| Author |
Grzegorz Markowski Poziom 22

|
26 Feb 2010 22:07 Re: Podstawowe pytanie na egzaminie SEP |
|
|
|
| luke666 wrote: |
To ja 50pkt które dostałem podaruję osobie, która odpowie na pytanie:
-czym różni się stycznik od wyłącznika? Czy wyłącznik da się zastąpić stycznikiem (uzupełnionym o dodatkowy element), jakie są tego zalety/wady? |
Wyłącznik jest urządzeniem, które może wyłączać np. linie energetyczne, w których płyną prądy zwarciowe lub prądy robocze o dużych wartościach.
Aby stycznik mógł pełnić rolę wyłącznika, musiałby zostać wyposażony w komory gaszące łuk elektryczny powstający pomiędzy stykami przy wyłączaniu dużych prądów roboczych lub prądów zwarciowych.
Ale to wszystko może być bzdurą totalną oczywiście. :-)
GM
|
|
| Back to top |
|
 |
luke666 Poziom 22

|
26 Feb 2010 23:56 Re: Podstawowe pytanie na egzaminie SEP |
|
|
|
Grzegorz Markowski, nie do końca o taką odpowiedź mi chodziło, ale już jest dobrze.
Wyłącznik to generalnie stycznik wyposażony w osprzęt, który mierzy wartość płynącego prądu i w stanach awaryjnych (przeciążenie, zwarcie) automatycznie rozwiera zestyki.
Przykładowym wyłącznikiem jest popularna "S"-ka, na którą mylnie mówi się bezpiecznik.
Odpowiednio dobrany stycznik też poradziłby sobie z prądem zwarciowym, ale nie wykryłby go i musiałby zostać uruchomiony przez operatora.
|
|
| Back to top |
|
 |
zbychmg Poziom 18

|
28 Feb 2010 17:19 Re: Podstawowe pytanie na egzaminie SEP |
|
|
|
Bo ma rezystancję R i ograniczony odpływ ciepła. Moc wydzielana w "druciku", P=I*I*R. Przepływający prąd (odpowiednio duży, zależnie od wartości znamionowej bezpiecznika) rozgrzewa metalowy "drucik" do jego temp. topnienia i część "drucika" zamienia się w kroplę metalu.
Przy dużym prądzie metal rozpyla się na szkle.
|
|
| Back to top |
|
 |
Qwet Poziom 23

|
28 Feb 2010 17:40 Re: Podstawowe pytanie na egzaminie SEP |
|
|
|
W życiu bym nie pomyślał. A czy wyłącznik różni się czymś od włącznika?
|
|
| Back to top |
|
 |
galgann Poziom 15

|
06 May 2010 21:22 Re: Podstawowe pytanie na egzaminie SEP |
|
|
|
Z tego co zauważyłem, na schematach są wyłączniki. Czyżby włącznik bym ludzkim/zawodowym zboczeniem?
|
|
| Back to top |
|
 |
Madrik Poziom 23

|
07 May 2010 15:47 Re: Podstawowe pytanie na egzaminie SEP |
|
|
|
Grzegorz Markowski, nie do końca o taką odpowiedź mi chodziło, ale już jest dobrze.
Wyłącznik to generalnie stycznik wyposażony w osprzęt, który mierzy wartość płynącego prądu i w stanach awaryjnych (przeciążenie, zwarcie) automatycznie rozwiera zestyki.
Przykładowym wyłącznikiem jest popularna "S"-ka, na którą mylnie mówi się bezpiecznik.
Odpowiednio dobrany stycznik też poradziłby sobie z prądem zwarciowym, ale nie wykryłby go i musiałby zostać uruchomiony przez operatora.
|
Nieprawda. A co najmniej prawda w nikłym stopniu tylko poprawna.
Wyłącznik jest łącznikiem wyposażonym w urządzenia do gaszenia łuku elektrycznego i to jest jego wyznacznikiem oraz nadaje mu zdolność do rozłączania obwodów przy prądach zwarciowych.
Automatyka to tylko gadżet i może zawieść. A każdy wyłącznik posiada napęd
uruchamiany również ręcznie, by nie być zależnym od niej. Nie jest absolutnie potrzebna, bo wyłącznik wcale nie musi samodzielnie rozłączać obwodu automatycznie przy nieprawidłowych parametrach pracy.
Jedynie może, ale nie jest mile widziane we wszystkich zastosowaniach.
Stycznik, nawet gdyby wykrywał zwiększenie prądu, może łatwo sobie uszkodzić styki, przy rozłączaniu pradów większych niż znamionowe. Wiele razy widziałem styczniki, które kleiły się przy prądach roboczych.
Rozłącznik może najwyżej rozłączać prady robocze lub kilka razy większe od znamionowego (zwykle jest wtedy wspomagany dodatkowymi urządzeniami, np. bezpiecznikami). Nie posiada urządzeń do gaszenia łuków elektrycznych.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
07 May 2010 15:47 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
retrofood Poziom 25

|
12 May 2010 07:45 Re: Podstawowe pytanie na egzaminie SEP |
|
|
|
-czym różni się stycznik od wyłącznika? |
Tym czym kołdra od parowozu.
|
|
| Back to top |
|
 |
jacekopal Poziom 10

|
22 Jun 2010 12:07 Re: Podstawowe pytanie na egzaminie SEP |
|
|
|
Wyłącznik rozłącza prądy zwarciowe?
|
|
| Back to top |
|
 |
skuti411 Poziom 2

|
24 Jun 2010 14:37 Re: Podstawowe pytanie na egzaminie SEP |
|
|
|
Ja myślę że to odpowiedź jest prosta tzn wyłącznik służy do wyłączania obwodu w którym płynie prąd, a stycznik służy do załączania obwodu w którym płynie duży prąd no i poza tym różnią się budową. A i sprecyzuj o jaki wyłącznik chodzi? bo większość pisze o wyłącznikach nadprądowych a może chodzi o zwykły wyłącznik.
|
|
| Back to top |
|
 |
Akrzy74 Poziom 24

|
24 Jun 2010 15:47 Re: Podstawowe pytanie na egzaminie SEP |
|
|
|
skuti411 napisał:
| Quote: |
| Ja myślę że to odpowiedź jest prosta tzn wyłącznik służy do wyłączania obwodu w którym płynie prąd, a stycznik służy do załączania obwodu w którym płynie duży prąd |
Odpowiedź faktycznie jest prosta- jak się wie :) Odnoszę jednak wrażenie, że kolega nie wie
| Quote: |
| A i sprecyzuj o jaki wyłącznik chodzi? bo większość pisze o wyłącznikach nadprądowych a może chodzi o zwykły wyłącznik. |
Pewnie chodzi o wyłącznik mocy, no chyba, że chodzi o "zwykły wyłącznik" albo włącznik lub rozłącznik (bezpiecznikowy)? A może chodzi o "wyłącznik manewrowy"?
Rozłącznikiem nazywamy łącznik elektryczny używany do wyłączania prądów roboczych, o wartościach nie przekraczających dziesięciokrotnej wartości prądu znamionowego.
Odłącznikiem nazywamy łącznik elektryczny, który ma stworzyć w obwodzie elektrycznym bezpieczną przerwę izolacyjną. Czynności manewrowe (załączanie/wyłączanie) wykonywane są raczej sporadycznie najczęściej w stanie bez prądowym lub przy prądach o niewielkiej wartości.
Wyłącznikiem nazywamy łącznik elektryczny mechanizmowy zdolny do załączania i wyłączania prądów w normalnych warunkach pracy obwodu, oraz prądu przeciążeniowego lub prądu zwarciowego.
Jego cechą jest to, że najczęściej posiada sygnalizację utworzenia 100% przerwy w obwodzie- co jest dosyć istotne, bo zapewnia jednoznaczność położenia styków
I taki przykład:
Rozłącznik DPX- Umożliwia rozłączanie obwodów obciążonych prądem znamionowym. Nie posiada wyzwalaczy przeciążeniowych i zwarciowych. Dostosowany do instalowania dodatkowych wyzwalaczy.
Wyłącznik DPX- Posiada wyzwalacz przeciążeniowy- termiczny regulowany w zakresie od 0,64 do 1x In. Posiada wyzwalacz zwarciowy- elektromagnesowy (10xIn).
|
|
| Back to top |
|
 |
Madrik Poziom 23

|
24 Jun 2010 23:34 Re: Podstawowe pytanie na egzaminie SEP |
|
|
|
| skuti411 wrote: |
| Ja myślę że to odpowiedź jest prosta tzn wyłącznik służy do wyłączania obwodu w którym płynie prąd, a stycznik służy do załączania obwodu w którym płynie duży prąd no i poza tym różnią się budową. A i sprecyzuj o jaki wyłącznik chodzi? bo większość pisze o wyłącznikach nadprądowych a może chodzi o zwykły wyłącznik. |
A ja myślę, że kolega nie powinien jeszcze przez jakiś czas zbliżać się do tego, co elektryczne. ;)
Po tej odpowiedzi, gdybym był egzaminatorem, pokazałbym koledzy drzwi i poprosił o ich zamknięcie z drugiej strony. :)
A tak dla informacji. Są tylko 3 typy łączników energetycznych.
1 - Odłącznik
2 - Rozłącznik
3 - Wyłącznik
Każdy ma określoną charakterystykę zdolności do przeprowadzania czynności łączeniowych w zależności od obciążenia obwodu. I nazwy te niewiele mają wspólnego z tzw. "mową potoczną".
I tak Styczniki i "pstryczki na ścianach" są ROZŁĄCZNIKAMI. Mimo, że nazywa się je np. "wyłącznikami" to nimi nie są. Jeżeli spróbujesz stycznikiem rozłączyć obwód w stanie zwarcia, to stycznik się po prostu "sklei".
KAŻDY łącznik różni się budową od pozostałych. Inaczej byłby plagiatem. :D
To nie budowa łacznika jest tu kryterium podziału.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
24 Jun 2010 23:34 |
|
|
|