Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

prostownik akumulatorowy + rozruch


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Samochody Serwis -> Samochody Elektryka i elektronika -> prostownik akumulatorowy + rozruch
Autor
Wiadomość
tom-kucu
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 02 Mar 2007
Posty: 56

Post#1 Post autora tematu 19 Lut 2010 22:09   

prostownik akumulatorowy + rozruch


Witam.
Miałem prostownik na diodach selenowych, które się "skończyły", prostownik był b. dobry i w oparciu na to co mi z niego zostało buduję nowy.
Aktualnie mam pytanie dotyczące trafo. Nie mam żadnych parametrów dotyczących trafo, więc pytam jak go pomierzyć najdokładniej i po co jest aż pięć wyjść po wtórnej??
prostownik akumulatorowy + rozruch prostownik akumulatorowy + rozruch prostownik akumulatorowy + rozruch

http://obrazki.elektroda.net/65_1266610261.jpg
http://obrazki.elektroda.net/95_1266610261.jpg
http://obrazki.elektroda.net/37_1266610261.jpg
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 19 Lut 2010 22:09   





Powrót do góry
   
1078231
Usunięty





Post#2 19 Lut 2010 22:29   

Re: prostownik akumulatorowy + rozruch


Jeżeli były płyty selenowe to z transformatora trzeba zdjąć trochę uzwojenia wtórnego, dlatego że na płytach selenowych jest większy spadek napięcia, większy niż przy prostownikach krzemowych.
Transformator za mały jak na prostownik rozruchowy.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 19 Lut 2010 22:29   





Powrót do góry
   
kolodziej56
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 25 Mar 2010
Posty: 7
Miasto: Warszawa

Post#3 26 Paź 2011 08:15   

Re: prostownik akumulatorowy + rozruch


rozruch rzeczywiście odpada. Co do wyprowadzeń wtórnych na trafo. To są najprawdopodobniej wyjścia do zmiany napięcia ładowania. Zamiast płytek selenowych wystarczy mostek, tylko dobierz sobie jakieś konkretne diody (tzn duże).
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Samochody Serwis -> Samochody Elektryka i elektronika -> prostownik akumulatorowy + rozruch
Strona 1 z 1



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.05 seconds

elektroda.pl temat RSS 

opony