FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Lodówka samochodowa

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Household Services -> Household refrigeration -> Lodówka samochodowa
Author
Poziom 1
Poziom 1

Post#1 Post from the author of the topic 28 Jul 2004 14:36   

Lodówka samochodowa

Na początku chcę zaznaczyć, że w sprawach związanych z szerokopojętą elektrycznością jestem całkowicie ciemny, więc proszę o wyrozumiałość. Mam następujące pytanie. Jak mogę podłączyć lodówkę samochodową (z tyłu lodówki mam następujące dane 12V - 54W) pod zwykłe gniazdko 220V? Byłem już w sklepie elektrycznym z tym pytaniem, ale powiedziano mi że nic takiego nie mają bo to za dużo "amperów" , czy coś w tym rodzaju i że obciążenie jest za duże. Przyznam się, że nic z tego nie rozumiem i dlatego proszę o pomoc. Dziękuję.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 28 Jul 2004 14:36   

Back to top

romoo
Poziom 25
Poziom 25

Post#2 28 Jul 2004 14:49   

Lodówka samochodowa

kumpel też sobie kupił przyczepę i wyremontował ją i założył sobie: radio żarówki w środku i lodówke i chciał jechać na pole kampingow z gniazdkami 220v i kupił sobie w sklepie zasilacz expedient mu powiedział że ma ten zasilacz 120 WAtt ale nawet jednej żarówki nie zapalił na nim , następnie zasilił to z prostownika i poszła końcówka w radio. Rozwiązaniem problemu było kupno zasilacza komputerowego AT 30zł i teraz po małej przeróbce chodzi :radio żarówki lodówka i zapalniczka i ładowarka komórki . Na rynku nie ma tańszych zasilaczy +12v niż używane zasilacze komputerowe w tym pułapie prądowym 8 15 A.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 28 Jul 2004 14:49   

Back to top

etedio
Poziom 18
Poziom 18

Post#3 28 Jul 2004 17:28   

Re: Lodówka samochodowa

jak nie zasilacz komputerowy to można wziąć transformator od lamp halogenowych plus mostek prostowniczy kilka A (kupisz w elektrycznym za pare zł) - lodówki tak się raczej nie powinno zasilać (kwestia elegancji i kultury elektronicznej :wink: ) ale od bidy pójdzie

może też transformator "elektroniczny" (przetwornica) do halogenów - tylko taki co chodzi na DC (prąd stały)

to rezerwa, zasilacz do kompa jest tutaj lepszy

pozdro
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 28 Jul 2004 17:28   

Back to top

adje
Poziom 11
Poziom 11

Post#4 29 Jul 2004 01:17   

Re: Lodówka samochodowa

Proponuję jeszcze prostsze rozwiązanie. Zasilać z prostownika do ładowania akumulatorów.

Lodówka pobiera ok 5 A a prostowniki aku maja najczęściej w pobliżu 6 A stałego obciążenia. Jesli jest ten prostownik bardzo prymitywny to radzę na zaciskach dołączyć dodatkowo kondensator elektrolityczny min 1000 mikro-farada / 16-25V ąącząc "+" z "+", a "-" z "-".
Ten kondensator jest w celu oszczędzenia kolektora silniczka wentylatora do chłodzenia gorącej strony ogniwa chłodzącego.

I jeszcze jedno !
Należy prawidłowo podłączyć plus i minus do samej lodówki, bo zamiast chłodzić może grzać.
Najprościej jest sprawdzić w którą stronę dmucha wentylator na podłączeniu z wtyczką samochodową i potem podłączając do prostownika sprawdzić czy wentylator dmucha w tę samą stronę.
Back to top

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Household Services -> Household refrigeration -> Lodówka samochodowa
Page 1 of 1
Similar topics
Lodówka samochodowa na 12 volt a ja chce mieć ja na 230 vol (4)
Lodówka samochodowa-problem z zasilaniem na GAS (1)
lodówka 220v i instalacja samochodowa (1)
Pytanie do fachowców Lodówka samochodowa ? (2)
lodówka samochodowa elta sc743 (5)
Lodówka samochodowa indel B (1)
Lodówka samochodowa Elektrolux (2)
Lodówka samochodowa (2)
Lodówka samochodowa (6)
Lodówka samochodowa Man Box - jak podłaczyćmoduł sterujący? (2)

Page generation time: 0.085 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed