| Author |
JaroFon Poziom 17

|
25 Feb 2010 12:57 Re: Eagle- ręczne projektowanie PCB |
|
|
|
Jeśli chodzi o gniazdo DC to jest tam gdzie napisałeś, jednak gniazdo Jack 3,5mm jest też tam gdzie napisałeś ale nie takie jak ja potrzebuję, ja potrzebuje takie jak na powyższej fotce a dokładnie z trzeba bolcami czyli bez włącznika (stereo). To które jest w pliku 'con-hirschmann.lbr' to takie :
|
|
| Back to top |
|
 |
marco47 Poziom 23

|
|
| Back to top |
|
 |
JaroFon Poziom 17

|
01 Mar 2010 19:20 Re: Eagle- ręczne projektowanie PCB |
|
|
|
Panowie, która funkcja w Eagle służy do wypełnienia wolnych miejsc na płytce żeby było mniej do wytrawiania?
|
|
| Back to top |
|
 |
Trabi Poziom 23

|
01 Mar 2010 19:54 Re: Eagle- ręczne projektowanie PCB |
|
|
|
PLYGON. Po zaznaczeniu powierzchni do pokrycia wybierasz RATSNEST i masz wypełnienie.
Gdy przed wciśnięciem RATSNEST wpiszesz a górze nazwę sieci (np. GND) to powierzchnia będzie do niej dołączona, czyli wszystkie placki należące do tej sieci "zleją" się z tą powierzchnią.
|
|
| Back to top |
|
 |
JaroFon Poziom 17

|
01 Mar 2010 20:13 Re: Eagle- ręczne projektowanie PCB |
|
|
|
| Trabi wrote: |
PLYGON. Po zaznaczeniu powierzchni do pokrycia wybierasz RATSNEST i masz wypełnienie.
Gdy przed wciśnięciem RATSNEST wpiszesz a górze nazwę sieci (np. GND) to powierzchnia będzie do niej dołączona, czyli wszystkie placki należące do tej sieci "zleją" się z tą powierzchnią. |
Dzięki bardzo. Zrobiłem jak napisałeś i wolne miejsca się wypełniły ale aż do przesady, myślałem że pola wypełnią się w jakimś stopniu a tu zostały zamalowały nawet najmniejsze wolne miejsca
EDIT: Dobra juz to opanowałem, w polu Isolate można tym regulować:D
|
|
| Back to top |
|
 |
JaroFon Poziom 17

|
05 Mar 2010 19:12 Re: Eagle- ręczne projektowanie PCB |
|
|
|
Panowie mam kolejną prośbę, tym razem w pomocy prawidłowego narysowania schematu. Na co muszę zwrócić uwagę? Chce narysować schemat z poniższej fotki
Nie proszę o gotowca. Na samym początku nie wiem jak mam podłączyć poniższy układ a dokładnie jego zasilanie (nogi 4 i 8). Kolejna rzecz to układ posiada normalna masę (GND) i masę wirtualną którą tworzy jeden ze wzmacniaczy operacyjnych i nie wiem czy schemat musi mieć to jakoś zaznaczone
|
|
| Back to top |
|
 |
Matt214 Poziom 13

|
05 Mar 2010 20:01 Re: Eagle- ręczne projektowanie PCB |
|
|
|
a znacie jakis inny polski program do projektowania sciezek ?
|
|
| Back to top |
|
 |
JaroFon Poziom 17

|
05 Mar 2010 20:41 Re: Eagle- ręczne projektowanie PCB |
|
|
|
| Matt214 wrote: |
| a znacie jakis inny polski program do projektowania sciezek ? |
KiCAD, to jest spolszczony program do projektowania pytek
Dodano po 33 [minuty]:
Zacząłem już rysować schemat. Na razie narysowałem część zasilacza. Proszę mi powiedzieć czy dobrze go narysowałem
|
|
| Back to top |
|
 |
marco47 Poziom 23

|
05 Mar 2010 20:49 Re: Eagle- ręczne projektowanie PCB |
|
|
|
Symbol zasilania od IC1 zamiast osobno podłącz równolegle do kondensatora C1 .
Aby zmienić położenie wejść wzmacniacza najpierw użyj 'mirror' a później 'move' aby obrócić do poprzedniej pozycji .
|
|
| Back to top |
|
 |
JaroFon Poziom 17

|
05 Mar 2010 21:25 Re: Eagle- ręczne projektowanie PCB |
|
|
|
To znaczy tak?
Dodano po 28 [minuty]:
Dobra narysowałem już cały schemat i teraz proszę o ewentualne poprawki
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
05 Mar 2010 21:25 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
marco47 Poziom 23

|
05 Mar 2010 23:27 Re: Eagle- ręczne projektowanie PCB |
|
|
|
Wrzuć spakowany schemat to sprawdzę .
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
05 Mar 2010 23:27 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
JaroFon Poziom 17

|
06 Mar 2010 15:47 Re: Eagle- ręczne projektowanie PCB |
|
|
|
Proszę, to jest ten schemat:
| Description: |
|
 Download |
| Filename: |
mxm.rar |
| Contents: |
|
| Filesize: |
48.05 KB |
| Punkty: |
0.00 |
|
|
| Back to top |
|
 |
marco47 Poziom 23

|
|
| Back to top |
|
 |
JaroFon Poziom 17

|
06 Mar 2010 18:12 Re: Eagle- ręczne projektowanie PCB |
|
|
|
Dzięki wielkie. Jednak mam pytanie co miałeś dokładnie na myśli mówiąć:
| marco47 wrote: |
| Musisz uważać jakim narzędziem prowadzisz sygnały ( NET)... |
Myślałem że wszystkie ścieżki prowadziłem tak samo? :cry:
|
|
| Back to top |
|
 |
marco47 Poziom 23

|
06 Mar 2010 18:32 Re: Eagle- ręczne projektowanie PCB |
|
|
|
Niektóre sygnały przy wejściu X1 prowadziłeś narzędziem 'Wire' i połączenie z sygnałem prowadzonym narzędziem 'Net' nie występowało chociaż był tam symbol kropki 'Junction' . Wystarczyło przesunąć jedną z linii aby zobaczyć że nie są fizycznie połączone .
Ale to drobiazg .
|
|
| Back to top |
|
 |
JaroFon Poziom 17

|
06 Mar 2010 21:06 Re: Eagle- ręczne projektowanie PCB |
|
|
|
Powiem tylko że narzędzia NET nie używałem przy rysowaniu schematu bo nawet nie wiem do czego służy do narzędzie podczas rysowanie schematu używałem tylko i wyłącznie narzędzia WIRE
|
|
| Back to top |
|
 |
yogi009 Poziom 23

|
06 Mar 2010 21:16 Re: Eagle- ręczne projektowanie PCB |
|
|
|
No i to jest właśnie ten błąd, ponieważ polecenie Wire nie służy do wykonywania połączeń logicznych, do tego służy instrukcja Net. Jest to opisane w przewodniku do Eagla dostępnym w archiwum Elektrody.
|
|
| Back to top |
|
 |
marco47 Poziom 23

|
06 Mar 2010 21:21 Re: Eagle- ręczne projektowanie PCB |
|
|
|
Narzędzie 'Wire' służy do rysowania linii , elementów innych niż sygnały .
Poleceniem 'Net' ( jak również 'Bus' ) rysujemy sygnały aby były widoczne na tworzonej płytce PCB . Jeżeli używasz 'Net' to na połączeniach ( węzłach ) automatycznie powstaje kropka ( junction ) , w wypadku 'Wire' nie .
|
|
| Back to top |
|
 |
JaroFon Poziom 17

|
06 Mar 2010 21:27 Re: Eagle- ręczne projektowanie PCB |
|
|
|
No pewnie nieuważnie przeczytałem instrukcje. Ja rysowałem właśnie połączenia poleceniem WIRE i na połączeniach ścieżek dawałem kropki
|
|
| Back to top |
|
 |
yogi009 Poziom 23

|
06 Mar 2010 21:36 Re: Eagle- ręczne projektowanie PCB |
|
|
|
Większość ludzi robi na początku ten błąd, wiem po sobie :-)
|
|
| Back to top |
|
 |
JaroFon Poziom 17

|
07 Mar 2010 09:52 Re: Eagle- ręczne projektowanie PCB |
|
|
|
Witam. Mam kolejne pytanie związane z powyższym schematem. Jest to projekt wysokiej klasy wzmacniacza słuchawkowego. Chcę zrobić projekt własnej płytki ale na podstawie już istniejącej płytki którą mam przed sobą. Zmiany jakie chciałem dokonać w projekcie to zastąpienie rezystorów przewlekanych rezystorami SMD. Próbowałem już na podstawie schematu zaprojektować automatycznie płytkę, rozmieściłem elementy dokładnie tak jak na istniejącej już płytce jednak już przy kliknięciu na automatyczny projekt ścieżek Eagle ma problem z zaprojektowaniem i nie projektuje wszystkich połączeń. Na płytce którą mam rozmieszczenie ścieżek jest dość proste. Jednak mam jeszcze pytanie związane z samym schematem i z projektem PCB. Chcę zrobić tak żeby PCB była w pewnym stopniu uniwersalna (chodzi o to by projekt miał możliwość zamontowania dwóch typów złącz Jack 3,5) i tak czy przy rysowaniu schematu mam poprostu dodać dodatkowe inne złącze i połączyć je ze sobą? Czy może robi się to w inny sposób? I pytanie związane z samym projektowaniem płytki, czy jest możliwość w Eagle żeby zaznaczyć na projektowanej PCB miejsce na którym nie chcę żeby zostały zaprojektowane ścieżki? Potrzebne mi jest to do tego żeby była możliwość wycięcia w zależności od potrzeby kawałka płytki w miejscu gdzie będzie akumulatorek (potrzeba jest taka w przypadku obudowy do której jest dedykowana płytka ze względu na małą wysokość)
PS. Powyższe pytania mają związek z obsługą Eagle dlatego proszę moderatorów o wyrozumiałość i nie uważania tego postu za nie związany z tematem
|
|
| Back to top |
|
 |
marco47 Poziom 23

|
07 Mar 2010 10:12 Re: Eagle- ręczne projektowanie PCB |
|
|
|
Jeżeli wysokiej klasy wzmacniacza słuchawkowego to lepiej nie korzystać z automatycznego prowadzenia ścieżek ( zresztą w ogóle nie polecam tej metody , moim zdaniem ) .
Jeżeli zamieniasz elementy przewlekane na SMD to nie zapomnij o przerzuceniu ich na drugą stronę ( Bottom ) za pomocą polecenia 'Mirror'
Jeżeli masz zamiar w jednym miejscu umieścić dwie różne obudowy to na schemacie też musisz umieścić te dwa typy elementów .
Są sposoby aby wyłączyć pewną część płytki od prowadzenia automatycznie na tym obszarze ścieżek ale w Twoim wypadku zaprojektuj ją ręcznie . Jakbyś miał ze dwadzieścia ( i więcej ) układów cyfrowych to można pobawić się automatem ale i tak należałoby przeprowadzić pełną kosmetykę położenia ścieżek , bo człowiek (projektant ) i tak to zrobi lepiej .
|
|
| Back to top |
|
 |
JaroFon Poziom 17

|
07 Mar 2010 10:18 Re: Eagle- ręczne projektowanie PCB |
|
|
|
Ok. No ale jeśli ze schematu przejdę do projektowania płytki to mam już rozmieszczone sygnały, to jak mam poprowadzić ścieżki ręcznie? Poleceniem Route?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
07 Mar 2010 10:18 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
marco47 Poziom 23

|
07 Mar 2010 10:37 Re: Eagle- ręczne projektowanie PCB |
|
|
|
Bardzo dobrze . Dawniej nie było takich ułatwień i połączenia między elementami trzeba było mieć w głowie ( przyszły widok płytki ) . Teraz widzisz te połączenia 'Signal' między elementami , to naprawdę jest bardzo proste prowadzić (narysować ) teraz ścieżki .
|
|
| Back to top |
|
 |
JaroFon Poziom 17

|
07 Mar 2010 14:16 Re: Eagle- ręczne projektowanie PCB |
|
|
|
Właśnie bawię się z funkcją tworzenia własnych bibliotek. Jako lekcji posłużył mi ten Link.
Jest niby wszystko zrozumiałe ale nie do końca. Stworzyłem bibliotekę własnego elementu ale pojawił się problem jak chcę go dodać do rysowania schematu, symbol elementu który stworzyłem jest o wiele większy jak te które już istnieją w Eagle. Próbowałem zrobić inaczej i podczas tworzenia elementu otworzyłem plik rcl.lib i wybrałem symbol który mnie interesuje. Stworzyłem nową obudowę, zapisałem ją w pliku i tu jest problem. W pliku stworzona obudowa jest ale teraz nie mam pojęcia jak przypisać tą obudowę do danego symbolu. Może Ktoś podpowie jak to zrobić?
|
|
| Back to top |
|
 |
marco47 Poziom 23

|
07 Mar 2010 15:27 Re: Eagle- ręczne projektowanie PCB |
|
|
|
Na początku nauki tworzenia własnych ( dodatkowych ) elementów w jakiejś bibliotece , polecam metodę kopiuj i wklej .
Nie twórz nowego elementu od początku nie nabrawszy wprawy przy zmianie niektórych parametrów danego elementu .
|
|
| Back to top |
|
 |
JaroFon Poziom 17

|
07 Mar 2010 15:32 Re: Eagle- ręczne projektowanie PCB |
|
|
|
No próbowałem takiej opcji żeby skopiować istniejący element i go edytować, ale jak to zrobić?
|
|
| Back to top |
|
 |
yogi009 Poziom 23

|
07 Mar 2010 16:47 Re: Eagle- ręczne projektowanie PCB |
|
|
|
Do kopiowania masz taką ikonkę z dwoma ludkami :-) Po skopiowaniu prawy guzik na nowym elemencie i na dole masz Właściwości, Wartość oraz Obudowa.
|
|
| Back to top |
|
 |
JaroFon Poziom 17

|
08 Mar 2010 14:14 Re: Eagle- ręczne projektowanie PCB |
|
|
|
Panowie mam mały problem z wydrukami z Eagle. Zassałem z netu gotowy projekt płytki w Eagle. Płytkę zapisywałem w pliku PDF i zanosiłem do wydrukowania. No i było wszystko ok. Teraz nagle jak przeniosę do pliku PDF to po wydrukowaniu płytka jest mniejsza jak powinna być a jak na drukarce wydrukuję płytkę bezpośrednio z Eagle to rozmiar jest prawidłowy. Dlaczego nagle tak się dzieje? Wcześniej było ok.
|
|
| Back to top |
|
 |
yogi009 Poziom 23

|
08 Mar 2010 14:18 Re: Eagle- ręczne projektowanie PCB |
|
|
|
Generalnie plik PDF powinien niezmiennie odwzorowywać zapisaną treść, sprawdź jakieś może skalowanie w sterowniku drukarki, czy coś z tej beczki.
|
|
| Back to top |
|
 |