FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Robo BLUE - robot (Bluetooth/Podczerwień/RC 433MHz)

[ + ] [ - ]
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> Robo BLUE - robot (Bluetooth/Podczerwień/RC 433MHz)
Author
Poziom 25
Poziom 25

Post#31 Post from the author of the topic 22 Feb 2010 09:59   

Re: Robo BLUE - robot (Bluetooth/Podczerwień/RC 433MHz)

manekinen wrote:
No i płytka ładnie wyszła

Zacznę od końca - a to dlatego, że to dzięki inspiracji twoimi produktami a także dzięki twoim poradom osiągam coraz lepsze wyniki w tworzeniu płytek co mnie bardzo cieszy ;)

manekinen wrote:
Pisałeś coś że co 20ms są sprawdzane czujniki... tak pomyślałem sobie żeby jeszcze bardziej podkręcić mu te węszenie, to te i tak dobre ruchy byłyby o wiele szybsze, ale ale tu chyba kolejnym czynnikiem będzie duży poślizg kółek przy tak szybkich manewrach.

I tak przy skrętach i sterowaniu silników wykorzystywane są jeszcze ok 50ms opóźnienia bo bez nich z powodu bezwładności chyba tych silniczków moich czasem nie ma dobrych efektów. Ale i tak jak na pierwszego robocikia, który wiadomo, że ma sporo wad - to jednak cieszy oko, a dzieci w rodzinie szaleją za tym, żeby się z nim pobawić ;)

manekinen wrote:
Programowy PWM tam jeszcze wlazł?

No to fakt, że sporo rzeczy naraz bo jak pisałem jedno przerwanie Timerka stworzone głównie na potrzeby programowego sterowania Serwem kamery, zostało jeszcze obarczone przy okazji działaniem jako programowy PWM ale też robi za podstawę czasu dla timerów programowych w pętli głównej... więc procek ma co robić.

manekinen wrote:
Widzę jeszcze jakiś egzotyczny kwarc 18,432MHz, rozumiem że to dla modułu bluetooth? Jak szybko można dane przez taki moduł puścić, i czy robi jakieś byki po drodze? Trzeba stosować jakiś CRC?

Tak gdyby nie potrzeba transmisji RS232 z pewną prędkością 115200bps to użyłbym kwarca 16MHz. A że taką prędkość zachciało mi się mieć na łączu Bluetooth to przetaktowałem jak zykle to robię ATmegę32 i dla tej prędkości mam 0% błędów. A generalnie duży kwarc bo i procek musi dużo robić. Przy 8MHz bym się nie wyrobił z tyloma fiuczersami naraz.

Transmisja po Bluetooth obojętnie z jaką prędkością - zawsze chodzi jak brzytwa i można w zapomnieć o jakimś specjalnym kontrolowaniu ramek , sumach CRC itp. Do tego komunikacja w pełni dwustronna ;) więc chulaj dusza ..... Ja jak zwykle sterowanie robię za pomocą wszczepienia obsługi komend typu AT
Back to top

piotrekpl8
Poziom 5
Poziom 5

Post#32 23 Feb 2010 19:43   

Będą może jeszcze jakieś filmiki??

Projekt bardzo fajny muszę przyznać. ;)
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 23 Feb 2010 19:43   

Back to top

mirekk36
Poziom 25
Poziom 25

Post#33 Post from the author of the topic 23 Feb 2010 21:18   

piotrekpl8 wrote:
Będą może jeszcze jakieś filmiki??

Projekt bardzo fajny muszę przyznać. ;)

tak - postaram się wrzucić, bo szczególnie fajnie wyglądają filmiki z kamery na robocie ale tak w pełnej krasie i na kolorowo. Albo z kompa gdy filmik jest w okienku i się ładnie zdalnie struje robotem prze Bluetooth.....

tylko czasu jeszcze troszkę potrzebuję bo w pracy akurat mam kociołek może nawet do końca tygodnia :(
Back to top

PO.
Poziom 18
Poziom 18

Post#34 13 Mar 2010 16:24   

Super, dawno nie widziałem tak fajnego robota :) , dopracowany i prawdziwy a nie tylko zdalne sterowanie nie wiadomo przez co ;) .
No właśnie - przypominam wszystkim, żeby zdalne sterowanie traktować jako tryb awaryjny albo w styuacji gdy mamy zadanie przekraczające możliwości robota. Inaczej robot przestaje być robotem.

Do autora: ważna sprawa, jak to widzę, to celowość działania robota. Rozumiem, że bawimy się w namiastkę życia - więc żeby było "prawdziwe" to robot musi potrzebować celu (działania, nie sensu projektu, żeby nie było nieporozumień :P ). Rozumiem, że tymczasem celem "życia" robota jest ucieczka za wszelką cenę? Labirynty, omijanie przeszkód itp. Napisałeś zgrubnie, jak rozwiązałeś omijanie, ale jak go "motywujesz" do szperania? Jak wybiera sposób działania/trasę, gdy nie ma czego omijać?
Do czego dążę? Trzebaby mu nadać funkcje zbliżone do życiowych w pozostałych dziedzinach. Przede wszystkim musi o siebie zadbać, czyli jakaś stacja dokująca i i pilnowanie ile mamy czasu zanim musimy "jeść", "zapolować"itp (były kiedyś takie zabawki, jeszcze w analogowych cybernetycznych czasach, to się "żółw" nazywało). Super jakbyś ładowanie zrobił indukcyjne, bezstykowo, ale to detal techniczny.
Poza "zadbaniem" dobrze byłoby nadać mu jakieś cele działania - jak tylko ucieczka, to kiedyś nie domkniejsz drzwi i nie wróci ;) . Nie wiem, może polowanie na koty. Może zbieranie drobiazgów i znoszenie ich gdzieś w jedno miejsce. Nie mam pomysłów w tej chwili, ale niech to jego chodzenie po domu ma jakiś dodatkowy sens (dla robota, niekoniecznie dla nas).

A propos sensu i dla wszystkich którzy nie chcą/nie umieja podejść od strony mechanicznej a chcą się tylko skupić na rozwijaniu mózgu robota: jest firma iRobot i jej automatyczny odkurzacz Roomba, już w kilku generacjach. Ma on interfejs, do którego można się podłączyć i nim sterować, poczytajcie na dole "Hacking and extending Roomba" http://en.wikipedia.org/wiki/Roomba
Dostępne u nas, nawet na allegro, niestety ceny wyższe niż projekt z tego tematu.
Pilota ir niektóre wersje mają nawet w standardzie, do "jazdy ręcznej", jest też możliwość podłączenia bluetooth http://en.wikipedia.org/wiki/RooTooth
Jest nawet dla hobbystów "podstawka" bezodkurzaczowa czyli nośnik osprzętu do budowania własnych robotów, nie wiem czy dostępna u nas http://en.wikipedia.org/wiki/IRobot_Create
Back to top

pawel01
Poziom 19
Poziom 19

Post#35 14 Mar 2010 19:58   

Fajny robot. Ile czasu zajeła budowa jego?? Ten kot w ostatnim filmie jakiś dziwny że nie zareagował jak ten robot podjechał do niego.:D:D
Back to top

fog
Poziom 8
Poziom 8

Post#36 14 Mar 2010 20:38   

Co należy wysłać w programie do sterowania robotem żeby nawiązać połączenia z BT??
Back to top

mario166
Poziom 13
Poziom 13

Post#37 15 Mar 2010 20:49   

Piękna sprawa ten twój mały robocik ''szperacz''.
Mam małe pytanie co do sterowania RC, czy nie ma zakłóceń, czy nie zbiera za dużo ''smieci'' z otoczenia?
Właśnie rozpoczołem budowę dużo większego robota, narazie mam wstępne projekty mechaniki do niego, i nadeszła pora aby zająć sie elektronika i jedynym problemem w moim przypadku jest sterowanie tym robotem. nie wiem co wybrać czy moduły RC czy myśleć o jakimś rozwiązaniu stosując DTMF, zależy mi przynajmniej na 50 m zasięgu. Może mi coś poradzisz?
Back to top

mirekk36
Poziom 25
Poziom 25

Post#38 Post from the author of the topic 15 Mar 2010 22:16   

PO. --> pisałem gdzieś tam wcześniej, że nie zaopatrywałem robota w jakieś specjalne algorytmy do poszukiwania wyjścia z labityntu wykorzystujące np mapowanie itp. W sumie są to proste algorytmy, które tak na prawdę pozwalają głównie omijać przeszkody. Zatem w otwartym terenie, robo jechałby cały czas przed siebie dokąd nie spotkałby przeszkody. Wtedy zacząłby kombinować. A to, że potrafi "wyjść" z takich małaych pomieszczeń zamkniętych to zasługa prostego algorytmiku do omijania przeszkód w różny, nieprzewidywalny tak do końca sposób. Bo zależy od kilku czynników. m.inn od sygnałów z 3 czujników itp.

pawel01 --> hmm zbudowałem go chyba w około tydzień czasu - tak mniej więcej. A kot jest zabóczy - czasem siedzi jak wypchany zwierzak ;)

fog --> nic nie należy wysłać z programu żeby nawiązać połączenie BT. To połączenie jest nawiązywane przez BT ze strony komputera, które tylko zestawia kanał/łącze - tak jakby podłączyło ci kablem RS22. Po takim zestawieniu połączenia twój procesor już tylko nadaje lub odbiera wiadomości z PC. Żadnych komend AT.

mario166 --> jeśli potrzebujesz dwustronną komunikację do 100m to najlepsze będzie rozwiązanie z Bluetooth może? BTM-222

a jeśli tylko jednostronną to spokojnie para nadajnik/odbiornik na np 433mHz firmy Telecontrolli. Jak się to dobrze oprogramuje to żadne zakłócenia czy śmieci ci nie straszne. Ja nie mam z tym najmniejszych problemów i to na sporo większej odległości niż 100m z tym nadawaniem/odbieraniem.

Poczytaj sobie ten temat:

http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=1566129&highlight=&sid=430e099f58716ab2e566007cdabad3fc
Back to top

ilmenauer
Poziom 13
Poziom 13

Post#39 17 Mar 2010 15:29   

Ładny, sfinalizowany projekt. Mój robot ciągle leży na stole operacyjnym... :(
Napisz proszę, jakie algorytmy realizują koty? Jak je zaprogramowałeś?
;)
Pozdr, ilm.
Back to top

PrzemoMaslak7
Poziom 4
Poziom 4

Post#40 17 Mar 2010 16:26   

Witam wszystkich. Robocik bardzo fajny , ale mam takie jedno pytanie jak zrobić wskaźnik poziomu baterii?
Back to top

mirekk36
Poziom 25
Poziom 25

Post#41 Post from the author of the topic 17 Mar 2010 16:56   

PrzemoMaslak7 wrote:
Witam wszystkich. Robocik bardzo fajny , ale mam takie jedno pytanie jak zrobić wskaźnik poziomu baterii?

Wystarczy użyć do tego tak jak na zrobiłem, przetwornik ADC wbudowany w procek. Jednym z kanałów dokonywać co jakiś czas pomiarów i ew zrobić sobie jakąś linijkę diodową czy coś - na czym będziesz wizualizował wynik odnośnie stanu naładowania czy wyczerpywania się akumulatorków.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 17 Mar 2010 16:56   

Back to top

Maciek_65
Poziom 11
Poziom 11

Post#42 18 Mar 2010 20:00   

Hej, super robot.

Mógłbyś zapodać płytkę do niego, twoja jest zgrabnie "ujęta" ... ;p
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 18 Mar 2010 20:00   

Back to top

d-evil
Poziom 9
Poziom 9

Post#43 19 Mar 2010 09:45   

Witam.
Wcześniej pisałeś:
Quote:
Oczywiście, że tak - niedługo w tym programie sterującym będzie właśnie okienko z obrazem wprost z kamery i z możliwością od razu nagrywania materiału na dysk do pliku AVI.

Czy użyjesz do tego tej samej kamerki, którą masz obecnie zamontowaną?
Back to top

radek888
Poziom 4
Poziom 4

Post#44 19 Mar 2010 10:54   

Bardzo mi się podoba Twoja konstrukcja :)
Back to top

Master Dragon
Poziom 12
Poziom 12

Post#45 19 Mar 2010 12:14   

Konstrukcja fajna ale jak na takiego profesjonalistę to wykonanie nie za piękne
Back to top

kij21
Poziom 12
Poziom 12

Post#46 19 Mar 2010 16:51   

Witam,

Gratuluję konstrukcji,
Zainspirowało mnie to do stworzenia własnej konstrukcji, ponieważ syna już mam drzewa posadziłem więc nadszedł czas na robota :)

Jeszcze raz gratulacje bardzo udanej konstrukcji !
Back to top

mirekk36
Poziom 25
Poziom 25

Post#47 Post from the author of the topic 20 Mar 2010 11:42   

d-evil --> tak, oczywiście, że mogę użyć tę samą kamerkę. Wystarczy ją podłączyć do jakiegoś urządzenia przechwytującego obraz, czasem niektóre karty video posiadają wejście. Ale są też specjalizowane karty z takimi wejściami więc to żaden problem, tym bardziej, że ja mam jedno i drugie rozwiązanie.

Później to już tylko przechwycić programowo obraz - co też nie jest jakmś wielkim problemem.

--------------------------------

Dziękuję za pozytywne opinie

i zachęcam wszystkich do zbudowania sobie tego typu robocika, daje to strasznie duże ilości satysfakcji, szczególnie jeszcze jak później widać jak dzieciaki uwielbiają się tym bawić. Ich wyobraźnia i pomysły na zastosowania takich robotów jest ogromna i przerasta często moją wyobraźnię wtym względzie. Więc miło na to patrzeć co one wyrabiają z tym robotem ;)

Master Dragon --> też dziekuję za opinię, ale ta konstrukcja nie była na sprzedaż więc pozostała w fazie prototypu stąd taki a nie inny ostateczny wygląd.

--------------------------------

Moim następnym celem jeśli chodzi o robociki jest humanoid , żeby chodził na własnych nogach ;)
Back to top

kamilekk202
Poziom 2
Poziom 2

Post#48 15 Apr 2010 15:36   

witam ogladalem caly filmik i to co jest opisame poprostu ten czlowiek jest zaje...ty moglby sie odezwac na gg moje 8864201 chce cos go zapytac
Back to top

mirekk36
Poziom 25
Poziom 25

Post#49 Post from the author of the topic 15 Apr 2010 15:48   

kamilekk202 ;) jeśli chcesz o coś zapytać to albo tu albo napisz do mnie na PRIV czy na maila, a nie odwrotnie.
Back to top

Dogma
Poziom 14
Poziom 14

Post#50 03 Dec 2010 03:07   

Witam
Już kiedyś myślałem nad takim pojazdem a`la szperacz z kamerą i natrafiłem na Twój projekt. Bardzo to wszystko przemyślane i funkcje które mi odpowiadają. Więc zrobiłem płytkę na podstawie tego schematu do platformy na gąsienicach (pojazd terenowy :) ) Ale niestety jest coś nie tak.
Po włączeniu zasilania na PIN 4A mam od razu 4V (nadmienię że zastosowałem L298 ) i silnik piszczy. A przy sterowaniu pilotem RC5 silniki ruszają ale jakby nie miały mocy. Serwo od kamery też jakby pracowało z przeskokami ( serwo steruje kamerą w pionie)
Mam jeszcze pytania:
1. Jak się kalibruje napięcie baterii
2. Sterowanie radiowe jak rozumiem można zrealizować też kodem RC5
3. Czy w tym wsadzie jest uwzględniony tylni czujnik
4. Czy będize udostępniony program na PC do bluetootha
5.
mirekk36 wrote:

Wsad będzie się rozwijał jeszcze i będę go aktualizował tu na elektrodzie jak się da i będzie zainteresowanie.

Czy jest coś nowego?

----------
Pozdrawiam
Back to top

mirekk36
Poziom 25
Poziom 25

Post#51 Post from the author of the topic 03 Dec 2010 09:59   

Dogma --> przede wszystkim to nadmienię, że projekt się już zleżał i zakurzył narazie z braku czasu i możliwości zajmowania się takimi przyjemnościami ;)

piszesz że zastosowałeś L298 zamiast L293D. Ok - ale rozumiem, że sam piszesz cały program od początku tak??? Bo jeśli nie to hmmm to całkowicie inny scalak z tego co pamiętam tak na szybko więc i sterowanie powinno być całkowicie inne.

co do kalibracji napięcia baterii to rzeczywiście takiej opcji chyba ostatecznie nie wbudowałem wtedy w takim już ostatecznym HEX'ie który udostępniłem. To było jeszcze kilka prób w wolnych chwilach i zmian ale już nie pamiętam nawet na czym się zakończyły

Podobnie ze sterowaniem radiowym - także do prób używałem kodowania używanego w RC5 ale ja akurat napisałem własną obsługę kodowania Manchester.

Tylnego czujnika chyba nie było

Program do BT na PC hmmm jak znajdę jeszcze jakieś pozostałości po tym projekcie to może podeślę ;)

Niestety nic nowego się nie ukazało :( ... praca i projekty komercyjne teraz głównie lecą. Czasami tylko jakieś inne drobniejsze ciekawostki, które umieszczałem na DIY.
Back to top

Dogma
Poziom 14
Poziom 14

Post#52 03 Dec 2010 23:00   

mirekk36 wrote:
piszesz że zastosowałeś L298 zamiast L293D. Ok - ale rozumiem, że sam piszesz cały program od początku tak??? Bo jeśli nie to hmmm to całkowicie inny scalak z tego co pamiętam tak na szybko więc i sterowanie powinno być całkowicie inne.

Z tego co wczytałem w notach obydwa są sterowane TTL więc powinno być to samo. Na razie chciałem właśnie wypróbować na Twoim sofcie, gdyż piszę w bascomie, i niestety też nie mam wiele czasu żeby pisać program od początku.
W sumie to mi wystarczy sterowanie RF i BT, gdyż mam na podwórku wkopaną rurę i chciałbym zobaczyć dokąd ona prowadzi, a idzie chyba przez całą posesje(100m)

mirekk36 wrote:
Program do BT na PC hmmm jak znajdę jeszcze jakieś pozostałości po tym projekcie to może podeślę ;)

Byłbym wdzięczny jakbyś znalazł :please:

-----------
Pozdrawiam
Back to top

mirekk36
Poziom 25
Poziom 25

Post#53 Post from the author of the topic 03 Dec 2010 23:24   

;) no dobrze ale rozumiem, że porównałeś noty PDF i zmieniłeś połączenia odpowiednio na schemacie żeby zastąpić L293D tym L298 ??? dodałeś diody do silinka ?? itp ??

Programu poszukam ale w przyszłym tygodniu teraz nie mam jak

więc jak coś to się przypomnij
Back to top

Post new topic  Reply to topic   [ + ] [ - ]    Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> Robo BLUE - robot (Bluetooth/Podczerwień/RC 433MHz)
Statement for Wykop Statement for Facebook Statement for Delicious Statement for Digg Statement for Google Statement for Twitter Statement for Blip
Page 2 of 2 Go to page Previous  1, 2
Similar topics
Robo-platforma v2 by tumeks (13)
Hawk robot - komercyjny domowy robot (3)
Robot 3 kołowy, bluetooth, silniki krokowe. (16)
Mini REKLAMA VFD (zegar, DS1820, Bluetooth, Podczerwień) (21)
Kilobot - niedrogi robot do pracy w roju, komunikujący się przez podczerwień (2)

Page generation time: 0.138 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed