FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

półprzewodnikowa cewka Tesli

[ + ] [ - ]
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> półprzewodnikowa cewka Tesli
Author
Poziom 23
Poziom 23

Post#31 23 Feb 2010 08:59   

Re: Półprzewodnikowa cewka Tesli

Do zbudowania czegoś takiego przeze wszystkim potrzebna jest ogromna wiedza i doświadczenie, a koszty finansowe też są "nie małe". Chyba, że masz na myśli budowę na zamówienie przez kogoś, kto się na tym zna, wtedy wiedza potrzebna nie jest.
Back to top

diodakiler
Poziom 17
Poziom 17

Post#32 23 Feb 2010 14:08   

No dobrze - są chętni do przedstawienia wstępnego kosztorysu???
potrzebne 2 szt - wymagania - duże i efektowne wyładowania - zaplecze prądowe bez znaczenia - praca z agregatu. Czas pracy do 10h.
Back to top

Urgon
Poziom 22
Poziom 22

Post#33 23 Feb 2010 14:53   

AVE...

Tak na oko to lekko licząc z 2-5kW mocy byś potrzebował. Koszt szacowałbym ma jakieś 2 tysiące. Minimum...
Problem stanowi wielkość: wtórne przy tych wymiarach będzie miało dużą indukcyjność. Przez to częstotliwość pracy będzie niska. Odpada układ samowzbudny - trza będzie zrobić na iskrownikach. Nie wiem, jak będzie ze sztywnością konstrukcji. Oraz z bezpieczeństwem. Przebicia na pierwotne też będą problemem. A i wtórne trza będzie grubo izolować...

To powyżej, to moja opinia na podstawie własnych przemyśleń(chciałem zrobić wielkie Trafo Tesli dla klubu). Najpewniej jest zupełnie błędna...
Back to top

tlock
Poziom 19
Poziom 19

Post#34 23 Feb 2010 19:39   

hah 6-7m to już nie lada wyzwanie nawet dla znawcy tematu, Niektóre DRSSTC z USA osiągają 3m.
Tutaj zostaje tylko wybór SGTC
Spark Gap Tesla Coil

Link

tu jednak jest trochę więcej ale podobne elementy należałoby użyć.
Tutaj także przedstawia całą konstrukcję,

Link

2tysiące to chyba na transformator zasilający, chociaż najtańszy jaki widziałem to kosztował 5tysięcy w polsce. Na ebay można dostać.Tylko powodzenia z transportem :)
W powyższym filmie w 2:22 min są pokazane transformatory zasilające, by osiągnąć te 6m myślę że jeden starczy (3-5tyśięcy trzeba liczyć)

Kolejnym możliwym rozwiązaniem był by Magnifier Tesla Coil (jedna cewka zasila drugą) ale tego w Polsce na pewno jeszcze nikt nie dokonał,

Ostatnim możliwym rozwiązaniem jest DRSSTC Twin Dwie Cewki między którymi tworzy się iskra, Zakładając ze wykonasz 2 Drsstc z czego każda z nich uzyska 3M to w systemie Twin osiągniesz te 6m.
Film z modulacją audio, system twin

Link

Pozdrawiam.
Back to top

Urgon
Poziom 22
Poziom 22

Post#35 23 Feb 2010 19:59   

AVE...

Zamiast trafa zasilającego można użyć podwójnej lub poczwórnej przetwornicy impulsowej. Z największym rdzeniem da się wyciągnąć nawet 2-4kW z jednej. Przetwornice musiałyby być bez stabilizacji, bo inaczej spadki napięcia na stronie wtórnej by załatwiły sterowniki...

Sprowadzenie trafa z zagranicy nie stanowi wcale aż tak wielkiego problemu - to tylko kwestia kosztów...

DRSSTC odpada ze względu na zbyt duże straty i zbyt małą wydajność. Można zrobić ewentualnie OFTC - tutaj główny koszt to tranzystory IGBT. Ale są takie cewki o mocy 2.7kW i większe...
Back to top

gyver309
Poziom 6
Poziom 6

Post#36 23 Feb 2010 22:44   

Wydaje mi się, że niekoniecznie musi być rozwiązanie "spark gap"(zdaje się po polskiemu "iskiernik"). Lampy elektronowe miewają przecież moce mierzone w grubych kilowatach. Na własne oczy takich nie widziałem, ale ponoć ciekawe "smoki" - wymienne anody, chłodzenie wodne... Aczkolwiek raczej nie jest to tania technologia. Z tego, co wiem, to oprócz lamp nadawczych lampy dużych mocy stosowało(stosuje?) się np. w hartowniach indukcyjnych, szczególnie przy hartowaniu na małe głębokości. Jak na mój gust taka szumiąco-trzaskająca iskra, uzyskana z generatora elektronicznego, jest przyjemniejsza od brzęczącej, uzyskanej z przerywacza.
Nie wydaje mi się, że dla 6m iskier 5 kW wystarczy. Jak na moją intuicję to do samej porządnej jonizacji takiej ilości powietrza więcej mocy potrzeba.
Inna sprawa, że przy takich mocach z bezpieczeństwem może być różnie.
Do zasilania można by było wykorzystać zmodyfikowane i przezwojone trafo od spawarki. Problem będzie jednak z izolacją, na filmiku mówili chyba o 70000V. Tu będzie trudno, nieważne, czy zwykłe trafo, czy przetwornica.

Przy okazji, czy ktoś się orientuje, jak przy TC wygląda sprawa zakłóceń radiowych? Jak silnie to nadaje i na ile w praktyce może się ktoś przyczepić?
Back to top

c4r0
Poziom 23
Poziom 23

Post#37 23 Feb 2010 23:12   

Cewka tesli na lampie to żadna nowość, istnieje coś takiego pod nazwą VTTC (vacuum tube tesla coil). Jednak to daje zupełnie inne wyładowania niż klasyczna cewka Tesli, no i nie spotkałem się z VTTC tak dużej mocy. Co do dźwięku, duże półprzewodnikowe cewki Tesli to DRSSTC które pracują impulsowo, i dźwiękiem o ile wiem znacznie nie odbiegają od cewek z iskiernikiem (SGTC), dlatego tym się nie sugeruj. Konstrukcja SGTC jest bardziej łopatologiczna i prosta od DRSSTC co powoduje że z jednej strony będzie łatwiej i taniej taką zrobić, ale z drugiej strony tak duża SGTC wymaga bardzo trudnych do zdobycia podzespołów jak właśnie trafo zasilające czy kondensator i też złożenie tego wymaga ogromnej ilości roboty.
Back to top

KJ
Poziom 22
Poziom 22

Post#38 23 Feb 2010 23:21   

Co do zakłóceń. 3m od tego wyłączają się telefony komórkowe.
Link
jak bardzo sieje do sieci energetycznej nie wiem ale pobiera prąd w najmniej korzystny sposób tj dużymi impulsami w szczytach sinusoidy napięcia sieci (doładowywanie elektrolitów za mostkiem prostowniczym). Tak więc gdyby ktoś chciał podejrzewam ze mógł by się przyczepić że psujemy cos fi. Czy to jest bezpieczne ... absolutnie nie i to pod wieloma względami. Chwilowe prądy wyładowań mogą sięgać kilku A napięcia mogą sięgnąć 1MV co daje chwilową moc rzędu megawatów ! oczywiście czasy tych impulsów są bardzo krótkie rzędu mikrosekund.
Back to top

diodakiler
Poziom 17
Poziom 17

Post#39 24 Feb 2010 00:37   

Tak wiec chodzi mi o ożycie tego na jednym z festiwali tego lata :P:P - ogrodzenie np. 10-15m od urządzenia agregat prądotwórczy do dyspozycji od 5 do 800kVA :P zasilanie nie jest problemem.Uczelnia- politechnika - może praca sponsorowana :P

Link

Link

czekam na pw.
Back to top

tlock
Poziom 19
Poziom 19

Post#40 24 Feb 2010 17:37   

Ciekawy pomysł, a gdyby wymodulować te iskry audio to by była bomba :)
Ale przy sgtc ten pomysł odpada, tylko drsstc.
Drugim sposobem było by właśnie VTTC
Na jakiś 2 dużych lampach zasilanej z 3-4 motów z sterownikiem
2-3m myślę dało by rade.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 24 Feb 2010 17:37   

Back to top

KJ
Poziom 22
Poziom 22

Post#41 24 Feb 2010 18:56   

Parę metrów iskry z VTTC ?? nie wymyślaj świata od nowa. Lampy musiałby by chyba być wielkości 200l beczek, żarzenie pobierałoby chyba drugie tyle prądu co cała tesla. Zdobycia kondensatorów sobie nie wyobrażam. Nie bez powodu ludzie nie budują dużych VTTC. Podobnie jak nie budują dużych SSTC tylko DRSSTC albo klasyki.
Back to top

tlock
Poziom 19
Poziom 19

Post#42 24 Feb 2010 19:38   

To było tylko gdybanie, przerost formy nad treścią, ale to da sie zrobić na lampach.Wg. mnie najlepszym rozwiązaniem będzie SGTC te filmiki co przedstawił diodakiler to klasyczne cewki.
Back to top

gyver309
Poziom 6
Poziom 6

Post#43 25 Feb 2010 00:38   

Zależy, co się chce i ile się chce wydać. Zgadzam się, że dla osiągnięcia samego efektu spektakularnych iskier SGTC wystarczy a jest najprostszy.
Ale czy to wszystko? Odpada wtedy sterowanie czymkolwiek do muzyki(chyba, że jakieś mechaniczne cuda), dojdą szerokopasmowe zakłócenia z iskiernika a iskiernik, który wytrzyma wspomniane 10h pracy może być trudny do zrobienia. Wtedy zostaje elektronika.
Duże TC buduje w sumie niewiele osób i argument, że w internecie nie można znaleźć dużego VTTC nie bardzo mnie przekonuje, szczególnie, że w ogóle napatocznie się tam na VTTC jest stosunkowo trudne. A i same lampy to przecież ble, tfu, starocie i niemodne(poza audiofilami). Tyle, że te starocie elektrycznie wcale nie wypadają tak blado w zestawieniu z IGBT(np. http://en.wikipedia.org/wiki/8974 , jest nawet link do datasheet'a) - 1.5 MW wytracane na anodzie/30MHz. Pokażcie mi taki tranzystor.
Jeżeli można zrobić DRSSTC to można i DRVTTC, czyż nie? Do tego napięcie będzie wyższe, co w tym przypadku możnaby było uznać za zaletę.
Układ lampowy jest prosty a lampę nieporównywalnie trudniej spalić niż tranzystor, co przy takim eksperymentalnym, jednostkowym przedsięwzięciu jest nie do przecenienia.
Pozostaje kwestia ceny, ale bywają okazje i dojścia a i na uczelniach niezłe skarby można wykopać. Nawet na Allegro można dostać lampy po kilkanaście kW(ale to raczej mało na spektakularne efekty).
Back to top

Urgon
Poziom 22
Poziom 22

Post#44 25 Feb 2010 08:58   

AVE...

@Gyver309...
Ta lampa z linku ma moc strat 1,5MW. Moc samej lampy przy napięciu pracy 22,5kV to 2158kW w klacie C...
Back to top

KJ
Poziom 22
Poziom 22

Post#45 25 Feb 2010 16:26   

DRVTTC - bardzo ciekawy pomysł w sumie... ale widzę kilka problemów. Po pierwsze ciężko mi sobie wyobrazić lampę pracującą jako klucz - może się nie znam na lampach bo z nimi za wiele styczności nie miałem ale z tego co wiem lampa ma z definicji dużą rezystancję wewnętrzną. Czy wyższe napięcie jest zaletą i tak i nie. Tak bo generuje szybszy wzrost prądu w pierwotnym. Nie bo z kolei potrzebny jest kondensator na wyższe napięcie do tego dobry i przeznaczony do pracy impulsowej a nie zwinięty z folii Al i PE. Dodatkowym problemem jest fakt ze w takim układzie potrzebna jest jak najmniejsza rezystancja całego obwodu rezonansowego w przypadku lamp jest problem taki jak już wyże napisałem - duża rezystancja wewnętrzna. VTTC działa zupełnie inaczej niż jakakolwiek inna TC. Nie twierdzę że nie da się zrobić dużej VTTC twierdzę że łatwiej i taniej niż dużą VTTC można zrobić zwykłe DRSSTC albo nawet SGTC można jeszcze DCSGTC (klasyczna cewka tesli z iskrownikiem zasilana prądem stałym) albo magnifier. Tylko że klasycznych już nie zmodulujesz. Czytałem gdzies jeszcze o czymś takim co się nazywało Sidac spark gap i polegało z grubsza na zastąpieniu iskrownika w klasycznej TC elektroniką.
Back to top

gyver309
Poziom 6
Poziom 6

Post#46 28 Feb 2010 00:34   

Z tą rezystancją wewnętrzną może, ale nie musi być problem - duże napięcia ale i stosunkowo małe prądy, więc jakiś klucz by to mimo wszystko był. Trudno mi sobie to dokładniej wyobrazić, za ekstremalne warunki.
Podumałem jeszcze trochę i wychodzi mi, że DRVTTC w stosunku do VTTC nie miałby takiej przewagi(chociaż pewne zalety by miał) jak DRSSTC do SSTC, szczególnie jeżeli chodzi o długość łuku. Przede wszystkim lampy mają prąd ograniczony emisją.

Zdaje się, że 5m łuku z DRSSTC byłoby pobiciem rekordu świata dla tego układu(nieco ponad 3.5m, chyba, że to już nieaktualne i nieprawda).
Gdyby jednak trochę zjechać z wymaganiami (np. do 2.5m łuku) wtedy wykonanie takiego DRSSTC byłoby bardziej realne a efekt i tak hmm... piorunujący :).
Zdaje się, że Kolega nie nastawia się na modulację, więc SGTC by wystarczył, pozostaje kwestia zakłóceń i trwałości iskiernika(a może ten Sidac?). W zasadzie i w SGTC modulację powinno się dać zrealizować przez sterowanie zasilaniem i charakterystyką iskiernika, choćby elektromechanicznie.
Gdyby jednak uprzeć się na te 5m łuku na elektronice, to "czołgowe" rozwiązanie - lampy - mogłoby mieć sens, choćby jako klasyczne VTTC. Tylko koszt nieciekawy...
Back to top

ertes232
Poziom 16
Poziom 16

Post#47 16 Mar 2010 14:40   

Dodam małe co nie co
Raz widziałem jak kolega w pracy zrobił torus podobnie, ale powierzchnie pokrył szpachlą wypolerował , trysnął farbą metaliczną kilka wartsw i znowu polerował w rezultacie nie miał ostrych krawędzi ( wyeliminował uloty ) a miał silniejsze wyładowania

pozdr.
Back to top

szkielet-s1
Poziom 15
Poziom 15

Post#48 Post from the author of the topic 19 Jun 2010 13:13   

informuję,że moja sstc dostała przebicia na uzwojeniu wtórnym dlatego że koniec uzwojenia przepuściłem przez dziurkę w ściance rury i w środku robiło się przebicie a ja nie mogłem tego zauwarzyc no i szlag trafił wtórne.
Back to top

bezpiecznik99
Poziom 1
Poziom 1

Post#49 05 Nov 2010 14:54   

Re: półprzewodnikowa cewka Tesli

jaka jest moc tej sstc?
Back to top

szkielet-s1
Poziom 15
Poziom 15

Post#50 Post from the author of the topic 31 Dec 2011 23:59   

Re: półprzewodnikowa cewka Tesli

Niedługo moja cewka bedzie przerobiona na pełny mostek
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 31 Dec 2011 23:59   

Back to top

Post new topic  Reply to topic   [ + ] [ - ]    Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> półprzewodnikowa cewka Tesli
Statement for Wykop Statement for Facebook Statement for Delicious Statement for Digg Statement for Google Statement for Twitter Statement for Blip
Page 2 of 2 Go to page Previous  1, 2
Similar topics
Lampowa cewka Tesli (13)
Cewka tesli na 6p45s (34)
Cewka Tesli 700W (20)
Półprzewodnikowa cewka tesli nieco inna niz typowe. (27)
Półprzewodnikowa cewka tesli by Decado (16)
SSTC-Półprzewodnikowa cewka tesli (186)
Półprzewodnikowa Cewka Tesli (30)
Mini cewka tesli (38)
Lampowa cewka tesli (VTTC) (2)
Cewka Tesli zasilana bateryjnie (19)

Page generation time: 0.209 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed