FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Dom samo wystarczalny. Własne źródła energii.

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Electrical engineering -> Renewable Energy -> Dom samo wystarczalny. Własne źródła energii.
Author
Poziom 2
Poziom 2

Post#1 Post from the author of the topic 18 Feb 2010 18:03   

Witam,
Poprzedni temat został przeniesiony do kosza... może ten będzie lepszy podam w nim więcej szczegółów i prosił bym o nie usuwanie go... jest to dla mnie ważna sprawa.

Dom około 100m2 dla 3 osób.
Ściany wykonane z bala około 40 cm grubości, dach z gontu.

nie byłem w stanie zrobić dachu... ponieważ wymyśliłem sobie pomieszczenie ala to na zdjęciu niżej i zły kąt ma nie mogę pociągnac kreski i zrobić dachu w programie... mniejsza o to.

Chodzi o to ,żeby dom był samo wystarczalny.
Jeśli chodzi o ogrzewanie i ciepłą wodę: Będzie kominek jak i stary piec kuchenny na drewienko do tego się podłączy jakieś sprytne kombinacje rórznych rzeczy i uzyskamy ciepłą wodę. więc energia z elektrowni na ogrzewanie domu jak i wody nie musi być marnowana ewentualnie do niewielkiej pompy.

Urządzenia domowe:
Komputer stacjonarny(dosyć mocny 1kW zasilacz), laptop, alarm , kino domowe(tv led), pralka, lodówka, ładowarki do sprzętów (bateri, kamery, telefonów itp) raczej w użyciu.

Działka na której ma znaleźć się dom i jej możliwości :)
1 hektar
Link do zumi pl mozna zobaczyc teren w poblizu

Osobiście myślę o energi słonecznej(można by zrobić stelaż który by kręcił się za słońcem... tak go zaprogramować. miejsca jest sporo) ponieważ w rzekę nie chciał bym ingerować - jest obiatę ścisła ochroną i na całej jej długości występuje rezerwat(rezerwat rzeki Pasłęki) więc puki co nie mówmy o elektrowniach wodnych proszę.

mogę postawić dodatkowo wiatrak... lecz wydaje mi się ,że u mnie na ziemi z wiatrem raczej krucho... ale żeby nie wiało to nie mogę powiedzieć... musiał by ocenić to jakiś fachowiec. jak dla mnie trochę lipa.

chciał bym móc magazynować tą energie nie wiem na jaki długi okres czasu (liczę na wasze uwagi) . Rozważam też opcje podłączenia np agregatu do tej instalacji w momencie braku energii żeby naładować akumulatory(lecz najlepiej jak była by to opcja awaryjna raczej nie stosowana).

Znalazłem na forum coś takiego :
Link

osobiście chciał bym wszystko sam wykonać kupując moduły, nie mam miliona złotych . tu jest gotowy przykład... chyba ,że mniej opłacalne jest kombinowanie wsyztskiego osobno(lecz chyba nie).

ps
pompa do studni z której będzie pobierana woda tez jest potrzebna jakaś energia nie wiem jaka.

proszę o pocmoc.

pozdrawiam
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 18 Feb 2010 18:03   

Back to top

globus
Poziom 18
Poziom 18

Post#2 18 Feb 2010 18:52   

Re: Dom samo wystarczalny. Własne źródła energii.

Cóż, ja bym się tak nie napalał, ogniwa słoneczne, koszt, do tego po jakiś 20 latach nadają się na śmietnik, wiatr byłby najlepszym źródłem energii choć wiadomo jak wieje w dodatku taki maszt to i szpeci i hałasuje na takim malutkim poletku. Pompa ciepła sama też się nie zakręci a do tekiej instalacji musisz dostarczyć znaczny % (nawet dziesiątki) energii jakiej potrzebujesz na ogrzanie. Szarpiąc sine takie koszty odcięcia od zakładu energetycznego robi się to wg. mnie bezsensowne.
Back to top

kudrzyk
Poziom 7
Poziom 7

Post#3 18 Feb 2010 20:01   

Co do zasilania domu - to jest to możliwe. Musisz policzyc jakie dokładnie masz zapotrzebowanie na moc. Zapewne zdajesz sobie sprawę, że to czego potrzebujesz nie będzie tanie. 50tyś to pewny wydatek. Zresztą jeśli poczytasz forum to wiele o tym znajdziesz w innych tematach.
To co mogę Ci podpowiedziec to sposób na grzanie. Masz kominek więc zrób rurami rozprowadzenie ciepła do poszczególnych pomieszczeń. To działa bo mam to u siebie. Kolejny pomysł to ciepła woda. Możesz ją podgrzewac za pomocą bojlera gazowego zasilanego z butli gazowej. Największe dostępne na rynku butle mają pojemnośc 33kg (więc jest to spory zapas). Bojler nie wymaga zasilania!!! Jedynie trzeba w nim zmienic dysze z gazu ziemnego na LPG. Aby ograniczyc zużycie gazu w czasie "niegrzania" możesz kupic bojler z iskrownikiem piezoelekrtycznym zasilanym z baterii 9V (wystarcza na ok 1rok). Koszty ok 1200pln.
Pozdrawiam
Back to top

globus
Poziom 18
Poziom 18

Post#4 18 Feb 2010 20:44   

Panowie, była mowa o technologiach samowystarczalnych a nie, kominek do którego trzeba z lasu drewno przydzwigać czy też butle LPG z pobliskiej "stacji paliw." Taki samowystarczalny to bardziej hobby i zachcianka niż racjonalne podejście do tematu. Trudno jest nam odciąć się od monopolistów.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 18 Feb 2010 20:44   

Back to top

oparowicz
Poziom 2
Poziom 2

Post#5 Post from the author of the topic 18 Feb 2010 20:55   

@globus
chodzi o idee . po 20 latach technologia zmini sie trzy razy i pewnie 4 panele za 10.000euro będą wystarczały do zasilania domku... co do ciepła będe miał dwa pokoje u góry. sypalnie w której będzie koza i 2 pokój dla dziecka. a na dole tylko duży salon połaczony z kuchnią i łazienka...

@ kudrzyk
ciszy mnie ,że jest to możliwe i mówisz o kwocie rzędu 50.000zł bo taką sobie założyłem. Co do ciepła i ogrzewania własnie tak chce zrobić... a wodę można tez ogrzewać przez kominek/piec. mamy taką instalacje u znajomego zrobioną prowizorycznie... woda przelatuje przez spirale w piecu później leci do bojlera i tak się wymienia woda... po prostu obieg jest puszczony przez piec :) nie zawsze jest ciepła woda... jak się nie pali to jej nie ma i jeszcze jedna wada trzeba spuszczac wodę bo czasem się gotuje w rurach... ale poza tym hula od 3 lat i wszyscy tam zyja i se dają rade ;] jakoś tak mam zamiar to przekminic na początku później będę myślał o solarach do wody + podłogi

Dodano po 2 [minuty]:

globus wrote:
Panowie, była mowa o technologiach samowystarczalnych a nie, kominek do którego trzeba z lasu drewno przydzwigać czy też butle LPG z pobliskiej "stacji paliw." Taki samowystarczalny to bardziej hobby i zachcianka niż racjonalne podejście do tematu. Trudno jest nam odciąć się od monopolistów.

Co do kominka i drzewa to inna faza kominek i drzewo jak najbardziej mile widziane od początku o tym mówię... jedynie lpg mi nie odpowiada... choć tak trzeba będzie użyć do kuchenki gazowej bo te płyty n a prąd to jakieś kosmiczne ilości prądu pochłaniają.

odciąć się da... własnie chce to uskutecznić. ;]

Dodano po 3 [minuty]:

a zapomniałem powiedzieć ,że jestem w stanie dostosować każde użadzenie do napięcia nie wiem o co w tym chodzi ,ale ktoś mi tłumaczył ,że dużo energi się marnuje prze te przetwórnice... wiec można porpostu dostosować większośc urządzeni na odpowiednie napięcie ,a tylko wparu miejscach zrobić normalne napięcie zminne ?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 18 Feb 2010 20:55   

Back to top

sq9jjh
Poziom 20
Poziom 20

Post#6 18 Feb 2010 22:07   

Witam. Szanowny Kolego "oparowicz" Twój post, nie dość, że narusza Regulamin tego forum, był raportowany, nadaje się do kosza i pewnie tam trafi, ale:
1. Determinacja z jaką go Napisałeś po prostu ujmuje.
2. Zadałeś Sobie jednak trochę trudu żeby go sklecić.
3. Moderator też człowiek.

W związku z powyższym, zanim temat wyląduje w koszu, Napisz proszę, czy naprawdę Masz zamiar wybudować taki dom? Czy to tylko Twoje fantazje?
Jeżeli faktycznie Masz taki zamiar i z takim naiwno-beztroskim podejściem do sprawy Chcesz go zrealizować to pozostaje Ci tylko życzyć aby się tak stało.
Rzeczywistość pewnie zweryfikuje Twoje pomysły prędzej niż myślisz.
Pozdrawiam.
Back to top

oparowicz
Poziom 2
Poziom 2

Post#7 Post from the author of the topic 18 Feb 2010 23:33   

@ sq9jjh
Tak, w tym roku chce się osiedlić nieopodal i przewiduje na ten projekt 2 lata. da się go zrealizować. proszę więc o życzenia.
Back to top

retrofood
Poziom 25
Poziom 25

Post#8 19 Feb 2010 08:35   

oparowicz wrote:

Tak, w tym roku chce się osiedlić nieopodal i przewiduje na ten projekt 2 lata. da się go zrealizować. proszę więc o życzenia.

Kolego oparowicz!
Skoro jesteś tak zdeterminowany samodzielnym wykonaniem swoich założeń, to popracuj trochę samodzielnie, poczytaj to wszystko, co o ogniwach słonecznych i elektrowniach wiatrowych napisano już na forum i wtedy zadaj pytania, które uściślą Twoją wiedzę. A obecnie Twoja roszczeniowa postawa, gdy uparcie żądasz od razu odpowiedzi na swoje problemy, narusza pkt 16 regulaminu. Więc uruchom funkcję "szukaj" i zabierz się do pracy.
Aby dać Ci czas na czytanie forum, czasowo zamykam temat. Temat będzie otwarty wtedy, kiedy napiszesz na PW, że już masz podstawową wiedzę na interesujące Cię tematy.

I nie myśl, że nie życzę Ci realizacji zamierzeń. Życzę Ci bardzo poważnie i szczerze.
Back to top

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Electrical engineering -> Renewable Energy -> Dom samo wystarczalny. Własne źródła energii.
Page 1 of 1
Similar topics
Alternatywne źródła energii jako dodatkowe zasilanie domu. (164)
Odnawialne źródła energii - potrzebne uprawnienia? (3)
alternatywne źródła energii - samochód na wodę ??? (9)
Licznik energii Landis+Gry ZDM410CT jak odczytać zużycie energii czynnej w kWh (1)

Page generation time: 0.144 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed