| Author |
elcede Poziom 3

|
06 Apr 2010 19:15 Re: Oszczędność wody i pieniędzy- Woda z umywalki do spłuczk |
|
|
|
może rzeczywiście z tym pompowaniem to przesada, więc chyba zostanę na etapie zbiornika na dole i wykorzystanie tej wody na dole.
a ekologia albo w tym wypadku oszczędność to wykorzystnie tej wody 2razy a przy stanie obecnym czyli przy szambie to już duże oszczednosci.
co do studni to mam już taka i chce z niej pobierać wodę do picia w razie awarii wodociągów.
a prąd też planuje uzyskiwać z energii słonecznej i wiatrowej. w ogóle staram sie uniezależnić od zewnętrznych dostawców :)
|
|
| Back to top |
|
 |
Ture11 Poziom 22

|
06 May 2010 21:52 Re: Oszczędność wody i pieniędzy- Woda z umywalki do spłuczk |
|
|
|
Całkiem fajny pomysł, mam tylko jedno zastrzeżenie... (Opis autora przeczytałem, natomiast odpowiedzi już nie zmogłem...)
Czy nie pojawia się coś takiego, że gdy odkrecisz zawór ten przy kolanku w pozycję spuszczającą nieczystości do kanalizacjii,. czy nie zdarzy się, żę
ze spłuczki zostanie wyciągnięta woda? Teoretycznie nie powinno się to dziać, ale w praktyce dzieją się ciekawe rzeczy...
|
|
| Back to top |
|
 |
phrix Poziom 2

|
23 Jun 2010 13:43 Re: Oszczędność wody i pieniędzy- Woda z umywalki do spłuczk |
|
|
|
Construct pomysł całkiem fajny, jeszcze gdyby całość była ładnie zabudowana... było by super :D
Ostatnio na YT pojawiło się sporo tego typu rozwiązań, nawet w formie gotowych produktów z mieszalnikami wody szarej i czystej.
|
|
| Back to top |
|
 |
William Bonawentura Poziom 21

|
03 Jul 2010 16:13 Re: Oszczędność wody i pieniędzy- Woda z umywalki do spłuczk |
|
|
|
Czytając wasze posty doszedłem do wniosku, że macie bardzo tanią wodę - najprawdopodobniej dotowaną przez gminę. U mnie woda zimna + ścieki to wydatek 20zł/m3. Czyli 4 użycia na dobę * 5l * 4 osoby = 48zł oszczędności miesięcznie.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
03 Jul 2010 16:13 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
diodaled123 Poziom 15

|
03 Jul 2010 16:25 Re: Oszczędność wody i pieniędzy- Woda z umywalki do spłuczk |
|
|
|
Pomysł jest bardzo dobry,rachunki za wodę będą mniejsze..Może nawet kiedyś ja tak sobie podłączę.Za pomysł 5/5.
|
|
| Back to top |
|
 |
niutat Poziom 23

|
03 Jul 2010 16:57 Re: Oszczędność wody i pieniędzy- Woda z umywalki do spłuczk |
|
|
|
| William Bonawentura wrote: |
| Czytając wasze posty doszedłem do wniosku, że macie bardzo tanią wodę - najprawdopodobniej dotowaną przez gminę. U mnie woda zimna + ścieki to wydatek 20zł/m3. Czyli 4 użycia na dobę * 5l * 4 osoby = 48zł oszczędności miesięcznie. |
Nie przesadzasz z tą ceną za metr? Link :wink:
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 10

|
06 Jul 2010 03:09 Re: Oszczędność wody i pieniędzy- Woda z umywalki do spłuczk |
|
|
|
Przesadza, bo to pierwszy raz ktoś tu przesadza?
P.S. Mam darmowe źródło dobrej wody, do Łyny wpada. Marnuje się niesamowicie, jak ktoś ma ekologiczną pompę, ekologiczny zbiornik zamontowany na ekologicznym samochodzie, chętnie podam gdzie takowa woda wypływa. Tylko to musi być ekologicznie, beczkowóz koniecznie akumulatorowy (w dupie tam, ile kosztowało środowisko takie wyprodukowanie, ważny jest efekt medialny), pompy muszą być ręczne. Zabrania się napełniania butelek typu PET, muszą być szklane.
|
|
| Back to top |
|
 |
domitbg Poziom 4

|
10 Oct 2010 18:19 Re: Oszczędność wody i pieniędzy- Woda z umywalki do spłuczk |
|
|
|
Pomysł dobry ale u mnie by to nie wypaliło bo mam za nisko umywalke
|
|
| Back to top |
|
 |
Ziemowit1973 Poziom 10

|
18 Oct 2010 19:26 Re: Oszczędność wody i pieniędzy- Woda z umywalki do spłuczk |
|
|
|
Fajne - przeczytałem tylko pierwszy post do końca i przyszła mi taka myśl
Mamy w łazience pralkę nie
Pomysł bardzo trudny do zrealizowania ale jak Ktoś się uprze to da radę
Może jakiś producent pralek to zrobi - będzie pierwszy
Więc tak :
Trzeba by tak przerobić pralkę aby miała podwójny system wypompowywania wody z bębna
Pierwsza woda z prania, pierwsza z płukania, ostatnia z płukania (ta z płynem do zmiękczania ) lecą 1 wężem do kanalizacji
Resztę płukań wyprowadzamy 2 wężem z przerobionej pralki do zbiornika powiedzmy 50 litrowego który musimy jakoś zamontować pod sufitem
W zbiorniku oczywiście przelew do kanalizacji
Ze zbiornika podłączamy się normalnie do spłuczki a że mamy go pod sufitem to woda sama spłynie do spłuczki
Przeróbka pralki - tu by trzeba pokombinować z programatorem tak by nam załanczał 2 pompę która będzie napełniać nam ten zbiornik
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 10

|
18 Oct 2010 22:25 Re: Oszczędność wody i pieniędzy- Woda z umywalki do spłuczk |
|
|
|
A mi taka prosta myśl przychodzi do głowy, skoro tak oszczędzacie. Dlaczego stara ruska pralka automatyczna, Wiatka czy jakoś tak miała przyłącze ciepłej i zimnej wody? A te nowe nie mają? Mieć ciepłą w instalacji i lać zimną, żeby ją grzać? To była dopiero myśl techniczna, rosyjska i jeszcze nikt o ekologii wtedy nie słyszał.
|
|
| Back to top |
|
 |
degename Poziom 16

|
19 Oct 2010 23:33 Re: Oszczędność wody i pieniędzy- Woda z umywalki do spłuczk |
|
|
|
Bo nowe potrafią rozgrzać wodę do 90 stopni (podobno czasem jest to potrzebne) i cena urządzenia by wzrosła bo trzeba by kilka rurek dołożyć. Niemniej jednak jest do ciekawe rozwiązanie i warto by się nad nim zastanowić - do prania woda była by podgrzewana, do płukania tylko ciepła.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
19 Oct 2010 23:33 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 10

|
20 Oct 2010 00:15 Re: Oszczędność wody i pieniędzy- Woda z umywalki do spłuczk |
|
|
|
Ależ drogi kolego, tam były 2 przyłącza. Zimna również. I rozumiesz, taki prymitywny sprzęt mniej więcej wiedział jak sterować tymi zaworami, żeby osiągnąć zadaną przez Ciebie temperaturę prania.:D Do płukania szła zimna, tylko...Jak se ustawiłeś 60 a w instalacji było mniej to brała tylko ciepłą i odrobinę ją ogrzewała.:D Czaisz jaka to oszczędność w skali roku?:D Ile drzew mniej wyciętych? Ile mniej dwutlenku w atmosferę poszło?:D
|
|
| Back to top |
|
 |
Kaszpir77 Poziom 17

|
20 Oct 2010 09:44 Re: Oszczędność wody i pieniędzy- Woda z umywalki do spłuczk |
|
|
|
| owik wrote: |
| A mi taka prosta myśl przychodzi do głowy, skoro tak oszczędzacie. Dlaczego stara ruska pralka automatyczna, Wiatka czy jakoś tak miała przyłącze ciepłej i zimnej wody? A te nowe nie mają? Mieć ciepłą w instalacji i lać zimną, żeby ją grzać? |
Podłączyłem jakiś rok temu nową pralkę Siemensa pod ciepłą wodę. Dla pewności jest po drodze zawór termostatyczny ustawiony na 40 st. C ze wzgledu na zasilanie z zasobnika kolektorów. Na razie brak efektów ubocznych - pierze dobrze mimo, że w instrukcji wielkimi wołami napisali żeby tak nie robić.
Zmywarka Boscha daje użytkownikowi wybór ciepła lub zimna, trzeba tylko ją o tym poinformować zmieniając jedną z pozycji menu.
|
|
| Back to top |
|
 |
isa1970 Poziom 12

|
26 Oct 2010 21:59 Re: Oszczędność wody i pieniędzy- Woda z umywalki do spłuczk |
|
|
|
niezłe ale ja robiłem to całkiem ekologicznie, w pralce polski polar, zepsuł mi się programator był to mechaniczny programator
wodę z płukania oczywiście nie pierwszego łapałem do karnista a potem s powrotem do drugiego prania woda z drugiego i ostatniego płukania jest czysta można w niej spokojnie prać np kolory bez sensu jest ją spuszczać do kanalizacji
teraz mam pralkę z elektronicznym programatorem i ciężko ją oszukać :)
|
|
| Back to top |
|
 |
gregoorr Poziom 15

|
13 Nov 2010 11:28 Re: Oszczędność wody i pieniędzy- Woda z umywalki do spłuczk |
|
|
|
Pomysł bardzo mi się podoba, i chyba go wypróbuję. Jest więcej osób myślących o ekologi i oszczędzaniu.
Pralko-spłuczka
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
13 Nov 2010 11:28 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
grekpg Poziom 9

|
17 Nov 2010 17:19 Re: Oszczędność wody i pieniędzy- Woda z umywalki do spłuczk |
|
|
|
Witam, proszę o opinie o takim pomyśle,
Ogólnie chodzi o zbiornik zbierający wodę z wanny woda do niego jest pompowana w momencie spuszczania.
Górny zbiornik jest podłączony przez pływak do czystej wody w przypadku gdyby był brak wody - z ustawieniem na np. 10 litrów, pozostale 90 litrów z wanny.
filtr np. cos takiego http://www.ultrafiltracja.pl/p12,wklad-sznurkowy-10-5-micron.html
czy moze wystarczy zamiast tego plywaka taka pompa http://allegro.pl/pompa-do-szamba-wody-z-rozdrabniaczem-plywak-i1305074507.html ?
Myślicie że takie rozwiązanie jest lepsze czy np. 2 zbiorniki (1 magazynujący z pływakiem + najtańszy hydrofor z 20 litrów zbiornikiem)
|
|
| Back to top |
|
 |
mario_marini Poziom 2

|
20 Jul 2011 11:18 Re: Oszczędność wody i pieniędzy- Woda z umywalki do spłuczki!!! |
|
|
|
Witam
Pomysł ciekawy i pożyteczny.Natomiast problemem jest tutaj sam autor postu który przy swoim braku szacunku do innych stara się udowodnić w prostacki sposób swoją wyższość nie uznając słów krytyki.
Ciekaw jestem kiedy pajacu zaczniesz sikać do umywalki,żeby odzyskać każdą kroplę wody.W końcu moczem można też grubsze sprawy spłukiwać a co z tego ,że śmierdzi.
Żegnam się więc w twoim stylu
BYE PAJACU.
Bo hamstwa nie zniese.
| Moderated by przemo-lukas: |
| 3.1.9. (4, 10.8, 10.4) Zabronione jest rozpowszechnianie treści ironizujących, prześmiewczych lub złośliwych, stanowiących przejaw braku szacunku do innych Użytkowników lub osób trzecich. Kolega dostaje 30dni "urlopu". Aby uniknąć takich sytuacji proszę przeczytać regulamin forum. |
|
|
| Back to top |
|
 |
rafixs Poziom 18

|
21 Jul 2011 17:50 Re: Oszczędność wody i pieniędzy- Woda z umywalki do spłuczk |
|
|
|
Ja mam pytanie dlaczego zbiornik dałeś u góry a nie na dole żeby woda "brudna" spływała sama. a do spłuczki była pompowana.
|
|
| Back to top |
|
 |
janusz182 Poziom 13

|
12 Oct 2011 15:21 Re: Oszczędność wody i pieniędzy- Woda z umywalki do spłuczki |
|
|
|
Były już pomysły z wodą z umywalki i były pomysły z wodą z pralki, nawet deszczówka, ja natomiast myślę, że bardzo dobrym rozwiazaniem beda skropliny z systemów klimatyzacji...
Miałoby to ogromne zastosowanie w budynkach użyteczności publicznej, dużo klimatyzatorów, centrale dachowe wentylacji, z każdego takiego urządzenie leje się woda.
|
|
| Back to top |
|
 |
piesiunio1 Poziom 12

|
31 Oct 2011 14:26 Re: Oszczędność wody i pieniędzy- Woda z umywalki do spłuczki |
|
|
|
może i wykonanie nie jest zbyt estetyczne ale pomysł fajny ale wydaje mi się, że mało przydatny w domu/mieszkaniu gdzie jest mniej niż 2 osoby
|
|
| Back to top |
|
 |
front247 Poziom 13

|
06 Nov 2011 09:41 Re: Oszczędność wody i pieniędzy- Woda z umywalki do spłuczki |
|
|
|
Pomysł nie jest nowy ale zawsze godny pochwały,mniejsza o wizualnośc:)..
Najbardziej smieszne są wypowiedzi osób co twierdza ze jaka to tam oszczędnosc.Moze i niektórzy mają takie zużycie wody że im to wisi i powiewa ale u mnie niedopłatyu za wode sięgają 600-900 zł w skali roku,jest to spowodowane ciagle rosnącymi cenami wody i scieków,rozliczaniem głównego licznika w bloku (ostatnio 930 m3 wody na minus z całego bilansu w 5 miesiecy!!!!)podwyzkami cen..ostatnio o 100% u mnie,oraz nie ukrywam samym zuzyciem.Wiec dla mnie pomysł super tym bardziej ze wykonanie banalne.
pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |