| Author |
Lep424 Poziom 10

|
22 Feb 2010 16:05 Re: Oszczędność wody i pieniędzy- Woda z umywalki do spłuczk |
|
|
|
Dzisiaj płacisz za wodę mało a za ścieki bardzo mało a nawet nic ale to się zmieni. Zasoby wody PITNEJ są ograniczone i w niektórych rejonach świata jej nie ma. A my zużywamy ją do wszystkiego a można inaczej.
Zwróć uwagę że woda drożeje co roku i będzie drożeć jeżeli tempo jej zużycia będzie rosło, trzeba wiercić nowe studnie, coraz dalej od miast i stosować coraz lepsze filtry a to kosztuje.
W cywilizowanych krajach oszczędza się każdą kroplę wody i każdy kWh energi - pomnóż swoje bezzasadne zużycie wody i prądu przez liczbę mieszkańców tego kraju a dojdziesz do wniosku że można zamknąć kilka elektrowni.
Co do zużycia wody w spłuczce to szacunki wyżej przedstawiane są łagodne gdyż zakładając 4 osobową rodzinę otrzymujemy
4 spłukania dziennie (3 razy po 3l i raz 6l) - 15 litrów - 60 litrów dziennie w rodzinie - 1440 l (1,4 m3) miesięcznie - to dużo.
Mnożąc to przez liczbę gospodarstw np. w Gdyni (ok 50 tys.) to 70000 m3 wody pitnej spuszczonej w kibel.
|
|
| Back to top |
|
 |
Construct Poziom 5

|
22 Feb 2010 22:17 Re: Oszczędność wody i pieniędzy- Woda z umywalki do spłuczk |
|
|
|
degename - dokładnie, pięknie ujęte:) Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
22 Feb 2010 22:17 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
degename Poziom 16

|
22 Feb 2010 23:15 Re: Oszczędność wody i pieniędzy- Woda z umywalki do spłuczk |
|
|
|
Przejrzałem sobie to na spokojnie i doszedłem do wniosku że tam gdzie mamy miejsce na wprowadzenie rurki do napełniania spłuczki można by zamontować drugą połączoną z rurą odprowadzającą wodę z umywalki za zaworem. Wtedy nawet gdyby woda doszła do tego wysokiego poziomu poleciała by i tak do rury i nie było by problemu z tym że w spłuczce było by za dużo wody, od wysokości tego otworu woda wylatywała by grawitacyjnie i nie było by problemu że się przeleje czy w spłuczce czy umywalce. Ale niestety spłuczka ma dwa takie otwory umieszczone z dwóch stron co powodowało by że albo trzeba by napełniać spłuczkę z umywalki albo zrobić trzeci otwór na tą rurkę. Bo nie ma sensu stosować dwóch rurek w takim małym otworze. Dodatkowo trzeba by uszczelnić te otwory. No może autor tematu mi pomoże to rozwiązać.
A co do wypowiedzi Lep424 to zgadzam się z Tobą. Dlatego na przykład zrobiłem panel z 50 metrami węża ogrodowego czarnego który grzeje mi wodę w lato - oszczędza drewno i węgiel które zużył bym do zagrzania wody w bojlerze. W 3 godziny od 15 do 18 w czerwcu i lipcu nagrzewa 90 L wody do temp. 60 stopni tak żeby o 21 można było się umyć pod prysznicem w wodzie o temperaturze 25-30 stopni W sierpniu potrzebuje więcej czasu. Jednak jest to lepsze od maks 14 stopni z wodociągu. A można też podgrzać tą wodę do 70 stopni (trwa to 40 minut, powyżej tego czasu woda już się nie nagrzewa) i nalać do termosu a wieczorem wlać do wanny. Tak, mam termos 30 litrów... Taki zielony z szelkami, kiedyś służył w wojsku do przenoszenia zupy w zimę. Wąż był dziurawy i jest łączony z kilku w jeden, po prostu popytałem się ludzi na wsi czy nie mają takiego węża. Trzeba było tylko dobrze uszczelnić bo ciśnienie w wężu potrafiło nieźle podskoczyć. Do tego jakaś płyta która wcześniej była pod łóżkiem, zapomniałem jak to się nazywa. 100 opasek zaciskowych by trzymać węże na miejscu i bojler który przeciekał. Po uszczelnieniu zaczął działać dobrze, nie miał już takiego ciśnienia które było w instalacji grzewczej więc nie przeciekał. Do tego najdroższa była pompka która pompowała wodę do bojlera. Pompka nie była potrzebna, można zawsze zastosować elektrozawór bo ciśnienie wody napełniającej wąż było wystarczające ale ja po prostu nie umiałem wtedy zrobić czegoś takiego, pompka była już z zaworem, wystarczyło dokupić wyłącznik czasowy na które była akurat promocja w biedronce... Dlatego wyszło w miarę tanio a ile na tym zaoszczędziliśmy nie powiem bo sam nie wiem. Od 9 do 15 będzie można ciepłą wodę z panelu używać w domu w kranach ale to dopiero w tym roku bo wcześniej nie miałem możliwości podłączenia tego, hydraulicy przy zmianie instalacji CO dorobili dodatkowe miejsce na podłączenie zaworu z ciepłą wodą z panelu lecz nie wiem co z tego wyjdzie bo pojemność węża jest zbyt duża w stosunku do jego długości by mógł ogrzewać wodę przepływowo co by było wskazane przy zapotrzebowaniu na ciepłą wodę w naszym domu. Wcześniej by doprowadzić wodę do prysznica po prostu spuszczałem inny waż z zaworem ze strychu (bo tam jest bardzo ciepło i nikomu nie przeszkadzał tam bojler który został otulony starymi kurtkami a od spodu styropianem) przez okno łazienki i tam podłączało się to do końcówki prysznica. Mało wygodne ale chociaż w lato nie trzeba było rozpalać pieca by nagrzał wodę do mycia. Teraz jak pisałem wcześniej jest podłączenie do odpływu właściwego bojlera podłączonego do pieca CO więc nie trzeba będzie spuszczać węża przez okno... W lato jak to się sprawdzi dokładniej to opiszę.
|
|
| Back to top |
|
 |
Trebuh Poziom 16

|
22 Feb 2010 23:20 Re: Oszczędność wody i pieniędzy- Woda z umywalki do spłuczk |
|
|
|
Pomysł dość ciekawy i wart zastosowania, jednak dla ludzi w domku bardziej pomysłowy może być zbiornik deszczówki. Jeśli chodzi o mycie rąk to nie wiem jak wy odkręcacie wodę i jak długo myjecie ręce skoro dużo osób zakłada że woda napełni się od samego mycia ( z goleniem może tak ale trzeba by było wprowadzić obowiązkowe golenie wraz z możliwością korzystania z ustępu po goleniu :) ).
Co do "W cywilizowanych krajach oszczędza się każdą kroplę wody i każdy kWh energi" mam pewne zastrzeżenia - kto oszczędza? tylko ludzie, a co z reklamami które wieczorami oświetlają same siebie?
Oszczędzanie wody hmmm zakazem używania deszczówki do takich celów?
Co odo segregacji odpadów u mnie na osiedlu w Bielsku wprowadzili opłaty za pojemniki z surowcami wtórnymi (podobno ludzie źle segregują) i trzeba płacić więc sobie mogą je w.... Reklamówki czy zużyte polimery nie są takie niebezpieczne ale to inny temat.
Instytucje muszą się utrzymać oszczędzisz 10 zł na m-c podniosą o 12 zł, nagle wydatków nie ograniczą. Podobnie jest z energią, jakbyś miał żarówkę na środku pokoju i nic więcej trzeba utrzymać machinę i rachunki nie były by o wiele mniejsze. Zużycie wody, prądu gazu spada z roku na rok a rachunki drożeją. Dodadzą opłatę od zużycia i koniec zabawy.
|
|
| Back to top |
|
 |
rafixs Poziom 18

|
22 Feb 2010 23:31 Re: Oszczędność wody i pieniędzy- Woda z umywalki do spłuczk |
|
|
|
Ja pamiętam jakiś czas temu oglądałem na Discovery dom ekologiczny który deszczówkę magazynował w jakimś zbiorniku i używał do spłuczki.pomysł dobry
|
|
| Back to top |
|
 |
1st Poziom 13

|
23 Feb 2010 00:48 Re: Oszczędność wody i pieniędzy- Woda z umywalki do spłuczk |
|
|
|
@ degename i sonne2 pełne poparcie, może nie w każdym "bloku" da się to zrobić, ale projektując dom jednorodzinny zawsze da się to zorganizować. W 100% popieram autora pomysłu. Chociaż gdzieś w necie wcześniej widziałem podobne rozwiązanie, ale oczywiście dużo droższe, jednakowoż bardziej kompaktowe i eleganckie, z drugiej strony średnio praktyczne - zachlapywanie deski wodą, stawanie w rozkroku:
Link
|
|
| Back to top |
|
 |
szkielet-s1 Poziom 15

|
23 Feb 2010 01:17 Re: Oszczędność wody i pieniędzy- Woda z umywalki do spłuczk |
|
|
|
W tym temacie nie ma mowy nawet o gramie elektroniki. takie rzeczy powinny byc opisywane na forach dla hydraulików.
|
|
| Back to top |
|
 |
qba3 Poziom 11

|
23 Feb 2010 16:25 Re: Oszczędność wody i pieniędzy- Woda z umywalki do spłuczk |
|
|
|
uff dobrze ze nie jesteś
moderatorem
|
|
| Back to top |
|
 |
Construct Poziom 5

|
23 Feb 2010 17:42 Re: Oszczędność wody i pieniędzy- Woda z umywalki do spłuczk |
|
|
|
Uff, też odetchnąłem z ulgą. Ale zainspirowany pewnym postem pomyślałem sobie, że pomiar przepływu wody z umywalki licznikiem elektronicznym, oraz zastosowanie mostka tensometrycznego naklejonego na deskę sedesową (pomiar odkształcenia deski pozwoli ocenić wagę użytkownika przed i po..) byłby ciekawym pomysłem na badanie. Gromadzenie i przetwarzanie danych z dajmy na to miesiąca, pozwoli statystycznie ocenić wielkość "klocka" w funkcji ilości wody niezbędnej do jego spłukania. Możliwości jest więcej, np waga użytkownika w funkcji wagi klocka, wagi domownika a ilości wody niezbędnej w spłuczce, oraz zużycie wody do mycia.... Uzyskane dane można by przedstawić w formie wykresów. Posłużyć by mogły określeniu w przyszłości norm wielkości i wytrzymałości przy pracach nad nowymi łazienkami.
Potraktujmy mój temat jako morze możliwości. Pozdrawiam wszystkich, dla których piernik do wiatraka ma sporo. Choćby dlatego, ze wiatrak może się spierniczyć, jak również może mleć zboże na mąkę, na pierniczki.
|
|
| Back to top |
|
 |
rafixs Poziom 18

|
24 Feb 2010 14:08 Re: Oszczędność wody i pieniędzy- Woda z umywalki do spłuczk |
|
|
|
Temat jest dobry. A co powiecie na taki pomysł jak na obrazku. oczywiście można dołożyć jakieś czujniki (i będzie pomysł na te forum). wiadomo że z zbiornikiem byłby problem gdzie do postawić.
|
|
| Back to top |
|
 |
Construct Poziom 5

|
24 Feb 2010 17:37 Re: Oszczędność wody i pieniędzy- Woda z umywalki do spłuczk |
|
|
|
rafixs Pomysł jak najbardziej super, ten zbiornik mógłby np być wspólnym dla prysznica i umywalki. Jej pracą mógłby sterować mikrowłącznik na ramiączku zaworu pływakowego. Jako pompa mogła by pracować zwykła 15W pompa akwarystyczna. Cicha i ekonomiczna. Praktyczność rozwiązania wymaga dopracowania takich szczegółów jak okresowe opróżnianie zbiornika od dołu, dla usunięcia osadów. Lecz gdyby na rozgałęźniku zastosować blaszane sito, na które woda napływała by pod kątem 45stopni, to zminimalizujemy cząstki stałe w zbiorniku.
|
|
| Back to top |
|
 |
bialy20 Poziom 15

|
25 Feb 2010 20:07 Re: Oszczędność wody i pieniędzy- Woda z umywalki do spłuczk |
|
|
|
Pomysł fajny... Tylko że ja mam zawór spłukujący a nie spłuczkę. Zawsze uważałem to rozwiązanie za bardziej oszczędne! A wodą z prania podlewam iglaki. Zbiornik w pralni do którego mieści się około 5 prań. Od razu było widać różnicę w zużyciu wody po wymianie pralki. I tutaj widać możliwość oszczędzania wody!
|
|
| Back to top |
|
 |
thralll Poziom 10

|
26 Feb 2010 17:38 Re: Oszczędność wody i pieniędzy- Woda z umywalki do spłuczk |
|
|
|
Pomysł bardzo fajny, ale według mnie można było by go trochę polepszyć.
Najlepiej było by zastosować duży pojemnik na wodę (taki żeby nie opróżniał się bo jednym spłukaniu) do spłuczki i dorzucić dwa zawory przelewowe, jeden idący z instalacji wodnej napełniał by spłuczkę tylko do 25%-50% objętości drugi ze zlewu do maksimum. Dzięki temu po spłukaniu wody podczas mycia rąk dopełniamy spłuczkę zabezpieczając się jednocześnie przed pustym zbiornikiem z powodu rzadszego korzystania ze zlewu.
Co do montażu do instalacji odpływowej zlewu to najlepiej było by zrobić to automatyczny w sposób mechaniczny (tu próbował bym zawór który działa na różnicę ciśnień w rurach - ale nie wiem czy coś takiego jest dostępne w handlu, ewentualnie jakieś cięgna od spłuczki) lub elektryczny (wystarczą dwa elektrozawory i czujnik napełnienia zbiornika), tak aby spływająca woda najpierw napełniała spłuczkę, a po napełnieniu spływała do dedykowanego kanału (nie przez spłuczkę).
|
|
| Back to top |
|
 |
pasque-flower Poziom 4

|
26 Feb 2010 23:41 Re: Oszczędność wody i pieniędzy- Woda z umywalki do spłuczk |
|
|
|
Witam.
Po przeczytaniu tematu uważam że pomysł jest godny uwagi, a autorowi należą się gratulacje za dostrzeżenie problemu jakim jest nadmiernie zużywanie wody, którą przecież można zagospodarować. Pomysł tak naprawdę dostrzegą tak na prawdę osoby które są w posiadaniu własnego gospodarstwa i opłacają za nie rachunki :) (takie jest moje zdanie), a kwestia doceniania go wzrasta wraz z ilością mieszkańców w tym gospodarstwie. Odnośnie za i przeciw odnoszących się do spraw techniczno-serwisowych myślę że powinno być dobrze, ale tak naprawdę wyjdzie w praniu :) BRAWO
|
|
| Back to top |
|
 |
Construct Poziom 5

|
27 Feb 2010 09:55 Re: Oszczędność wody i pieniędzy- Woda z umywalki do spłuczk |
|
|
|
| thralll wrote: |
Pomysł bardzo fajny, ale według mnie można było by go trochę polepszyć.
Najlepiej było by zastosować duży pojemnik na wodę (taki żeby nie opróżniał się bo jednym spłukaniu) do spłuczki i dorzucić dwa zawory przelewowe, jeden idący z instalacji wodnej napełniał by spłuczkę tylko do 25%-50% objętości drugi ze zlewu do maksimum. Dzięki temu po spłukaniu wody podczas mycia rąk dopełniamy spłuczkę zabezpieczając się jednocześnie przed pustym zbiornikiem z powodu rzadszego korzystania ze zlewu.
. |
Przecież takie rozwiązanie właśnie przedstawiłem. I to działa.
|
|
| Back to top |
|
 |
ziomal155 Poziom 15

|
27 Feb 2010 16:27 Re: Oszczędność wody i pieniędzy- Woda z umywalki do spłuczk |
|
|
|
Piszecie o jakieś 8zł 12zł itp to jest chyba ceny wody cieplej którą macie na rachunku, woda zimna jest wliczona w czynsz/fundusz remontowy. A woda w polsce jest w obiegu zamkniętym, pomijam już oczyszczalnie. Wody w Polsce nie zabraknie chyba że z ocieplenia klimatu wyparuje.
|
|
| Back to top |
|
 |
niutat Poziom 23

|
27 Feb 2010 16:48 Re: Oszczędność wody i pieniędzy- Woda z umywalki do spłuczk |
|
|
|
Ziomal155 Ty chyba rachunków nie płacisz :) Link
|
|
| Back to top |
|
 |
r2d2004 Poziom 21

|
28 Feb 2010 13:08 Re: Oszczędność wody i pieniędzy- Woda z umywalki do spłuczk |
|
|
|
Witam!
Widać, że rodzice za niego płacą rachunki! W tabeli z powyższego linku podane są ceny netto. Doliczyć trzeba 7% VAT. Dla Łodzi (u ziomala...) wychodzi to dla gospodarstw domowych: 5,52 zł/m3 (woda+ścieki), co i tak jest bardzo niską ceną w porównaniu z innymi rejonami Polski (u mnie w Lublinie jest ponad złotówkę drożej na metrze3).
Jeśli chodzi o sam pomysł wtórnego obiegu wody z umywalki do spłuczki, to budzi u mnie mieszane uczucia: wykorzystanie do samej spłuczki - być może, ale trzeba by skalkulować czy faktycznie to będzie ekonomiczne dla naszej kieszeni (nie mówię tu o ekologii, bo to oddzielny temat), bo częstsze mycie pojemnika spłuczki, będzie dodatkowo kosztować (jeśli ktoś to robił, to wie, że gołymi rękami raczej nie da się tego umyć - myjki/gąbki i dodatkowa ilość płynu czyszczącego coś tam będą kosztować, może więcej niż ten zaoszczędzony 1m3 wody miesięcznie!).
Pozdrawiam
PS Z punktu widzenia ekologii, po dopracowaniu i pod warunkiem wprowadzenia na masową skalę pomysł jest OK! Przy wykorzystaniu jednostkowym nic nie zmienia!
|
|
| Back to top |
|
 |
voldermort Poziom 2

|
05 Mar 2010 19:31 Re: Oszczędność wody i pieniędzy- Woda z umywalki do spłuczk |
|
|
|
Heh bardzo dobry pomysł
Tylko ja np. Mam ubikację osobno z łazienką czyli mam tylko sracz bez umywalki :D
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
05 Mar 2010 19:31 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
misiupan Poziom 22

|
06 Mar 2010 19:40 Re: Oszczędność wody i pieniędzy- Woda z umywalki do spłuczk |
|
|
|
Witam, przemyślałem zasadę działania i doszedłem do wniosku że nic nie zaoszczędzę. Bo częściej myję ręce niż używam kibelka.
Oszczędność ma miejsce tylko wtedy jak po oddaniu potrzeb fizjologicznych od razu użyjemy wody w umywalce. Inaczej woda naleci pierwotnym obiegiem i napełni spłuczkę. Wpadłem na genialny pomysł by spłuczka miała dwa zbiorniki(jeden z przegrodą) i dwa spusty wody. W razie potrzeby użyjemy aktualnie napełnionego. Niektóre spłuczki mają dwa stopnie spuszczania wody czyli ,,trochę'' i ,,wszystko'' < to też rodzaj oszczędzania.
Wystarczy zamontować ,,spławik'' który będzie pokazywał stopień napełnienia ekologicznej części spłuczki.
|
|
| Back to top |
|
 |
pepik83 Poziom 6

|
07 Mar 2010 09:57 Re: Oszczędność wody i pieniędzy- Woda z umywalki do spłuczk |
|
|
|
Bardzo dobry pomysł.Moja znajoma podobnie oszczędza na wodzie zatem wodę z prania łapie do dużego wiadra a później jej używa do spłukiwania.Niezbyt fajnie to wygląda obok muszli stoi wiadro z wodą po praniu.Ale zawsze zaoszczędzi coś
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
07 Mar 2010 09:57 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
havez Poziom 6

|
09 Mar 2010 18:59 Re: Oszczędność wody i pieniędzy- Woda z umywalki do spłuczk |
|
|
|
takie rozwiązanie już dawno temu widziałem we Francji gdzie to jest na początku dziennym. Nie wiem dlaczego ale na zachodzie jakoś mają większe przekonanie (jeżeli jest taka możliwość) do ochrony środowiska. Może wynika to z faktu że nie chcą mieszkać (albo ich dzieci ) na stercie śmieci... co kto lubi. Wielki plus dla konstruktora.
|
|
| Back to top |
|
 |
misiupan Poziom 22

|
09 Mar 2010 19:55 Re: Oszczędność wody i pieniędzy- Woda z umywalki do spłuczk |
|
|
|
Zobaczycie za 50 lat, woda będzie w cenie.
|
|
| Back to top |
|
 |
jarewa Poziom 22

|
09 Mar 2010 20:12 Re: Oszczędność wody i pieniędzy- Woda z umywalki do spłuczk |
|
|
|
Pod warunkiem że dożyjesz. Dlatego trzeba kożystać z życia a dzieci niech się martwią same.
|
|
| Back to top |
|
 |
Kaszpir77 Poziom 17

|
11 Mar 2010 15:27 Re: Oszczędność wody i pieniędzy- Woda z umywalki do spłuczk |
|
|
|
| rafixs wrote: |
| Ja pamiętam jakiś czas temu oglądałem na Discovery dom ekologiczny który deszczówkę magazynował w jakimś zbiorniku i używał do spłuczki.pomysł dobry |
Pomysł jest dobry, jednak w chorym kraju o nazwie Polska zamiast polkepać Cię po główce za oszczędzenie cennej wody władują Ci karę za zrzut ścieków bez płacenia za nie (bo przecież spłukałeś kloca wodą poza licznikiem).
|
|
| Back to top |
|
 |
isa1970 Poziom 11

|
14 Mar 2010 01:13 Re: Oszczędność wody i pieniędzy- Woda z umywalki do spłuczk |
|
|
|
pomysł super ... długo bolałem nad tym ile wody marnuje się u mnie w domu, bo przecież nie tylko myje się ręce ale czasem trzeba przeprać skarpetki itp
zacząłem myśleć nad tym problemem tym intensywniej od kiedy spojrzałem na rachunki z których wyszło że więcej płacę za wodę i ścieki niż za prąd ... pomysł super chyba przerobie sobie spłuczkę bo mam za wysoko pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
degename Poziom 16

|
22 Mar 2010 12:22 Re: Oszczędność wody i pieniędzy- Woda z umywalki do spłuczk |
|
|
|
Gdy wczoraj myłem ręce w łazience wpadłem na pewien pomysł. Można by zastosować czujnik z elektrozaworem który w momencie gdy ktoś siada na deskę dopełnia zbiornik wodą z sieci. Wtedy nie było by problemu że wody było by za mało a nie marnowała by się woda w przypadku gdy: Spuszczamy wodę, myjemy ręce, po umyciu zdławiony zawór w półgodziny napełni zbiornik, ktoś przychodzi umyć ręce przed posiłkiem, woda w zbiorniku się przelewa, ucieka do kanalizacji. Co o tym sądzicie?
|
|
| Back to top |
|
 |
ziras Poziom 14

|
26 Mar 2010 13:23 Re: Oszczędność wody i pieniędzy- Woda z umywalki do spłuczk |
|
|
|
Pomysł wykorzystania wody z umywalki super.
Ja jestem na etapie adaptacji poddasza w domku jednorodzinnym i muszę wymienić całą instalacje wodociągową i ściekową więc zastosuje podobne rozwiązanie.
Woda z pryszniców i wanien (3 na każdej kondygnacji jeden i 2 wanny) osobnym pionem będzie spływać do zbiornika w piwnicy z którego pompka będzie przepompowywać ją do dodatkowego zbiornika na strychu - oczywiście na razie walczę automatyką do tego - żeby nie pompowało powietrza. Może ktoś coś takiego robił lub może polecić sprawdzone rozwiązanie? Zbiornik będzie miał przelew podłączony bezpośrednio do kanalizacji (przez syfon) aby w razie intensywnego spuszczania wody (np z wanny) zapewnić odpływ nadmiaru wody. Z wstępnych obliczeń wynika że 80 - 100 litrów to optimum.
Ze zbiornika na strychu (ten już mniejszy - 3 spłuczki po maks 10 litrów każda więc 50-60 litrów wystarczy) grawitacyjnie będzie spływać do spłuczek w toaletach (3 na każdym pietrze po jednej). Zbiornik na strychy będzie miał też przyłącze do instalacji wodociągowej - awaryjnie (gdy nikt niekorzystna z prysznica lub niema zasilania) będzie dopuszczał wodę aby było czym spłukać w toaletach. Czy ktoś ma jakiś pomysł jak to rozwiązać bez użycia elektroniki? Pomysł z pływakiem jak w spłuczce ma jedną wadę - wodą będzie lecieć gdy obniży się poziom np po spłukaniu mimo że będzie też tłoczona pompką z dolnego zbiornika.
Poza tym pojawia się jeszcze problem bezpośredniego podłączenia wodociągu do bądź co bądź ścieków z pod prysznica w górnym zbiorniku ale tu chyba wystarczy na dopływie taki zawór ja na przyłączu wodociągu w sumie ma zabezpieczyć przed skażeniem wody pitnej w wodociągu woda z instalacji w domu.
Remont planowany na maj - sierpień jak wykonam to na pewno się pochwalę na forum.
|
|
| Back to top |
|
 |
elcede Poziom 2

|
06 Apr 2010 09:44 Re: Oszczędność wody i pieniędzy- Woda z umywalki do spłuczk |
|
|
|
Witam.
Jak dla mnie pomysł genialny. Sam odkąd mam przyjemnosc mieszkac w domku jednorodzinnym to szukam takich oszczednosci, dodatkowo u mnie nie ma jeszcze kanalizacji, wiec takie powtórne wykorzystanie wody jest jeszcze bardziej oplacalne. Z tym ze ja mam jeszcze inny pomysł i szukam podpowiedzi gdzie zakupic potrzebne elementy i jak najlepiej to wykonac. Co prawda nie bardzo mam mozliwosc zmieniac wszystkich rur tak jak bym chcial ale plan jest ambitny:
na pietrze mam wanne z prysznicem, umywalke i kibelek (na szczescie wszystko w jednym pomieszczeniu), pod lazienka mam kotlownie, wiec jest gdzie umiescic zbiornik, a obok kotlowni bedzie spora lazienka.
Moj plan polega na umieszczeniu na scianie w lazience parterowej zbiornika, ktory bedzie zbieral wode z umywalki i wanny na pietrze, z tym ze przydalby sie zbiornik ktory zmiesci sie we wneke po kaloryferze (wie ktos gdzie mozna na internecie znalezc zbiorniki ktore sie do tego nadadza w roznych wymiarach?). Do czasu dotarcia na ta strone myslalem tylko o odprowadzaniu wody z pietra i uzytkowaniu jej na parterze, ale teraz mysle zeby dac wiekszy zbiornik, albo 2 mniejsze i uzywac je zarowno do splukiwania na dole jak i jakas pompka moze pompowac wode na gore do kibelka. Dodatkowo moze dac jeszcze jeden kran na zewnatrz (mam teraz 1 z czysta woda z kanalizacji) i podlaczyc go z pompka do tego zbiornika, w ten sposob jak zbiornik bedzie pelny (po kapieli, praniu, uzwaniu umywalki) to wode bedzie mozna uzyc do zarowno splukania kibelka jak i np do podlewania kwiatkow (chyba ze ta woda oprocz kibelka sie do niczego wiecej nie nada :/).
Dodatkowo duzo czytalem o zbiornikach na deszczowke i chyba zainwestuje troche wiecej w duzy zbiornik z filtrem i pompa o ile da sie to podlaczyc do istniejacej instalacji wodnej (oprocz 1 kranu ktory musi byc w kuchni z wodociagow), tak by deszczowke wykorzystywac zarowno do mycia jak i prania, oraz do ogrodu i samochodu.
Co o tym myslicie? Duze moga byc koszty takiego rozwiazania? Moze szlo by wyciagnac jakas kase z unii na to z racji ekologii :P
|
|
| Back to top |
|
 |
jarewa Poziom 22

|
06 Apr 2010 16:49 Re: Oszczędność wody i pieniędzy- Woda z umywalki do spłuczk |
|
|
|
A gdzie tu masz ekologie "elcede" ?
Pomysł hmm. Zbierać wszystko do jednego zbionika a pozniej pompować pompą elektryczną? Przeciesz zurzycie prądu wzrośnie więc jaka tu ekologia ?
Nie wspomnie o podlewaniu kwiatków mydlinami :D To napewno ekologia tobie pogratuluje.
Po drugie myślisz o deszczówce hm przeciesz masz domek jednorodzinny wiec i kawałek (ogródka podwórka) wiec w czym stoi na przeszkodzie by studnie wykopac? do tego pompa głebinowa i masz włąsną świerzą wode zawsze.
|
|
| Back to top |
|
 |