| Author |
JaroFon Poziom 17

|
08 Mar 2010 14:23 Re: Eagle- ręczne projektowanie PCB |
|
|
|
Tylko że ja ten plik zaniosłem do wydrukowania w drukarni i wcześniej wydruki były ok a dziś wydruk był mniejszy
Dodano po 1 [minuty]:
dla próby próbowałem sprawdzić wydruk na mojej drukarce i wydruk tak samo jest mniejszy
|
|
| Back to top |
|
 |
yogi009 Poziom 23

|
08 Mar 2010 14:45 Re: Eagle- ręczne projektowanie PCB |
|
|
|
Ściągnij jeszcze raz oryginalny plik pdf, ustaw drukarkę na 100% wydruku (skalowanie) i spróbuj jeszcze raz.
|
|
| Back to top |
|
 |
marco47 Poziom 23

|
08 Mar 2010 15:47 Re: Eagle- ręczne projektowanie PCB |
|
|
|
Jeżeli mogę coś doradzić w sprawie wydruków , to zainstaluj na pendrive program Eagle . Zanieś do drukarni ( punktu ksero ,itp ) i na miejscu poproś o wydrukowanie bezpośrednio z pendrive . Masz wtedy wydruki w idealnej skali bez zmian wprowadzanych przez drukarki wirtualne i pośrednie programy drukujące do pdf'a .
Polecam taką metodę , bo sam kiedyś tak robiłem nie mając drukarki laserowej a drukując duże rysunki płytek z dużą powierzchnią masy , na atramentówce wychodziły ( mokre ) i trzeba było szybko wysuszyć aby kalka techniczna nie zmieniła się w pomarszczone badziewie .
|
|
| Back to top |
|
 |
JaroFon Poziom 17

|
08 Mar 2010 16:22 Re: Eagle- ręczne projektowanie PCB |
|
|
|
A jak zainstalować Eagle na pendrive? Jeśli program zainstaluję na pendrive to czy jak zaniosę do drukarni to nie będzie żadnych problemów z otwarciem tego programu na innym PC
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
08 Mar 2010 16:22 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
marco47 Poziom 23

|
08 Mar 2010 16:36 Re: Eagle- ręczne projektowanie PCB |
|
|
|
A jak zainstalować Eagle na pendrive?
Normalnie tak jak na komputerze , tylko ścieżki dla projektów ( jeżeli o to zapyta instalator ) wskaż mu na pendrive .
Jedynie za każdym razem po przyjściu do ksero ( drukarni itp. ) musisz mu wskazać ( programowi ) czy chcesz założyć folder dla plików z projektami ( wskaż że nie chcesz zakładać ) .
I to chyba wszystko z tego co pamiętam .
Naprawdę polecam tę metodę drukowania , bo jest w tych warunkach najlepsza ( brak własnej drukarki laserowej ) i masz możliwość wprowadzania korekt na wydruku jeżeli coś nie tak by wyszło .
|
|
| Back to top |
|
 |
JaroFon Poziom 17

|
08 Mar 2010 17:16 Re: Eagle- ręczne projektowanie PCB |
|
|
|
Ok to zainstaluję Eagle na pendrive. Ale jeszcze pytanie, czy w taki sposób program uruchomi się na obcym PC bez potrzeby instalowania? Pytam bo nigdy nie próbowałem czegoś takiego
|
|
| Back to top |
|
 |
marco47 Poziom 23

|
08 Mar 2010 18:19 Re: Eagle- ręczne projektowanie PCB |
|
|
|
Przecież nie będziesz instalował programu na innym komputerze tylko otwierał już zainstalowany na pendrive . Wszystkie wpisy w rejestrze będziesz miał na swoim a na obcym nie potrzebujesz ich . Dlatego za każdym razem gdy otworzysz Eagle , program będzie pytał czy utworzyć folder dla projektów , bo przecież takiej informacji nie uzyska z rejestru obcego komputera .
Jeżeli masz w pobliżu kolegę , koleżankę z komputerem ( drukarka nie jest potrzebna ) to sprawdź jak to działa i wtedy będziesz wiedział .
|
|
| Back to top |
|
 |
JaroFon Poziom 17

|
|
| Back to top |
|
 |
marco47 Poziom 23

|
10 Mar 2010 09:06 Re: Eagle- ręczne projektowanie PCB |
|
|
|
Na zrzucie masz zaznaczone gdzie należy zmienić aby ścieżki nie nakładały się na siebie , narzędzie 'Auto' .
Co do powiększania padów to tu masz zrzut , narzędzie 'DRC'
W pliku zip. który podałeś nie ma pliku płytki więc nie wiem co tam stworzyłeś .
|
|
| Back to top |
|
 |
JaroFon Poziom 17

|
10 Mar 2010 17:26 Re: Eagle- ręczne projektowanie PCB |
|
|
|
A dlaczego jeden z userów powyżej napisał że podczas rysowania ścieżek schematu narzędziem NET kropki na łączeniach ścieżek same się nakładają skoro tak nie jest? Podczas rysowania schematu usiałem sam nakładać te kropki
PS. Jeszcze pytanko do @marco47. Na Twoim dolnym screenie jest tam element - gniazdo to do przykręcenia przewodów. Gdzie w bibliotece jest takie gniazdo z tak dużymi okrągłymi padami? Te co ja znalazłem mają trochę za małe podłużne (nie okrągłe) pady.
I jeszcze jedno. Wcześniej już ktoś pisał jak wypełnić puste pola na zaprojektowanej płytce i żeby wypełnienia były podłączone do GND to należy to zaznaczyć, ale gdzie dokładnie? Przypuszczam że na schemacie też to musi być zaznaczone i zrobiłem to tak jak na poniższym screenie ale mimo to wypełnienie nie podłącza się do GND
|
|
| Back to top |
|
 |
yogi009 Poziom 23

|
10 Mar 2010 19:57 Re: Eagle- ręczne projektowanie PCB |
|
|
|
Kropki się nie "nakładają", ale NET powoduje połączenie logiczne. Nie musisz już tam nakładać kropek. Zresztą widać to przy wyświetlanych punktach.
|
|
| Back to top |
|
 |
JaroFon Poziom 17

|
10 Mar 2010 20:06 Re: Eagle- ręczne projektowanie PCB |
|
|
|
| yogi009 wrote: |
| Kropki się nie "nakładają", ale NET powoduje połączenie logiczne. Nie musisz już tam nakładać kropek. Zresztą widać to przy wyświetlanych punktach. |
No OK. Ale jak robię połączenie poleceniem NET i nie dodam tych kropek to jak przejdę do projektowania PCB to niektóre elementy nie mają sygnałów, a jak dodam na schemacie kropki to wszystkie elementy mają sygnały, no ale to mały problem, kropki mogę se dodać.
Mam jeszcze prośbę, proszę o wytłumaczenie dokładnie jak zrobić żeby wypełnienia wolnej przestrzeni na PCB automatycznie połączyły się z GND?
|
|
| Back to top |
|
 |
marco47 Poziom 23

|
10 Mar 2010 20:34 Re: Eagle- ręczne projektowanie PCB |
|
|
|
Kolego yogi009
Masz problemy z kropkami bo nie robisz tego zgodnie z poleceniem programu .
Jeżeli zaczynasz prowadzić sygnał to w miejscu początku naciskasz LPM ( zaznaczasz ) i prowadzisz do następnego punktu który chcesz połączyć i naciskasz LPM . I jeżeli to była inna linia ( sygnał ) to program sam zapyta czy chcesz takie połączenie zrobić ( inny numer sygnału ) .
Jeżeli to była inna końcówka elementu ( wolna ) to nie będzie pytania , ale również musisz zakończyć to prowadzenie LPM .
Teraz reasumując , przy dołączaniu się do innej linii ( sygnału ) kropka ( węzeł ) powstaje automatycznie a w przypadku wolnej końcówki nie , jeżeli jest doprowadzony jeden sygnał ( linia ) .
Więc albo źle prowadzisz się ( taki żart ) albo źle odczytujesz nasze porady .
|
|
| Back to top |
|
 |
JaroFon Poziom 17

|
10 Mar 2010 20:43 Re: Eagle- ręczne projektowanie PCB |
|
|
|
Wiec rozumie że te węzły (kropki) powinny powstawać samoczynnie korzystając z poleceni NET ale mam pytanie co to jest to LPM? Gdzie się to naciska?
|
|
| Back to top |
|
 |
Cubaza Poziom 11

|
11 Mar 2010 09:42 Re: Eagle- ręczne projektowanie PCB |
|
|
|
| Quote: |
| korzystając z poleceni NET ale mam pytanie co to jest to LPM? Gdzie się to naciska? |
JaroFon, ty żartujesz?
LPM - Lewy Przycisk Myszy
;)
|
|
| Back to top |
|
 |
JaroFon Poziom 17

|
11 Mar 2010 09:46 Re: Eagle- ręczne projektowanie PCB |
|
|
|
No kurde tego to nie wiedziałem że lewy przycisk myszy nazywa się LPM . No ale dobra skoro tak to jak rysuję schemat i łączę elementy narzędziem NET to w miejscach łączenia się ścieżek nie powstają automatycznie węzły (kropki).
Dodam jeszcze że jak łącze nową ścieżkę z inną już wcześniej narysowaną to pyta czy chcę połączyć je i potwierdzam że tak ale mimo to węzły nie powstają, muszę je sam dodać. No ale myślę że to nie problem bo przecież mogę je sam dodać
|
|
| Back to top |
|
 |
marco47 Poziom 23

|
11 Mar 2010 15:00 Re: Eagle- ręczne projektowanie PCB |
|
|
|
Narysuj narzędziem Net dwie równoległe linie nie połączone ze sobą ( jakbyś zaczynał pisać literę H ) . Następnie na lewej linii zaznacz LPM ':D' początek poziomego połączenia , przeciągnij do prawej linii i ponownie zaznacz LPM ':D' koniec połączenia . Powinny automatycznie powstać dwie kropki ( junction ) na połączeniu tej poziomej linii . I to wszystko w tym temacie ..
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
11 Mar 2010 15:00 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
JaroFon Poziom 17

|
11 Mar 2010 16:50 Re: Eagle- ręczne projektowanie PCB |
|
|
|
No może i jestem tępy ale u mnie tak się nie da jak Piszesz. Robię dokładnie tak jak Mówisz. Podczas tej czynności:
| Następnie na lewej linii zaznacz LPM 'Very Happy' początek poziomego połączenia , przeciągnij do prawej linii i ponownie zaznacz LPM 'Very Happy' koniec połączenia |
mam taką informacje:
i po zaznaczeniu OK na powstałym łączeniu nie powstają kropki. No u mnie tak jest
|
|
| Back to top |
|
 |
marco47 Poziom 23

|
11 Mar 2010 18:34 Re: Eagle- ręczne projektowanie PCB |
|
|
|
O!
Jestem zdziwiony , z tym to jeszcze się nie spotkałem ( brakiem kropek ) .
To jesteśmy w domu . Przestaw w panelu schemat 'Options/Settings/Misc/Auto set junction 'zaptaszkuj .
|
|
| Back to top |
|
 |
JaroFon Poziom 17

|
11 Mar 2010 18:40 Re: Eagle- ręczne projektowanie PCB |
|
|
|
ooo , dzięki bardzo, teraz kropki już się pojawiają :D
|
|
| Back to top |
|
 |
JaroFon Poziom 17

|
|
| Back to top |
|
 |
marco47 Poziom 23

|
13 Mar 2010 14:08 Re: Eagle- ręczne projektowanie PCB |
|
|
|
Odwrotnie podłączona dioda LED2 .
Jeżeli umieszczasz elementy SMD ( nie tylko ) na pierwszym miejscu stawiaj na minimalizm połączeń ( długość , zawiłość ), a dopiero później na uporządkowanie i poukładanie tak dla oka .
Oprócz zarysu płytki rysowanej na warstwie Dimension , obrysuj ją także linią ( 0.254mm) z danej warstwy ( top, bottom ) wtedy będziesz miał ładny obrys według którego dotniesz gotową płytkę PCB .
Jeżeli to jest pierwszy projekt to ogólnie dobrze .
Teraz zapisz projekt pod nową nazwą ( krótka ale oddająca ducha projektu ) i zacznij projektować od początku , zobaczysz że następna wersja będzie całkowicie inna od tej która powstała dotychczas . Sam robię ze dwie , trzy wersje płytki , zanim uznam że jestem z niej zadowolony , chociaż w moim przypadku w momencie zaczynania rysowania płytki , jej wygląd i rozmieszczenie poszczególnych elementów mam już w głowie ( wizja , pozostałość po tworzeniu płytek bez pomocy komputera ).
|
|
| Back to top |
|
 |
JaroFon Poziom 17

|
13 Mar 2010 14:25 Re: Eagle- ręczne projektowanie PCB |
|
|
|
Jeśli chodzi o rozmieszczenie elementów to rozmieściłem je tak jak są rozmieszczone na płytce już istniejącej ale nie z elementami SMD tylko przewlekanymi, i ścieżki poprowadziłem jak na tej płytce co mam (pewnie dlatego to bylo dla mnie takie proste). Przypuszczam że gdybym miał to robić od podstaw to miałbym problem. Jeśli chodzi o to obrysowywanie płytki:
| obrysuj ją także linią ( 0.254mm) z danej warstwy ( top, bottom ) wtedy będziesz miał ładny obrys według którego dotniesz gotową płytkę PCB |
to nie bardzo wiem jak to zrobić, wiem że warstwą Dimension mogę obrysować płytkę ale jak to mam zrobić na warstwie top, bottom (przypuszczam że chodzi o warstwy góra dół) ale pewnie w swoim czasie do tego dojdę.
|
|
| Back to top |
|
 |
marco47 Poziom 23

|
13 Mar 2010 14:39 Re: Eagle- ręczne projektowanie PCB |
|
|
|
Do rysowania ( prowadzenia ) ścieżek na warstwach ( top , bottom ) służy narzędzie 'Route' ale chyba o tym wiesz . A jeżeli chcesz narysować linie ( ścieżki ) nie związane z żadnym sygnałem to użyj narzędzia 'Wire' .
Przykład rozmieszczenia elementów .
| Description: |
|
 Download |
| Filename: |
MxM schemat_ver2.zip |
| Contents: |
|
| Filesize: |
97.06 KB |
| Punkty: |
0 |
|
|
| Back to top |
|
 |
Trabi Poziom 23

|
13 Mar 2010 19:02 Re: Eagle- ręczne projektowanie PCB |
|
|
|
Fajnie wyszedł Ci projekt jak na 1-wszy raz. Mam tylko pytanie: czy będziesz to "coś" robił w realu czy to tylko projekt dla nauki? Bo jak jego wykonanie wchodzi w rachubę, to zastanawiam się, jakie odstępy mają ścieżki zaznaczone czerwoną ramką (screen niżej). Jeśli ścieżka ma powiedzmy 16mils, to odstęp ile... 5? 4?Życzę powodzenia w wykonaniu tak małego odstępu w domowych warunkach ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
JaroFon Poziom 17

|
13 Mar 2010 19:07 Re: Eagle- ręczne projektowanie PCB |
|
|
|
No no, @marco47 jestem naprawdę pod wrażeniem, Masz niesamowite umiejętności w posługiwaniu się Eagle. Na Twojej wersji projektu jest mały błąd, rezystory R1A i R1B muszą być umieszczone jeden nad drugim tak jak na moim projekcie ponieważ w inny sposób płytka nie wejdzie do dedykowanej obudowy, i ta dolna ścieżka która poprowadzona jest przy samym krańcu płytki jest za blisko krańca, płytka jest wsuwana do rynienek aluminiowej obudowy i w tym wypadku ścieżka będzie dotykać obudowy.
Proszę powiedz mi czym mam się sugerować przy projektowaniu nowej Płytki? Na Twojej wersji projektu ścieżki nie są poprowadzone zbyt skomplikowanie, ja też chciałbym tak projektować płytki :D . Acha i jeszcze jedno W Twoim projekcie żaden element nie jest opisany więc może być problem z rozmieszczeniem elementów
Dodano po 4 [minuty]:
| Trabi wrote: |
Fajnie wyszedł Ci projekt jak na 1-wszy raz. Mam tylko pytanie: czy będziesz to "coś" robił w realu czy to tylko projekt dla nauki? Bo jak jego wykonanie wchodzi w rachubę, to zastanawiam się, jakie odstępy mają ścieżki zaznaczone czerwoną ramką (screen niżej). Jeśli ścieżka ma powiedzmy 16mils, to odstęp ile... 5? 4?Życzę powodzenia w wykonaniu tak małego odstępu w domowych warunkach ;)
 |
Masz racje już to zauważyłem wcześniej że ścieżki są zbyt blisko siebie i po próbnym wydrukowaniu płytki ścieżki zlewały się ze sobą
|
|
| Back to top |
|
 |
marco47 Poziom 23

|
13 Mar 2010 19:25 Re: Eagle- ręczne projektowanie PCB |
|
|
|
Co do wymienionych rezystorów to nie wiedziałem że muszą być 'na barana' .
Trochę dziwiło mnie to ułożenie u Ciebie dlatego umieściłem je koło siebie , teraz wiem dlaczego tak zrobiłeś .
Kolega Trabi dobrze zauważył Twój błąd polegający na tym że ustawiłeś raster na 0.01mm ( 0.000393701inch ) co jest zbyt dużą wielkością . Ja stosuję 0.3175mm (0.0125 inch) co w zupełności wystarcza do prowadzenia ścieżek między wyprowadzeniami układów SMD.
Elementy są opisane tylko ja wyłączam warstwy opisowe bo mnie w czasie projektowania nie obchodzą .
Jeżeli chcę zobaczyć element to go podświetlam i wtedy widzę gdzie znajduje się na schemacie .
Powyżej zmieniony plik z płytką .
|
|
| Back to top |
|
 |
JaroFon Poziom 17

|
13 Mar 2010 19:36 Re: Eagle- ręczne projektowanie PCB |
|
|
|
Teraz już lepiej :D Jednak powiedz mi jeszcze jakie rodzaje rezystorów SMD Wykorzystałeś? Bo ja w obudowie 1206 a te w Twoim projekcie mają inne pady i inaczej wyglądają, czy to też są 1206?
|
|
| Back to top |
|
 |
marco47 Poziom 23

|
13 Mar 2010 20:01 Re: Eagle- ręczne projektowanie PCB |
|
|
|
Typowe tylko zmieniłem środkową odległość aby można było prowadzić trzy ścieżki ( 0.254mm) w swoich projektach , u Ciebie ścieżki prowadziłem 0.4mm .
Jeżeli pobrałeś plik z moimi bibliotekami Link to tam są zmienione wszystkie elementy SMD i wiele innych nowych elementów .
|
|
| Back to top |
|
 |
JaroFon Poziom 17

|
13 Mar 2010 20:19 Re: Eagle- ręczne projektowanie PCB |
|
|
|
Tak pobrałem ten plik i z niego z pliku Resistor brałem ten 1206. Zamierzam jeszcze zmienić gniazdo akumulatorka na gniazdo micro z rasterem 1,25mm, jestem w trakcie przeszukiwania biblioteki w poszukiwaniu takiego gniazda. Chcę wykorzystać takie gniazdo ponieważ to estetycznie będzie wyglądać no i w razie czego można szybko odłączyć akumulatorek i niema obawy że kabelek oderwie się od płytki.
No dobra wróćmy może do nauki Eagle. Proszę powiedz mi czym się najlepiej sugerować podczas rozmieszczania elementów na płytce? Chodzi o to żeby szło bez problemu rozprowadzić ścieżki. Próbowałem PCB zaprojektować automatycznie no ale był problem w tym że nie wszystkie ścieżki chciały się poprowadzić, wygląda na to że najlepiej prowadzić ścieżki ręcznie (chociaż dziwi mnie to że ręcznie można rozprowadzić ścieżki a komputer nie daje se z tym rady)
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
13 Mar 2010 20:19 |
|
|
|