Forum elektroda.pl

Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Jak namagnesować magnas trwały?


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Początkujący Ogólny -> Jak namagnesować magnas trwały?
Autor
Wiadomość
WIŚNIA 17
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 27 Lut 2009
Posty: 21
Miasto: Iwno

Post#1 Post autora tematu 18 Lut 2010 20:22   

Jak namagnesować magnas trwały?


Witam.
Mam magnes neodymowy o wymiarach 50 x 20 x 20 (kierunek magnesowanie wzdłuż wymiaru 20).
Chciałbym go namagnesować wzdłuż wymiaru 50mm.
Jak się do tego zabrać?
Wiem że trzeba nawinąć cewkę, i przepuścić przez nią spory prąd...
Nie wiem jednak ile zwojów i jak duży prąd.
Potrzebuje nieco teorii to będę mógł zrobić obliczenia.
W internecie znalazłem takie parametry:
Magnes wykonany jest z materiału N35,
indukcja remanencji Br 1,17-1,21 [T],
koercja HcB min. 867 [kA/m],
koercja HcJ min. 955 [kA/m],
gęstość energii magnetycznej (BH)max 263-286 [kJ/m3]
Jeśli ktoś robił jeż coś takiego, lub zna się na tym to proszę o pomoc.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 18 Lut 2010 20:22   





Powrót do góry
   
unitral
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 14 Kwi 2003
Posty: 1281
Miasto: Wiedeń / Sosnowiec

Post#2 18 Lut 2010 21:37   

Re: Jak namagnesować magnas trwały?


Neodymówki raczej już nie przemagnesujesz.
Powrót do góry
   
WIŚNIA 17
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 27 Lut 2009
Posty: 21
Miasto: Iwno

Post#3 Post autora tematu 18 Lut 2010 22:54   

Re: Jak namagnesować magnas trwały?


Hmm...
Może racja, prąd pewnie musiałby być olbrzymi...
A jak to by wyglądało ze zwykłym magnesem ferrytowym?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 18 Lut 2010 22:54   





Powrót do góry
   
krzychu.84
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 30 Gru 2006
Posty: 233
Miasto: Ż-c

Post#4 19 Lut 2010 09:40   

Re: Jak namagnesować magnas trwały?


Cześć.
Magnesu neodymowego raczej domowym sposobem nie namagnesujesz.
Potrzebny jest duży i skomplikowany magnetyzer nie wspomne już o prądzie który trzeba "wytworzyć". Same kable zasilające cewke mają przekrój ok 30mm2 i przy 600V następuje "strzał" (koniec magnesowania) wtedy podrzuca tak kablami że muszą być przykręcone do podłogi. Więc możesz sobie wyobrazić gwałtowny przepływ prądu. Nie chciałbym Cię cyganić ale prądy są rzędu kilku tysięcy amper, musiałbym sprawdzić. Sama cewka musi być chłodzona wentylatorem o dużej wydajności.
Natomiast z ferrytami jest nieco prościej bo magnetyzer pobiera 25A ale cewka jest dość duża i niopłacalna do wykonania, musi też posiadać ruchomy rdzeń. Całość ogólnie ciężka i trudna do przewiezienia samemu na wózku "paleciaku".
Powrót do góry
   
kemot55
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 04 Cze 2007
Posty: 920
Miasto: Łódź

Post#5 19 Lut 2010 10:22   

Re: Jak namagnesować magnas trwały?


Żeby rozmagnesować magnes musisz go podgrzać do temperatury Curie. Wydaje mi się, że dopiero później można przeprowadzać magnesowanie w określonym kierunku silnym polem.
Kiedyś zastanawiałem się czy na skutek złego sterowania (impulsy prądu) w silnikach BLDC można zniszczyć magnes. Okazuje się, że nie można o ile silnik nie rozgrzeje się właśnie do temp. Curie (to informacje od konstruktora silnika).
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 19 Lut 2010 10:22   





Powrót do góry
   
krzychu.84
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 30 Gru 2006
Posty: 233
Miasto: Ż-c

Post#6 19 Lut 2010 18:22   

Re: Jak namagnesować magnas trwały?


WIŚNIA 17 napisał:
Witam.
Mam magnes neodymowy o wymiarach 50 x 20 x 20 (kierunek magnesowanie wzdłuż wymiaru 20).
Chciałbym go namagnesować wzdłuż wymiaru 50mm.
Jak się do tego zabrać?
Wiem że trzeba nawinąć cewkę, i przepuścić przez nią spory prąd...
Nie wiem jednak ile zwojów i jak duży prąd.
Potrzebuje nieco teorii to będę mógł zrobić obliczenia.


Przedstawię poniżej niektóre parametry fabrycznego magnetyzera oraz osprzęt i wg. mnie budowa nie jest to opłacalna bo koszt jest ogromny. Poszukaj alternatywy dla tego neodymka.

Jak namagnesować magnas trwały? Magnes neodymowy o wymiarach 25x5 mm. Stosowany m.in do głośników.

Jak namagnesować magnas trwały? Wentylowana cewka magnetyzera z rdzeniem teflonowym stałym o średnicy 110mm. W środku nie ma żadnych zwojów z drutu- cewka jest wykonana z blach (nierdzewnych) przekładanych izolatorem nawzajem. Coś jak kondensator strojeniowy, tyle że bez możliwości regulacji. Na rdzeniu magnes ze zdjęcia nr.1

Jak namagnesować magnas trwały?

Jak namagnesować magnas trwały? Ogólny wygląd magnetyzera. Widok z przodu wraz z dwoma cewkami. Waga magnetyzera 1500kg, cewka 80kg.

Jak namagnesować magnas trwały? Widok podłączenia cewek, panel tylny. Możliwość podłączenia max. 3 szt. cewek.

Jak namagnesować magnas trwały?

Panel dotykowy, ustawianie parametrów magnetyzera.
Urządzenie gotowe do pracy.

Jak namagnesować magnas trwały?

Jak namagnesować magnas trwały?

Na deser krótko o urządzeniu dużo tańszym tradycyjny magnetyzer do magnesów ferrytowych.

Jak namagnesować magnas trwały? Ogólny widok, strona przednia. Dwie cewki (górna z rdzeniem ruchomym, dolna- stała).
Cewki wykonane z drutu nawojowego na karkasie. "siłę" magnesowania reguluje się za pomocą wkręcanego rdzenia cewki górnej.

Jak namagnesować magnas trwały? Elektronika magnetyzera.
Powrót do góry
   
WIŚNIA 17
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 27 Lut 2009
Posty: 21
Miasto: Iwno

Post#7 Post autora tematu 19 Lut 2010 19:39   

Re: Jak namagnesować magnas trwały?


Dziękuje za pomoc.
Rzeczywiście, nie będę "porywał się z motyką na słońce".
Spróbuje znaleźć jakiś magnes zastępczy.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Początkujący Ogólny -> Jak namagnesować magnas trwały?
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Jak namagnesować magnes, innym magnesem? (9)
LT100 -z czego trwały grot? (8)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.049 seconds

elektroda.pl temat RSS