| Author |
dabu Poziom 20

|
19 Feb 2010 10:51 Urządzenie diagnostyczne do 20000zł |
|
|
|
Witam, mam zamiar kupić urządzenie. lub kilka urządzeń do diagnostyki aut w cenie do 20tys. zł. Co polecacie a czego mam się wystrzegać? Ostatnio bosch przedstawił nam swoją ofertę, dokładnie nie powiem co to było za ustrojstwo gdyż nie było mnie w pracy, lecz wiem ze chcieli za niego właśnie coś koło 20tyś zł. Liczę na wypowiedzi ludzi mających obeznanie w branży.
|
|
| Back to top |
|
 |
bartek_j Poziom 22

Joined: 03 Jan 2007 Posts: 2249 Location: wioska pod Wrocławiem
|
19 Feb 2010 11:32 Re: Urządzenie diagnostyczne do 20000zł |
|
|
|
Na początek to kup sobie multimetr i oscyloskop. Wiedzy nie kupisz. A nawet urządzenie za 20 koła auta nie naprawi. Jednie błędy "wyczyta" i byćmoże niektóre "skasuje". W sam raz żeby kroić leszczy 150 za "podłączenie do komputera"
A tak poważniej to Launcha na początek bo to w miarę uniwersalne. Chyba że specjalizację z jakiejś marki / jakiś marek konkretnej masz, to wtedy najlepiej urządzenie dedykowane typu Tech2+candi do łopli itp itd.
|
|
| Back to top |
|
 |
dabu Poziom 20

|
19 Feb 2010 12:46 Re: Urządzenie diagnostyczne do 20000zł |
|
|
|
oscyloskop i multimetr posiadam już, lecz tym nie uda sie wszystkiego naprawić i sprawdzić. Niestety ale specjalizacji w danej marce nie posiadam, chociaż najbliższe są mi hondy i fordy. Szukam jakiegoś w miarę uniwersalnego urządzenia, lub kilku urządzeń do tej kwoty. Przedstawiciel boscha oferował nam KTS 670, czy ktoś z was miał z nim styczność?
|
|
| Back to top |
|
 |
trans-serwis Poziom 23

|
19 Feb 2010 12:59 Re: Urządzenie diagnostyczne do 20000zł |
|
|
|
KTS 670 od przedstawiciela Boscha za 20 tyś. chyba marzysz.
O KTS 670 jest tyle informacji w sieci, wystarczy poszukać, oczywiście wiesz, że oprogramowanie Boscha jest na abonament.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
19 Feb 2010 12:59 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
dabu Poziom 20

|
19 Feb 2010 13:09 Re: Urządzenie diagnostyczne do 20000zł |
|
|
|
Tak twierdzi mój znajomy (szef) że 670. Może się pomylił, muszę się dokładnie go wypytać, wiem że jest abonament, dlatego szukam jakiegoś alternatywnego rozwiązania.
|
|
| Back to top |
|
 |
saly Poziom 22

|
19 Feb 2010 16:27 Re: Urządzenie diagnostyczne do 20000zł |
|
|
|
KTS nie zrobisz tego co dedykownymi urządzeniami
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
19 Feb 2010 16:27 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
wopor Poziom 22

|
19 Feb 2010 18:44 Re: Urządzenie diagnostyczne do 20000zł |
|
|
|
witam, niestety kol saly ma racje, nie ma jak narazie jednego urzadzenia które by mogło wsio we wszytkich markach, oscylopek i multi sa nieocenione jak sprawdzasz czujki i połączonka, ja mam techa bo grzebie w opelkach, miałem taki np przypadek ze padła czujka parktronika i KTS miał problem z pokazaniem która niby sie połączył ale wskazać która to ta padnieta to dwa rózne wskazania a tech pokazał przednia lewa zewnetrzna, ale KTS troszku tyz moze,tylko ten abonament, wiec ? wybór od Ciebie zalezy, powodzena
|
|
| Back to top |
|
 |
romoo Poziom 25

|
19 Feb 2010 20:02 Re: Urządzenie diagnostyczne do 20000zł |
|
|
|
KTS ma abonament i to jest - .
POzatym jak nie robisz nic specjalistycznego to autoboss kontra launch.
|
|
| Back to top |
|
 |
fil2006 Poziom 20

|
19 Feb 2010 20:17 Re: Urządzenie diagnostyczne do 20000zł |
|
|
|
bądz ostrożny z bosch ,na początku i bosch serwisy leciały na kasowaniach błędów ,dzisiaj społeczeństwo bardziej rozgarnięte jest i nie dają się w konia robić i ma racje .Pamiętaj że KTS bez sisa nic nie jest wart ,jak chcesz KTS to Tylko full wersje z płytką przynajmniej sis tam są kroki poszukiwania usterek jak w serwisówkach ze schematami itd ,itp.Oczywiście najlepiej są rozbudowane boschowskie systemy nie wiem jak inne na dzień dzisiejszy.
Dodano po 2 [minuty]:
Full wersja nie jest zła ,masz wsparcie dosyć fajne z warszawy gorącą linie , obsługuje również actrosa ,przynajmniej kilka lat temu naprawiałem ,pewnie scanie i inne ciągniki siodłowe też.
|
|
| Back to top |
|
 |
Pol-UK Poziom 21

|
19 Feb 2010 20:26 Re: Urządzenie diagnostyczne do 20000zł |
|
|
|
Zależy jak leży, potwierdzam opinię kolegów wyżej. Używam Launcha, mam też Fast -Boxa, ale że by coś zrobić w danej marce nie obędzie się bez sprzętu dedykowanego. Jak być chciał francuzy robić na w miarę możliwym poziomie polecam Lexia/Proxia no i Renault Clip, na poczaten nawet z pól ryżowych.
|
|
| Back to top |
|
 |
saly Poziom 22

|
19 Feb 2010 20:53 Re: Urządzenie diagnostyczne do 20000zł |
|
|
|
To ile trzeba wybulić na KTS 670 na urządzenie i rocznie na abonament, albo inna wersja urządzenia.
|
|
| Back to top |
|
 |
fil2006 Poziom 20

|
20 Feb 2010 14:00 Re: Urządzenie diagnostyczne do 20000zł |
|
|
|
Musisz spytać dealera ,niepotrzebnych płytek nie dobieraj bo są naprawde drogie np.mechanika ,rozrządy tam są i procedury wymontowań i zamontowań elementów jak pompy wtryskowe .itp.
Natomiast sis i adaptery które rozrzucają piny elektronicznie do np.merca są naprawde przydatne nie bawisz się w celowanie we wtyczke diagnostyczną pinkami tylko podpinasz adapter i ułatwia to prace .
Adapter do pomp psg5 i vp44 też jest bardzo przydatny.
|
|
| Back to top |
|
 |
saly Poziom 22

|
20 Feb 2010 15:54 Re: Urządzenie diagnostyczne do 20000zł |
|
|
|
Ja myśle o kiku dedykowanych urządzeniach, narazie zajmuje się autami po godzinach, więc KTS by nie zarobił na siebie. KTSem dopiszesz kluczyk do citroena reno czy grupy VAG, adaptacje modułów BSI czy wymiana licznika w grupie VW.
Kilku właścicieli warsztatów mechanicznych w okolicy ma KTSa i nie umią nic więcej poza kasowanie błędów i klientów do tego dołączają im bajeczne opowieści. Ostatnio przyjechał do mnie koleś którego mechanik pociągnął na 70zł sprawdzając komputer w escorcie KTSem, nie dział brzęczyk świateł, po podłaczeniu koleś stwierdził że to nie problem komputera i kazał jechać do elektryka.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
20 Feb 2010 15:54 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
fil2006 Poziom 20

|
20 Feb 2010 19:49 Re: Urządzenie diagnostyczne do 20000zł |
|
|
|
a to widze że KTS ma funkcje wymiany licznika w grupie vw i audi ? ,ja pracowałem kilka lat temu ,chyba z 8 .
W zasadzie mógłby wszystko zrobić co jest z boscha ale mają umowy i nie mogą odblokować tego co ma serwis dopiero po 5 latach o ile dobrze pamiętam.
Sprawa KTS bez sis jest taka że na moim terenie w tym samym roku kupiło chyba 5 warsztatów o ile pamiętam ,gość u którego pracowałem kupił jako jedyny full wersje z sis ,oscyloskopem ,adapterami. itd,itp.Wiadomo dokupywał stopniowo nie na raz ,co nam trzeba było dowozili .Dzisiaj tylko on się liczy tutaj na rynku ,reszta kasowaczy błędów pozostała na poziomie na jakim zaczęli,testery stoją zakurzone .
Dodano po 6 [minuty]:
Może vag can comander Cie zainteresuje jesli zamierzasz bawić się w naprawy elektronicznych modułów i zmiany oprogramowań.
Sam się zastanawiam ,widze na stronie producenta że full pakiet bez vatu kosztuje 5 tysiecy euro.
Dodano po 3 [minuty]:
ale patrząc na tą klientele tutaj ,na tych bisnesmenów za czapke gruszek wożących się autami na które ich nie stać ,na gości którzy pytają o opony do Q7 po 50 zł za sztuke :-}zastanawiam się czy nie lepiej otworzyć budki z chotdogami itp.
|
|
| Back to top |
|
 |
saly Poziom 22

|
20 Feb 2010 20:43 Re: Urządzenie diagnostyczne do 20000zł |
|
|
|
Sory źle napisałem powyżej, ja właśnie pytałem czy KTS-em dopisze kluczyk do citroena reno czy grupy VAG, adaptacje modułów BSI BSM(valeo simens nie bosch), czy możliwa jest wymiana licznika w grupie VW.
Co z japońcami coś w nich rusze KTSem
Chciałbym wiedzieć czy coś z tych rzeczy da rade zrobić KTS.
|
|
| Back to top |
|
 |