeby nie przeważyć koła]) to jeżeli puścisz je z zacisku i przekręcisz o X stopni, dociśniesz i puścisz ponownie wyważanie to maszyna znów Ci pokaże że trzeba gdzieś ciężarek dobić... oczywiście ciężarka nie wolno dobijać ;) co najwyżej można przesunąć ten już nabity.
Druga kwestia jest taka, że jedno dobre gwałtowne hamowanie i możesz iść sobie ponownie wyważać koła ;)
Trzecia to że większość maszyn ma dokładność 1g a praktycznie każda pracuje w trybie zaokrąglania do 5g [ bo taki też jest najmniejszy ciężarek ]
Do kilku[nastu] gram nie czuje się, niedoważenia/przeważenia.
| barubar wrote: |
| Tak Panowie, wszystko ok. Tylko na samochodzie nie "doważamy" kół, teoretycznie wyważamy wszystkie masy wirujące na piaście. Jak słusznie zauważył kolega Wopor to żadna nowość. Poza skrajnymi przypadkami to bardziej gadżet do wyciągania kasy niż sprzęt warsztatowy. To taka sama dyskusja, jak ta: czy próbować wyważać samą felgę przed założeniem opony czy dopiero po montażu, traktować to jako całość. |
Jak wyważysz wpierw felgę a później oponę - to przeważysz całe koło. Więc to bezsens - puszczenie samej felgi na maszynie może mieć jedynie sens po ewentualnym prostowaniu felgi...ale jak felga dobrze wyprostowana to nie ma takiej potrzeby.
To jak tak chcesz działać - to powinieneś wyważyć samą felgę, później felgę z oponą a po drodze jeszcze piasty i kilkanaście innych rzeczy - każdą pojedyńczo żeby każda była 'wyważona poprawnie' ;):):):)
|
|
| Back to top |
|
 |
ladamaniac Poziom 20

Joined: 09 May 2003 Posts: 897 Location: Zgłobice k Tarnowa
|
19 May 2010 15:19 Re: Doważanie kół na samochodzie |
|
|
|
Bardziej by się chyba opłacał zakup wyważarki, która najpierw sprawdza wyważenie samej felgi, potem montujesz oponę, sprawdzasz całość a maszyna pokazuje o ile przesunąć oponę względem felgi, żeby początkowe niewyważenie było jak najmniejsze.
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 26

|
19 May 2010 16:23 Re: Doważanie kół na samochodzie |
|
|
|
| ladamaniac wrote: |
| Bardziej by się chyba opłacał zakup wyważarki, która najpierw sprawdza wyważenie samej felgi, potem montujesz oponę, sprawdzasz całość a maszyna pokazuje o ile przesunąć oponę względem felgi, żeby początkowe niewyważenie było jak najmniejsze. |
Co za kuriozalny pomysł. Zastanawiałeś się ile czasu pracownika dodatkowo trzeba dodatkowo zmarnować (i energii elektrycznej). Tylko po to żeby założyć ciężarek o mniejszej masie :D
|
|
| Back to top |
|
 |
ladamaniac Poziom 20

Joined: 09 May 2003 Posts: 897 Location: Zgłobice k Tarnowa
|
19 May 2010 17:40 Re: Doważanie kół na samochodzie |
|
|
|
Aczkolwiek takie wyważarki istnieją, to nie mój pomysł. I mniej szkodliwego ołowiu idzie, ale ciężarki i tak już robią cynkowe.
|
|
| Back to top |
|
 |
barubar Poziom 20

|
19 May 2010 19:32 Re: Doważanie kół na samochodzie |
|
|
|
Idąc tym tokiem myślowym, to musisz jeszcze gdzieś poszukać wyważarki samych opon, wtedy to będzie zmierzanie do ideału.:D
|
|
| Back to top |
|
 |
ociz Poziom 24

|
19 May 2010 19:41 Re: Doważanie kół na samochodzie |
|
|
|
Do ideału brakuje jeszcze wyważarki powietrza. :D
|
|
| Back to top |
|
 |
robokop Poziom 26

|
19 May 2010 19:48 Re: Doważanie kół na samochodzie |
|
|
|
A tak z innej beczki - mieliście do czynienia z zestawami do przetaczania tarcz hamulcowych na samochodzie?
|
|
| Back to top |
|
 |
barubar Poziom 20

|
19 May 2010 20:23 Re: Doważanie kół na samochodzie |
|
|
|
Ja nie ale koleś ma w warsztacie. Po chwili euforii na samym początku stoi zakurzone w kącie. Przy obecnych cenach tarcz, biorąc pod uwagę że większość to tzw. wentyle - nie ma to sensu. Chyba, że do zbierania rantów. Jeżeli faktycznie Ciebie interesuje ten temat, podpytam. Tylko jakie o jakie aspekty mam pytać?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
19 May 2010 20:23 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
bestler Poziom 22

|
28 Jun 2010 07:35 Re: Doważanie kół na samochodzie |
|
|
|
Pracowałem kiedyś w firmie zajmującej się wyposażeniem SKP i nie słyszałem o ani jednym przypadku serwisowym ani handlowym dotyczącym takiej doważarki - nie wiem, może grupa kliencka nie ta, ale wątpię.
Co do tokarek (do tarcz) to miałem wielokrotnie do czynienia z przetaczarką MAD. Sprzęt działa - niektórzy w drogich samochodach stosują ten proces.
|
|
| Back to top |
|
 |
fntx Poziom 4

|
02 Dec 2010 18:49 Re: Doważanie kół na samochodzie |
|
|
|
Witam wszystkich. Mam pytanie odnośnie jednostek w jakich się podaje niewyważenie. Przeważnie się podaje w gramach. Jeżeli mam wynik w gramach to jak to przeliczyć na moment niewyważenia w kilogramometrach? Jeżeli ktoś umie to przeliczyć to proszę o pomoc.
|
|
| Back to top |
|
 |