| Author |
dzooma Poziom 4

|
19 Feb 2010 13:15 problem zasilacz-dysk |
|
|
|
Witam.
Mam pewien problem z moim PC-tem, który z dniem wczorajszym odmówił posłuszeństwa. Chodzi o to, że przy próbie włączenia "powerem" na chwilę zapala się dioda zasilania i dysku, po czym słychać dziwny "zgrzyt" i nic się nie dzieje (czyt. komp nie startuje). Problem ten pojawiał się już w przeszłości i wystarczyło na kilka chwil odłączyć zasilacz z sieci. Po tym prostym zabiegu komp. startował. Teraz to już się nie sprawdza. Jest "kaput", no nie do końca "kaput", bo jeśli odłączę dysk to komp startuje. Teraz się zastanawiam czy mi padł dysk czy może zasilacz nie wyrabia (nie pamiętam firmy ale na bank nie jest wysokich lotów).
PS. przy podłączaniu komp. do sieci występowała zawsze też dziwna sprawa - przez chwilę komp. jakby startował (zapalały się diody słychać było rozruchy podzespołów), po czym wszystko ustawało, i wtedy normalnie włączało się go "powerem".
Będę wdzięczny za wszelkie rady i sugestie.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
19 Feb 2010 13:15 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
waza47 Poziom 8

|
19 Feb 2010 13:22 Re: problem zasilacz-dysk |
|
|
|
Sprawdź dysk u kogoś w kompie ale jeśli słychać zgrzyt to może dysk jest zepsuty, niestety to są skutki używania tanich zasilaczy. Zasilacz bezwzględnie do wymiany...
|
|
| Back to top |
|
 |
dzooma Poziom 4

|
19 Feb 2010 13:27 Re: problem zasilacz-dysk |
|
|
|
ano zawsze mi szkoda było kasy na porządny zasilacz choć już nie raz mi popaliło podzespoły (sic!) ale właśnie się przymierzał do zakupu nowego... i tu mam dylemacik jakiej firmie zaufać...
jakieś sugestie?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
19 Feb 2010 13:27 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Lzep Poziom 23

|
19 Feb 2010 13:37 Re: problem zasilacz-dysk |
|
|
|
Sugestie są tu -> Link . Wybór zależy od sprzętu, który ma być zasilany i środków przeznaczonych na zakup.
|
|
| Back to top |
|
 |
dzooma Poziom 4

|
19 Feb 2010 16:48 Re: Komputer nie uruchamia się: zasilacz, dysk? Jak zdiagnoz |
|
|
|
obecnie sprzęt mój nie jest za bardzo wymagający ale w przeciągu paru miesięcy zamierzam go znacznie odświeżyć i w sumie jak teraz kupie dobry zasilacz to mi trochę posłuży, mam nadzieję...
myślę o jakimś pentiumie dual-core, może ze 4g ramu, grafice pcie średniej klasy, dysk co najmniej 500g sata... na razie nic konkretnego nie mam na oku
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
19 Feb 2010 16:48 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
jankolo Poziom 26

|
19 Feb 2010 22:58 Re: problem zasilacz-dysk |
|
|
|
| dzooma wrote: |
| Jest "kaput", no nie do końca "kaput", bo jeśli odłączę dysk to komp startuje |
To sugeruje przepalone diody zabezpieczające na dysku. Poczytaj na forum o transilach.
|
|
| Back to top |
|
 |
dzooma Poziom 4

|
20 Feb 2010 19:07 Re: Komputer nie uruchamia się: zasilacz, dysk? Jak zdiagnoz |
|
|
|
uffff
wymieniłem zasilacz i wszystko hula jak trzeba. póki co...
dzięki za pomoc :]
|
|
| Back to top |
|
 |