FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Microsoft wprowadza ekran wyboru przeglądarki

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Download, Articles -> News -> Microsoft wprowadza ekran wyboru przeglądarki
Author
Poziom 22
Poziom 22

Post#1 Post from the author of the topic 19 Feb 2010 22:28   

Microsoft zapowiedział, że od przyszłego tygodnia rozpoczną się testy opcji wyboru przeglądarki w systemie Windows XP, Vista i 7. Początkowo opcja zostanie wprowadzona do testów w Francji, Belgi i Wielkiej Brytanii, a oficjalne opcja wyboru przeglądarki pojawi się 1 marca tego roku w całej Europie.
Wprowadzenie tej opcji zostało wymuszone na Microsoft przez Komisje Europejską, która oskarżyła Microsoft o praktyki monopolistyczne (Internet Explorer domyślnie zainstalowany w systemach Windows), pod groźbą zakazu sprzedaży Windowsa z zintegrowanym Internet Explorerem w Europie.
W oknie pojawi się kilka możliwości do wyboru, miedzy innymi:Internet Explorer, Apple Safari, Google Chrome, Mozilla Firefox i Opery.
Opcja wyboru okna przeglądarki pojawi się w Windows Update. Użytkownicy którzy wybiorą inną przeglądarkę,w ich Windowsie ikonka IE zostanie usunięta z paska (unpin) ale faktycznie IE nie zostanie odinstalowany.
Ciekawostką jest, że za stosowanie praktyk monopolistycznych Unia Europejska nałożyła na Microsoft kare 2,4 mld dolarów.

Zródlo
Back to top

J_Bravo
Poziom 21
Poziom 21

Post#2 20 Feb 2010 06:20   

Re: Microsoft wprowadza ekran wyboru przeglądarki

a czy będzie możliwość wyboru innego kalkulatora, albo sapera ?? Wg. skazywanie ludzi na używanie kalkulatora microsoftu to skandal ;)
Back to top

P-o-l
Poziom 17
Poziom 17

Post#3 20 Feb 2010 10:37   

Z tymi praktykami monopolistycznymi to przesadzają. IE to produkt MS i mogą go integrować do każdego ich produktu.
Back to top

ArthurCC
Poziom 19
Poziom 19

Post#4 20 Feb 2010 11:12   

Nie jestem zwolennikiem tej firmy, ale uważam, ze to ich produkt i mogą sobie w nim integrować co tylko chcą. Ewentualnie klientów będą mieli lub nie. To tak jakby mieć pretensje do producenta samochodów, że zakłada fabrycznie opony swojej produkcji. Jest możliwość zainstalowania innej przeglądarki? Jest. Więc zarzut praktyki monopolistycznej w tym miejscu jest bezpodstawny. Równie dobrze można by było zarzucić producentom oprogramowania, że piszą programy tylko pod jeden system.
Back to top

leonow32
Poziom 20
Poziom 20

Post#5 20 Feb 2010 11:25   

A Konquerora czemu nie ma?! Czemu nie ma Netscape? A przeglądarki z DOSa to już są niedobre? To skandal! To monopolizowanie rynku i propaganda pięciu przeglądarek! Już szykuję pismo do Strasburga, że ograniczają ludziom wybór! Jestem głęboko zbulwersowany! Nigdy nie doznałem podobnego zgorszenia!

;)
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 20 Feb 2010 11:25   

Back to top

piotrva
Poziom 22
Poziom 22

Post#6 20 Feb 2010 12:23   

ja jestem za, gdyż w ten sposób skazują niedoświadczonych użytkowników na nie najlepszą przeglądarkę (50% osób nie zmienia przeglądarki z IE na inną), a w ten sposób pokaże to im, że mają alternatywę
Back to top

J_Bravo
Poziom 21
Poziom 21

Post#7 20 Feb 2010 12:39   

piotrva wrote:
ja jestem za, gdyż w ten sposób skazują niedoświadczonych użytkowników na nie najlepszą przeglądarkę (50% osób nie zmienia przeglądarki z IE na inną), a w ten sposób pokaże to im, że mają alternatywę

To może do płyty windowsa dołączyć płytę z dystrybucjami lunuxa ?? :D
Back to top

MasterMatan
Poziom 18
Poziom 18

Post#8 20 Feb 2010 13:39   

Ja powiem jedno, kto kiedyś robił stronę internetową pewnie wyklina robienie wersji dla wszystkich przeglądarek (oprócz IE) i 3 wersji dla IE. IE jest standardem sam dla siebie, oczywiście nikt tego standardu nawet nie respektuje, IE nie wyświetla poprawnie stron standardu W3C więc o czym my tu mówimy, im mniej tego badziewia tym lepiej, no chyba że go dopracują, będzie zgodny z ogólnoświatowym standardem i nie będzie miał tak perfidnych dziur. Wtedy mogą sobie integrować. Poza tym, jeżeli ktoś wywali IE z W98, XP, Vista to pozdrawiam jeżeli po tym mu będzie system dobrze pracował. Żalem jest przede wszystkim to że żeby Windows mógł normalnie pracować musi mieć IE, wiele programów pisanych pod Win żeby poprawnie pracować muszą mieć IE. To co tu wreszcie jest systemem, kernel windowsa czy IE.
Back to top

Qbi88
Poziom 16
Poziom 16

Post#9 20 Feb 2010 13:41   

przeglądarki to dopiero początek
MS nauczył ludzi że jak kupują "system" albo komputer to mają już tam wszystko zainstalowane, że to wszystko jest nierozłączną częścią systemu operacyjnego i bez tego nie będzie działał

Owszem mogą sobie tam wkładać co chcą ale użytkownik powinien być tego świadomość i mieć wybór - a tak kupuje "system operacyjny" a tu okazuje się że ktoś ZA MNIE WYBRAŁ jakie dodatkowe programy będę używał

A tak ani na pudełku niema info co mi tu dodatkowo wcisną jak kupie ten system, ani podczas instalacji nie mam możliwości czy chcę to zainstalować czy nie

to jak kupić dom a potem dowożą wyposażenie które było w cenie ale jakoś zapomniano o tym wspomnieć no bo to oczywiste że w domu się mieszka a jak mieszkać bez łóżek kibelka kuchenki? ...
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 20 Feb 2010 13:41   

Back to top

vooltano
Poziom 13
Poziom 13

Post#10 20 Feb 2010 13:53   

Dla mnie jest skandalem to że będzie można wybrać przeglądarke.Jesetm za IE .
Back to top

stoperekk
Poziom 15
Poziom 15

Post#11 20 Feb 2010 16:40   

J_Bravo wrote:
piotrva wrote:

To może do płyty windowsa dołączyć płytę z dystrybucjami lunuxa ?? :D

tak :D

panie i panowie Ubuntu jako system operacyjny, całkowicie darmowy zawiera mozille na start, ale czy to pretekst, aby zmusić programistów, aby także dali możliwość wyboru przeglądarki?

przykro mi ale IE 8 nie będzie działo na linuxie ;) może to pretekst, aby zmienić system?

najgorsze to jest to ze niektórzy programiści tworzą aplikacje, panele www które działają tylko pod IE. właśnie z tym ktoś coś powinien zrobić!
Back to top

revolt
Poziom 23
Poziom 23

Post#12 20 Feb 2010 16:57   

A co zabronisz im? Może niech filmy też kręcą bez HD bo przecież nie każdy ma. Fanom OpenSoft się za przeproszeniem w d***ch przewracać zaczyna.
Back to top

karollo19
Poziom 14
Poziom 14

Post#13 20 Feb 2010 18:17   

piotrva wrote:

To chyba wina użytkowników, że nie orientują się w temacie, a nie firmy udostępniającej OS. Z resztą nigdy wszyscy nie będą wiedzieć wszystkiego. Dlatego też wielu ludzi nabiera się na różnego rodzaju haczyki/promocje/nowinki. To nie wina producenta, że potrafi to perfekcyjnie wykorzystać :D
Back to top

riodoro1
Poziom 18
Poziom 18

Post#14 21 Feb 2010 00:11   

a może na początku instalacji będzie możliwość wybrania linuxa, OS X, Solaris itd ... to jest już głupie.
jeżeli ktoś się zbulwersuje że IE i tak nie jest usuwane z Systemu to niech liczy się z tym że bez IE nie działała by połowa sieciowych aplikacji pod Windowsem, a już na pewno nie kontrolka WebBrowser ;p
Back to top

soundmaxxx
Poziom 15
Poziom 15

Post#15 21 Feb 2010 09:48   

A gdzie jest ten monopol ??? Przecież po zainstalowaniu systemu każdy może sobie doinstalować przeglądarkę, jaką tylko chce. Ja tutaj nie widzę żadnych praktyk monopolowych.
Teraz również powinni pozwać Linuxa, który wraz ze systemem oferuje przeglądarkę firefox. Komuś się naprawdę chyba w d.... poprzewracało.
Back to top

Qbi88
Poziom 16
Poziom 16

Post#16 21 Feb 2010 10:24   

soundmaxxx wrote:
A gdzie jest ten monopol ??? Przecież po zainstalowaniu systemu każdy może sobie doinstalować przeglądarkę, jaką tylko chce. Ja tutaj nie widzę żadnych praktyk monopolowych.

pewnie że może, ale za to niema możliwości wybrać czy chce instalować IE (i innych programów) a później nawet normalnie odinstalować się nie da jej
wybierają za ciebie co będziesz miał na kompie

Quote:
a może na początku instalacji będzie możliwość wybrania linuxa, OS X, Solaris itd ... to jest już głupie.

głupie i nie logicze to są takie komentarze - jak chce kupić system windowsa to po co mi inne systemy razem z nim :?: gdybym chciał linuksa to bym wziął linuksa - z IE niemam takiego wyboru prawda? :]
Quote:
jeżeli ktoś się zbulwersuje że IE i tak nie jest usuwane z Systemu to niech liczy się z tym że bez IE nie działała by połowa sieciowych aplikacji pod Windowsem, a już na pewno nie kontrolka WebBrowser ;p

i to jest właśnie chore
dobrze że od painta nie zależy prawidłowe działanie całego systemu:D

Quote:
tak

panie i panowie Ubuntu jako system operacyjny, całkowicie darmowy zawiera mozille na start, ale czy to pretekst, aby zmusić programistów, aby także dali możliwość wyboru przeglądarki?

tak to jest jak niektóre dystrybucje w ten sposób walczą o użytkowników tak bardzo przyzwyczajonych windowsa - tylko że różnica jest taka że gdybyś naprawdę chciał zainstalować czysty system linuksa to byś to zrobił :)
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 21 Feb 2010 10:24   

Back to top

MasterMatan
Poziom 18
Poziom 18

Post#17 21 Feb 2010 11:01   

Oj przepraszam bardzo. FireFox (w Debianie IceWeasel) na start, owszem ale jak sobie distro (mixa) zrobisz to i może być tam nawet IE. Jeżeli spojrzysz to w wielu dystrybucjach jest FF w innych jest Opera a w jeszcze innych Chrome, jak sobie zadecyduje twórca dystrybucji taka i też będzie. W Win niby jest to samo ale ale...
Ten kto zna politykę M$ pewnie wie co zrobił on z NetScape (Mozaic).
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Download, Articles -> News -> Microsoft wprowadza ekran wyboru przeglądarki
Statement for Wykop Statement for Facebook Statement for Delicious Statement for Digg Statement for Google Statement for Twitter Statement for Blip
Page 1 of 1
Similar topics
Nowatorski ekran dotykowy Microsoft tworzy tekstury (1)
Microsoft traci udział w rynku od wprowadzenia ekranu wyboru (3)
Microsoft zawarł ugodę z EU w sprawie przeglądarki (14)
Microsoft wprowadza 250GB dysk dla konsoli Xbox360 (5)

Page generation time: 0.158 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed